De rivier afgevaren, het gebied verkend, tijd voor de terugreis.
Vooraleer we de bus konden nemen, hadden we tijd voor een kleine wandeling, het centrum en de natuur naast het hotel.  Mensen moeten ook eten en de 'locals' telen hier hun groenten. Alles openbaar naast de straat, gezond kan dat niet zijn, en oogsten als het rijp is. De sla van bij ons is hier niet te vinden of patatten, glazig vanbinnen en geen patatsmaak, of je moet de zoete aardappelen kopen, maar is niet zo lekker bij groenten en vlees.  Wat uitrusten op de grote stoel !?!? en de terugreis kan beginnen.
Hetgeen mij hier wel opviel zijn inderdaad de kleine stoeltjes. Ook als je ergens ging eten in een plaatslijk restaurant, overal kleine stoeltjes. De Chinezen zitten graag gehurkt MET platte voeten (niet op hun tippen) en deze stoeltjes maakt het juist mogelijk om op de poep te zitten. Grappig maar ambetant.  Aan de deur en onder het dak hangen de schillen van de grote pompelmoezen te drogen. Ze gebruiken deze om gerechten te maken. Telkens als je zo'n pompelmoes (de echte naam ken ik niet) kocht, schilden ze deze om de schil zelf bij te kunnen houden.  15 minuetn wandelen tot aan de bushalte en hier nog eens 15 minuten wachten op de bus.
Heel goedkoop, ergens een 8, als je weet dat de rit meer dan 2uur gaat duren. Op 2 uur rij je van de zee naar de ardennen, hier rij je van het dorp naar de eerst dichtbijzijnde grootstad waar de trein stopt en een luchthaven is. Maar eerst met de bus naar Guilin.  Hierboven, dit lijkt een gewoon landschap te zijn maar een geoefend oog ziet wat misplaatste rotsblokken en een bloemetje.
Dit is een oud kerkhof van mensen (grootouders). Tegenwoordig wordt iedereen hier verbrand, is plaatsbesparend en gezonder voor de bodem. In Shanghai wonen 17.000.000 mensen, heb daar al veel rondgereisd maar nog geen enkel kerkhof gezien. Je staat er niet bij stil maar als je er aan denkt, valt het op. Wat doen ze met de doden??? Er is ook geen gedenkdag (Bij ons 2 november) en eens dood, uit het oog, uit het hart. Denk ik toch.
Het wordt drukker, we naderen Guilin.  Markten, altijd, overal en constant. Geen kleding maar voedsel. Eten. Vlees, groenten en fruit.  Of resaurantjes aan de kant van de weg. Hier verdoken onder de bomen, zeer goed voor in de zomer, want het wordt hier warm.  Treinticket gekocht en "joepie", we moeten M A A R 6 uur wachten op onze trein. Dan maar wat aan seightseeing doen.
Een treinspoor door een wijk. De rails waren niet verroest, dus er reed nog een trein. Hoe dikwijls?? Wo bu shi dou. (ik weet het niet)  Bij ons overal kerken, hier overal tempels. Bizar want een geloof was niet toegelaten tijdens de hardere regime.  De toeristische trekpleister, een tempel aan een meer. Maar betalend als je binnen wilde.  Op de straat staat het vol fruitverkopers, hun waar in grote manden met een stok tussen. Dit had een rede....  Ineens sprongen alle verkopers recht en gingen lopen.1 - 2 straten verder. Het witte camionetje (pick-up) achter de blauwe tent, werd bestruurd door een politie-agent met 2 inzittenden. Als je bleef staan, ben je een illegale verkoper en werd al uw waar opgeladen (in beslag genomen). Zonder pardon. Het camionteje bleef een 10 tal minuten staan en was dan weer weg. Binnen de minuut stond iedereen er weer.  Nog iets deftigs eten voor we aan de grote treinrit beginnen.  En we zijn vertrokken. We kozen er ook voor om met een gewone trein te reizen, kon ik ook een beetje van China bekijken vanuit de trein. De rit iets meer dan 1500km zou 22uur duren. We hadden een slaaptrein genomen, konden we plat liggen als we wilden. 1st klas, dit zijn 4 bedden/kajuit ipv 6 en is 15 duurder. Voor de prijs moet je het niet laten. Deze rit was 70/p, enkel de naft van een auto is duurder.  Onderweg veel kleinere dorpjes met veel leegstaande huizen. Nog in aanbouw of verlaten om naar de stad te trekken. Guizhou wist het ook niet.   De trein stopte gereeld (daardoor ook de lange reistijd) en af en toe kwam ik al iets grappigs tegen.  En overal zijn ze bruggen aan't bouwen om meer treinen te laten rijden. Snellere treinen. De nieuwste generatie rijdt meer dan 350km/h.  Die bruggen, dat gaat voorruit, onberijpelijk als je de werkers bezig ziet. Deed me denken aan...
"Later als ik 5 minuten tijd heb, dan begin ik er misschien eens aan.....":Louis Neefs 
|