Veggie uit de klassieke keuken
Veggie hoeft niet altijd 'nieuw en exotisch' te zijn, en ook niet per se een boerenkeuken. Er zijn best heel wat grote klassiekers die eigenlijk veggie zijn! Jaja, sla er de Bocuse maar eens op na. Of de goed oude Escoffier. En Mrs Beeton, why not.
Enkele suggesties: de beroemde pompoensoep van Bocuse of een zeer klassieke Vichysoisse, de escoffier-uitjes (met rozijnen!), zijn schorseneren-beignets, etc. etc.
Klassieker kan het niet: Toast met Champignons
Nodig voor 4 personen : 500 g champignons (gemengde wilde champignons of 'gewone' Parijse); 1 fijngehakt teentje knoflook; 3 eetl olijfolie; flinke scheut cognac of Noilly Prat voor diegenen die daar bij zweren; 1 dl water; 1 blokje groentenbouillon; 2,5 dl room; evt. 1 eetl maïzena; 4 dikke sneden brood (en waarom zou het wit brood 'moeten' zijn? je kan ook een gaan voor superdonker brood); fijngehakte platte peterselie (die heeft meer smaak)
Snij de champignons in plakjes. Het is heel belangrijk dat ze allemaal even dun of dik zijn, die plakjes. Dat is natuurlijk iets makkelijker te realiseren als je maar 1 soort champignons gebruikt :) Waarom is het belangrijk? Anders zijn sommige stukjes te plat en niet knapperig. Het is de grootste fout bij champignon toast: papperigheid.
Doe de olijfolie in de braadpan en laat gloeiend heet worden, de olie moet gaan walmen. voor de champignons er in mogen. Schroei de champignons mooi dicht en voeg de fijngehakte knoflook toe. De champignons moeten 'goedgebakken' zijn. Anders gaan ze hun water en ook hun smaak verliezen. Door ze bruin aan te bakken, blijven ze krokant.
Blus met flinke scheet cognac en voeg het water toe waarin je het blokje groentenbouillon opgelost hebt.
Toast ondertussen het brood, lekker krokant, niet 'vluchtig. Anders gaat de toast snel slap worden en als een spons alle saus opslorpen.
Plaats de toast op de borden, doe er pas vlàk voor het serveren de champignons over. Weer om dezelfde reden: anders gaat de toast slap en nat worden. Bestrooi rijkelijk met peterselie (die is geen versiersel maar een smaakmaker!). Ga er dan pas eens met de zwarte pepermolen overheen.
|