Het is weer eens vakantie in Belgie. Ja weer. Hier hebben ze minder geluk, om even op te noemen wat de verschillen zijn tussen Belgische en Chinese scholen, dat begint al met het uniform. Iedereen gelijk, iedereen hetzelfde, jongens en meisjes.

De klassen zijn ook groter, ook voor de beginnende studentjes, minimum 25 tot maximum 35 leerlingen. Voor een eerste jaar ook, doch ze hebben het onder controle.
 De lesuren zijn hier slechts 40 minuten...maar het nadeel is dat er zo 8 zijn per dag en dat 5 dagen per week, geen halve dag op woensdag.
Over verlof gesproken, ze beginnen ook 1 september na 2 maanden vakantie (zuiden en midden China; 1 maand in noord China) en hun eerste week vakantie is al van 1 oktober tot 7 oktober, maar dan moeten ze wachten tot 1 januari om nog eens dag te hebben -dit jaar krijgen ze er 3 omdat het op een woensdag valt - daarna nog één week met chinees nieuwjaar, nog een dag je op 1 mei en al het verlof is op. De kinderen uit het noorden krijge één maand extra met chinees nieuwjaar, omdat dit de koudste periode is in het noorden (tot -30°C) het is hun gegund.
De 'koer' is soms op het dak, dit om plaats te besparen - wetende dat de grondprijs=apartementsprijs hier tot 1000/m² kan oplopen. Yep duurder dan Parijs zeg ik dan.  Maar ze blijven niet altijd binnen, af en toe gaan ze ook de natuur verkennen en hier is het verschil, er moet één (groot)ouder / kind aanwezig zijn bij de kleuters. maakt de groep wel groter, maar ook geen minimumfactuur en ge moet uw eigen plaats extra bijbetalen.  Omdat niemand een tuin heeft gaan ze geregeld naar het park. Maar er zijn wel veel parken en groene zones in Shanghai. Niet alleen met de school gaan ze naar daar ook veel Chinezen in het week-end. En om stormlopen te vermijden zijn sommige parken betalend. (2 inkom). Dit houd een deel tegen om deze te bezoeken, die moeten maar afzakken naar een gratis.  Zwemmen doen ze niet, bijna geen enkele Chinees kan zwemmen, maar voor turnen krijgen de meisjes dansles en de jongens karaté. Hier wordt nog wel onderscheid gemaakt tussen man en vrouw.  Een ouderraad bestaat ook niet, maar ze passen een Amerikaans systeem toe, elke woensdag komen de vrouwen samen en doen ze activiteiten. Ze bespreken ook de dingen die de kinderen moeten doen, met of tegen hun zin en de resultaten worden doorgegeven aan de juf/meester.
Niet iedereen doet mee, maar er is toch een mooi groepje ontstaan. Soms mogen de mannen en kinderen ook eens mee en dat is eens tof (vooral het drinken met ander mannen van andere nationaliteiten)  Tja en ie vrouwen die niet mogen werken of niet gaan werken, tja die vullen hun tijd dan maar met etentjes, een bowling,..  en de meesten zijn Chinezen(met een man van een ander land), dus karaoke kan niet ontbreken De sukkeltjes, zo nooit iets om handen.
|