Culinaire keuken
Een plaats voor smulpapen en andere lekkerbekken.
Welkom op mijn blog!
Foto
Inhoud blog
  • Kiwiboter
  • Peren op jenever
  • Taart van witte chocolade en frambozen
  • Timbaaltjes van gerookte zalm, heilbot en kaas
  • Kabeljauw dugléré
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    21-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kaassoep met witlof en bleekselderij
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een lekkere soep die je met pasen kan geven

    Voorgerecht voor 6 personen
    Bereidingstijd : 30 minuten

    Ingredienten :

    1 ui2 stengels bleekselderij
    1 struikje witlof
    1 liter kippenbouillon van 2 tabletten
    20 gram boter
    1 eetlepel bloem
    100 gram geraspte belegen kaas
    1 eetlepel Dijon mosterd
    2 eetlepels fijn gehakte peterselie

    Bereiding :

    Pel en snipper de ui.
    Trek de draden van de stengels bleekselderij
    en snijd ze in smalle reepjes.
    Maak de witlof schoon en snijd hem in repen.
    Maak de bouillon van de tabletten.

    Verhit de boter in een soeppan en
    bak de uisnippers zacht en glazig.
    Roer de bloem door de gebakken ui en
    voeg al roerend bij kleine beetjes
    tegelijk de bouillon toe.
    Verhit de lichtgebonden bouillon en voeg
    de bleekselderij en witlof toe.
    Kook de groenten 8 minuten.
    Roer tenslotten de kaas en mosterd door de soep.
    Schep de soep in 4 kommen en
    strooi er een beetje peterselie over.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    21-03-2008, 22:04 geschreven door Flokkietje  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Salade met kwarteleitjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Paasvoorgerecht voor 4 personen
    Bereidingstijd : 30 minuten

    Ingredienten :
    100 gram gerookte heilbotfilet
    16 kwarteleitjes
    1 eetlepel zwarte tapenade
    2 theelepels creme fraiche
    50 gram veldsla
    2 eetlepels fijn geknipte bieslook
    4 witte boterhammen
    20 gram boter

    Bereiding :
    Snijd de heilbot in de lengte in
    dunne plakken van 2 cm breed.
    Haal de kwarteleitjes voorzichtig
    uit de verpakking.
    Meng de tapenade met de creme fraiche.
    Verdeel de sla over de borden.
    Kook 12 van de 16 eitjes 4 minuten.
    Spoel ze af met koud water,
    laat ze afkoelen en pel ze.
    Snijd 4 gekookte eitjes doormidden.
    Schep op elke helft een beetje tapenade.
    Rol 8 eitjes in de repen heilbot,
    die om de eitjes passen.
    Prik de heilbot vast met een prikker.
    Rol de eitjes door de bieslook.
    Verdeel de eitjes over de sla.
    Rooster de boterhammen vlak voor het opdienen.
    Steek met behulp van een glas
    rondjes uit de boterhammen.
    Leg de warme toast op de borden.
    Verhit de boter in de koekenpan en
    bak hierin de overgebleven 4 eitjes.
    Schep de gebakken eitjes op de toast.
    Serveer het gerecht direct
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    21-03-2008, 21:59 geschreven door Flokkietje  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oesters met dragonboter.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een feestelijk voorgerecht die je zeker met pasen ook kan geven

    Ingredienten voor 4 personen
    1 teentje knoflook,geperst
    2 el dragonblaadjes
    12 blaadjes dragon ter garnering
    75 gr boter
    12 grote Zeeuwse Oesters
    grof zout

    Bereiding:

    Roer de knoflook en de dragonblaadjes door de boter en breng op smaak met een beetje zout en peper. Bewaar de boter afgedekt in de koeling tot gebruik.
    Leg de oesters op het rooster van een hete barbecue. Wacht tot de schelp zich na 3-5 min. opent en haal de warme oesters met een keukenhandschoen van de barbecue.
    Laat het vocht eruit lopen en verwijder de deksel van de schelp door de oester met een mes van de deksel los te steken.
    Doe een beetje dragonboter bij de oester in de schelpbodem en plaats de oester terug op de barbecue zodat de boter smelt.
    Serveer de oesters in een schaal met grof zeezout met wat versgemalen peper uit de molen.
    Garneer ze met een beetje dragon


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    21-03-2008, 11:19 geschreven door Flokkietje  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paasontbijt
    Hartig eiertaartje:
    Voor 2 personen

    Ingrediënten :

    2 plakjes diepvries bladerdeeg-1 tomaat-1 eetlepel peterselie-4 eetlepels geraspte kaas-4 plakjes ham-2 eierenvers gemalen zwarte peper-boter om in te vetten-1langwerpige ovenschaal 15 x 20 cm

    Bereiding :

    Verwarm de oven voor op 200 graden.
    Laat het bladerdeeg ontdooien.
    Vet de ovenschaaltjes in, bekleed ze met
    bladerdeeg en prik er enkele gaatjes in.
    Snijd de tomaat in dunne plakjes
    en leg ze op het bladerdeeg.
    Strooi er een beetje peper over.
    Strooi de kruiden en dee helft van
    de kaas over de tomaat.
    Vorm aan beide kanten op het bladerdeeg
    een bakje van 2 plakjes ham.
    Deze fungeren als "bakring" voor het ei.
    Verdeel de rest van de kaas over de ham.
    Breek voorzichtig het ei boven de ham,
    de dooier moet heel blijven en
    mooi in het midden liggen.
    Plaats het schaaltje op een rooster in
    het midden van de oven en bak het
    15 minuten tot het ei gestold is en
    het bladerdeeg bruin en krokant.
    Neem het schaaltje uit de oven,
    laat het even staan en neem
    de eiertaartjes voorzichtig eruit.
    Bestrooi het gerecht met een beetje zout en peper.
    Serveer het direct.

    Clubsandwich met zalm
    Voor 1 persoon

    Ingrediënten :

    4 sneetjes casino witbrood-avocadodipsaus-verse roomkaas-1 ons gerookte zalmblaadjes- ijsbergslareepjes -komkommer-verse peper

    Bereiding :

    Bestrijk 2 sneetjes brood met een dikke
    laag avocado-dipsaus.
    Bestrijk 2 sneetjes brood met roomkaas.
    Beleg ze met op maat gesneden plakjes zalm.
    Maal er wat peper over en leg er
    blaadjes ijsbergsla op.
    Stapel twee verschillend belegde
    sneetjes op elkaar en dek ze af
    met nog 2 sneetjes brood.
    Snijd de sandwich schuin doormidden en
    steek er een satéprikker in met
    een reepje komkommer eraan.

    Spek-abrikozen-croissantjes:
    Voor 4 personen

    Ingrediënten :

    1 rol bladerdeeg-1 ons ontbijtspekreepjes- gedroogde abrikozen

    Bereiding :

    Verwarm de oven voor op 200 graden.
    Haal het bladerdeeg uit de wikkel en scheur
    voorzichtig de driehoekjes los.
    Beleg elk driehoekje met plakjes ontbijtspek
    en reepjes abrikozen.
    Rol het deeg op en vorm er croissantjes van.
    Bak de croissants in 20 minuten
    goudbruin en gaar.

    Frambozen-smoothie:
    Voor 4 personen

    Ingrediënten :

    300 gram diepvries frambozen- 1 banaan-500 ml yoghurt-250 ml vers aardbei-sinaasappelsap

    Bereiding :

    Doe de frambozen in een blender.
    Snijd de banaan in plakjes en
    voeg het toe aan de frambozen.
    Voeg yoghurt en aarbei-sinaasappelsap toe.
    Pureer de massa tot een schuimige
    drank, verdeel het over 4 hoge glazen
    en zet er een rietje in.

    Omelet-toast:
    Voor 4 personen

    Ingrediënten :

    4 dikke boterhammen-boter om te besmeren-4 kleine eieren-peterselie

    Bereiding :

    Besmeer de boterhammen aan beide kanten
    in met de boter.
    Steek uit elke boterham met behulp van
    een glas een rondje uit het brood.
    Verhit de koekenpan met anti-aanbaklaag
    en bak het brood aan de ondrzijde bruin.
    Draai de sneetjes om, breek boven elk gat
    een eitje en laat het op matig vuur stollen,
    met de deksel op de pan.
    Schep de toast uit de pan en
    strooi er wat peterselie over.

    Bagel met eiersalade en krokante ham:
    Voor 2 personen

    Ingrediënten :

    3 eieren-4 plakken rauwe ham-2 eetlepels mayonaise-2 eetlepels fijn geknipte bieslook-vers gemalen peper-2 bagels

    Bereiding :

    Kook de eieren 7 minuten tot
    de dooiers nèt gestold zijn.
    Bak de ham in een droge koekenpan
    op matig vuur krokant uit.
    Laat de ham op keukenpapier afkoelen
    en breek het dan in stukjes.
    Spoel de eieren onder koud water en pel ze.
    Snijd de eieren grof in stukken en
    meng ze in een kom met de mayonaise.
    Voeg 1 eetlepel bieslook, zout en peper toe.
    Snijd de bagels open en besmeer
    de onderste helft royaal met eiersalade.
    Strooi de bieslook en ham erover.
    Dek het af met de bovenste bagelhelft.
    Serveer het gerecht direct













    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (6 Stemmen)
    21-03-2008, 00:00 geschreven door Flokkietje  
    16-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bananen Cupcakes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ingrediënten:
    250 gram boter, 250 gram suiker, 4 eieren, 250 gram bloem, 1 zakje vanillesuiker, 100 gram witte chocolade, 2 bananen
    Bereiding:
    Mix 250 gram boter met 250 gram suiker tot een gladde massa. Voeg een voor een 4 eieren toe. Voeg daarna 250 gram bloem en vanillesuiker toe en mix dit goed door. Doe in de keukenmachine 100 gram witte chocolade en maak er kleine stukjes van. Snij 2 bananen in kleine plakjes. Meng de bananen en witte chocolade door het beslag. Doe in een muffinvorm papieren cakevormpjes en vul deze met het beslag. Zet de muffinvorm in de voorverwarmde oven op 160 graden (hetelucht) voor ongeveer 30 tot 35 minuten. Laat ze daarna goed afkoelen…
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    16-03-2008, 14:57 geschreven door Flokkietje  
    13-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zalm met gegrilde paprikacoulis en zure bieslookroom
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het friszure toefje room en de paprikacoulis smaken heerlijk bij deze lekkere, sappige zalmfilets.
    Mits een beetje voorbereiding is dit feestelijk gerecht op het moment zelf snel klaar. voor 4 personen; bereidingstijd: 10 min. + 35 min. in de oven

    Ingredienten voor 4 personen
    - 4 stukken zalm filet (diepvries)
    - 5 rode paprikas
    - 200 g zure room
    - 1 broccoli
    - 1 citroen
    - 1 potje verse bieslook
    - 2 koffiel. rode wijnazijn
    - 1 teentje knoflook
    - 400 ml visfond (bokaal)
    - 1 koffiel. paprikapoeder
    - 1 koffiel. tijm
    - peper en zout

    Voorbereiding:
    - Snij de paprikas doormidden en verwijder de zaadjes en de witte zaadlijsten. Rooster de paprikahelften met de velkant naar boven in de oven, 10 cm onder de grill. Na 10 à 20 min. vertoont het vel zwarte vlekken (dat mag, want het vel wordt achteraf verwijderd). Hou de paprikas in het oog, laat ze niet volledig verkolen. Laat afkoelen in een plastic of papieren zak of in aluminiumfolie: zo drogen ze niet uit.
    - Schil de steel van de broccoli en snij in de lengte in repen, zodat u telkens een smal stukje steel bekomt met bovenaan een bloemroosje.
    - Rasp de schil van de citroen heel fijn en snij het bieslook fijn. Meng citroenschil en bieslook onder de zure room, samen met het paprikapoeder. Kruid met peper en zout.

    Bereiding:
    Giet de visfond in een ovenschaal, voeg er de tijm aan toe en kruid met peper en zout. Schik de diepgevroren zalmfilets erin (naast elkaar), dek af met aluminiumfolie en bak gedurende 35 min. in een voorverwarmde oven op 200 °C.
    Verwijder het vel van de paprikas. Pureer het vruchtvlees, voeg een geperst teentje look toe, peper en zout, 2 koffiel. wijnazijn en laat nog 5 min. zachtjes pruttelen.
    Kook de broccoli beetgaar in lichtgezouten water gedurende 7 min. Laat uitlekken.

    Serveertips:
    Serveer de zalm met een laagje paprikacoulis, de broccoli en een toefje zure room.
    Geef er natuuraardappelen of rösti bij.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    13-03-2008, 09:28 geschreven door Flokkietje  
    12-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebakken bloedworst met langoustines, appelstroop en granaatdressing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ingrediënten voor 2 personen
    2 bloedworsten
    12 verse langoustines
    3 jonagoldappelen
    2 granaatappelen
    1/2 krop ijsbergsla
    4 eetlepels suiker
    een scheutje witte wijn
    het sap van een halve citroen
    2 eetlepels geroosterde pijnboompitten
    voor de dressing:
    1 eierdooier
    2 eetlepels frambozenazijn
    maïsolie
    peper en zout

    Bereiding
    Schil de appelen en verwijder het klokhuis. Zet de schillen en klokhuizen op met suiker, citroensap en witte wijn. Laat 10 minuten rustig sudderen.
    Snijd de bloedworsten in het midden door en vervolgens overlangs in plakken. Snijd de granaatappelen door en haal er de pitjes uit. Zorg ervoor dat je de bittere vliesjes verwijdert. Snijd de sla in reepjes.
    Zeef het kookvocht van de appelschillen en laat verder inkoken tot een stroop.
    Snijd de geschilde appelen in julienne. Doe ze bij de sla samen met de granaatappel en de pijnboompitten.
    Maak een gebonden dressing. Doe daarvoor de dooier met de azijn in een beker. Mix er langzaam olie door tot je een smeuïg sausje krijgt en breng op smaak met peper en zout.
    Bak de bloedworst in boter. Breng de langoustines op smaak met olijfolie, peper en zout en rooster ze kort in een hete grillpan.
    Meng de dressing door de sla.
    Leg de bloedworst op de borden. Schik er de sla bovenop en werk af met de langoustines en de appelstroop.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    12-03-2008, 23:06 geschreven door Flokkietje  
    11-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bretoense tomatensoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een rijk gevulde soep die ook lekker is met kaas onder de grill

    Ingrediënten voor 4 personen

    1 dikke plak ham (250 gram)
    250 gram champignons
    2 uien
    1 winterwortel
    2 teentjes knoflook
    3 eetlepels zonnebloemolie
    2 eetlepels fijngehakte peterselie
    1 blik (800 gram) gepelde tomaten
    1 l bouillon (van 2 bouillontabletten)
    2 dl rode wijn
    200 gram kabeljauw
    100 gram (diepvries)doperwten

    Voorbereiding:
    Snijd de ham in kleine blokjes. Borstel de champignons en verdeel ze in plakjes. Pel de uien en snipper deze. Schrap de wortel en verdeel deze in plakjes.

    Bereiding:
    Verhit de zonnebloemolie en bak daarin de helft van de ham, de champignons, uien, wortel, geperste knoflook en 1 eetlepel peterselie.
    Voeg de gepelde tomaten met het sap toe. Giet de bouillon en de wijn erop en roer goed door. Kook alles 15 minuten.
    Pureer de soep met de staafmixer of in een keukenmachine. Kook de vis die in stukjes is verdeeld 5 minuten in de gepureerde soep.
    Voeg de doperwten, de rest van de ham en de peterselie toe. Strooi voor het serveren eventueel kaas erover en laat deze smelten onder een hete grill.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    11-03-2008, 21:56 geschreven door Flokkietje  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vissoep met zeetong en garnalen, tomaten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ingrediënten voor 4 personen
    8 tomaten
    1 ui
    2 teentjes knoflook
    3 eetlepels slaolie
    1/8 lt rode wijn
    1/8 lt crème fraîche
    2 visbouillontabletten
    zout
    peper
    1 gefileerde tong
    50 gr gepelde garnalen
    1 eetlepel fijngeknipte bieslook

    Voorbereiding:
    Snijd de tomaten in stukjes. Hak de ui en knoflook fijn. Verhit de olie en bak hierin de ui en de knoflook 3 minuten op een laag vuur. Voeg de tomaten toe en bak ze 3 minuten mee. Voeg 1/2 lt water, de wijn de helft van de crème fraîche en de bouillontabletten toe.

    Bereiding:
    Kook de soep 20 minuten. Pureer en zeef de soep. Voeg zout en peper naar smaak toe.
    Snijd de tongfilets elk diagonaal in 3 stukken.
    Vlak voor het eten: Breng de soep tegen de kook aan. Leg de stukjes tong in de soep en laat ze in 3 minuten gaar worden.
    Voeg de garnalen toe en warm ze even mee. Schep de rest van de crème fraîche over 4 warme soepborden en schep de soep erbij. Strooi de bieslook erover.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    11-03-2008, 21:49 geschreven door Flokkietje  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zuurvlees
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een typisch Limburgse stoofpot die oorspronkelijk met Carnaval gegeten werd.

    Ingrediënten voor 4 personen
    1 kg magere runderlapjes
    2 dl azijn
    peper, zout
    2 laurierblaadjes
    4 jeneverbessen
    2 theelepels tijm
    500 gram uien
    100 gram boter
    1 eetlepel suiker
    1/2 eetlepel keukenstroop
    3 plakjes ontbijtkoek
    1 eetlepel bosvruchtenjam

    Voorbereiding:
    Snijd de runderlapjes in stukjes. Maak een marinade van: 2 dl water, 2 dl azijn, 1 theelepel zout, 1/2 theelepel peper, laurierblaadjes, jeneverbessen en tijm. Leg het vlees ca. 3 uur afgedekt in de marinade.

    Bereiding:
    Pel de uien en snipper ze fijn. Verhit 25 gram boter in een koekenpan en bak de ui in ca. 5 minuten zachtjes glazig.
    Schep het vlees uit de marinade en dep het met keukenpapier droog. Zeef boven een maatbeker 2 dl marinadevocht. De rest wordt niet gebruikt.
    Verhit de rest van de boter in een braadpan en bak het vlees in ca. 10 minuten bruin. Schep de vleesblokjes regelmatig om.
    Voeg ui, suiker, stroop, ontbijtkoek en 2 dl marinadevocht toe. Laat het vlees met het deksel op de pan in ca. 2 uur zachtjes gaarstoven (zo gaar dat het vlees uit elkaar valt).
    Verwijder de laurierblaadjes. Breng het gerecht op smaak met bosvruchtenjam. Serveer er aardappelen of frites en kropsla bij.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    11-03-2008, 21:36 geschreven door Flokkietje  
    10-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkensgebraad Orloff
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ingrediënten voor 4 personen
    1 varkensgebraadje van 1 kg
    1 ui
    1 wortel
    1 takje soepselder
    8 plakjes abdijkaas
    8 plakjes gekookte ham
    2 dl room
    150 g gemalen kaas
    nootmuskaat
    peper en zout

    Bereiding
    Laat in een pan boter warmen tot hazelnootkleur. Kruid het gebraadje intussen met peper, zout en wat nootmuskaat. Schroei het vlees dicht en doe er de grof gesneden soepgroenten bij. Gaar het vlees verder in een oven op 170°C.
    Haal het vlees uit de pan en laat het afkoelen tot kamertemperatuur. Zeef het braadvocht en laat het verder inkoken met de room. Doe er, wanneer je de gewenste dikte hebt bereikt, het grootste deel van de gemalen kaas bij. Kruid af met peper en zout.
    Snijd het vlees in plakjes en stel het gebraad vervolgens weer samen maar steek tussen elk plakje ook een half plakje kaas en ham. Zet de Orloff in een ovenschotel en giet er de kaassaus overheen. Strooi er de rest van de gemalen kaas op en zet in de oven om te gratineren.
    Serveer met kroketjes en gestoofde spinazie.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    10-03-2008, 13:51 geschreven door Flokkietje  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groentebrood
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ingrediënten voor 4 personen
    1 blik groentemengeling van 400 g (265 g uitgelekt gewicht)
    4 eieren
    75 ml light room (20 % vet)
    75 g geraspte kaas
    1 fijngesneden knoflookteentje
    1 el maïszetmeel
    1 el fijngehakte (diepvries) peterselie
    zout en peper

    Bereiding
    Meng de eieren met de room en het maïszetmeel. Voeg er de kaas, de peterselie, de knoflook en de uitgelekte groentemengeling aan toe. Breng op smaak met zout en peper. Giet het mengsel in een ingevette cakevorm en bak de bereiding gedurende 25 minuten in de voorverwarmde oven op 200 °C. Controleer met de punt van een mes of het groentebrood voldoende gebakken is (er mag geen deeg meer aan het mes kleven).

    Tip: Koud of warm ideaal bij soep of een slaatje.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    10-03-2008, 13:48 geschreven door Flokkietje  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Potjesvlees van konijn
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ingrediënten voor 4 personen
    1 konijn - in stukken versneden
    2 ajuinen
    1 stuk prei
    1 wortel
    1 stuk selder
    2 laurierblaadjes
    20 g gelatineblaadjes per liter bouillon

    Bereiding
    De stukken konijn in koud, gezouten water aan de kook brengen. Regelmatig de onzuivere schuimvorming afschuimen. Er de laurierblaadjes en versneden soepgroenten aan toe voegen. Verder laten koken gedurende +/- 1u30 min. De konijnenbouillon laten afkoelen. Het konijnenvlees zorgvuldig van de beentjes verwijderen en in een terrine verzamelen.
    De bouillon zeven en ontvetten. Terug aan de kook brengen. De geweekte gelatineblaadjes in de lauwe bouillon vermengen. De terrine overgieten met de bouillongelei en gedurende 24 uur laten opstijven in de koelkast vooraleer te serveren.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    10-03-2008, 13:47 geschreven door Flokkietje  
    09-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mousse met geitenkaas en tartaar van gegrilde paprika's
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ingredienten voor 4 personen

    • 250 g verse geitenkaas
    • 1 teentje look, geperst
    • schil van 1 citroen
    • 1 eiwit, tot schuim geklopt
    • 4 eetlepels gegrilde paprika's, gebruiksklaar
    • zout, peper
    • citroenschil
    • 4 basilicumblaadjes
    Bereiding

    • Meng in een kom de geitenkaas met het zout, de peper, de look en de citroenschil.
    • Doe er ½ van het eiwit bij en meng voorzichtig met een spatel. Meng vervolgens de rest van het eiwit.
    • Verdeel het schuimige mengsel in 4 verrines. Zet 1 u in de koelkast.
    • Snij de paprikareepjes in blokjes.
    • Versier de verrines met de blokjes paprika, citroenschil en basilicumblaadjes.

    Uitstekend bij:
    Oméga 3-brood


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    09-03-2008, 09:58 geschreven door Flokkietje  
    07-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Valentijnssoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ingredienten voor 2 personen:
    1 el olijfolie -1 fijngesneden sjalot -1 teen knoflook, fijngehakt -3 champignons -klein stukje bleekselderij -klein stukje prei -4 rijpe tomaten -½ l. groentebouillon -1 pijpkaneel -3 blaadjes basilicum -1 dl licht geklopte slagroom

    Voor de garnituur:
    3 gekookte groene asperges, in stukjes gesneden -2 el tomaat concassa -paar plukjes peterselie -1 snee witbrood -2 stukjes Bleu d'Avergne van elk ca 20 gram

    Bereidingswijze:
    Verhit de olijfolie en fruit hierin het sjalotje goudgeel, voeg de knoflook, champignons, bleekselderij, prei en tomaten toe.
    Stoof het geheel gedurende 1 minuut.
    Blus met de bouillon en voeg de pijpkaneel en basilicum toe.
    Laat het geheel op een laag vuurtje gedurende een half uur trekken.
    Druk de soep door een zeef.
    Voeg de geklopte room aan de soep toe.

    Verwarm de soep voor het serveren en klop deze tijdens het verwarmen met een staafmixer schuimig.
    Voeg de asperges, tomaat concassa en peterselie toe aan de soep.
    Snijd ondertussen hartjes uit het brood met een middenlijn van drie centimeter.
    Leg de Blue d'Auvergne op het brood en gratineer de broodhartjes onder de hete grill tot de kaas ietwat gesmolten is.
    Schenk de soep in een mooie kom en leg het broodhartje in de soep.
    Schrijf een lieve boodschap op een servetje en de romantiek kan beginnen.

    Eet smakelijk!


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    07-02-2007, 13:34 geschreven door Flokkietje  
    03-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voor alle lieve mensen van Bloggen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Alle lieve mensen van Bloggen
    Ik hoop in 2007 nog evenveel genoegen te beleven aan ons "samenzijn"
    aan iedereen : geluk, vrede, vreugde en gezondheid in het komende jaar voor jezelf en al diegenen die je lief zijn
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    03-01-2007, 16:19 geschreven door Flokkietje  
    27-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eendenborstfilet met appel en sinaasappel- honingsaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ingredienten voor 4 personen:
    1 appel-1 eetl. citroensap -4 eendenborstfilets, op kamertemperatuur -50 gr. koude boter in kleine blokjes -2 (pers)sinaasappels, geperst -1 eetl vloeibare honing -1 theel. tijm

    Bereidingswijze:
    Appel schillen, in vier parten snijden en klokhuis verwijderen. Elkt part in plakjes snijden en met citroensap besprenkelen.
    Eendeborstfilets van vel ontdoen en licht met zout en peper bestrooien.
    In koekenpan helft van boter verhitten. Eendenborst in 6 minuten van buiten bruin en van binnen rose bakken, halverwege keren.
    Eendenborst uit pan op 1 bord leggen en in aluminiumfolie verpakken.
    Achtergebleven bakvet uit pan schenken (wordt niet meer gebruikt) en pan terug op vuur zetten.
    Sinaasappelsap toevoegen, vuur hoog draaien en alle aanbaksels goed losroeren.
    Honing en tijm erdoor roeren en met zout en peper op smaak brengen.
    Pan van vuur nemen en klontjes koude boter snel met garde door saus kloppen, zodat mooie gladde, lichtgebonden saus ontstaat.
    Eendenborst schuin in dunne plakken snijden. Sinaasappelsaus over vier borden verdelen. Eendenborstplakjes en appelschijfjes om en om dakpansgewijs in saus leggen.

    Een hele goede tip afkomstig is om het vet van de eendenborst in te snijden. Daarna eerst op de speklaag bakken totdat dat krokant is. Hier komt veel vet bij vrij wat u af en toe af kan gieten. Daarna de andere kant bakken totdat hij rondom bruin is en van binnen rose.
    Dit schijnt beslist lekkerder te zijn dan het vet erafsnijden. Wat veel mensen doen!

    Vervang eens de appels door mango's. Die hebben een zachtere zuur en passen goed bij de eend. (Tip voor mooie mango sneedjes: Bepaal de positie van de grote pit en snij parallel met de vlakke kanten links en rechts een dikke schijf af, net zonder de pit te raken. De twee afgesneden stukken kan je dan in mooie sneedjes snijden.)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    27-12-2006, 23:58 geschreven door Flokkietje  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Perensorbet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Lekker voorgerecht voor oudejaars of nieuwjaarsdag
    Ingredienten voor 4 personen:

    Carte d’Or Sorbet Peer -roquefort -peren -pijnboompitten -verschillende soorten sla -olie -notenazijn -zout en witte peper

    Bereidingswijze:
    Schik de slablaadjes in aparte kommetjes
    Voeg stukjes Roquefort, plakjes peer, pijnboompitten en 2 à 3 kleine bolletjes Carte d’Or Sorbet Peer toe
    Overgiet dit alles met de zelfgemaakte vinaigrette, die je samenstelt uit olie, azijn, peper, zout en een grote bol perensorbet

    Tip:

    De kleine bolletjes kan je op voorhand met een meloenlepeltje maken en ze in de diepvries bewaren


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    27-12-2006, 23:35 geschreven door Flokkietje  
    20-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witlof-aardappelpuree stamppot met walnoten en appel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een schitterend recept voor de feestdagen. Leuk om bij je diner met een ijslepel wat leuke bolletjes op het bord er bij te serveren

    Ingredienten voor 4personen:
    1 kilo kruimige gekookte aardappelen -500 gr witlof -2 zure appels -2 el citroensap-50 gr walnoten gehakt-150 ml melk -peper, zout en nootmuskaat -1 tl gehakte tijm (vers of diepvries) of half tl gedroogde

    Bereidingswijze:
    Kook aardappelen in 20 minuten gaar. Snijd de witlof in smalle reepjes. Schil en rasp appel, rasp ze grof of snijd ze in kleine stukjes. Besprenkel ze met citroensap.Maak van de gare aardappelen puree met melk, peper en zout, nootmuskaat en tijm. Meng de witlofreepjes met de appel en noten erdoor. Warm alles goed door.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    20-12-2006, 12:02 geschreven door Flokkietje  
    19-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zalm in gelei
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Lekker als voorgerecht of als hapje

    Ingredienten voor 4 personen:
    300 g. verse zalmfilet-2 hardgekookte eieren-40 g. zoete paprikareepjes-1 eetlepel groene peperkorrels-2 eetlepels gehakte peterselie-2 fijngesneden sjalotjes-versgemalen peper en zout-1/2 liter visbouillon-7 blaadjes gelatine geweekt in koud water-2 losgeklopte eiwitten
    -citroenpartjes-peterselie

    Bereidingswijze:
    Snijd de zalmfilet in lange repen van ca. 2 cm. dikte. Kruid deze met peper en zout en laat de zalmrepen ca. 8 minuten garen in de visbouillon op matig vuur. Laat ze in de bouillon afkoelen. Neem de zalmrepen daarna uit de pan en bewaar ze op een bord, afgedekt met plasticfolie, in de koelkast tot gebruik. Giet vervolgens de bouillon door een zeef en klop de eiwitten er doorheen. Breng de bouillon daarna onder regelmatig roeren tegen de kook aan. Het eiwit zal gaan stollen en neemt zo alle kleine ongerechtigheden op. Zeef de bouillon vervolgens door een doek. Het eindresultaat is een heldere bouillon! Roer de uitgeknepen gelatineblaadjes door de bouillon en laat deze afkoelen. Snijd in de tussentijd de eieren grof en meng deze met de sjalotten, paprikareepjes, groene peperkorrels en peterselie. Voeg de gelei hieraan toe als deze dikker begint te worden.
    Leg vervolgens de zalmrepen in een langwerpige vorm en bedek deze met het geleimengsel. Dek de vorm af met plasticfolie en laat het gerecht ca. 3 uur in de koelkast opstijven.
    Zet de vorm vlak voor het serveren even in een heetwaterbad en keer deze op een mooie schaal om. Garneer het gerecht met citroenpartjes en peterselie.

    Om de zalm makkelijk te snijden gebruikt u een scherp mes, dat u eerst in gloeiend heet water dompelt.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    19-12-2006, 21:35 geschreven door Flokkietje  
    Foto
    Archief per week
  • 07/04-13/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 05/02-11/02 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 26/09-02/10 2005
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek
  • Mmm ... lekkere dingen hier...
  • Groetjes uit Heverlee
  • haihai
  • hai hai
  • welkom

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    chihuahualiefhebber
    www.bloggen.be/chihuah
    Mijn favorieten
  • bloggen.be
  • Spoetnikstappers
  • {TITEL_VRIJE_ZONE}

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs