Hoe zit het met de Belgische economie? En nog belangrijker, hoe zit het met de innovatie in Vlaanderen? Waar zullen we staan binnen 10 jaar en waar ligt onze toekomst?
Het is niet mijn bedoeling hier een sluitend antwoord op te geven, 'k ben immers geen economist, maar 'k wil u wel aanzetten om enkele zaken in vraag te stellen.
Waar zijn we goed in? En wat laten we beter over aan anderen? Ligt onze toekomst in productie? Wellicht niet, maar waar dan wel? Volgens mij ligt onze kracht in 'kennis'. Kennis wil niet per definitie zeggen dat je state-of-the-art uitvindingen moet hebben of dat je doorgedreven ICT automatisering moet gebruiken.
Kennis is voor mij de kunst om innovatie om te buigen tot toegevoegde waarde. (Dit ligt in het verlengde van de principes van de "blue ocean strategy" zonder hier volledig in mee te gaan) Met andere woorden je moet niet aan innovatie doen om innovatief te zijn, je moet toegevoegde waarde creëren voor je klant, waardoor eenvoudige zaken kunnen leiden tot innovatie.
De Vlaamse ondernemer bulkt van creativiteit en kennis staat vaak centraal in al zijn doen en laten. Dus dat zit in principe goed, toch is daarmee niet alles gezegd. Kennis zit vaak in de hoofden van mensen, zo gauw je kennis vastlegt, is er iemand anders mee weg. Dus hoe kan je nu deze kennis binnen Vlaanderen verankeren?
Daarvoor moeten we een cultuur creëren binnen Vlaanderen waar clusters worden opgezet tussen bedrijven, universiteiten en overheidsinstanties die het delen van deze kennis bevorderen en waardoor we onze kennis met elkaar kruisbestuiven. Ook de sociale netwerken kunnen hier hun bijdrage in leveren.
Maar het is wel duidelijk dat hier wat meer structuur - georganiseerde chaos - mag in komen om dit in een stroomversnelling te laten komen, anders blijven we aanmodderen zoals vandaag en missen we de boot die reeds langzaam aan het uitvaren is.
10-05-2010 om 12:13
geschreven door Tim Claes 
Tags:kennis, innovatie, kennismaatschappij
|