Mexicaans
Vandaag gaan we Mexicaans! Gewoon om aan te tonen dat het kan. Vegetarisch is niet saai, je hoeft er ook je cuilnaire uitstapjes niet voor te missen. Zeker niet die in de Mexicaanse keuken, want die leent zich prima om veggie experimenten mee te doen.
Beroemde vegetariërs zijn je daar al in voorgegaan, hier geven we je het recept van Paul McCartney voor veganistische enchillada's.
Liever 'gewoon' vegetarisch ipv veganistisch? Dan gebruik je gewoon wél zure room en kaas, en dan is een soya-gyros, eerst aangebakken alvorens in de flap te rollen, een passender vulling dan de tofu uit zijn recept.
En vergeet niet: #dagenzondervlees betekent niet: zonder tequila :)
Recept : Paul McCartney's enchiladas
Nodig : 12 maïstortilla's (voor 4 personen heb je er zo 3 voor ieder)
voor de saus : 1 kopje van je favoriete tomatensaus; 1 kopje water; 1 fijngehakte rode ui; 2 fijngehakte teentjes look; 1 theel chilipoeder; 1/2 theel gemalen komijn; 1/2 theel oregano; 2 eetl maïzena opgelost in 4 etl water.
voor de vulling: halve kilo stevige tofu (uitgelekt en geprakt); 1 fijngehakte rode ui; 1/2 theel chilipoeder; 1/4 theel komijn; 1/4 theel verse zwarte peper; 1 kopje mexicaanse chipotle saus; 3 kopjes gestoomde verse spinazieblaadjes
Verwarm de oven voor (heet). Dan kan je eerst aan de saus beginnen: doe alle ingrediënten behalve de maïzena samen in een steelpannetje en laat afgedekt, op laag vuur, 20 minuten sudderen. Doe er dan pas de opgeloste maïzena bij en blijf roeren tot de saus indikt.
Terwijl de saus 20 minuten staat te pruttelen maak je de vulling. Meng tofu, ui, chilipoeder, komijn, peper en chipotle. Doe een schep spinazie in het midden van iedere tortilla, doe er dan wat van de tofumengeling overheen en rol de tortilla's op. Leg er een streepje veganistische zure room bovenop (recept zie onder). Leg de tortilla's in een bakschaal, giet er de tomatensaus overheen, en zet ongeveer 20 minuten in de hete oven.
Serveer er de rest van de tofu-zure room koud bij - die maak je zo: 250 gr drooggedepte tofu; 3 eetl olie (olijf, druivenpit);1 theel esdoornsiroop; scheut citroensap; snuifje zout
Onze tip: Als bijgerechtje kan je er nog wat rijst bijgeven. En vergeet niet : tequila en/of een Margarita in het glas !
|