Zoeken in blog

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Inhoud blog
  • Madagaskar 15 december 2016
  • Madagaskar 14 december 2016
  • Madagaskar 13 december 2016
  • Madagaskar 12 december 2016
  • Bakers For Africa
    Bakers for Africa - Bakkers voor Ex-Change

    20-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Donderdag 19 April
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

             

    Donderdag 19 april

    Deze nacht niet goed geslapen, heel de nacht regen, niet  een beetje maar met bakken uit de lucht. Het dak van mijn kamer zijn golfplaten, dit gaf een hels lawaai. Moest dit bij ons zo zijn waren er zeker overstromingen. Gisteren was de weg van en naar de bakkerij al voor een deel weggespoeld.Vandaag was dit nog slechter. Eén geluk de zon scheen deze morgen.

    Na het ontbijt, opnieuw naar de bakkerij. Deze keer briochedeeg. Als basis gebruikte ik hun sandwiches deeg, hierbij voegde ik op 10 kg deeg bijna 1 liter melk bij. Zoals gisteren gaf ik de uitleg in het Frans en deden de zusters de vertaling naar het Kiroendisch. Met dit deeg opnieuw verschillende soorten producten gemaakt zoals, ronde brioches, vlechten, suikertaartjes en lange Zwitserse koeken. Iedereen volgde met de nodige aandacht wat ik vertelde. Tussendoor werkte zij ook verder aan de productie van de dag, er was een bestelling van 1800 sandwisches, U wel voorstellen dat deze met de hand werden verdeeld en gevormd.

    Wat mij ook opviel was, als ik nieuwe producten toonden dat ze telden hoeveel producten op één plaat konden. Energie verbruik van de oven is hier heel belangrijk en samen met de bloem de grootste kost. Zoals sandwisches bakken zij tegen elkaar, dit om er zoveel mogelijk op één plaat te leggen. Ook bij de brioches was het belangrijk dat er zoveel mogelijk op één plaat konden.

    Kort na de middag was één van de zusters met de nieuwe producten naar een hotel gegaan om te laten proeven. Ook de winkels en in hun eigen winkel werden de nieuwe producten onmiddellijk ten toon gelegd. Het gevolg, een bestellening van 100 brioches, dit was voor iedereen leuk.

    Ook de franse broden werden opnieuw  op de nieuwe manier gemaakt.

    Na opnieuw een werkdag van 8 tot 19 uur vroeg Melanie of ik mee ging om samen een geitenbronchette te gaan eten. Ze had afgesproken met Europese vrienden. Het was ook de laatste dag voor één van de meisjes daar aanwezig, toevallig een Belgishe van Wijgmaal. De brochettes werden gemaakt op de traditionele manier, er hingen twee geiten aan een haak, daar werden stukken afgesneden en op houtskool gebakken. Ik moet zeggen echt lekker. Om 23h30 mijn bed in.

    Jammer dat ik geen goede foto’s kan plaatsen, maar deze komen zeker al ik terug ben.

    20-04-2012 om 00:00 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.18 april
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    18 april

    Vandaag goed geslapen, om 6 uur wakker geworden van de kerkklokken. Om 6h30 werd er op de deur geklopt, iemand met warm water. In de kamer is er geen stromend water, dus mijn plan trekken met emmers. Nadien ontbijt met de zusters. Om 7h45 is Melanie mij komen halen, Om 8 uur aangekomen in de bakkerij en gestart met de opleiding. Eerst iedereen een t-shirt gegeven die ik gekregen heb van Bakkerij Kemps. Iedereen fier om deze te mogen dragen. Om 8h30 gestart met de opleiding, Echt de basis. Een brooddeeg, hier alles goed uitgelegd over het  kneden, mengen, verwerken,... tot we tot een assortiment broden kwamen. Nadien samen met hen de productie van de dag gemaakt, opnieuw 25 zakken van 25 kg bloem verwerkt. Ook voor de eerste keer integraal tarwe brood gemaakt met hen.

    Eén van de zusters zorgde voor de vertaling, af en toe toch even de aandacht vragen. Om 16h45 alles samen bespreken en om 18h30 opnieuw naar het klooster. Melanie nodigde mij uit om bij haar te blijven eten. Zij woont samen met een Japans meisje die hier ook werkt. Samen een pizza gegeten en soepje gedronken. Nadien met een frisse pint naar hun verhalen geluisterd. Zo was deze dag weer voorbij. Morgen opnieuw een opleidingsdag. Deze keer briochedeeg.

    Tja ik heb nog niets gezegd over het weer, al twee dagen af en toe gietende regenbuien, echt emmers water die naar beneden vallen, nadien zon, en nu een sterrenhemel. Overdag een 25°C nu ongeveer 18°C, lekkere temperatuur om te slapen, wat ik ook nu ga doen

    Tot morgen

    18-04-2012 om 00:00 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (4)
    17-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dinsdag 17 april


    17 april

    5 uur, een “corbo”, een soort kraai die mij absoluut wakker wou maken, om 6 uur de klokken van de kapel, om 6h15 de klokken voor de misviering. Ja dan is het het tijd om uit je bed te komen.

    Om 7h30 ontbijt, samen met twee zusters die vrijgesteld waren van de gebedsdienst. Om 8 uur vertrokken we naar de bakkerij. Vandaag was het vooral kijken naar hun manier van werken. 30 zakken van 25 kg bloem, 750 kg bloem verwerken in brood, stokbrood en andere producten. En dit voor één dag. Het viel mij vooral op dat ook hier rusttijden van deeg geen rol speelden. Ook gewicht van brood werd op zicht gedaan. De jongeren die werkte in de bakkerij waren wel gemotiveerd en een goede ploeg. Het werk verliep met op de achtergrond kerkmuziek .Af en toe zong er een zuster mee. Middag eten, rundsvlees met bonen, aardappelen of pasta. Lekker klaargemaakt maar veel te veel.. Ik kon het mij niet laten om toch even iets te veranderen. Bij hun sandwiches zetten ze maar 40% vloeistof. Ik liet een deel van het deeg verder kneden met nog 15% meer vloeistof. Het resultaat, sandwiches die luchtiger waren en beter van smaak. Van 8 uur tot 19 uur gewerkt, nadien ben ik samen met Melanie naar mijn verblijf gereden. Daar hebben we de avond doorgebracht met de zusters. Één van de oudere zusters kende onze voormalige koning Boudewijn. Ze was vol lof over hem.

    Morgen starten we met de opleiding.
     tot morgen
    Guido



        

    17-04-2012 om 00:00 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    16-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Burundi, Gitega
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    15 april,

    Vertrek om 10h40 in Zaventem, een vlucht via Burundi naar Kenya.

    8h30 vliegen. Bij het inchecken kwam ik Caroline tegen, een jonge dame die in Burundi werkt voor het rode kruis. Ze was 14 dagen in België en vertrok opnieuw voor één jaar naar Burundi. Deze dame verblijft in het “Gasthous” waar ik mijn vorige reis in Burundi verbleef. Zo zie je maar, telkens kom je iemand tegen en de wereld wordt alsmaar kleiner. Tijdens de lange vlucht toch weer  met mijn gedachten thuis, opnieuw 14 dagen weg. Dit is mijn 5de missie. Even de luxe laten voor wat ze is.

    Na een hele zachte landing en bij het uitstappan uit het vliegtuig, weer die vochtige maar niet onaangename geur, ja dit is Afrika.

    Na controle van de visa en het ophalen van de bagage kijken of er iemand was met mijn naam op het plaatje, maar neen... plots zag ik twee zusters gekleed dat je ze goed erkende, grijs kleed met witte kap. Dat zullen ze dan zijn dacht ik, en ja, met een delegatie van vijf stonden ze mij op te wachten. Twee zusters, de chauffeur, Melanie, en de verantwoordelijke van de bakkerij.

    Na enkele welkomswoorden koffers in de auto en naar mijn eerste logeerplaats. Dit voor één nacht. Nadien reis ik verder naar Gitega, de plaats waar de bakkerij is. Koffers afgezet en nadien in een leuk restaurantje gaan eten. Een leuke eerste ontmoeting, vooral de werwachting staat op deze mensen hun gezicht af te lezen. Opnieuw een uitdaging om deze dan ook te bevestigen.

    16 april

    Ook hier kraaien de hanen, om 6 uur gaat hier de zon op, en net als bij ons weet de haan dat hij dan moet kraaien. Toch nog even blijven liggen, we hadden om 8 uur afgesproken. Om 8 uur stond ik klaar, ook de zuster en Melanie, zij verblijft hier al 18 maanden en heeft deze missie georganiseerd. Melanie  komt uit Frankrijk. Na een rondleiding vertrokken we naar het Centrum van Bujumbura. Daar maakten we kennis met een vriendin van Melanie, zij en haar vriend hebben hier een restaurant opgestart. Ze willen ook gebak en brood verkopen. Een aangenaam gesprek. Nadien kennis gemaakt met Gaston, hij is nu verantwoordelijk voor Ex-change in Burundi, dit in de plaats van Willi die twee maand geleden stierf aan een malaria aanval. Nadien bakkerij Kapa bezocht, daar waar mijn vorige missie was in Burundi. Jammer te moeten vaststellen dat ook daar niets is overgebleven van mijn opleiding. Toch de verwelkoming met het personeel wat aandoenlijk. Ik hoop dat zij wel iets hebben bijgeleerd en later kunnen gebruiken.

    Op weg naar Gitega. Gitega ligt meer dan 2000m boven de zeespiegel. ( terwijl ik dit schrijf valt de electriciteit uit even kaars aansteken J.) een mooie weg langsheen de heuvels. Mensen die zich vasthechten aan voorbij rijdende vrachtwagens dit om zonder trappen de berg op te rijden. 120 km in 4 uur tijd. Maar prachtig landschap.

    Aangekomen in Gitega eerste ontmoeting met de bakkerij. Een leuke sfeer, één van de jonge bakkers deed een welkomswoord. Tijdens dit welkomswoord hoorde je de verwachtingen van deze mensen. Het was net alsof er een belangrijk persoon was aangekomen. Één zin was toch even slikken, “ jij komt uit een rijk land om ons hier arme mensen iets aan te leren wat zijn wij gelukkig”. Ik antwoorde hierop. “Ik kom misschien uit een rijk land maar hier zijn de mensen gelukkig, en dat kunnen jullie ons leren” . Het ijs was gebroken. Wat ik wel opmerkte, hier is nog veel werk!!! En daar zal ik vanaf morgen aan beginnen.

    Mijn verblijf, een paar km verder op logeer ik. Ja, ik een klooster ( even tot bezinning komen). Een sobere maar nette kamer, onmiddellijk een frisse pint bier, wat moet je meer hebben.  Neen de stilte is hier te snijden ( jep, opnieuw electriciteit, kaars uit). De zusters nodigden mij uit om als ik zin had samen met hen de avond door te brengen, ga ik dan ook eens doen.

    Zo twee dagen avontuur en het is pas begonnen.
    kan geen foto's plaatsen, modem niet zwaar genoeg

    Tot morgen

    Guido

    16-04-2012 om 00:00 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoals gezegd, volgende missie GITEGA Burundi

    Stilaan zijn we begonnen aan de voorbereiding van de volgende missie.
    April 2012
    Ik wil ook onze gemeente opnieuw danken voor het mooie bedrag dat we ontvangen hebben.
    Dit geld werd gebruikt om het vorige project in Burundi te financieren. Dit bedrag werd dan ook nuttig besteed.

    Het nieuwe project gaat door in een school in Gitega. Deze school is van de orde van de zusters van Moeder Teresa.
    Hier al een paar foto's om jullie een beeld te geven waar ik naartoe ga

    Ook een tweede project voor 2012 staat al in de steigers
    Burkina faso, een koekjes fabriek kan daar het volgende project worden.



     

     

     

    17-01-2012 om 20:05 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (5 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    24-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.April 2012 opnieuw een missie in Burundi
    Hallo,
    na een combinatie werk - vakantie in Kenia vertrek ik opnieuw naar Burundi.
    In een voedingsschool van de congregatie van de zusters van moeder Teresiya zal ik in de maand april
    lesgeven. Dit zal een intensieve werkmissie worden.

    24-12-2011 om 14:12 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eindverslag Project Kenya
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Verslag Kenya

    Bakkerij “baguette” was een voorbeeld om te bewijzen dat het in Afrika mogelijk is om een bedrijf goed te runnen. Kris Depooter is een jaar geleden samen met Hellen, zijn vriendin, een Kenyaanse, gestart met dit bedrijf.  Het opzet, producten maken voor hotels en restaurants. Vooral ongebakken diepvries- en voorgebakken producten. Omdat onderwijs en opleiding bakkerij onbestaande zijn in Afrika nam Kris het iniatief om een demonstrateur van Puratos de basis aan te leren. Ook liet hij zicht goed adviseren bij de inrichting en de aankoop van het materiaal. Omdat de opleiding van de demostrateur kort was werd alles op film vastgelegd. Zo kon het personeel dit herhaaldelijk bekijken. Door strikte regels en een goede verloning bereikte dit bedrijf een een goede kwaliteit. Toch kwam Kris tot de vaststelling dat het hem nog ontbrak aan een langdurige opleiding. om de kwaiteit en de organisatie te verbeteren. Ook om zijn werknemers nog meer kennis bij te brengen. Daarom deze aanvraag. Vooraf werd de aanpak besproken. Aangekomen in het bedrijf kon ik onmiddelijk aan het werk. Ongeschoolde werknemers opleiden of hun kennis verder verbeteren. Hier en daar hun attent maken op deegvastheid en kneedtijd. Ook helpen bij het reorganiseren van de werkplaats. Het verwerken van de gerezen bladerdeeg in een koudere omgeving dan in de bakkerij. Ook het assortiment van koeken en het leren creatief zijn met dit deeg behoorde tot mijn taken. Tijdens de 14 dagen die ik daar was heb ik 2 meisjes die voordien poetsten opgeleid tot volwaardige deegwerkers in koffiekoeken. Hierdoor stijgen deze meisjes in loon. Dit komt dan weer heel hun gezin ten goede. Dit is ook de motivatie om deze mensen een inspanning te laten leveren om zich te ontwikkelen. Ook Hygiëne, kwaliteit ondervinden hiervan een positieve invloed. Tijdens mijn verbijf heb ik ook aan Kris een paar tips gegeven om zijn bedrijf kenbaarder te maken.

    Omdat deze missie totaal anders was dan de vorige, durf ik zeggen dat ook deze missie zeker zijn nut had. Een bedrijf helpen om het nog beter te maken, en zeker een bedrijf die de werknemers onder de beste omstandigheden, douches, gescheiden wc’s, menswaardige werkomstandigheden en een zeer goede verlonig. Zeker zo een bedrijf verdiende deze opleiding. Hierdoor kan het bedrijf groeien en meer mensen in dienst nemen waarvan we zeker zijn dat ze op een menselijke manier behandeld worden.  De mooie afsluiter van deze missie was dat Kris in mijn bij zijn de twee meisjes een loonsopslag beloofde, nu ze ook een ander werk deden dan poetsen. er werd dan ook iemand anders aangenomen. Zo zie dat hierdoor meer mensen een kans krijgen om door te groeien en voor deze werknemers weer een mooie toekomst kan betekenen voor hen en  hun gezin.

    Algemeen besluit:

    Deze missie zal in de toekomst zeker zijn nut hebben. Meer werknemers kunnen hiervan genieten. Het grootste deel van de opleidingsinvestering bij deze missie werd door Kris zelf  gedragen. Deze zal op korte maar ook op lange termijn renderen. Voor mij een motivatie, ook ik heb hieruit heel veel geleerd om later te gebruiken in andere projecten. Ook heb ik de kans gehad om een het land “ Kenya” beter te leren kennen. Een mooi land die de toerist kan bekoren maar ook een land die nog heel wat hulp kan gebruiken.

    Kris als je me nog nodig hebt, ik sta steeds klaar. Bedankt!!!

    Op de eerste foto zie je dan ook het land in al zijn facetten

    Heel het verhaal kan je nalezen op

    http://www.bloggen.be/bakker_guido_in_afrika





     

    18-11-2011 om 16:53 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    10-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.laatste dag voor vertrek

    Donderdag,

    Zo, mijn missie is afgewerkt. Personeel en Kris willen natuurlijk dat ik blijf. Raar overal waar ik kom is dat zo. Zonder een dikke nek, men moet toch tevreden zijn van mijn werk
    J. Natuurlijk is dit leuk voor mij.

    Maar ook blij om terug te keren naar België zeker met de afspraak, Kris als je mij nodig hebt kom ik zeker terug.

    Dus deze morgen bezoek gehad van de Ambassadeur van België, Bart Ouvry en zijn vrouw. Een aangenaam gezelschap, leuk om met deze mensen over het land te praten. Nu weet ik ook dat 65% van de Kenyanen in de sloppenwijken leven. Dan heb je de middenklasse en de rijkere. Nu ik de sloppenwijken heb gezien kan ik zeggen dat hier nog heelwat armoede is. Ook al heeft dit land toch al een zekere toeristische aantrek. Bij een tas koffie konden de koekjes niet ontbreken. Nadien een groepsfoto en dan weer aan het werk. Vandaag een reeks broden gemaakt. Met rogge, voltarwe,... Ok ronde rozijnenkoeken. Deze vielen zeker in de smaak.

    Deze avond even onze laatste avond vieren. Morgen wat uitslapen, nog wat boodschappen en dan ons klaarmaken voor de terugreis van een geslaagd avontuur

    Thuis zal ik dan mijn eindverslag maken.

     Beste groeten

    Tot in België

     

     

    10-11-2011 om 14:38 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.voorlaatse werkdag

    Woensdag

    Vandaag het werk stilaan afronden. Jaen en Mora zijn van poetsvrouwen nu koekenmakers geworden. Dit niet zonder de jaloezie van de anderen. Ja ook dat heb je in Afrika. Ik ben teveel bezig geweest met die twee. Toch heb ik af en toe ook de bakkers een tip gegeven. Zo kan ik zeggen dat de cyabatta’s nu echt een kwaliteitsproduct zijn en ze waren al goed. Dit tot grote blijdschap van de bakker, en hij is terecht fier.

    Deze namiddag hebben we het heel het assortiment koeken, dit ik kleinere versie. Morgen hebben we dan ook groot bezoek. De ambassadeur van België. We gaan heb heel het assortiment presenteren. Nooit gedacht dat ik als “ beroeps student” dit allemaal zou meemaken en doen. En je steeds te horen krijgt dat iedereen tevreden is. Zo zie je maar, steeds jezelf blijven en wat je doet ook goed doet. Dit hebben we dan ook meegekregen met de paplepel.

    Voor mijn vierde missie in Afrika ben ik zeer tevreden. Je kan moeilijk vergelijken. Natuurlijk is ervaring van groot belang. Burkina faso was mijn proefstuk, had ik toen deze ervaring gehad had ik dit ook anders aangepakt. Maar zo is het leven. Je kan nooit op je 20ste weten wat je op je 50ste weet.

    Ook hier met de kennis die ze al hadden had deze missie ook zijn doel. Het is niet omdat men hier al verder stond dat ze deze opleiding niet konden gebruiken. Kris zijn bedrijf kan nu verder groeien en kan hij meer personeel werk geven. Dit staat dan onder de hoede van Helen, ook zij is Kenyaanse. Zij begrijpt de mensen hier. Ze weet ook hoe je ze moet aanpakken. Ze zal niet dulden dat je haar volk als minderwaardig beschouwd.

    Dus donderdag  om 8 uur komt Kris ons halen, dan alles afbakken en klaar zetten. Jaen en Mora zullen mij hier bij helpen.

    Wat ik nog vergat te zeggen, ook heb ik de eerste maal kunnen vaststellen wat buikloop is. Tijdens onze toeristise uitstap aan de zee hebben we rauwe groenten gegeten. Iets wat niet aan te raden is in Afrika. Maar omdat het een hotel was waar veel Europeanen kwamen dachten we dat het geen kwaad kon. Maar.... dit was niet zo. Af en toe een spurtje naar de pot J . Ook al neem je een pilletje toch blijft dit even na zinderen.

    Ok morgen meer over het bezoek en de laatste werkdag

     

    Groeten Guido en greet




    10-11-2011 om 14:22 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.stilaan aftellen

    Dinsdag:

    Wakker geworden door het geluid van de vogels. Leuk normaal is dat de wekker J.  Toch benieuwd wat we hier als ontbijt zullen krijgen. Vers fruitsap, een gekluts eitje, een geroosterde boterham, lekkere koffie, voor Greet een chocomelk. Dus niet slecht om de dag mee te starten. Ook het kader zelf is echt indrukwekkend. Practige eetkamer, salon,... echt de oude Englese stijl. Om 8h30 kwam kris ons ophalen. Je kon er  aan zien dat hij ook naar Mombasa was geweest. Hij was de zondag gaan zeilen. Maar vergeten hem in te strijken. Dus, wie..... moet op de blaren zitten. En dat moest hij. Aangekomen in de bakkerij was mijn taak opnieuw de twee meisjes het toeren van een deeg aanleren. Niet alleen een gerezen bladerdeeg maar ook een gewone bladerdeeg. Deze wordt verkocht in blokken van 2,5 kg aan hotels. Ook wou Kris het herinrichten van zijn werkplaats. Dus de uitroltafel werd gescheiden van de bakkerij. Dit omdat het een koelere plaats was en beter voor het deeg. Mora en Jaen hebben dan deze degen getoerd en verwerkt in chacolede koeken.  Toch moet je altijd waakzaam zijn. Voor hen was dit nieuw en vulg werd het verkeerd gedaan. De persoon die deze taak normaal doet was nog steeds afwezig. Voor mij was het leuk werken met deze twee meisjes, wel al van 3O jaar heb ik nu vernomen. Dit zou je hen zeker niet nageven. Ook de bakkers heb ik even geholpen bij het inovenen van hun stokbrood. Even de hulp ingeroepen van België, op vrienden kan je altijd rekenen, he Jan. Jan, werkzaam bij Ireks had mij de tip gegeven om de stokbroden pas na 1 minuut na het inovenen te stomen, zo zouden ze mooi springen. En dat deden ze dan ook. Dus iedereen blij.

    Om 5 uur vertrokken we dan richting hotel. Nu lekker eten en dan bed in. Morgen opnieuw werkdag. Donderdag komt  de ambassadeur van België op bezoek in de bakkerij.leuke ontmoeting. Dus twee ambasadeurs te samen, één voor de bakkerij en één voor België.

    Voor Greet was het niet zo een aangenaame dag. Af en toe regen, dus niet onder de boom.

    Zo tot morgen.





    09-11-2011 om 09:21 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    08-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.maandag 7 november
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze morgen opgestaan, gelukkig J. Om 10 uur moesten we de kamer verlaten, om 10h30 Taxi naar de luchthaven en om 13h het vliegtuig opnieuw richting Nairobi. Alles mooi op tijd vandaag. Om 14 uur landen we opnieuw in Nairobi, daar stond onze taxi ons op te wachten. Nu richting een ander hotel. We reden richting Giraffen centrum. Hier tamelijk afgelegen een hotel. Heel rustig gelegen, mooi kader. Geen TV, Internet, muziek,... wel een luxe van stilte, al mag die dan voor mij niet te lang duren J. Dus één nadeel, geen draadloos internet, dus zal ik mijn dagverslag pas in de bakkerij kunnen onlyn brengen. Ook niet de Belgische krant lezen, naar de radio luisteren.

    Ook om via skype contact te hebben met de kinderen zal dit niet gaan. Dus af en toe een berichtje. Morgen komt Kris ons opnieuw ophalen, al even vergeten wat werken is J. Dus morgen even aanpassen !?.

    Dit waren even twee korte berichten, morgen heb ik opnieuw meer nieuws.

    Guido een Greet.

    08-11-2011 om 10:19 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    06-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zondag, rustdag
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zondag,

    Vandaag een dag rust, dit in het “Bamburi Beach Hotel”. Echt een plaats om te rust te komen.

    Gisteren dan ook Kris gesproken dit tijdens een “strand diner”, over de voorstelling van de producten. Volgens hem, ook ik,  zal dit lukken. Iedereen was vol lof. Vandaag dan uitgeslapen, lekker ontbijt en wat aan het zwembad gelegen. Deze middag rauwe, gerookte schelvis gegeten. Echt lekker. Deze namiddag een fikse wandeling, dit in een temperatuur van om en bij de 38°C.

    Deze avond buffet en morgen opnieuw richting Nairobi. Deze keer de kortste weg, het vliegtuig. En dinsdag  training geven aan de meisjes. Zo zijn we onze tweede week ingegaan. Totaal anders maar ook heel nuttig.

    Morgen weer meer nieuws

    Guido en Greet





    06-11-2011 om 00:00 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    05-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Unieke verplaatsing

    Vrijdag

    Vandaag de voorbereiding, voorstelling producten aan de hotels in Mombasa, een stad aan de kust.

    De bedoeling is om aan de hotels ingevroren deegstukken te verkopen van 17 cm bij 34 cm en 4mm dikte. Daaruit kunnen 15 verschillende modellen gesneden worden zonder afval. Dit hadden Kris en ik uitgerekend de dag voordien samen met een lekkere frisse pint. Nu dit toepassen in de werkelijkheid, en het klopte. Op deze manier kunnen de twee meisjes na de opleiding van volgende week dit aanleren in de hotels.

    Het hele assortiment werd gemaakt. Greet nam de foto’s die Kris in zijn voorstelling zou gebruiken. Tussendoor nog een paar andere creaties van broden. Om 16 uur vertrokken we dan naar het station. Dit ligt midden in Nairobi. Ook hier is het spits uur. File, file, ... toch we hadden al de tijd. De trein vertrok pas op 19 uur.

    Aangekomen in het station,  toch even nostalgie, een slaaptrein, denk dat dit de eerste trein op stookolie was na de stoomtrein.,... Echt het was “net als in de film” J We kregen een compartiment toegewezen Wagon 12 loge F. We zaten pas in de trein en er kwam iemand met twee zakken, onze dekens en hoofdkussens. Niet te geloven om 19h stipt, beter dan onze NMBS vertrok de trein richting Mombasa. Kris vertelde ons dat dit een unieke belevenis zou zijn. Nog geen 10 minuten en er liep iemand met een bel door de gang, tijd voor het diner. In de restowagon konden we eten. Eerst een soepje, begin was niet slecht. Nadien konden we kiezen tussen rund of kip, onze keuze rund. Nu gelukkig zou de treinreis 15 uur duren, dit vlees kon je op die tijd nog net kauwen. Ik denk dat dit rund even oud was als de trein. Af en toe een stuk in onze “serviette”. We zaten rechtover een jong koppel uit Schotland,zij waren op wereldreis door heen alle continenten. Waarlijk ze zei dat ik goed Engels sprak, Ik heb het vermoeden dat ze al een paar wisky’s binnen had, maar dat was niet zo. Natuurlijk probeer je altijd je plan te trekken en zoals we zijn, toch met iedereen een praatje maken.  De rijst en de groenten vielen wel mee. Nadien wat fruit en ... koffie?!, Je kon er door kijken van hier tot in België. Goed na het eten opnieuw naar 12, F. Nog wat samen gezeten en dan slapen. Nog geen twee uur onderweg stopte de trein. Raar, maar dachten dat dit normaal was. Toch even indommelen, nog steeds geen beweging, 

    Zaterdag

    Om 6h30 werden we wakker, nog steeds stond de trein stil. Om 6h45 opnieuw iemand met de bel door de gang. Ontbijt. We gingen eten, daar vroeg iedereen wat er gaande was, we stonden aan het station, KONZA, een drie tal uren van Nairobi. De trein chef vertelde dat er een ongeluk gebeurd was even verder, 7 wagons lagen op de sporen en we konden niet door. Wachten op de terugkeer naar Nairobi.

    Nu moest ik toch even Kris op de hoogte stellen, hij zou met het vliegtuig naar Mombasa vliegen en ons daar zien. Maar... zo ging het niet. Kris op de hoogte gesteld, ( Mik als het telefoon verkeer te groot was vanuit Kenya, was dit de oorzaak, ik breng dat wel in orde). Rond Acht uur opnieuw beweging, niet naar mombasa... maar naar Nairobi. Op onze terugweg langsheen de sloppenwijken gereden ook hier een foto van. Opnieuw Kris inlichten. Kris belde terug dat er een Taxi zou klaar staan aan het station, deze zou ons naar de luchthaven brengen en zo zouden we dan toch aankomen in Mombasa. Net zoals in een Amerikaanse film, alles liep goed . Nu aangekomen in het hotel net bij het strand. Nu even echt genieten. Morgen hier meer over.

    Guido en Greet.









    05-11-2011 om 14:17 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (2)
    03-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vandaag werkdag de wijzer rond!!!
    Vandaag een echte werkdag gehad. Maar je weet ook voor mij is al wat bakkerij is geen werken. Mij flink geamuseerd.
    De persoon die normaal de degen toerde was afwezig, ziek. Dus was het mijn taak om twee meisjes Mora en James het toeren van het deeg aan te leren. Ook heb ik tussen door wat broodsoorten gemaakt. tegel broodjes, vlechten, kronen,... Maar vooral aanleren van het toeren. Voor de leken onder mijn lezers. Koffiekoeken zijn gemaakt uit een gerzenbladerdeeg. Hier moet je de vetstof in toeren. Niet gemakkelijk als je dit nog nooit hebt gedaan. Toch moet ik zeggen dat dit voor de eerste keer vlot verliep. Morgen zal ik geen verslagje kunnen schrijven. We vertrekken om 17 uur met de trein naar de kust. Meer dan 12 uur onderweg, dit wel in eerste klasse. wat we daar te verwachten hebben weet ik niet?!. Weer een avontuur rijker. Dus morgen vroeg op en moet ik eerst een assortiment koeken maken die we gaan voorstellen aan de hotels aan de kust. Dus moet ik wel uit mijn pijp komen. Deze avond hebben we, Kris en ik de voorbereidingen al genomen. alles goed besproken en uitgerekend. Leuk om met zo iemand te werken. We bekijken dit al in de toekomst, volgend jaar kunnen we dit of dat... Ik ben verkocht aan Afrika. En ... Greet ook stilaan. Neen ook leuk te werken hier, nogmaals ook in Afrika kan je iets bereiken, mits goede opvolging en begeleiding. Dus morgen even niet maar ik beloof jullie zaterdag avond of zondag een leuk verslag van onze treinreis en belevenissen aan de kust.

    groeten Guido en Greet 





    Niet verschieten, het zijn voorgebakken producten

    03-11-2011 om 19:53 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    02-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Werkdag werd snipperdag
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Normaal zou het een werkdag worden. Deze morgen stonden we klaar, ik in bakkersplunje, Greet klaar met lectuur en zonnecreme.
    Maar planning heeft in Afrika een andere betekenis. Kris kwam ons ophalen met het gewijzigde plan. Niet werken vandaag, een snipperdag. Kris had dit dan ook al gezegd voor onze afreis dat we ook een stukje van Kenya zouden zien. En, nu kris kennende voegde hij daad bij woord. Na het nationaal park zondag nu een dagje Naivasha:

    Naivasha meer is één van de grote zoetwatermeren in de Grote Slenk. Het meer is bekend om fauna en flora, het meer is omringd met gele koorts bomen, papyrusplanten en grasweiden en een paradijs voor vogelliefhebbers. In de vroegere jaren kwamen hier veel kolonialen samen in de nog steeds bestaande Naivasha Country club om in het weekend de laatste nieuwtjes en roddels uit te wisselen. Het Naivasha meer werd toen als landingsplaats gebruikt voor watervliegtuigen omdat er nog geen wegen waren aangelegd. De lokale Masai in die tijd hebben Naivasha de naam "Naiposha" gegeven wat ruig water betekent. De kolonialen echter hebben de naam verbasterd naar Naivasha.

    Rondom het meer groeien veel soorten acacia bomen zoals de mooie gele koortsbomen die heerlijke schuilplaatsen bieden tegen de zon en waar je kunt genieten van de rust. Geniet van de ibissen die op de gazonnen neerstrijken. Vogelliefhebbers zullen blij verrast zijn met de ruwe schatting van 350 verschillende vogelsoorten rondom het meer. Wat direct opvalt, zijn de grote plantages rondom het Naivasha meer waar ook veel bloemenkwekers zijn neergestreken.

    Lake Naivasha is ongeveer 170 km² groot en één van de bijzondere meren van de Rift Vallei. Naast het Baringo meer zijn dit de enige twee zoetwatermeren die gevoed worden door onderaardse bronnen en kleine rivieren. Het meer ligt 1900 meter boven zeespiegel van het massieve hoogland. De nabij gelegen berg is Mount Longonot die aan de zuidkant boven het landschap uitrijst en de noordelijke gelegen Menengai krater. Ooit hebben deze twee in verbinding met elkaar gestaan waaruit de meren zijn ontstaan. Het zuidelijk gelegen Hells Gate moet ooit voor een uitlaatklep hebben gediend waardoor het zijn naam heeft verkregen. Het geeft een ruw idee wat er veranderd is door de jaren heen als je daar tussen staat.   bron: http://www.onskenia.nl/parken/Naivasha.htm

    De weg naar Naivasha is dan ook indrukwekkend. Mooie verzichten, echte postkaarten. We hadden dan ook het geluk dat het prachtig weer was.
    Weer een ondekking rijker. Morgen is het dan echt werkendag. Het assortiment koeken maken die als opleiding zullen gebruikt worden in de hotels. Kris zou plakken deeg maken, invriezen en deze zo naar de hotels brengen. Zijn personeel, die een opleiding zullen krijgen van mij zullen dit dan tonen aan het personeel van de verschillende hotels. Dit zou dan ook garantie geven naar kwaliteit en creativiteit.
    Dus morgen hier meer over.
    Groeten, Guido en Greet







    02-11-2011 om 16:15 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    01-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dinsdag 1 november
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag echt de bakkerskleren aan. Een bruin broodje, wat stokbrood, hier en daar een raadgeving en een gerezen deeg.
    Voor mij een leuke bedoening. je kunnen uitleven in wat je graag doet. En leuk om te zien, men wil het ook leren.
    zoals ik al zei, er is hier een goede basis, en toch maken hier kleinigheden het verschil, wat meer water toevoegen, de narijs iets korter, wat meer aanspannen enz... Ook het maken van voor hen nieuwe producten, sandwiches, knikkers,... neen echt leuk. Nadien ook briefing samen met kris. alles goed noteren en ook filmen. Morgen maken we producten en nemen we er foto's van. Voor de werknemers dan ook goed om nadien opnieuw te bekijken. Tijdens mijn "werktijd"zit ons Greet onder haar boom, zal morgen eens vragen welke boom het is. Genieten van de zon en die is er. En hevig. Deze avond op een leuke plaats gaan eten en een lekkere frisse pint gaan drinken. Misschien heeft het de indruk dat ik hier niets meer kan aanleren, fout gedacht. Zelfs al ligt de lat hier hoog. Toch staat men hier open voor meer. Elke werknemer weet dat hier een goed product moet gemaakt worden. leuk om samen te werken. Nog meer ben ik tot het besef gekomen dat Ex-Change mooi werk doet. En ook dat men in Afrika, mits een goede begeleiding ook veel kan bereiken. En die motivatie zal ik zeker meenemen. Zeker als we ons project in Togo verder zetten. Veel eisen komt ten goede aan de lokale bevolking. Zo, dit was het weer. Tot morgen



    01-11-2011 om 00:00 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (2)
    31-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerst werkdag
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag eerste werkdag. Planning maken, producten bestellen, producten vergelijken van de concurrentie.
    Ook wat observeren van hun kunnen. Eigenlijk als we de producten van de concurrenten vergelijken met wat ze bij Kris maken is dit toch een groot verschil. mooi uitgebakken, mooie bladering. Broden soms iets te fel gerezen, daar werken we morgen aan. Maar voor de rest,  met de kennis en opleidingen die hier zijn hebben deze producten een hoge kwaliteit zelfs bekenen volgens Belgische normen.  Dit is dan ook de verdienste van Kris en zijn vriendin Hellen. Elke dag hameren op regelmaat, hygiëne organisatie, enz... Vandaag werd er iemand naar huis gestuurd omdat hij niet geschoren was. Gelukkig had ik mijn scheermachien mee . Morgen zal ik starten met de broden. Kris wil het brood rustieker, morgen zal ik hem een paar truks leren. Het grote verschil met de vorige opleidingen. Het is een beginnende zaak met een visie. Ook een doel naar kwaliteit en uniek ook in Afrika " Hygiëne". Hier is mijn taak dan totaal anders en kan ik ook de lat hoger leggen. Zonder minderwaardig te doen over de Afrikanen maar je ziet dat er hier een Europeaan aan het hoofd staat. En een aantal werknemers die door het correcte loon ook de motivatie hebben om dit te doen. Ook voor hen is dit een meerwaarde en zal deze opleiding ook voor hen wat betekenen.
    Vele zullen de vraag stellen en Greet, wel zij zat vandaag onder een boom in de schaduw een boek te lezen. genieten van de zon en de rust.
    Morgen meer, voor diegene die ook de andere avonturen gelezen hebben zal dit ook een totaal ander avontuur zijn.
    Maar toch met het zelfde doel. Mensen iets bijbrengen en de tewerstelling zal verbeteren. Dit is ook het doel van Kris



    Croissant concurentie                                                                                Croissant van Kris



    Hygiëne op de eerste plaats

    31-10-2011 om 00:00 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    30-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vandaag bezoek Noationaal park Nairobi
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het park heeft een oppervlakte van 117 km2 en werd geopend in 1948. Het is een aan drie zijden gesloten park. De vierde zijde is bewust open gelaten in verband met migratie van dieren zoals gnoes en zebra's. De bekende Afrikaanse savannedieren zijn aanwezig met uitzondering van de olifant. Het is een bekende plaats voor observatie van de zwarte neushoorn. Het park is goed toegankelijk en het hele jaar door geopend. Aan de oostelijke kant van het park is een observatiepunt in een bocht van de rivier de Athi. Hier kunnen nijlpaarden, vogels, schildpadden en hagedissen worden geobserveerd.
    Het is leuk vrij rond te rijden.
    Morgen is het werkdag. Om 8 uur beginnen we eraan

    tot morgen, geniet van de foto's







    30-10-2011 om 14:34 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    29-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aangekomen in Kenya
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gisteren vertrokken vanuit Brussel naar Nairobi. Wat een normale vlucht had moeten zijn werd nu even wat anders. Een, onder dwang uitgewezen Congolees, verstoorde even de rust. Onder begeleiding van 4 agenten en geboeide handen liet de man zich horen. Eenmaal in de lucht keerde de rust weer. Nog twee Bakkers, Guy en Geert, leerkrachten uit Ter Groene poorte zaten op het vliegtuig. Zij vlogen naar Kigali. Ook in opdracht van Ex-Change.Na 12 uur kwamen we aan in Nairobi. Kris stond ons op te wachten. Na een half uurtje rijden waren we in het hotel. Daar even kennismaken met het streekbier en dan in bed.

    Deze morgen wakker gemaakt door hevige regen. Het regenseizoen gaat hier stilaan beginnen. Toch volgens de voorspellingen krijgen we opnieuw zon. (foto van de regen)

    Opweg naar de bakkerij kon ik even niet geloven dat we in Afrika waren. Mooie huizen, gebouwen en goede straten. Dit tot een omleiding ons langs een andere weg bracht. Door de sloppenwijk. En dit met deze regen. Geen rioleringen, geen verharde wegen, gelukkig een 4X4.

    Aangekomen in de bakkerij die Kris een jaar geleden opgestart had was ook hier even wennen. Een mooie bakkerij, hygiëne regels, producten die mochten gezien worden. Kris werkt een concept uit met voorgebakken- en diepvriesproducten. Dit voor hotels. Benny de proefbakker van Puratos was hier ook al langs geweest en heeft hier mooi werk gedaan. Mijn taak is nu om creatief te zijn. Twee van de werknemers opleiden om nieuwe poducten te leren maken. Een totale andere opgave dan de vorige. Dan was het vooral basis op de eerste plaats

    Maandag starten we met onze taak.

    Morgen even een bezoek brengen aan het Nationaal park, zal opnieuw de nodige mooie plaatjes opleveren. Dus toch ook even wat vakantie

    Tot morgen

    Bijlagen:
    DSC_0006.jpg (31.8 KB)   

    29-10-2011 om 21:22 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Morgen vertek naar Kenya
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Morgen vertrek ik opnieuw richting Afrika. Deze keer Kenya. Voor de eerste keer gaat mijn vrouw Greet ook mee. Normaal was het de bedoeling om ons project in Togo verder te zetten. maar bakkerij en het weeshuis zijn nog niet klaar. Dit zal voor het voorjaar zijn.
    Mijn opdracht in Kenya zal bestaan uit het op puntstellen van diepvriesdegen die bruikbaar zijn in hotels.Zowel gerezen bladerdeeg als brooddeeg. Dit in een bakkerij waar een belg, Kris Depooter de leiding heeft.
    Het is de bedoeling om het hotelpersoneel creatief met deze degen kan werken om zo een eigen product te maken.
    Ook is het de bedoeling om toch een stukje van het land te bezoeken.

    27-10-2011 om 21:40 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs