Overal is er wel iets te zien dat 'historische en culturele' waarden heeft.
Maar nu de stad zelf, toen we zo over die muur wandelde - dewelke toch niet zo oud was, maar de originele dan weer wel - was ik verbaasd over de gebouwen die binnen de muur staan. De meeste gebouwen zijn zeker geen 100jaar oud, er is ook geen hoogbouw toegestaan binnen de muur en ze zagen er wel oud uit. Een traditioneel flatgebouw in China dat ouder is dan 20 jaar is normaal gezien langs buiten bezet met geglazuurde tegeltjes. Hier niet te zien, maar als je goed kijkt, achter de boom, is een deel van de voorzetsteen afgevallen en jawel, de geglazuurde tegeltjes zijn erachter verstopt. Hetgeen wat ik hier dan weer wel uit leer is, dat Xi'an, moeite doet om er goed uit te zien voor de toeristen. Een andere stad zou enkel zorg besteden aan hun (wereld)erfgoed en de rest moet je er maar bij nemen.  Eens in de straten worden de lokale prularia aangeboden. Natuurlijk de terracotta krijgers, maar ook nu, dit sezoen, de kalabassen en noten.
Koeloe waa (fonetisch en chinees voor kalabas), is te vinden in alle vormen en grootte. De noten, een soort okkernoot, maar met bijna geen vruchtvlees en diep ingesleten aders, worden verkocht voor zeer veel geld. Ze kopen ze per 2 om dan rond te draaien in je hand en iedere volwassene heeft zo wel een stel bij.  Een lange autovrije straat met - goed voor de bourgondiers onder ons - 80% restaurants.  en in deze straten een gezellige drukte.   Ook een zeer raar verkeersbord... zelfs de Chinezen op mijn werk wisten niet wat dit betekend. Ieder zijn gedacht zou ik zeggen.   We zijn een beetje meer naar het westen, dus in de winter gaat de zon pas onder rond 18u, In Shanghai is dat al om 16:30u, maar de drukte blijft.   Guizhou had het al gezegd en inderdaad, het krioelt hier van de moslims. (geen verkensvlees te bespeuren), aan hun hoedjes te zien, eerder het Turkse type maar dan Chinezen. Ja ze bestaan ook, Chinese moslims.. hahaha.. hier moeten ze wel werken vor hun geld en het mag gezegd worden, het beste eten, overal in China, is te vinden bij de moslims. Hun pasta's is altijd vers gemaakte pasta en de soorten gerechten liggen dichter bij de smaken die ik gewent ben.  Enkele lokale specialiteiten. Dit is een gestoomde rijst bol, versierd met een tekening naar keuze. (2)  Ook pitta kennen ze, maar geen groenten. Hier een niet moslim gevonden en deze bereidde het broodje MET varkensvlees. Was dat lekker zeg.  Dan een soort noodelsoep, maar ipv noedels brood. Dat brood moet ge zelf in stukjes breken, terug geven en ze voegen dan vlees, roentjes en boullion toe.  Tja en in China eten ze alles op, normaal gezien overal kippenpoten, maar omdat ze hier meer schapen en geiten eten.....  Onder dit hotel is een straat en deze straat is het begin van de XI'aneese beenhouwersstraat.  De laatste dagen nog wat profiteren van China en met de trein naar huis. Een 'D' trein = snelle trein. Er zijn 3 soorten, een bullet trein (300km/h) een snelle trein (= TGV = 200 - 250km/h) en een gewone (80 - 120km/h). Doch, de treinrit duurde 13uur. Xi'an --> Shanghai  Maar als je kunt slapen is die 13 uur zo voorbij.  
Vanaf nu, om de 2~3 dagen een nieuw bericht.
|