Beirre in China
mijn leven en werk in China van juli 2012 tot januari 2014
De Chinezen, ze blijven verbazen.
Inhoud blog
  • Zhujiajiao deel 1
  • nieuwjaar in Shanghai
  • Wo ai Shanghai (= Ik hou van Shanghai)
  • Lays maak je smaak
  • Santa Claus
    Laatste commentaren
  • welkom terug (nonke ballie)
        op Wo ai Shanghai (= Ik hou van Shanghai)
  • Da's pas nen hotdog ! (Alex)
        op Rariteiten deel 2
  • hjk (Jitte)
        op Halloween
  • roltrap (nonke ballie)
        op Guan county - Dujiangyan
  • Verjaardag (Jitte)
        op Qing Cheng Shan "Tao-tempel"
  • Zoeken in blog

    03-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitstap naar Hangzhou
    De Chinese feestdag/week.
    2 maal per jaar is er voor de Chinezen een verlengd week-end, een week verlof. Dat is begin oktober, ( +mooncake festival) en ergens in februari. De juiste datum is afhankelijk van de maan en deze is jaarlijks anders. Behalve 1 oktober = nationale feestdag voor het vaste land China (=3dagen), HongKong en andere eilanden krijgen slechts 1 dag verlof.
    Dwz, veel Chinezen gaan familie bezoeken of een uitstapje doen met de familie. Treinen, vliegers, bussen, ... zitten dan overvol.
    Wij gingen ook een uitstapje doen, ik heb ook verlof want volg nu de Chnese feestdagen (te dju, dat zijn er minder dan in Belgie)
    Toegekomen in het overvolle reuzengroot treinstation gaan we eerst nog iets eten voor we aan onze 3 uur durende reis beginnen. 







    Zoë-Li en Hulio zijn er in ieder geval klaar voor. Zeker een treinritje slagen ze niet graag af.
    We moesten een slaapkajuit nemen, de andere waren bezet. Eén voordeel hier in China, kleiner dan 1,2m is gratis. - voor kinderen, niet voor kleine Chinezen.
    Dit is de 2de klas slaapkajuit. 6 bedden en geen deur. Wehadden het bovenste en onderste bed aan de linkse zijde.



    Zoë-Li boven en ik beneden een goed dutteke gedaan. Hulio moest de trein zien, en ook al de andere "Thomastreinen" die we tegen kwamen.
    Maar toegekomen, de bus op - 15 minuten - nog een beetje stappen - door een plaatselijk marktje - en we waren in het hotel. Hadden maar direct een nacht geboekt, zolang onderweg en dan nog iets bezoeken zou te veel zijn voor de kindjes.





    Valies uitgepakt en naar een BONZAI tuin. 
    Miljaar de deur sloot om 17:30u  en het was 17:10, we mochten niet meer naar binnen. Maar door de tralies konden we nog een glimp opvangen van een paar boompjes.



    En over tralies gesproken, degebouwen aan de overkant waren precies gevangenissen.



    Als tijdverdrijf maar een typisch Chinese pose aangenomen ... heb dat goed in het oog gehouden hoe die altijd staan...



    Een klein hongertje gekregen en aan een van de meren zagen we een restaurantje. Was juist een trouwfeest bezig en alleen al aan de auto's te zien die er buiten stonden, geen goedkoop restaurantje. De keuze aan vis en schelpdiertjes was redelijk uitgebreid. (de prijs ook), maar het is maar één keer nationale feestdag, dus ...



    Boven op het terras was nog een plaatsje. Maar moet toegeven, prachtig en gezellig buiten. Was wel donker maar niet koud.



    Het terras was voor de modale mens en achter Guizhou was voor de rijkere klasse. Minimum bestelling moest daarbinnen 50€/persoon zijn en dat is vrij veel voor een Chinees restaurant.



    E.T. was daar ook. En hulio, die valt altijd in't slaap als we gaan eten. 







    Een ideetje voor wie plaats heeft in zijn tuin. Mooi overdekt terrasje.



    Eten gedaan en Hulio wakker. 



    Het restaurant



    Nog een klein wandelingeske gemaakt langs het water, de lichtshow met fonteinen was just gedaan maar we kwamen wel de plaatselijke kermis tegen. Enkel eetkraampjes en 1 bierkraam. Een pintje besteld en kreeg een glas schuim..Confused.. Zelf een glas gepakt en die Chinezen eens leren tappen, konden er precies niet goed aan uit waarom ik geen schuim had (buiten het 2cm kraagje). Spijtig genoeg geen foto van getrokken.
    Doch, al dat eten wakkert het goestinggevoel aan. 



    Overal muziek, maar op zijn Chinees. Sleure boxen op het luidst, en continu tussen praten. --> ge hoord enkel gekrak en gefluit en een zagende chinees. Aan het bierkraam stond een box van het kraam ernaast, veel te luid, zelfs mijn oren deden pijn. Snel 'cambei'ke doen en naar 't hotel.
    Morgen gaan we naar het Chinese Plopsaland.



    03-10-2012, 00:00 geschreven door Den Beirre  
    Reacties (0)
    02-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2 oktober 2012 Chinese feestdag(week)
    Vandaag een Chinese feestdag, allez, een feest week. Het is mooncake festival EN Chinese onafhankelijkheidsdag. Iedereen verlof.
    Doch in de zomer is het warm tot zeer warm en nu plukken we daar de vruchten van.

    Een nazomerdagje........neen, de zomer is nog steeds niet gedaan. 
    Een klein jaloersmakertje hieroner. Wat hebben papa, Zoë-Li en Hulio gedaan vandaag... een kleine compilatie.

























    Dit is ook in mijn tuin.

    En Karin, ik zal uw woorden nu reeds gebruiken ""de vuile stinker". Jaja, is waar.





    02-10-2012, 13:47 geschreven door Den Beirre  
    Reacties (1)
    24-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Shanghai vroeger en nu
    Shanghai, sinds 2005 behoord het tot de topsteden van China. De laatste 10 jaar heeft het een groei van 500,000 mensen per jaar gekend.
    Dit zal nu wel beginnen afnemen, de stad staat zo goed als volgebouwd. Hetgeen ze nu doen ik de oudere en kleinere gebouwen platleggen en nieuwere en hogere in de plaats zetten. 
    Eén nadeel, de prijzen stijdgen en blijven stijgen en de Chinezen willen niet meer zoveel betalen voor hun appartement (woonst).
    Enkele foto's hoe Shanghai gegroeid is de laatste 15 jaar. 
    Hieronder het oude Shanghai ergen de jaren 1940. Als we nog verder teruggaan, is er geen fotobewijs meer en was het een dorpje. Door de goede ligging hebben de fransen en engelsen hier handelsposten beginnen bouwen en steeds meer mensen zijn verhuisd.
    Een eerst beeld na de eerste buitenlandse immigratie.



    Deze foto dateerd van iets vroeger dan 1990. De zijde waar ik nu woon is in beeld en het was een open vlakte.



    Vanaf 1990 zijn ze hier beginnen bouwen, kleinere apartementen, tot 6 verdiepingen en de Pearl tower. Een van de boroemste gebouwen in China

     De eerste gebouwen rond de jaren 1990.

    Ook de andere zijde begon voller te komen, straten werden breder en 'de bund' werd aangelegd. 'De Bund' is de dijk die aangrensd aan het water. 
    Meer en meer gebouwen kwamen aan de overkant en een nieuw district werd geboren : Pudong
    Nu het duurste deel  van heel China (buiten Hong-Kong) 



    Gebouwen werden hoger en het financiele centrum is hier ondergebracht. 



    Momenteel zijn ze de hooste Chinese wolkenkrabber aan het zetten, deze zou klaar zijn in 2014. Hieronder een foto hoe hij er zal uitzien.
    Het beeld voor 2014










    Het straat beeld van 1938. 



    Sommige van deze huizen zijn nog terug te vinden, maar Chinezen denken anders en als ze nieuwer en beter kunnen, moet het oude verdwijnen. Aan historische waarden hechten ze geen belang. Hopelijk gaat het veranderen, maar er is al veel verloren. 
    China is momenteel  het land met de meeste toeristen, denk wel, veel Chinezen die je ziet in de grootsteden zijn Chinese toeristen die hun hoofdstad komen bezoeken of een andere grootstad. Daarmee altijd zoveel volk in de straten.





    24-09-2012, 00:00 geschreven door Den Beirre  
    Reacties (0)
    17-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De eerste schooldag
    De eerste schooldag, met een paar weken retard, toch gelukt.
    Het is niet zo simpel om naar school te gaan in China. Nochtans Zoë-Li en Hulio speken Chinees maar omdat ze geen chinees zijn mogen ze niet naar een echte chinese school. . Een zeer groot nadeel aan die privéschool is de prijs. Heeeeelll duurr.
    Maar de chinese scholen zijn zoals de populaire scholen in vlaanderen, 8 maand op voorhand inschrijven of geen plaats. Daarom ook de 2 weken vertraging, de klas van Zoë-Li was volzet (35 kindjes), maar bij Hulio slechts 26.
    Dan ben ik maar eens mee geweest en alleen al als ze zien dat je europeaan bent of Amerikaan, gaat alles vlotter en zonder argument. Toen Guizhou ging, was er steeds het probleem van de te volle klas, maar met mij erbij...geen probleem menheer, dan zitten ze maar met 36 in één klas. Er zijn wel 2 Chinese leraars(essen) 1 amerikaan of Engelsman en één helpster. Ze krijgen enkele uurtjes per dag engelse les door de niet-chinees, gelukkig of het was Chinglisch.
    Hieronder hun schooltje, van 2 tot 6jaar. Enkel préschool.



    Maandagmorgen, samen onderweg naar 't school. Het is 10 minuten te voet. Zelfs iets dichter dan in Boortmeerbeek.



    Papa met de slaapzak en deken. 





    En toekomen in de school. De klassen beginnen voor de 4-5 jarigen rond 8.30u en voor de jongsten voor 9u. De shoolpoort opent om 8 en sluit terug om 9u. Dit zijn de aankomsttijden. 's Avonds kan je de kindjes oppikken vanaf 16u tot 17u. Daarna ook de poort dicht en iedereen naar huis.
    Bij aankomst in de school wordt er ook verwacht dat alle kindjes hun handjes wassen. Bij de start van de dag is er ontbijt.



    Iedereen wordt gecontroleerd op propere handjes en tandjes. En krijg je een gekleurde jeton. Rood: alles OK, oranje, is OK maar niet 100% en een blauwe, handjes, de nageltjes zijn te lang.







    Eens de jeton gekregen kunnen ze naar de klas, hier wordt de jeton in een zakje gestoken en kan de leraar ook kijken wie aan/af wezig is.
    Bij meer dan 30 dagen afwezigheid, wordt je automatisch uitgeschreven en mogen kindjes op de wchtlijst beginnen.



    De opvang was goed en geen traandjes. Ik moet zeggen dat ik nerveuzer was dan de kinderen. Maar zij kunnen chinees en ik niet , gelukkig, want enkel engels en/of chinees.



    Voor elk bezigheid is er ook een apart klasje, zo is er de muziekklas (waar ze leren op de piano te spelen) een knutselklas (hieronder) een dansklas (a la ballerina, met een grote spiegel,..)



    De keuken, heel belangrijk want er wordt 3 maal gegeten. Geen eten meegeven. Begin schooldag - sneetje brood en beschuit, middag, soep - rijst vlees groenten en een stuk fruit; namiddag: sneetje brood en beschuit, fruit.en dit is na hun middagdutje.



    Alle klasjes, na het middageten is er een siesta tot 14u. En we hebben geluk want in een chinese school is het meestal tot 15u. Daar is de schooldag ook iets langer. Daarmee dat ik de zakken meedroeg deze morgen.





    Is een goed systeem, zo blijven de kindjes fit en onthouden ze beter.
    We hadden geluk want er was juist een infosessie, wat ze dit jaar gingen leren, ivm het engels,... hetgeen ze bij ons ook doen in het begin van het jaar. Ik verstond er niets van want het was in't chinees.Maar ze leren manieren kweken, dag zeggen, tafel proper houden tijdens het middagmaal, speelgoed opruimen,...  Voor elke graad wel andere doelen.



    En dan naar huis, iets vroeger dan gepland, want zoals ik al zei een chinese school kom je zomaar niet binnen. Ze hebben een medisch onderzoek nodig + al de ondergane vaccinaties, indien ze er missen tov China worden ze bijgegeven.
    We hadden hier een probleempje, het medisch onderzoek was niet gebeurt in een door hen goedgekeurd ziekenhuis en we moesten het overdoen. Niet echt een probleem, maar als Zoë-Li een bloedje ziet, wordt ze hysterisch en denkt ze dat ze zal doodbloeden. Was vorige keer zo en nu terug, heet ganse ziekenhuis heeft haar aanwezigheid gehoord (2x)

    En de foto hier laat zien waar het schooltje zich bevind.




    Volledig omringd door wolkenkrabbers, het valt al niet meer op. Als we er geen zien, vinden we het raar. Ja, alles went, zelfs het eten. (ben aan het verdikken Crying or Very sad)



    En dan vrolijk terug naar huis, zonder boekentas, want deze ligt nog in de school. Vergeten.
    Maar later als ze groter zijn kunnen ze naar de basisschool en waarom zijn de Chinezen fitter, elke morgen voor iedereen, oefeningen.. niet één keer per week in de turnklas zoals bij ons.
    Nu ik dit niet meer moet doen, ja ze mogen dit ook invoeren bij ons. Cool Wink 
    Dit was 's morgens om 8.45u.



    17-09-2012, 00:00 geschreven door Den Beirre  
    Reacties (1)
    05-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10 weetjes (of misverstanden)

    1 Chinezen schrijven van rechts naar links.

    Nee, ze schrijven zoals ons, van links naar rechts. Het kan al eens gebeuren in een tijdschrift  of reclame dat er van boven naar onder wordt geschreven ,maar dit stampt nog uit de oudheid. Toen schreven ze ook op rollen en was gemakkelijk om verder te schrijven en de rol te verlengen. Hetgeen wel anders is, in oudere modellen van camioneteen of bussen, de versnellingsbak, links = 5de en naar rechts telt af, juist omgekeerd. Hierdoor het misverstand.

    2 geen persvrijheid

    Dit klopt voor een deel,  je zult nooit negatieve berichten vinden over de regering en andere politiek. Maar wat is het verschil, In belgie is er wel negatieve berichtgeving maar wat lost het op??  Verbeterd het? Is dit dan gemis of vrijheidsberoving, nee. Je vindt wel veel terug in de kranten, hier wordt wel negatief geschreven over bepaalde dingen die gebeuren, zoals de bouwwoede, het laatste jaar zijn al 6 bruggen ingestort en stelen ze de kwaliteit in vraag. Is het door te snel te werken of nalatigheid. De politiek moet dit dan onderzoeken.

    3 er is geen vrijheid.

    Hier heb ik persoonlijk nog niets van gemerkt. Ik moet zelfs toegeven dat de Chinezen vrijer zijn dan de europeanen. In Belgie en Europa wordt meer en meer vastgelegd met regeltjes en wetten. Bij overtreding volgen (zware) boetes. Hier zijn ook wetten en regels, maar  als je ze niet toepast, ... tja dan is dat zo. Bvb. In hotels is het normaal gezien verboden te roken, overal zijn er asbakken en het personeel komt uw sigaret aansteken als je er een neemt.

    In de auto, je nadert een rond punt en moet links de straat in, dan rij je links (spookrijden) is korter en sneller, iedereen doet het. Op de autostrade, 2 vrachtwagens naast elkaar, voorbij steken op de pechstrook. Geen probleem, zelfs de politie doet het of reageert niet als je het doet. Geen helm- of gordelplicht. Telefoneren en rijden, als je dat kan, waarom niet.  Het zijn zo vooral die dagelijkse dingen die hier allemmal mogen en kunnen. Is wel aanpassen maar went wel.

    4 Een huis krijg je van de staat

    Dat dacht ik ook altijd, tot ik al de immo kantoren zag . In Shanghai zijn de prijzen vergelijkbaar met Parijs, zo duur. Steden worden opgedeelt in categorien en dit bepaald de prijs. Beijing – Shanghai,.. zijn het duurste, dan de andere procvinciehoofdsteden, dan de 2de grooste provinciesteden enz. Toen ik de prijzen zag schrok ik ook wel even, zo duur. Liever in Knokke een appartement dan hier in Shanghai, prijs is dezelfde.

    5 Chinezen werken altijd

    Afhankelijk waar je tewerk gesteld bent, zijn ook je arbeidsuren. In stedelijk gebied is er geen onderscheid tussen week en week-end dagen, alles is altijd open op dezelfde uren. Tussen zomer en winter  kan er een uurverschil optreden.  De openingsuren in vooral de grotere magazijnen (carrefour,..) zijn van 10u tot 22u. Bij een Mac Donalds en KFC, is dit meestal  24/7 open. Afhankelijk van deze uren werken mensen 7 dagen 6uur. (Elke dag dus) Ik zit nu veek in fabrieken en hier is er wel een zondagsrust, zaterdag niet, en zijn de werkschema’s als volgt: 12 uur shift met 1,5 uur middagpauze (iedereen slaapt dan ook een uur) en 30 minuten om 17.30u. Er wordt 2x gegeten en dit is betaald door de baas, voor iedereen hetzelfde en alle dagen bijna hetzelfde. à 10 x 6 d= 60u/week.  In de bouw is het nog anders, daar verblijven ze ook. –slapen-eten-wonen. Als je zelfstandig bent, vooral klein, werk je alle dagen zeker 13-14u (x7).

    Je kan dus zeggen dat Chinezen continu werken.

    6 Chinezen lachen altijd.

    Er wordt gezegd dat aziaten steeds lachen, maar dit is niet het geval bij de modale Chinees. Indien ze werken in het hotel waar je verblijfd, wel, maar anders niet. Zelfs Guizhou zegt dit, als ze een neutrale blik heeft, zet ze een chinees gezicht op. Een Chinees zal proberen nooit emoties te tonen, droevig, boos, blij (begint wel stilaan te veranderen tegen 7jaar geleden) en heeft daardoor  ook deze neutrale blik. Dit wil niet zeggen dat ze nooit zullen lachen of boos worden, nee, maar in mindere mate dan de europeanen.

    7  Ze dragen nog steeds hun MAO-pakje

    7 jaar geleden was ik voor de eerste maal in China en toen kwam ik nog veel mensen tegen met hun MAO-pakje, het waren vooral oudere, maar ze waren er.  Nu, in 2012, zijn ze uit het straatbeeld verdwenen, je moet ze al gaan opzoeken. Het platte land zal er nog veel hebben, maar stedelijk gebied, nee. Ze zijn zelfs heel modieus, volgen de laatste trends, kledingwinkels in overvloed, zelfs H&M; C&A; Pierre Cardin;... noem maar op, het is er.

    8 Er is veel armoede.

    In 1975 hebben ze in China het “één kind” policy ingevoerd. Er was toen veel armoede en zoals bij ons in de jaren na de oorlog, veel grote gezinnen. Mijn schoonouders: vader 5 broers/zussen en moeder heeft 6broers/zussen. Door die invoering is de armoede in China bijna verdwenen, bijna, want 100% bestaat niet, zelfs niet in europa. Iedere Chinees heeft een GSM, het mobiele netwerk is veel krachtiger dan bij ons, iedereen kijkt hier naar filmen op zijn GSM via het 3G netwerk en hun geloof is hun mobieltje (Iphone – Ipad-tablet-...) . Door de Chinese armoede te laten dalen is wereldwijd de armoede afgenomen met 35%, bijna volledig in China maar in Afrika is het stabiel gebleven of zelfs nog gestegen.

    9 Eén kind gezinnen

    Sinds kort is er een herziening gebeurt op het één-kind huwelijk. Ze beseffen dat de kinderen van nu nooit zullen volstaan om hun grootouders te voorzien  van pensoien (één kleinkind per 4 grootouders). Het pensioen is niet veel, maar er is iets. Dus, op minder bevolkte gebieden mag je 2 kinderen hebben, ze noemen dit ook minderheidsstammen (bestond al) en nieuw is als je zelf enig kind bent en je trouwt met een ander enig kind, mag je 2 kinderen hebben. Je mag ook meerdere hebben als je ervoor betaald.

    10 Boeren laten aan tafel

    Zolang je niet boert ben je niet voldaan?Ik heb nog niemand zien boeren aan tafel, zo een kleintje wel maar nooit overdreven. Pardon zeggen bestaat dan ook niet.

    Het geen ze wel doen is spuwen, overal, op straat, in het restaurant, in het hotel... In Beijing en Shanghai zul je dit minder zien, dit zijn de voorbeeldsteden met massa’s niet Chinese toeristen en er staan zelfs geldboetes op als je het hier doet, spuwen op de straat, maar eens buiten deze steden, vollenbak en overal. Zelfs ik krig er soms de bibber van.  Ook in de restaurants, bvb, je eet vis en een Chinees neemt niets met zijn handen, wat doe je met de graten, aah, die spuw je uit, vroeger op de grond, nu naast je bord. Ook met stukjes been of andere oneetbare dingen. En als je geluk hebt volgt er nog een groene jongen ook.



    05-09-2012, 07:42 geschreven door Den Beirre  
    Reacties (2)
    25-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een woordje uitleg over mijn werk en hoe ze in China werken.
    In de eerste plaats ging ik naar China aan om nieuwe modellen op te starten of nieuwe lijnen, productieverhoging.Voor degene die het niet weten, ik werk in de auto-industrie.
    Daar de lopende dingen nog niet zo goed verlopen help ik een handje om zo sneller en betere onderdelen te maken. 
    Reeds enkele weken zit ik in Xiangtan en daar maken we het voorgedeelte (karroserie) voor de nieuwe Fiat, dewelke op de Chinese markt komt.
    De auto is al voorgesteld aan de pers en deproductie is begonnen, in lage aantallen. Ik heb oook het FIAT fabriek gaan bezoeken en ongelooflijk groot en spik splinter nieuw. Ze lassen - verven en assembleren met de laatste nieuwe snufjes en automatisch waar het kan. Doch momenteel enkel dat één model wordt gemaakt en met een volume van 128 auto's per dag.... (dat is zzeeeerrrrrr weinig), een normaal auto fabriek bouwd rond de 1000 auto's per dag of meer.
    Hieronder de auto waar mijn werk ook stukken voor leverd. De FIAT  VIAGGIO en zou rond de 100000RMB gaan kosten (= 13000€)





    En hieronder het fabriek van mijn werk hoe het er zal uitzien eens het afgewerkt is.





    De Chinezen bouwen graag en snel, maar het is toch onmogelijk om op 5 maand een fabriek te zetten, beginnende van het grasveld. Hetgeen ze zelf beweerden te kunnen.
    Hieronder de toestand waar momenteel onze productie plaatsvind.



    De muren en de plafond is er wel, maar nog geen muren of poorten/deuren. Buiten, nog geen verharde ondergrond, maar deze zijn ze nu aan het leggen en het gaat wel snel.
    Aan de muren nog wat gegevens over het fabriek, de waarden, productie,.... en "Tom Boonen", niemand kent hem maar ik vond het alvast geweldig.Met als onderschrift "de menselijke krachten zijn beperkt maar de wil om te kunnen is oneindig"



    De binnenzijde, sommige plaatsen zijn wat afgeschermd, tegen het binnenvliegend vuil (zand) en om niet te storen.



    Veiligheid, is nog niet zo goed ingeburgerd, kijk maar naar de zaagmachine.



    Ze kruipen ook overal op, zonder vast te maken. Er werfauto's, een bak met motor, maar deze rijden ook rond in de straten.



    Het isoleren van de muren, is zoals het ophangen van posters, aan een koord. Ze hebben ook de isolatie methode nog niet goed begrepen. Ze doen het wel maar niet volledig. Ook de ramen, dubbel glas maar volle aluminiumen profielen, deze geleiden de warmte (of kou) zeer goed. Het isoleren verliest de helft van zijn nut. Ik denk dat het met alles zo een beetje is. Chinese kwaliteit noemen ze dit. Smile



    Een helm dragen ze wel, en in de achtergrond, niet goed zichtbaar, trekken werkers grote ijzeren platen naar boven, mankracht. Om het plafond, na de isolatie, dicht te maken.



    En hier staan dan de buro's. Is nog OK en gelukkiglijk hebben ze airco, het is hier momenteel alle dagen boven de 30°. Het minste dat je doet, plakken je kleren aan je lijf.



    Mijn collega en ons dagelijks middagmaal. Alle dagen hetzelfdz, een potje met gekookte rijst en en bakje met groentjes + tofu + heel klein beetje vlees en een ei.



    Onze productieomgeving is ook afgeschermd en voor de collega's van Belgie, zo zien onze lascellen er uit.
    Robot - fixtuur - beschermingsmuur. Ja, je kunt rond de fixtuur wandelen en binnen en buiten gaan terwijl de robot last. (Is in europa en..., allez is buiten China verboden  om zo te werken, veel te gevaarlijk). Je moet de deur niet dicht doen om te starten, enkel valideren.



    Na verloop van tijd zouden we ook zelf de stukken persen. Hier de perslijn en stukken die afgesneden worden (automatisch) moeten opgevangen worden en verwijderd. Het ganse compartiment is ondertunnelt. Wel opletten als je daar wandelt, nog geen omheining, dus je kan er in vallen.





    Veel van de arbeiders die in de bouw werken logeren ook op de plaats van de werf. Dit zie je ook als ze grotere gebouwen neerzetten. Er staan altijd veel containers bij en deze zijn de buro - keuken en slaapplaats van de arbeiders. Hoe meer containers hoe groter de werf.
    Je ziet dan ook kleine kinderen rondlopen (buiten) en vrouwen die meekomen.
    Het 2 verdiep gebouw zijn de logeerkamers, ernaast is keuken en 'living'.



    Hetgeen ik niet begrijp maar hetgeen wij vroeger ook deden, afval wordt gewoon op de grond gesmeten. Je woont daar dan en dat is daar een echte vuilbak voor de deur. Het bruikbare wordt gerecycleerd, plastiek, pet flessen, blikjes, maar dat is dan vooral omdat ze dit kunnen verkopen en iets extra kunnen verdienen. Overig afval wordt af en toe op een berg gesmeten en in brand gestoken.
    Deze toestand is niet enkel hier zo, maar overal waar ze bouwen. Meestal wonen ze ook niet in de nabije omgeving en momenteel is er 1 auto per 11 chinezen. Dit begint te tellen maar deze auto's zijn vooral in de grootsteden te vinden. En deze steden kunnen de toevloed niet meer aan en nummerplaten zijn enkel verkrijgbaar door loting of voor veel geld. Sinds kort woont ook meer dan 50% van de bevolking in een stad en de toestroom is nog niet gestopt. Als je ziet wat ze nog bijbouwen. Ze schatten dat er nog 200miljoen mensen zullen verhuizen van het platte land naar de stad. (= de helft van europa) en om over zulke cijfers te spreken. Met de orkanen (typhoons) deze tijd hebben ze 2 weken geleden mensen geëvacueerd, 1,2 miljoen...was maar een gedeelte van een stad, enkele wijken.





    Om nog even over de arbeiders te klappen. Als je daar woont wil je je natuurlijk ook eens douchen en dat doe je zo. Na de werkdag, de waterkraan open en wassen, is niet zoals in de film om met te spelen. Daar wordt an ook de was gedaan en alles is weer proper. Hoe vrouwen hun wassen, is binnen met een emmer want stromed water is er niet in de barakken.
    Toilet... is een gebouw, niet in de buurt, gescheiden voor mannen en vrouwen, en binnen 4 kamertjes met lage muurtjes (80cm) zonder deur, en enkel een sleuf in de grond (franse wc model) dewelke allemaal uitkomen in een put. Ook geen water beschikbaar. Heeft niet meer woorden nodig. En in die warmte, daarmee dat het niet in de nabije omgeving van de barakken is.
    Overal in China is er trouwens bijna nergens toiletpapier te vinden (wel in hotels of om te kopen) dus , altijd zeker spelen en natte doekjes meedragen, deze verkopen ze verpakt per stuk en overal te vinden. 



    25-08-2012, 18:19 geschreven door Den Beirre  
    Reacties (1)
    22-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chinese bouwwoede
    China, het land met het hoogste verbruik aan beton en staal. Niet verwonderlijk als je eens rondkijkt.
    Jaarlijks emigreren er miljoenen Chinezen van het platte land naar de stad. Al deze mensen moeten natuurlijk een woonst hebben en afgelopen jaar waren ze met 21 miljoen.
    Het is ook zo dat de huizen (apartementen) niet gratis zijn. Een woonst in Shanghai (Pudong) is duurder dan Brussel. Zelfs de 2de keus steden (ze noemen dit zelf zo) worden duur. (vergelijkbaar met Belgie) en velen gaan dan naar een 3de keus.

    De laatste weken werk ik in Xiangtan (3de keus stad) telt 2,4miljoen inwoners en ik heb foto's genomen van de weg van het hotel naar het werk. Is 30 inuten en zal een 30km zijn.
    Het zijn trouwens niet enkel gebouwen die men neerzet, ook veel bruggen voor zowel auto's als treinen.





    Hetgeen me ook steeds opvalt is het aantal dat gebouwd wordt. Als ze bvb 6 gebouwen gaan zetten dan worden deze alle 6 gelijktijdig gebouwd. Niet één per één. Het is al iets gebeterd met de veiligheid, want de nieuwbouw is steed ingepakt in groene beschermingsnetten, rond de stellingen.





    Op de voorgrond een kraan waar ze net de fundering klaar hebben en op de achtergrond nieuwbouw, onbewoond en nog niet volledig klaar.(geen ramen)























    Ik denk dat dit stadje nog gaat verdubbelen in bewoners als alles klaar is.
    Een nieuw overheidsplan voor de komende 5 jaar is 7miljoen betaalbare woningen te bouwen. Dat is meer dan Belgie.
    Ik geloof gerust dat de Chinezen meer dan 50% van het beton opsoeperen. En geen enkel van bovenstaande foto is dubbel weergegeven. Is maar in een stadje van China, hoe zit het dan met de rest.



    22-08-2012, 15:52 geschreven door Den Beirre  
    Reacties (0)
    15-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zakenreis
    De vakantie is gedaan.
    De eerste binnenlandse reizen zijn begonnen. Overal waar er problemen zijn mag ik een kijkje gaan nemen, verslag maken met probleempunten,
    mijn verbeteringen doorgeven en dit mooi in een powerpointje naar de baas mailen. Want hem persoonlijk op de hoogte brengen is zeer 
    moeilijk, ofwel ben ik niet in de buro ofwel hij niet. Over de problemen gesproken, er is geen enkel chinees fabriek ZONDER problemen.
    Vorige week naar Ningbo, dit is vogelvlucht een 200km meer naar het zuiden, 4u met de auto. 
    Enkele dingen waar Chinezen zeer slecht in zijn, tellen; uitkomsten in het engels zeggen, ze gebruiken een ander systeem als bij ons, tellen tot 
    1000 en voor 10.000 hebben ze één woord. Voorbeeld 30.000 = 3 JIN en 300jin= 3miljoen maar ze maken er snel 30 miljoen van. 
    Ook slecht is kaartlezen. ze rijden tot een kruispunt, stoppen daar, terug opzoeken en verder rijden. Wat je veel ziet zijn auto's aan afritten
    of splitsingen die daar stilstaan. In het midden van de autostrade. In Belgie, direct accident.
    Hoe meer zuiders je gaat in China, hoe pikanter het eten wordt. Ik ben zeker geen voorstander van dit, maar als er niets anders is, is het van moeten.
    Ik vind nog steeds dat iets pikant een reden heeft en dat is een verdoezeling van slecht eten. Ze zeggen hier, pikant omdat het hier vochtig warm is.
    Het fabriek, viel al bij al nog mee. 
    In China hebben ze een groot probleem en dat is de vooruitgang die ze maken. Er is zoveel werkgelegenheid dat je in sommige gebieden geen volk meer
    vindt. Als je al volk hebt, blijven ze ook meestal niet lang. Beetje ervaring opdoen en hup, naar een ander waar je meer kan verdienen, maar
    hoe zou je zelf zijn.
    's Avond iets gaan eten, pikante kleine kreeftjes en viel goed mee. En aangenaam pikant, water liep wel uit mijn neus, maar geen branderig gevoel 
    in mijn mond. Dan ook maar de pikante kikker besteld en was ook lekker. Ik moet mijn mening herzien over pikant.





    Bij de chinezen komt de soep na de maaltijd.



    Ook iets typisch Chinees, het bezoek was voorzien voor 2 dagen, maar bij het inchecken van het hotel is dit direct voor 4 dagen. Mijn chinese collega
    zegt dan, als het uitloopt hebben we zeker een kamer. Hij had tegen zijn vrouw gezegd, minimum 2 dagen.
    Ok, dat weten we ook weer, niet afgaan op de dagen die ze er op plakken. Ons werk was trouwens niet gedaan en zijn ook 3 dagen gebleven.
    Met de manager iets gaan drinken, maar op de chinese manier. Dwz, eten en drinken. Alleen iets drinken bestaat niet, altijd wordt er gegeten, 
    fruit, of iets kleins, nootjes tot je stopt met drinken. En er worden ook steeds spelletjes gespeeld, a la chapeau, dit wordt dan versneld, met één 
    dobbelsteen en degene die het laagste smijt moet drinken. De flessen vliegen er door, maar door dat eten wordt je wel niet zat.En het zijn geen ad-fundums die 
    je moet drinken, een slokje volstaat.
    Doch de dag erna... het pikant is niet gezond voor mijn maag en zeker niet voor mijn darmen. Ge raad het al,....spetter spetter en dit gedurende 3 dagen.
    Gelukkig was ik daartegen thuis en het week-end begon. Met Guizhou en kinderen in een donker resaurantje iets gaan eten, lap, omdat het zo donker was en pikant niet gezien wat ge eet en de dag erna iedereen ziek. 
    Mijn maag was al getraind maar had een verlenging van de darmklachten. Toch een beetje geljk dat pikant eten niet altijd gezond is.

    Ook eens buiten Shanghai komt het echte China tevoorschijn, dwz minder auto's, meer scooters, maar echt veel, minder mooie mensen, ander eten.
    De blog is nog niet gedaan, ik hou je op de hoogte. 
    Den taxi heeft al trappers gekregen.



    15-08-2012, 00:00 geschreven door Den Beirre  
    Reacties (0)
    06-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De verhuis naar het appartement

    Eindelijk, we hebben iets gevonden. Na lang zoeken. Alhoewel, er is een buro aangeschreven geweest die de onderhandelingen deed en deze kwamen met verschllende voorstellen van appartementen. Ze wisten de prijs en in china moet je ook altijd afbieden, hoeveel??? zij kennen de waarden dus deden het woord. Na een 2de ronde en 9 plaatsen bezocht te hebben hadden we een mooi nest gevonden.
    Daar we tot 4 augustus in het hotel moesten blijven (contract van 1 maand) was onze eerste keus weg, 2de keus ook, dus nieuwe ronde om te bezichtigen.
    Op het 47ste (chinees) verdiep. Ge weet ze hebben geen 4 en 13 en andere nummers, dus Belgisch = 41ste verdiep, ook nog hoog hoor.

    Het resort waar we zijn is bewaakt door bewakingsfirma, zonder batch komt ge niet binnen. Wij zitten in onderstaande blok (van de in totaal 7), juist achter het zwembad Cool




    De inkomhal



    de gang voor de lift. Elke kamer heeft zijn privé lift ttz kamer/verdiep. In die lift staat ook geen toets voor welk verdiep je moet hebben, met je batch weet de lift waar te stoppen. Tussen 2 privé liften een gewone bezoekerslift, je weet nooit als er ooit één in panne zou vallen.Aléé eentje voor noodgevallen.



    We hadden de bagage via de kelder naar boven gebracht en in die garage.... nog nooit zoveel luxe merken bijeen gezien. Lambo's, ferrari, RR, noem maar op, zelfs een spiker gezien.
    De valiesjes boven gebracht en het definitief uitpakken kan beginnen.



    Ondertussen een kleine rondleiding/ 
    De keuken, achter de keuken de wasplaats met wasmachien en droogkast, een toilet - berging - en de nooduitgang.



    De living, met natuurlijk ook een eettafel (maar niet op de foto)



    De master bedroom



    de master bath room



    zicht vanop het wc of uit het bad.



    De kinderslaapkamer



    De kinderbadkamer



    De speelkamer (logeerkamer, zetel = bed)



    de logeer badkamer



    En wie goed geteld heeft, 4 WC's, ieder zijn eigen.Das pas luxe.Wink
    Het zicht vanuit mijn zetel.





    's avond het zicht vanuit mijn zetel



    Een glimp naar beneden, het zwembad, indoor en outdoor en fitness, maar das niks voor mij.



    Terwijl Guizhou aan het uitpakken was, een wandelingetje gedaan in de tuin. Wat gaan verkennen en Hulio en Zoë-Li heel blij, een speeltuin....joepie.



    En nog even in de "ZEN"tuin wat gaan relaxen, maar was te warm, dus terug naar boven, lift gaat zo snel dat mijn oren telkens weer pijn doen, om iets te gaan drinken.



    En eindelijk alles is uitepakt, kunnen terug zelf koken en het belangrijkste staan al in de kast Smile Very Happy



    06-08-2012, 16:51 geschreven door Den Beirre  
    Reacties (1)
    27-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Chinezen, ....
    Na een paar weken toch al een eerste indruk van China. Ik had al één, maar wordt nogmaals bevestigd. Het is niet mijn eerste keer in China.
    Zoals bij ons is er ook openbaar vervoer, de bus, metro, trein voor langere afstanden, veel TGV's, want China is groot.



    Maar het verschil met ons zijn de vertrektijden (of aankomst), die zijn er niet. Op de borden staan de nummers van de bus, naar waar ze rijden en tussen welke tijdstippen ze dit doen (van 5.45u tot 23.15u). Je moet gewoon wachten tot er één komt. Gelukkig woont er veel volk en rijden er ook veel bussen. Je zult nooit langer dan 10min moeten wachten.
    Treinen daarentegen zijn zeer strikt. Het is zelfs verboden het perron te betreden zonder ticket of als er nog een andere trein moet vertrekken.



    China is ook nog in vlle ontwikkeling en van sommige dingen hebben ze nog niet genoeg (denk ik) of willen het echte imiteren. Hun fanta is ook oranje maar als je Hulio zijn tong ziet na het drinken van de Chinese fanta, gezond kan het niet zijn.



    Hieronder een "zak" melk. Je gebruikt een beetje  maar kan het nergens wegzetten want het valt om.



    Of verspilling, hetgeen wij vroeger ook deden. Mooie verpakkingen met veel lucht in. Nu begrijp ik waarom ik moet betalen voor mijn papiere servieten in het restaurant. Op de volgende foto heb ik eens al de doosjes naast elkaar gezet, zonder het piepschuim. Er is bijna een halve doos leeg.





    Idereen kan zich geen bestelwagen veroorloven, dan maar met de 'zelfgemaakte' kar om je producten te verkopen. 



    Hetgeen ze ook niet hebben is geduld. Het meest gebruikte knopje in de lift is om de deur te sluiten. Als je op de lift wacht en je knippert met je ogen als de deur opengaat is ze al terug weg. (2 keer voor gehad). Of wachten voor het rood licht. Onderaan staan de voetgangers te wachten tot het rood wordt voor de auto's die links mogen afslaan. Rechtdoor en rechts is al rood. 
    Wel steeds oppassen want nu hebben de andere groen en ze rijden tussen de voetgangers door. Een gouden regel, steeds dezelfde snelheid aanhouden bij het oversteken, de auto's calculeren dit in en rijden zo nipt naast je tenen. Ze claxoneren ook veel, maar is vooral als waarschuwing. Dit wil dan zeggen, blijf rechtdoor lopen, niet plots afwijken van je traject, naar links of rechts uitwijken, of je wordt geramd. Gelukkig rijden ze hier allemaal traag en gebeuren hier heel weinig ongevallen. Heel af en toe maar is dan kleine blikschade.
    Als auto's links afslaan snijden ze ook de volledige hoek af, dus als voetganger moet je goed blijven kijken als je oversteekt, groen of niet. En hier in Shanghai is er zelfs iets meer disipline, de rest van China is erger en gevaarlijker.



    27-07-2012, 11:33 geschreven door Den Beirre  
    Reacties (1)
    24-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De eerste rariteiten.
    Ok, de foto is een beetje flu, maar ik wil maar zeggen, werk voor iedereen. De bakstenen,.  die ze brengen staan niet op een pallet, maar worden met de hand afgeladen. Hout is iets zeer kostbaars denk ik, veel WC's zijn Japanse WC's, zo met een waterspoeling en in de restaurants heb ik al moeten betalen om een papieren serviet te kunnen krijgen.



    Een europese auto moogt ge 50% bijtellen en dan geven ze hem zo'n kleur



    Als ge hier in de straten wandelt hoor je geregeld een tsjirpend geluid, 5x luider dan een krekel. Het zijn onderstaande insecten die het maken. 



    Dan gingen we wandelen in het ouder gedeelte van Shanghai. In een park, veel mensen, maar altijd veel mensen, met dit verschil, iedereen met iedereen aan't praten.



    Tussen die mensen een enkeling (goed kijken)



    Links onder in de hoek, een meisje met een bril zonder glazen. Ze is zeker niet de enige die dit doet.
    Maar om verder te gaan met den hoop volk.



    Dit zijn de ouders van (oudere) vrijgezellen die ze hier van 't straat proberen te krijgen.Ze zoeken een goede partner. Niet hetzelfde als uithuwelijken, want ge bent nog steeds vrij om zelf te kiezen, maar geven hier een redelijke duw in de rug.



    Een beetje vergelijkbaar met huwelijksburo's, of datingsites, maar hier in levende lijve. 
    Alles wordt meegedeeld, hoe oud (geboortejaar), hoe groot, hoeveel ze verdienen eventueel met foto. En nu kiezen...



    Een ander ding dat je wel zult opmerken moest ge hier ooit geraken. Er is geen "0" in de lift 1 = de gelijksvloer, ook geen 13 en soms geen 4 of 14.
    14 kan uitgesproken worden als YO SI, en dit klink hetzelfde als: "ga sterven".en 4 = sterven/doodgaan
    Hier de lift van het werk, ik werk op  het 12de, maar in Belgie zou ik op het 10de zitten.



    En mijn eerste product is gelanceerd.Very Happy



    Velen zullen zich nu oud voelen, want hoe lang is dit niet geleden.



    En de vissen blijven mij boeien, ze worden ook groter.



    Als je ze ingepakt wil, gaat ook, kies maar, staart, lijf of kop.



    Of een kiekepoot om aan te zabbelen, moet niet altijd kalischenhout zijn.



    Veiligheid..... als ge daar iets moet doen, koord onder uw gat en werken. Of een beetje verven of



    een nieuwe poster ophangen.



    De kerstverlichting moet opbrenegen, eens deze hangt, blijft hij hangen. Alle dagen kerstsfeer, ook op 21 juli.



    En een van de laatste foto's met ons lang haar.............. voor 12€, ik , Hulio en Zoë-Li een nieuwe haarsnit. Cool





    24-07-2012, 16:19 geschreven door Den Beirre  
    Reacties (0)
    22-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chinese markten.
    We gaan shoppen, hier enkele fotoos van winkels die je kan vinden in China. Maar hetgeen je het meeste tegenkomt zijn marktjes in de straat.
    Op wandelafstand vind je er zeker een paar, je moet wel van de grote banen afwijken en tussen de oudere gebouwen gaan kijken. Overal een poort of een angent (een soort stadswachter) die in het oog houd wie er allemaal in de wijk gaat, maar een europeaan of amerikaan (denk ik ) heeft meestal geen probleem om binnen te geraken. En China, big brother is overal. Geen straat of winkel te bespeuren waar geen camera zou hangen.
    Om te vertrekken neem ik nu een taxi. Shanghai heeft de duurste tarieven van China (Honkong prijzen weet ik niet) Starttarief = 14 RMB (renminbi) en 1€ = 7,5RMB, dus juist geen 2€. (hier kan je e 3km ver mee komen; 10minuten)



    In deze wijken zijn ook steeds "fitnestoestellen" te vinden voor de oudere. Zeer simplistisch maar wordt heel veel gebruik van gemaakt (door de oudere) om de spieren soepel te houden. De 'jonere' gaan meestal werken en hebben genoeg beweging.





    en deel te voet en onderweg even uitrusten. Te warm om te stappen, ergens achteraan de 30° (39° of zoiets)



    Een van de mooiere winkel zoals je ze in Belgie overal vindt. Met speciale karretjes voor de kleinsten, tot 4 jaar denk ik, want Zoë-Li is toch net iets te groot voor deze kar.



    En de aanlokkelijke vitrinnes.(?), ik zou gaan lopen.



    Maar, zoals ik zei, dat vind je bij ons ook, dus gaan we eerst naar de overdekte markt, niet in een hal, maar 2 huizenrijen en daartussen een afdak, voor de regen en de zon. Geen airco, maar net iets frisser dan buiten.





    Die katten in een vogelkooi, overal, in bijna elk kraam kwam ik die tegen, wat ze er mee doen??? Opeten?, nee, ik denk het niet, maar zo zonder airco, het ene winkeltje heeft al een iets betere geur dan het andere.
    Hieronder wel een gedeelte in een hal, is ook iets meer een overdekte markt en hier vooral etenswaren. Een beetje vergelijkbaar met de markt in Anderlecht, aan de slachthuizen.



    Veel viswinkels, geen vis om op te eten maar voor in de aquariums.En natuurlijk een kat in een vogelkooi.Very Happy







    De kleine kotjes hierboven, is voor krekels. De bakjes ernaast en hieronder bevatten allemaal één krekel. Ze houden van het geluid denk ik , maar ook om mee te gokken, ze op de fokken en laten vechten. Wel nog nooit gezien - zal niet mogen - maar Guizhou wist het me te vertellen. 



    Eens buiten een ander marktje, op de straat en elke dag. Maar mijn kindjes zijn verzot op die speelgoedjes waar ge kunt inzitten en ik kan niet klagen prijs/kwaliteit, het kost 1RMB en ik heb geklokt, die dingskes blijven 4minuten (das ongelooflijk lang als ge daar op moet wachten) draaien. Ze kennen het goed en weten ze bijna overal staan en dit is ook de stimulans om hun mee te krijgen en hun niet te moeten pakken bij het wandelen.





    Het zicht van een van zo'n kleinere wijken.



    En de openbare markt. Ook weeral, veel verse producten. Andere(rommel) is te vinden in de winkeltjes in de grotere straten.



    Ze verkopen wat ze hebben, in de mand onderaan zijn het viskoppen. 
    Afkoken en het eetbare opeten en de soep heb je er bij.





    Hetgeen niet kan ontbreken is natuurlijk de eetkraampjes. Vooral de sateekes zijn lekker, goed afgekruid, maar kan al eens een harder knotske tussen zitten.
    Momenteel nog geen keuken maar tegen begin augustus verhuizen we naar een echt appartement (nu nog op hotel) en kunnen we ook beginnen te koken. Zelf fritten bakken - patatten, eindelijk en een stuk vlees - Yes.



    22-07-2012, 10:44 geschreven door Den Beirre  
    Reacties (0)
    20-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rondkijken in Shanghai
    Gewoon een paar foto's die ik deze week genomen heb om een idee te krijgen van de grootte van deze stad.
    Die stopt blijkbaar niet.Hier en daar is nog een open plekje, maar voor hoelang??





    Op de achtergrond de nieuwere en steeds hogerwordende gebouwen.



    Het Chinese straatbeeld. De ijzeren baren aan de ramen zijn voor de was aan op te hangen.



    In het nieuwere gedeelte; Pudong, grote breede boullevards.



    De andere kant van de beroemde kade. Zicht op het oude gedeelte.









    Ramen worden al geplaatst terwijl ze nog verdiepingen aan het toevoegen zijn.



    Op de straten nog kiosken, met zeer veel en enkel Chinese magazines.



    Niet goed zichtbaar op de foto, maar voor mij een adembenemend zicht toen ik een winkel uitkwam, recht voor mij een gebouw van 40 verdiepingen.



    Nog een oud kerkje, bijna verstopt tussen de buildings.





    Rare constructies, hopelijk vallen ze niet om.?



    en overal veel volk. Te voet, in de auto, overvolle bussen,...





    20-07-2012, 11:29 geschreven door Den Beirre  
    Reacties (0)
    15-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Shanghai's Finance Tower
    Zaterdag namiddag.
    Er waren wel wat wolkjes aanwezig, maar hadden een goed zicht, kom, we gaan den aftrekker eens beklimmen. Hij had het hoogste platform van de wereld ( de Burj Khalifa in Dubai heeft nu het hoogste platform) dwz bezoekbaar zonder antennes.
    Hij is indrukwekkend, zo van beneden gezien. 



    Betalen en de lift in. Tegen 8m/s vliegen we in 45sec naar boven, je voelt het aan je oren dat er een drukverschil is, zoals een opstijgend vliegtuig.
    De eerste stop is op 435m. Dit is juist onder het  bezoekersplatform. Een ander liftje en..



    we bereiken het 100ste verdiep.



    Gelukkig voor mij is de vloer niet volledig uit doorzichtig glas, het zijn hier en daar wat tegels. Kan ik nog rondstappen Smile



    Als we naar buiten kijken hangen zitten we wel in een regenwolk, ondertussen is het weer een beetje verandert en is het beginne te regenen. Een beetje afkoeling, het was 38° en nu nog 30° Very Happy. Maar ons zicht is wel zeer beperkt  Crying or Very sad



    Achter ons, de toren die op de eerste foto staat. Zijn dak. Ja, we zitten hoog.



    Op 474m. 





    Degene die goede ogen hebben zien iets verder de TV toren, in de nevel.Vorige week nog de hoogste bol van bezocht, van hieruit lijkt die plots zo hoog niet meer.




    Met de roltrap 3 verdiepingen naar beneden, juist onder de opening.



    Het zicht blijft geweldig en de wolken beginnen iets te minderen.





    Er zijn een paar Chiroleden die op kamp gaan, dus zullen we maar een kaartje sturen van 's werelds hoogste postkantoor. Hopelijk blijft het geen 3 weken onderweg of het is te laat.



    Nog een glimp voor het donker wordt.Op 30min is het hier pikdonker en we moeten maar een 40 tal minuten wachten eer het zover is.





    Voila, het wordt donker.



    Ja ja, dit is fake, maar dat zou het zicht moeten zijn moest het ni regenen.



    En met supersonische snelheid terug naar beneden...., de lift veranderde van kleur naargelang de hoogte.



    15-07-2012, 07:38 geschreven door Den Beirre  
    Reacties (2)
    12-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De menu-kaart deel1
    In China zijn er verschillende mogelijkheden om uzelf te voorzien om niet uitgehongerd te geraken.
    Eén ding is alvast zeker, eten moet ge doen met uw mond en niet met uw ogen.

    Als je op de straat wandelt kom je geregeld een kraampje tegen waar je de lokale gerechten kunt proeven.



    Het een ziet er al iets smakelijker uit dan het andere.





    Je kan ook je inkopen doen om zelf iets klaar te maken. In de plaatselijke winkel hebben ze een grote keuze. Maar hieronder toch wel enkele die ik niet direct in de colruyt zal tegen komen.
    Een gedroogde kip bvb. En chinezen laten niets verloren gaan, zelfs de kop en de poten worden mee opgegeten.



    Vissen zitten steeds in een aquarium, hoe verser hoe beter. Dit vind je (bijna) nooit gekuisd in een ijsblokkraam. Ze vangen hem en kuisen direct ter plaatsen of je neemt ze levend mee.



    Maar niet alleen vis; ook padden en schildpadden zijn een ware delicatesse. Jamie....





    Af et toe is het fruit hier iets groter:



    En natuurlijk het restaurant: locale gerechten redelijk goedkoop, iets eetsbaars, wordt al prijziger.





    Zeer bekend de "pauzes" of dimplings zoals ze in europa genoemd worden. Verschillende soorten, qua inhoud en moet zeggen deze waren verrukkelijk.



    Maar in het restaurant kies je op de kaart, ander chinees voordeel, is meestal met een foto. Het vispannetje bvb



    of een kipje



    maar Guizhou ging voor de eendetongetjes. 



    en ik nom de gevulde kip. Volledig ontdaan van beenderen en vlles, dit vlees met rijst gemegd en alles samen klaargemaakt. 



    De kip, enkel vlees, geen beenderen.



    en nog gebakken gehakt met inktvis. Tja gehakt moet niet altijd mooi bruin zien als het gebakken is.



    12-07-2012, 00:00 geschreven door Den Beirre  
    Reacties (1)
    10-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vervolg: eerste week-end in Shanghaï
    Ons uitstapje in de old-town.



    Al zoveel vissen in die vijver als er Chinezen zijn in China.



    De lokale souvenierswinkeltjes eens bezoeken. Guizhou verkocht aan al die prularia waar ge niets mee kunt doen.
    Maar ik kijk toch bozer dan de figuur naast mij Smile



    Ja, het is hier mooi.





    De boulevaar opgewandeld. Toch wel "HET" panorama van Shanghaï. De dijk vol volk, maar iets minder dan 2 jaar geleden, toen ben ik hier ook geweest en dijk vol, straten vol, zelfs ik nog nooit zo veel mensen bijeen gezien. En ja, het was toen ook EXPO 2010 EN zaterdagavond.





    Dan eens iets anders, met de boot naar de overkant, want daar is ons hotelleke. Weer drummen en voorbijsteken, dat is een beetje de nationale sport hier in China. Vergelijkbaar met een markt vol oude vrouwen en ge wacht op uw beurt......, dan kunt ge lang wachten als ge zelf niet drumt.



    Mooie foto van Hulio, maar mama mocht wel een beetje meer haar ogen openen.



    En hier werken ze aan het 2de hoogste gebouw van de wereld, dat rond gebouw. Dit wordt de Shanghai Tower (http://nl.wikipedia.org/wiki/Shanghai_Tower ) 24/24 7/7 wordt daar aan gewerkt. 
    Zou klaar zijn in 2014, misschien maak ik het nog mee, "The grand opening", daartegen zit ik al in het milieu en met VIP tickets. Laughing



    10-07-2012, 00:00 geschreven door Den Beirre  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste week-end in Shanghai
    (Opgelet - het vervolg van de fotoreeks staat onder dit bericht. Een beetje met de datums gespeeld en nu volgen de fotoos elkaar op Cool )


    Ons eerste week-end, vrijdag een paar uur gaan werken om de eerste papieren in orde te brengen en direct week-end.
    Op de buro heb ik STUBRU opstaan (oortjes), waardoor ik toch nog het gevoel heb, om een beetje in Belgie te zijn. Het nieuws, op en raar uur, maar vooral muziek. Dat is iets wat ze hier niet kennen.Sad

    Het hotel is mooi en als we een wandelingetje maken is dit het zicht van de straat.



    Hopelijk hebben ze hier niet rap elektriciteitsproblemen. Als ge de kabels in de bomen ziet liggen.

    Onze eerste uitstap, de TV toren van Shanghai, heel bekend en qua hoogte, idem dan de eifeltoren.
    Wij ticketten gekocht en naar de bovenste bol, die kleine boven de rode.







    3x een lift nemen en telkens wachten, vvvveeeelllll chinezen, maar dat zijn ook toeristen zoals ons en ge staat er nooit bij stil. Ze lijken allemmal op elkaar.Very Happy
    Het zicht van hierboven is geweldig, enkel mochten ze de gebouwen wat meer oplichten, mooier sfeerbeeld, maar ze verspillen hier niet graag onnodige elektriciteit, zoals hun papier. En de flessenopener lijkt niet meer zo hoog.



    Ja, op 350m hoogte staan we.



    Hieronder een foto hoe de Chinese drukke kruispunten aanpakken. Het voetgangersgedeelte is een ring boven de straten. Met roltrappen of liften bereikbaar en veilig boven het zotte verkeer.





    Een verdiepingske lager. 





    Hier is er een glazen vloer. Voor die dunne Chinezen geen probleem maar ik vertrouwde het toch niet helemaal. Kan het mijn kleine 100kg wel dragen??, niet te ver van de rand wandelen, op zeker spelen.



    Volgende dag een uitstapje naar het oude centrum. Veel volk. Precies nen  mierennest.





    Iets gaan drinken, deze keer was het bier wel koud, maar schuim..... ingieten , camera nemen en schuim al weg. Maar het smaakte.



    Tijdens ons drankje (in een ander caféke) een acrobatisch showtje gekregen. Op de 2de rij en de thee (geen bier verkrijgbaar) werd gratis bijgevuld, maar ook 2€ voor betaald. Dan mag er al iets bij zijn.





    Ik hoorde krekels, dacht dat er ergens een CD'tje. opstond, tot ik de kleine vogelkooitjes zag. Die Chinezen, ze blijven verbazen.



    Ik hoop voor de eigenaar dat deze zangers geld bijgaven, want toen zij begonnen ging iedereen lopen. Zelf wij zijn't afgetrapt.



    Dan nog wat ik het centrum rondgelopen. (en hier is terug iets misgelopen met de blog - veel foto's die ontbreken).



    10-07-2012, 00:00 geschreven door Den Beirre  
    Reacties (0)
    09-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het hotel (voor de eerste maand)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen











    Een droom die uitkomt. Een japanese WC, zo eentje die uw gat afspoeld en droogt. Hier testen en later zelf aanschaffen...... maar na 3 dagen toch nooit het gewenste resultaat. Poep blijft nat en steeds nadrogen met ordinair WC-papier. Hier in China zijn de milieu-besparende maatregelen net iets anders, nooit nergens papier te bespeuren, maar water hebben ze hier genoeg. Zelfs in het restaurant moesten we bijbetalen voor een extra papieren servietje. De mensen die ooit in China geweest zijn zullen mijn probleem wel begrijpen (Maxx).



    Grenzend aan de masterbedroom - een jetstream bad. TIP: nooit teveel badschuim indoen en de stream openen...schuimt nogal rap over.





    De andere badkamer, heeft een douche, zo we kunnen kiezen. 
    En daar we op de bovenste verdieping zitten hebben we een zicht aan beide zijden en in de verte zien we de reuzachtige aftrekker staan (http://nl.wikipedia.org/wiki/Shanghai_World_Financial_Center ) Ik zit redelijk dicht tegen het centrum, in PUDONG zelf.





    De kindjes die lekker genieten van een trosje druiven, zo groot als pruimen en ook de smaak van pruimen.Confused 





    Aan de inkomhal, een zwembadje met goudvissen en een ratis fitnessruimte.
    Er staat zelfs een "paard", en dit is hun hebbeding. Vergelijkbaar met een speeltoestelletje waar je 1 euro insteekt en 1 minuut plezier aan beleefd, maar nu gratis.







    09-07-2012, 00:00 geschreven door Den Beirre  
    Reacties (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Guizhou's vlucht.
    Toch nog een fotootje van de bagage en de expressie op mijn gezicht, als de hostess verteld dat Guizhou niet mee kan.
    De Gette heeft een volle kar, Jitte één grote koffer, Tim één grote koffer, ik een volle kar en nog een kar met handbagage. 



    Guizhou heeft dan toch een ticket voor Brussel Beijing gekregen en het zijn niet alleen grote vliegers die hier vertrekken.



    Haar stoel, eten en plaats en dit zonder kinderen. Zij heeft een goede vlucht gehad, haar relaxing moment.







    Laat het eten maar komen, dan nog een schoonheidsslaapje en tegen dat de oogjes open gaan, zitten we al in China.

    Het probleem kwam natuurlijk later, van Beijing naar Shanghai geraken.




    09-07-2012, 00:00 geschreven door Den Beirre  
    Reacties (1)
    06-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het vertrek - 4 Juli 2012 -
    De dag des oordeels, ik moet toegeven, ik heb slecht geslapen en kon maar aan één ding denken, was ik al maar daar. Zeker met al die bagage.
    Totaal hebben we nu 2 reiszakken, 9 grote koffers (allen tussen de  27kg ten 32kg), 5 handbagages en 2 computer tassen (en de 6 dozen worden later nog verstuurd).
    Gelukkiglijk was ik al wat voorbereid op de grote hoeveelheid en had een taxi besteld, met extra grote koffer. Very Happy 

    Vlucht vertrekt om 12.10u in Zaventem, de taxi tegen 9.00u laten komen, want met de "business"-ticketten kunnen we gratis gaan ontbijten in de lounge. Laatste krantje lezen, jaja, dat komt goed.

    8u55 , de taxi-bus komt toe, ik laat hem maar direct achterwaarts tot tegen de voordeur parkeren, is gemakkelijker om de koffers in te laden. We beginnen in te laden en de chauffeur had dit nog nooit meegemaakt, de "vrije" achterbank  - voor +5 personen - werd ook volledig ingepalmd. Grove schatting: 250kg., instappen en ...........vvrrroooeemmmm............we zijn weg.

    3 karren nemen en volladen. De karren zijn vol en daar staat de Gette, mijn schoonbroer, samen met Jitte en Tim, juist op tijd om te helpen duwen. Hup naar de incheckbalie. Ik geef de paspoorten en wat verteld de hostess mij, "Sorry menheer, maar uw vrouw heeft een transit visum nodig om over Londen te vliegen, jullie 3 kunnen mee, maar je vrouw niet"

    Was dat schrikken, wat nu gedaan, even dubbel controleren bij BA-balie zelf. Hier vertelden ze hetzelfde. Het is een randgeval maar kunnen het risico niet nemen, want de kans is te groot dat ze haar terugsturen en Brussel. een hoge boete gaat moeten betalen door haar mee te nemen. Het aanvragen van een "trasit visum" kost 200€ en duurt ongeveer 2 dagen.  !!! Vlucht verleggen/verlaten was een optie maar niet de juiste. Vlucht laten terugbetalen en met een andere maatschappij vliegen, ja, ik heb het gevonden. "Menheer, deze ticketten zijn NIET terugbetaalbaar, u gaat veel geld verliezen bij een overboeking"; miljaar.

    Contact opnemen met  mijn werk en het boekingskantoor. 

    Ik leg het probleem uit... (alarmfase 2) ... hun voorstel: gescheiden vkuchten, ik met de kinderen, Guizhou (mijn vrouw) met een andere vlucht, één die niet over Engeland gaat maar via Parijs of Stuttgart, want dit is wel mogelijk.

    Bellen, bellen ,gebeld worden,... 1U30 min later, en nog steeds voor de BA-balie staande, wil BA toch Guizhou's vlucht gratis omboeken naar SN (Sabena) maar enkel van Brussel tot Beijing. In economie, - help - help - wat nu met een deel van de valiezen?; maar na een vriendelijk vraagje (met puppy-oogjes) zien ze in dat dit een probleem is en krijgt ze ook een Business-stoel (= 3 valiezen tot 32kg; oef). Snel terug naar de balie, ik en de kinderen inchecken met de 5 handbagages, PC-tas en 8 koffers en Guizhou naar SN met 3 koffers. Het is ondertussen al 11u20, geen getreuzel meer en direct naar de gate. Confused  daar gaat mijn laatste gazet en mijn ontbijt. Zoë-Li en Hulio (mijn 2 kinderen) krijgen ondertussen wel honger, maar zelfs iets gaan halen, daar was geen tijd meer voor.

    Last call for London: gate verlegd van B1 (vooraan) naar B37 (allerlaatste), kinderen moe en papa mag lekker AL de handbagage dragen (ook 30kg in totaal). Maar aan eens aan boord, na het verfrissend glaasje champagne, kwam ik snel terug op mijn plooi. De kinderen kregen eten en in Londen zagen we grote vliegtuigen - de A380, 2 achtereen.








    Eens geland in Londen, direct naar de volgende vlucht, slechts 1u30 om over te stappen en moeten met de interne metro van eerste naar laatste station. Volk, volk, volk, wachten, een ware mierennest, ongecontroleerd, een chaos als het ware.
    Wat Londen gaat doen met de olympische spelen...?? Maar dit loopt niet goed af.
    Omdat mijn aansluiting vrij vlug was mocht ik wel iedereen voorbij, gelukkig, en moest ik weer voor de 2de keer mijn gratis eten (lounge) links laten liggen. Ik passerde nochtans deze site en je kon iedereen zien eten en drinken, boehoeoe, zelfs een winkeltje binnen stappen om Taxfree te shoppen zat er niet in.
    Bijna toegekomen aan de gate/ Vlucht BA 169 - Pu Dong (Shanghai) heeft 30 minuten vertraging..../ wwhhaaaaaaa. Al dat geloop en spierscheuringen voor niets.
    De zeteltjes konden wel 100% plat.Very Happy en mijn kindjes hadden een zee aan ruimte, ze waren zelfs afgezonderd van de rest. Zeer goed.





    Toen ze hun voorgerecht op hadden en de hoofdschotel kwam er aan, was het al te laat. Hulio was naar dromenland.
    Zo lief en zo doordacht, toen Hulio wakker werd viel Zoë-Li in't slaap en dit hebben ze bijna de volledige vlucht volgehouden. Van mijn 100% platliggerij heb ik niet veel kunnen genieten.Mad Eén voor één stonden ze dan naast mij of moest ik helpen voor de tv, hetgeen ze na 10 min moe waren.
    Ik begon wel te beseffen wat te doen in de luchthaven. Ik alleen met 8 koffers en al die handbagage EN 2 kornuiten. Zorgen voor later, als ik land. Smile

    Bijna geen slaap gehad, 11 uur later dan in Londen waar we vertrokken om 13.50u Engels uur, en hier was het nu 8u40, waar was de nacht gebleven????? precies iets gemist.
    Hier alles op zijn Chinees, alles is voorzien op de massa, waarschijnlijk nog van de EXPO 2010, maar het ging zeer vlot. Uitstappen, paspoortcontrole, waar ik weerom iedereen voor mocht, (de Chinezen mogen mij precies) maar niet iedereen mee kon lachen. Ik wel Laughing.
    Mijn bagage kwam erook als eerste uit, 2 volle kaaren, gestapeld met 2 verdiepingen en daar nog ne kleine bovenop. 
    Naast elkaar rijdend ging dit nog juist. De bestelde taxi stond hier ook op mij te wachten en (op dit moment dan) zonder Guizhou + valiezen,  kon alles juistekes in de auto.
    Direct naar hotel/apartement, geprobeert Guizhou te bellen maar geen antwoord. Zij was om 13u vertrokken in Brussel en zou één uur vroeer dan mij in Beijing moeten zijn.- Geen bericht = misschien OK, al op vlucht naar Shanghai ??

    Onderweg, overal werken, deze stad blijft groeien en heeft nu al 23miljoen inwoners.
    Dan het bekendere zicht, de reuze flessenopener, daar in de buurt moet ik zijn.


    RRRIIINNNGGGGGG, telefoon, Guizhou, ze is (nog steeds) in Beijing. Heeft zo goed als geen geld bij en ook geen kredietkaart. Oeps.
    Ander probleem, GSM batterij bijna leeg, had ook veel problemen om tekunnen bellen, maar is na verloop van tijd goed gekomen.

    Snel inchecken en firma waarschuwen. Ze moeten een vlucht boeken. 
    Maar dit ging vlot, enkel nu economie, 1 bagage toegelaten tot max 23kg. o-oo. 
    Regeling - onder tafel - en slechts 30 € bijbetalen. En weg is ze. Ze gaat mij verwittigen als ze toekomt.

    Ondertussen de kinderen moe en ik moe en een slaapje doen. Bijna eerste slaap - telefoon - Guizhou wil adres weten. OK
    Terug 1ste slaap - werk - ze is vertrokken. Zeer Goed - diepere slaap en .. Guizhou, moet adres in't chinees hebben, allemaal wakker maken en naar de Balie op mama wachten en adres in't chinees laten doorgeven.
    Hier hebben de mensen nog tijd, het personeel zet speciaal de fontijnen op en beginnen te spelen met de kinderen, zeer goed want Hulio was enkel nog aan't zagen. Hij wil terug naar het gele huis (in België). Hij denkt dat mama daar nog is.
    Half uur later en mama Guizhou is ook toegekomen, 36 uur na onze scheiding terug samen, ik geef toe ik was toch ook wel blij. 
    Iets eten, ondertussen al 19u maar wel 5 juli, en de zon ging al onder. 
    Hier zal ik mij terug aan moeten aanpassen. Vroeg licht en nog vroeger donker.

    tot binnenkort.
    Daar ik alleen was en Guizhou de camera had, heb ik spijtig genoeg bijna geen fotoos genomen, vooral de massa valiezen was geweldig en de overvolle chinese taxi.


    06-07-2012, 00:00 geschreven door Den Beirre  
    Reacties (1)
    Foto
    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Archief per week
  • 03/03-09/03 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 11/06-17/06 2012
    Blog als favoriet !

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs