Foto
FOTO INSTUREN
Dropbox Foto's

Druk op onderstaande knop om je foto naar mij te verzenden.

Volg ons IJZIG bord op "Pinterest"

Zoeken in blog

Foto
Bingo! Onze trouwe Marie-Louise Fiers uit Serskamp heeft een winnend recept! Haar "bruine vlaai" werd zopas geselecteerd door FARO, Vlaams steunpunt voor erfgoed. Proficiat Marie-Louise, we delen jouw recept hier op de blog, wij zij fier op onze Fiers!

Bruine vlaai:

1 liter melk
250g peperkoek
150g speculoos
100g bruine suiker
2 eieren
1 eetlepel maïzena
1 mespunt kaneel

Breng alle ingrediënten in een grote kom en maak fijn met de staafmixer.
Giet het mengsel in een bakvorm (geschikt voor de microgolfoven) en plaats het in de microgolf op 750 watt gedurende 10 minuten.
Opnieuw mixen (in de bakvorm).
Nogmaals 10 minuten in de microgolfoven op 750 watt.
Tijd en wattage kunnen variëren naargelang de oven.
Vlaaien laten afkoelen. MMMM!

Inhoud blog
  • Vrije Vegetarische Experimenten - nu downloadbaar als e-book
  • Niet voor loemperikken
  • Het is opnieuw #dagenzondervlees editie 2017
  • #dagenzondervlees slot De noten op onze zang
  • #dagenzondervlees dag 39 Fantasie Folle
    BlacKBirD devrijesmaak
    BlacKBirD


    aanbevolen: Brussel Blogt, de Brusselse stadsblog
    links naar anderen:
    http://blogs.2link.be http://cookanista.be/ 
    Over vrije smaak valt niet te twisten...
    blog van 'week van de vrije smaak'
    Eetcultuur, is dat alleen voor foodies of ook dieet-connaisseurs? In deze blog vergelijken we eten, diëten, proeven, prutsen en nog veel meer.
    23-02-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.#dagenzondervlees Dag14 Iron Lady
    Iron Lady - ijzergehalte

    Eén van de dingen die je uit vlees haalt is ijzer. Waar komt tijdens #dagenzondervlees je ijzer vandaan ? Ga je Popeye spelen of is dat fabeltje van super-spinazie nu wel doorprikt? 

    Fabuleus ijzergehalte van spinazie

    Dat het ijzergehalte van spinazie 'fabelachtig' is, komt omdat er bij het vaststellen ervan ooit een foutje is gemaakt. Duitse wetenschappers analyseerden de groente in 1937 en bemerkten dat het ijzergehalte tien keer lager was dan tot dan toe werd aangenomen. Wow! Maar ... fout! Waar is de fout in geslopen? Eén mogelijke verklaring is dat bij de eerste analyse gedroogde spinazie werd gebruikt, en daarna andere. Een andere is dat de vorige onderzoeker de komma een plaats teveel naar rechts had gezet, waardoor het ijzergehalte tien keer hoger uitviel.

    Hoeveel ijzer zit er écht in spinazie?

    Verse spinazie heeft 2,75 mg ijzer per 100 gram, gekookte spinazie meer, namelijk 3,57 mg per 100 gram. Relatief gezien IS dat redelijk veel ijzer voor een groente, bijna evenveel als uit vlees zelfs. Dus je zou denken: okee ik zit goed, ik vervang vlees door spinzaie en ik krijg evenveel ijzer binnen. Edoch... Als je gaat letten op de manier waarop ijzer uit groente wordt opgenomen in het lichaam, is het een héél ander verhaal. IJzer bestaat in twee voedingsvormen: heemijzer en niet-heemijzer. Het is uit vlees en vis dat je heemijzer binnenkrijgt. Het niet-heemijzer zit vooral in groenten, fruit, brood, aardappelen en graanproducten. Het ijzer uit vlees en vis wordt door ons lichaam vlotjes opgenomen. De niet-heemijzer variant (uit groenten etc.) wordt veel minder efficiënt geabsorbeerd door het menselijk lichaam. En specifiek bij spinazie zorgt het in de groente aanwezige oxaalzuur (dat zich aan ijzer bindt) ervoor dat de opname van ijzer nog wat bemoeilijkt wordt. Bon, gedaan met de scheikundeles, maar laat het duidelijk zijn dat je heel wat meer ijzerhoudende groenten moet eten om evenveel ijzer binnen te krijgen als uit vlees en vis.

    Spinazie blijft natuurlijk wél een gezonde groente. Behalve rijk aan ijzer (relatief, zie boven), is het ook een bron van kalium, calcium, fosfor en magnesium, plus vitamine A & E, foliumzuur en antioxidanten zoals luteine en zeaxanthine.ONderzoek heeft ook aangetoond dat het prima is voor de spierwerking. Misschien had Popeye dus toch gelijk ...

    Recept: Salade van spinazie

    Nodig: 1 zak verse baby (jonge) spinazieblaadjes; 1/2 rode ui in flinterdunne ringen gesneden; 1/2 kopje gehakte walnoten; 1/2 cup verkruimelde fetakaas; de pitjes van 1 verse zoete granaatappel (indien niet beschikbaar kan je ook gedroogde cranberries gebruiken); lichte balsamicovinaigrette - wil je NOG meer groente? Probeer eens een 'speciale' alfafa bv van radijs, dat is ook een echt smaakbommetje.

    Simpeler kan het niet : gewoon alle ingrediënten goed door elkaar husselen in een mooie grote slakom. Kleurig, lekker en gezond - origineel ook omdat niet veel mensen op het idee komen om spinazie een keer rauw, als sla, te gebruiken.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Vrije Vegetarische Experimenten als e-book downloadbaar
    Voor mij 3 bollekes!
  • Exlclusief: dé smaak-van-het-jaar recepten voor CRANBERRY ijs
  • Piña Colada-ijs
  • champagne-ijs
  • Margarita-ijs
  • Champagne-ijs

    We verzamelen "de" smaak van het jaar voor ijscreem. Misschien kun JIJ het alomtegenwoordige speculoos-ijs onttronen... Doe hier mee met je recept of smaakidee en win mooie prijzen!


    Stoemprecepten
  • netelig
  • Brandnetelstoemp
  • driekoningen
  • bij rolmops
  • stoemp met massa's groene kruiden en kleurige groentenvinaigrette

    Oma's recept of exotische variant? Hier kan je jouw favoriete stoemp-recept posten, erover discussiëren met anderen, feedback krijgen etc.


    Brusseleir en VTM-kok Albert Verdeyen op zijn eigenste manier over "stoemp". Mét makkelijke tips in dit gesprekje bij ATV.




    "Men zegt wel: Je bent wat je eet, maar wie wil er nu een krop sla zijn?" meer citaten op www.deweekvandevrijesmaak.be
    Ga ook naar de website
  • Week van de Vrije Smaak
  • De ultieme Mamablogs lijst
  • Aan Tafel: aanbevolen tentoonstelling

  • Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.



    Categorieën
  • #dagenzondervlees (37)
  • Aviva's Blog (14)
  • Brussel (5)
  • Libby's blogt (10)
  • Thema Lady Liberty - hoe eet amerika? (5)
  • Veerle blogt (5)
  • Voor u getest (4)
  • Voor u getest - resto (1)

  • Archief
  • Alle berichten


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs