Foto
Inhoud blog
  • Trends Applied
  • Customer Engagement Management in de praktijk!
  • In touch with the cloud...
  • Toekomst van (web) content management...
  • Mobiele applicaties... gadgets of een trend?
    Zoeken in blog

    Business & ICT trends
    Hoe evolueert het Belgische business & ICT landschap? Waar is de Belgische ondernemer vandaag mee bezig om zich voor te bereiden op de uitdagingen van morgen?
    02-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van BI naar Performance Management - een gezonde evolutie

    Of anders gezegd... van een tactische benadering naar een strategische benadering.

    Reeds enkele jaren staat 'Business Intelligence' hoog in het vaandel van vele CEOs en CIOs en ik verwacht daar niet meteen veel verandering in. Het spreekt immers voor zich dat een ondernemer een goed inzicht wil hebben in de dagelijkse werking van zijn bedrijf. Alleen de aanpak om dit inzicht te verkrijgen is enorm geevolueerd en er wordt steeds vaker de term 'Performance Management' in de mond genomen.

    Waar vroeger departementshoofden het voortouw namen inzake business intelligence om de operationele en tactische informatiebehoeften in kaart te brengen - waardoor de verkoopsafdeling één versie van de waarheid had en de productie afdeling een andere versie - vaak ook met een andere ondersteunende BI oplossing. Wordt vandaag meer en meer gebruik gemaakt van een overkoepelend strategisch kader waarin elk business intelligence initiatief moet inpassen. Dit kader - ook wel performance management genoemd - zorgt ervoor dat elk initiatief zijn plaats krijgt in het groter geheel. Concreet vertaalt zich dit in een strategisch plan waarin drie belangrijke peilers zijn opgenomen:

    1. De Informatie peiler: Hier is het uiteindelijk allemaal om te doen. Welke type van informatie wil men halen uit de enorme overflow van data die gegenereerd wordt uit de verschillende systemen? Op strategisch niveau vind je concepten terug zoals strategy maps, balanced scorecards, KPIs, leading en lagging indicators. Op tactisch & operationeel niveau vind je dan weer concepten terug zoals dashboards, alerts, PIs & RPIs, Complex event processing (= real-time BI) en business process optimalisatie oefeningen. Maar ook de CPM (Corporate Performance Management) behoeften waarin de budgeting, planning en forecasting cycles in terug komen maken onderdeel van deze informatie peiler. Het is niet omdat IT niet altijd begrijpt waar finance mee bezig is en finance niet altijd begrijpt waar operations mee bezig is, dat we niet moeten trachten deze gezamelijk onder te brengen in dit strategisch kader.

    2. De Organisatie peiler: Een tweede zeer belangrijke peiler is de ondersteunende organisatie. Wie is het doelpubliek, op welke manier moeten deze mensen aan de informatie aankunnen en nog belangrijker hoe zorgen we ervoor - op dagelijkse basis - dat we over één uniform inzicht spreken, in plaats van ongeïntegreerde inzichten in de cijfers per departement. In dit kader wordt vandaag vaak een 'BICC' (Business Intelligence Competence Center) in het leven geroepen, bestaande uit een mix van business mensen en ICT mensen, om dit in goede banen te leiden. In het strategisch plan is het belangrijk dat de verschillende taken van het BICC worden opgenomen, met de rollen en verantwoordelijkheden. Zonder al die taken op te sommen, wil ik er toch ééntje naar de voorgrond schuiven omdat ik deze persoonlijk enorm belangrijk vind en ze toch nog vaak ondergewaardeerd wordt, namelijk het 'Data Stewardship'. Maw het vastleggen van de verschillende terminologiën en definities en de data kwaliteit bewaken.

    3. De Architectuur peiler: Als derde peiler komt het architectuur plaatje aan bod, dat in staat moet zijn om alle informatiebehoeften af te dekken, dus zowel de klassieke BI driehoek behoeften als de CPM behoeften. Een trend die hier in thuis hoort is de consolidatie oefening die bij vele Belgische bedrijven plaatsvind inzake BI oplossingen, zonder dat ik hiermee wil zeggen dat dit tot 1 oplossing moet worden teruggebracht. Het is voornamelijk de wildgroei die moet afgestopt worden. Hoewel nog veel BI implementators een enorme technische focus hebben, ligt de uitdaging toch voornamelijk in de 2 voorgaande peilers, want de technologie heeft ondertussen niet stilgestaan en kan meestal de vele verschillende wensen van de eindgebruikers aan.

    Conclusie: Mocht u nog geen strategisch plan hebben opgemaakt voor performance management, gun uzelf de tijd om toch even een stapje terug te zetten en even afstand te nemen van de dagelijkse operationele activiteiten (dit hoeft daarom niet altijd enorm lang te duren), zodat u deze 3 peilers duidelijk in kaart hebt gebracht en voor uzelf een roadmap hebt opgezet voor de komende 2 tot 5 jaar.

    Veel succes!

    02-05-2010 om 09:02 geschreven door Tim Claes  


    Tags:BI, Performance Magement, Strategisch Plan, BICC, CPM
    30-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een korte introductie over mezelf

    Laten we starten met een korte introductie over mezelf zodat u de toekomstige wekelijkse blogpost beter kan positioneren en in zijn context plaatsen.

    Vandaag ben ik werkzaam bij RealDolmen als "Business Strategy Manager", waar ik insta voor de uitwerking van onze business strategie en de go-to-market strategie van onze oplossingen. Op die manier ben ik nauw betrokken bij wat er leeft in de markt en bij de laatste nieuwe technologische trends die zich afspelen om hier in tegemoet te komen.

    Enerzijds heb ik het genoegen om mij te mogen verdiepen in een hele reeks van business oplossingen, die binnen RealDolmen gegroepeerd zijn onder de vlag "Enterprise Solutions", namelijk CRM (Customer Relationship Management), BI (Business Intelligence) & PM (Performance management), MDM (Master Data management), ECM (Enterprise Content Management) & WCM (Web Content Management) en CAD/GIS (Compute Aided Design/Geographical Information Systems).

    Anderzijds heb ik de gelegenheid om mij continu technologisch te verrijken, vermits ik ook verantwoordelijk ben voor de groep "Professional Services Applications", waar onze experten zitten verdeeld over de volgende techologie competence centers: Microsoft CC, Java CC, Oracle CC, Mainfraime CC, System i CC, Business Analysts CC en Project managers CC. In deze groepen wordt er uitvoerig nagedacht over onderwerpen zoals ALM (Application Life Cycle management), BPM (Business process management), EA (Enterprise Architectuur), Project/program management & Change management, Communicatie & Documentatie, Integration management, Modernisatie & Migratie, Testing & Quality Assurance, Support & Managed Services (inclusief ITIL consultancy), Interactivity & Usability (NUI - new user interface, RIA - Rich Internet Applications, Mobile Solutions)

    Het is natuurlijk onmogelijk om al deze domeinen tot in detail onder de knie te krijgen, maar door het brede spectrum wordt het wel interessant om te kijken hoe al deze oplossingen met elkaar in interactie staan. En welke trends we hier dan kunnen uit distilleren die voor de Belgische bedrijfswereld interessant kunnen zijn.

    Na enkele omzwervingen in de Verenigde Staten en in Frankrijk ben ik mijn professionele carrière begonnen bij een kleine Belgische onderneming VIA NV. We deden ERP pakketselecties en pionierden mee met het definiëren van eBusiness strategieën in de beginjaren van het Internet. Hieruit is AXIAS NV doorgestart (eerst nog Axias Belgium genoemd) met een duidelijke focus in de begin jaren op ERP implementaties. Al gauw werd hier een CRM en een BI unit aan toegevoegd die over tijd de volle aandacht kregen. In deze periode heb ik enorm veel internationale ervaring mogen opdoen en ben ik in contact gekomen met veel verschillende mensen en culturen. Als verantwoordelijke voor het CRM verhaal heb ik samen met mijn collega Wim Moons onze CRM unit uitgebouwd tot één van de grootste CRM competence centers in België. In juni/juli 2007 hebben we besloten om samen te gaan met Real Software (kort nadien omgedoopt tot REAL) om verder door te groeien op de Belgische markt. In sep 2008 zijn Real en Dolmen gefusioneerd, waardoor ik vandaag werkzaam ben bij RealDolmen. Met andere woorden zonder ooit van bedrijf te veranderen, heb ik toch reeds tal van bedrijfsnamen op mijn konto staan.

    Naar bedrijven toe heb ik jaarlijks contact met een 100-tal bedrijven vanuit mijn functie als 'Business Strategy manager', waarbij ik door middel van 'solution selling' samen met de klant steeds tracht op zoek te gaan naar de oplossing die het best bij hem past op basis van zijn doelstellingen. Daarnaast heb ik als ICT consultant ook het geluk gehad om implementaties uit te voeren voor een hele reeks van bedrijven uit verschillende sectoren: Sylvania, Target Lighting, Niko, Janssen Pharmaceutica, Pfizer, Schering, Baxter, Centocor, Mobistar, KPN, Agio Cigars, Imperial Tobacco, InBev, LMS, Labo Flandria, Nuon, ING Wholesale Banking, ...

    Voilà, hopelijk geeft dit een beter beeld over mijn doen en laten en kan u de blogpost op die manier beter naar waarde inschatten. Veel leesplezier!

    30-04-2010 om 00:00 geschreven door Tim Claes  


    Tags:Tim Claes

    Archief per week
  • 25/04-01/05 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 29/11-05/12 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 26/04-02/05 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Categorieën


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs