Foto
FOTO INSTUREN
Dropbox Foto's

Druk op onderstaande knop om je foto naar mij te verzenden.

Volg ons IJZIG bord op "Pinterest"

Zoeken in blog

Foto
Bingo! Onze trouwe Marie-Louise Fiers uit Serskamp heeft een winnend recept! Haar "bruine vlaai" werd zopas geselecteerd door FARO, Vlaams steunpunt voor erfgoed. Proficiat Marie-Louise, we delen jouw recept hier op de blog, wij zij fier op onze Fiers!

Bruine vlaai:

1 liter melk
250g peperkoek
150g speculoos
100g bruine suiker
2 eieren
1 eetlepel maïzena
1 mespunt kaneel

Breng alle ingrediënten in een grote kom en maak fijn met de staafmixer.
Giet het mengsel in een bakvorm (geschikt voor de microgolfoven) en plaats het in de microgolf op 750 watt gedurende 10 minuten.
Opnieuw mixen (in de bakvorm).
Nogmaals 10 minuten in de microgolfoven op 750 watt.
Tijd en wattage kunnen variëren naargelang de oven.
Vlaaien laten afkoelen. MMMM!

Inhoud blog
  • Vrije Vegetarische Experimenten - nu downloadbaar als e-book
  • Niet voor loemperikken
  • Het is opnieuw #dagenzondervlees editie 2017
  • #dagenzondervlees slot De noten op onze zang
  • #dagenzondervlees dag 39 Fantasie Folle
    BlacKBirD devrijesmaak
    BlacKBirD


    aanbevolen: Brussel Blogt, de Brusselse stadsblog
    links naar anderen:
    http://blogs.2link.be http://cookanista.be/ 
    Over vrije smaak valt niet te twisten...
    blog van 'week van de vrije smaak'
    Eetcultuur, is dat alleen voor foodies of ook dieet-connaisseurs? In deze blog vergelijken we eten, diëten, proeven, prutsen en nog veel meer.
    20-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De bomma van Jeroen Meeus versus de mijne
    In de sprookjes zijn grootmoeders niet fijn. Ze zien er eng uit, hun visuele voorstelling wijkt niet erg ver af van die van heksen. Ze lopen krom, ze hebben een stok, rimpels of wratjes. Grootmoeders zijn nooit uitgewerkte figuren. Ze zijn één-dimensioneel. Van Roodkapjes grootmoeder weten we niks, behalve dat het kind haar appels moest brengen. Had grootmoeder misschien liever frambozen gelust? We weten het niet. Ging ze haar kleindochter appeltaart leren bakken? We weten het niet. Was grootmoeder een excentriek dametje, dat ze zo helemaal ver weg in het bos woonde? Een kruidenvrouwtje misschien? We weten het niet.
    Kinderen stellen de waanzinnigste vragen wanneer je hen voorleest. Waarom deed Roodkapje dit of dat, waarom zei de wolf zus en zo, welke bomen staan er in het bos, zijn er ook kabouters in dat bos… Maar over grootmoeder? Niks nul noppes vragen ze.

    Vandaag zijn grootmoeders ineens aan een revival begonnen. Ze zijn erfgoed geworden. Ze zijn nu twee-dimensioneel. Ze kregen er het beeld oma-aan-het-fornuis bij. Dat is al méér, maar nog steeds een grove onderschatting.  Al die kindjes die nooit vragen stelden over de grootmoeders in de sprookjes, kunnen zich ineens wel voor het hoofd slaan dat ze ook hun eigen grootje nooit bevraagd hebben over recepten, kruiden, bewaartechnieken en diesmeer. Want nu moeten ze harde euro’s neertellen om het met de bomma van Jeroen Meeus te kunnen stellen, of met de recepten voor cupcakes uit een on-eigen Amerikaans verleden toen wij eerder speculozen venten, Limburgse vlaaien en quatre-quarts van normale afmetingen bakten. Andermans bomma is big business geworden!     Het zegt wel iets over de waarderingsgraad die we kunnen opbrengen voor het ‘eigene’, dat we te dicht bij huis, te gewoon, te beschikbaar achten om er iets waardevols in te zien.
    AL onze grootmoeders kenden tips & tricks om vlekken te verwijderen, zilver te poetsen, ramen streeploos te lappen en de soufflé niet te doen inzakken. AL onze grootmoeders waren alchemisten dus. AL onze grootmoeders konden kruid van onkruid onderscheiden, koorts doen dalen en krampen verminderen. AL onze grootmoeders konden de rokjes naaien waarmee anno 2012 een blogster tot fashionista werd. AL onze grootmoeders konden met of zonder Burda een ‘couponneke’ omtoveren tot een ‘creatie’. AL onze grootmoeders waren modeontwerpsters. AL onze grootmoeders kenden de recepten van hun grootmoeders, en uit de eerste hand, niet via het kookboek van den boerinnenbond. Ze pasten ze aan volgens de evoluties van de tijd, van boter over margarine tot olijfolie naar soya-voor-bakken-en-braden. AL onze grootmoeders waren erfgoedexperten. AL onze grootmoeders waren handige henrietta’s die met kleine ingrepen en kleuraccenten de huiskamer een nieuwe “look” konden aanmeten. AL onze grootmoeders konden haast wiskundige patronen breien, terwijl nu jonge actievoerders ‘knitting for dummies’ moeten kopen om te leren wildbreien rond bomen en straatmeubilair.

    Ondanks deze kwaliteiten werden AL die grootmoeders geofferd op het altaar van de moderniteit en raakten hun vaardigheden ondergesneeuwd. Allez geef het maar toe, ons bomma die geen gestudeerde expert was, we gingen ons voor haar schamen. De overlevering kwam tot stilstand, onze dochters hebben we zeer effectief ‘behoed’ voor de invloed en wijsheid van de bomma.
    Nù pas gaan onze dochters en kleindochters vragen stellen. En dan nog door de nieuwe media-hype die er rond de goede oude tijd is. We gaan oude herinneringen aan de bomma pas trendy vinden nu ze in cellofaan verpakt worden tot ‘grootmoeders keuken’ van een bekende chef of ‘gouden raad van tante kaat’, met iemand anders dan bomma die het boek signeert op de boekenbeurs.
    Tiens, het valt me ineens in dat er inderdaad weinig bomma’s in de rij staan om die boeken te kopen. Geen wonder. Zij hebben dat allemaal zelf in hun eigen erfgoed, in hun eigen hoofd en handen zitten.

    Mijn bomma, alchemiste, fysicus, mode-ontwerper, stijladviseur, topchef, apotheker. Mijn bomma, geen eigen boek, maar dan toch ster van deze column.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Vrije Vegetarische Experimenten als e-book downloadbaar
    Voor mij 3 bollekes!
  • Exlclusief: dé smaak-van-het-jaar recepten voor CRANBERRY ijs
  • Piña Colada-ijs
  • champagne-ijs
  • Margarita-ijs
  • Champagne-ijs

    We verzamelen "de" smaak van het jaar voor ijscreem. Misschien kun JIJ het alomtegenwoordige speculoos-ijs onttronen... Doe hier mee met je recept of smaakidee en win mooie prijzen!


    Stoemprecepten
  • netelig
  • Brandnetelstoemp
  • driekoningen
  • bij rolmops
  • stoemp met massa's groene kruiden en kleurige groentenvinaigrette

    Oma's recept of exotische variant? Hier kan je jouw favoriete stoemp-recept posten, erover discussiëren met anderen, feedback krijgen etc.


    Brusseleir en VTM-kok Albert Verdeyen op zijn eigenste manier over "stoemp". Mét makkelijke tips in dit gesprekje bij ATV.




    "Men zegt wel: Je bent wat je eet, maar wie wil er nu een krop sla zijn?" meer citaten op www.deweekvandevrijesmaak.be
    Ga ook naar de website
  • Week van de Vrije Smaak
  • De ultieme Mamablogs lijst
  • Aan Tafel: aanbevolen tentoonstelling

  • Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.



    Categorieën
  • #dagenzondervlees (37)
  • Aviva's Blog (14)
  • Brussel (5)
  • Libby's blogt (10)
  • Thema Lady Liberty - hoe eet amerika? (5)
  • Veerle blogt (5)
  • Voor u getest (4)
  • Voor u getest - resto (1)

  • Archief
  • Alle berichten


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs