Een zonnige vrijdagavond in april en wij hebben ons een tafeltje gereserveerd in de 'Grill' op het Antwerpse zuid. Om half 8 stappen we binnen en krijgen een tafeltje aan het raam toegewezen, terwijl de mensen naast ons een uitgebreide uitleg krijgen over het suggestiebord bestellen wij alvast een aperitief (demi-demi, cynar). Bij ons aperitief krijgen we lekkere toast en een smeerbare mix met kipsmaak, zeer lekker. We bekijken de menukaart die vrij beperkt is maar verheugen ons om te horen wat het suggestiebord zoal inhoud. Spijtig genoeg krijgen we geen voorstelling van het bord zelfs niet na een aantal pogingen het te vragen. We maken onze keuze; we delen eerst een voorgerecht van langzaam gegaard varkensspek met inktvis en citroenmarmelade, dan kies ik voor spareribs met BBQ saus en gepofte aardappel met kruiden en mijn tafelgenoot gaat voor de contrefilet met bearnaisesaus en fritjes en extra witloofsla en huisgemaakte pickles en we bestellen een fles spaanse witte wijn. Het restaurant is helder en licht en ruime plaats om te zitten. Het personeel is vriendelijk maar blijkbaar met te weinig. Tijdens het aperitief laten ze ons de wijn al proeven en komt al snel ons voorgerecht. De combinatie van varkensspek met inktvis is perfect en daarbij de frisse citroenmarmelade, een uitstekende gerecht (als je graag varkensspek lust). We genieten van ons glaasje wijn en dan wordt het hoofdgerecht geserveerd. Een houten snijplank met daarop een gigantische rack ribbekes en een klein potje BBQ saus en een gepofte aardappel met een kruidenboter waarvan ik me afvraag welke kruiden erin zitten. Daar hoort ook nog een slaatje bij, beter gezegd mini slaatje ik krijg 3 kleine potjes waarvan eentje met blokjes tomaat, eentje met paar blaadjes sla en dan nog iets dat lijkt op wortel en witte kool. De contrefilet aan mijn overzijde is lekker maar te hard gebakken hadden saignant gevraagd en trekt meer op à point. De huisgemaakte pickles zijn wel overheerlijk en de bearnaisesaus is lekker en luchtig, a la minute gemaakt. Witloofsla mist kruiden en misschien een eitje, nu is het mayonaise met witloof en blijkbaar een blaadje sla eronder gemixt, niks speciaals.
Dit restaurant is niet echt een aanrader en overroepen, heb al malser en beter vlees gegeten. Als je een viseter bent is de kaart heel beperkt. Prijs kwaliteit is het ook niet goedkoop maar ja je zit wel op het hippe zuid. Vrees dat ze ons er niet direct terug zien.
Grill Graaf van Egmontstraat 60
2000 Antwerpen
Tel: 03/257.76.78
Vrijdagavond (30 april 2010) half 8 , we stappen binnen bij Non Solo Té, een lichte en gezellige ruimte. De chef heet ons welkom vanuit zijn open keuken en we mogen een tafeltje voor 2 uitkiezen. We worden meteen vriendelijk en met de glimlach ontvangen met de vraag of we een apertief wensen. Onze gin tonic en campari orange zijn geserveerd en we krijgen een uitgebreide uitleg over de menukaart die op een bord staat vermeld. Bij ons aperitief krijgen we reuzegrote, superlekkere olijven en overheerlijk brood geserveerd met olijfolie. De ontvangst en sfeer zijn vriendelijk en ontspannen en dat bevalt ons. Mijn tafelgenoot kiest voor 2 voorgerechten Risotto met asperges en Linguini Bottarga en ik kies voor Asperges Bresaola als voorgerecht en de dorade royal als hoofdgerecht. Als witte wijn kiezen we een Pinot Grigio. Het restaurant is volgeboekt en de dienster heeft blijkbaar ogen op haar rug want ziet onmiddelijk waar er nog wijn moet zijn, wie er nog wat brood wenst en ondertussen klingelt het belletje van de keuken dat er gerechten klaar zijn. Onze voorgerechten worden ingezet, kraakverse perfect gegrilde asperges aangenaam gekruid met peper en olijfolie, vergezeld van flinterdunne Bresaola (ham gemaakt van puur, gedroogd rundsvlees) aan mijn overkant wordt er gesmuld van de risotto die afgewerkt is met saffraan en daardoor zeer lekker van smaak is, de combinatie van gekookte en gegrilde asperges is een aangename verrassing, dit is een uitstekend gerecht! Genietend van ons glaasje wijn arriveert mijn dorade royal (zie foto) en het 2de voorgerecht van mijn tafelgenoot Linguini Bottarga(zie foto). Ik krijg een supergrote, verse dorade voorgeschoteld gevuld met lekker gestoofde groentjes; venkel, selder, wortel en hierbij worden gebakken aardappeltjes geserveerd. De Linguini Bottarga (kuit (viseitjes) van harder) is beetgaar en volgens mijn partner huisgemaakt. De Bottarga is vol van smaak, een ware delicatesse. We laten ons nog verleiden om een grappa te vragen en plots staat de chef des huizes aan onze tafel met een uitgebreid aanbod van grappa en vertelt vol enthousiasme over de verschillende soorten en hier en daar een bijhorend verhaaltje.
Dit was een bijzonder geslaagde avond! De bediening en keuken zijn uitstekend!
Over de porties valt hier zeker niet te klagen, de borden zijn steeds ruim gevuld. Daarom volgende keer misschien een voorgerechtje delen... De gerechten zijn redelijk prijzig maar prijs/kwaliteit de moeite waard! Onze rekening bedroeg 130 voor dit alles en nog 2x groene thee.
Kapitein Zeppos is een gezellig eetcafé op het Mechelseplein en een gevestigde waarde in Antwerpen. Als we er op een zaterdagavond binnen wandelen heerst er een gezellige drukte, gelukkig is er nog een tafeltje vrij voor ons tweetjes. Al snel worden we vriendelijk bediend en bestellen alvast een fles Zuid afrikaanse witte wijn: Simonsig. We bekijken snel de menukaart en het uitgebreide suggestiebord. Wegens kleine honger neemt mijn vriend een kleine spaghetti, en ik laat mijn oog vallen op lamsbout met oesterzwammen. Spaghetti is lekker, beetgaar en goed gekruid. De lamsbout zwemt in een lekker sausje maar mocht iets meer rosé zijn. De gebakken paprika's geven een pittige tint aan dit gerecht. Wel mis ik aardappelen of rijst of dergelijke. Maar de ruime portie oesterzwammen maakt dat dan weer goed.
Misschien zijn er mensen die dit geen echt restaurant noemen (het is dan ook een eetcafé) maar prijs/kwaliteit is Zeppos niet te onderschatten en ons favoriete eetcafé!
We stappen Antwerp Asia binnen, een groot restaurant en geen volk zeer bizar voor een vrijdagavond in hartje Antwerpen. Onmiddellijk worden we omringd door 3 chinese diensters die ons naar een plaats voor 2 vergezellen. Vermits er maar 2 tafeltjes bezet zijn in het restaurant is de bediening supersnel. We bestellen alvast onze aperitief Bacardi gini en gin tonic en krijgen hierbij knapperige kroepoek. Ons oog valt op een assortiment van voorgerechtjes en als hoofdgerecht kies ik Typan van Japanse nobashi scampi's met zwarte bonensaus en mijn tafelgenoot filet pure op Japanse wijze, witte wijn: Stellenbosch. De diensters staan duidelijk met hun vingers te draaien en dus is onze bestelling snel geplaatst. Plots komt de dienster terug met 2 rechthoekige borden met hapjes en zet het voor onze neus...is dit het voorgerecht al? (zie foto) 3 hapjes mooi geschikt op het bord; daikin, gegrilde zalm in jasje van sesamzaadjes, tempura scampi met amandel. Deze hapjes blijken van het huis te zijn want snel erna komt ons assortiment van voorgerechtjes spijtig genoeg krijgen we geen uitleg over wat onze hapjes inhouden en proberen we te proeven wat de dumplings inhouden. Dit voorgerecht was niet echt geslaagd hopelijk heeft ons hoofdgerecht meer succes. Uit de keuken verschijnt een sissend pannetje met heerlijke nobashi scampi's en de geur van zwarte bonensaus. Aan mijn overkant een schoon stukske vlees, perfecte cuisson, veel groentjes. Nobashi scampi's zijn lekker mis wel groenten dus eet ik maar mee van de groenten van mijn overbuur. Er hangt niet echt een sfeer in dit restaurant misschien door het weinige volk. We hebben niet slecht gegeten maar ze zien ons niet echt terug hier dan vinden we sushi palace lekkerder en gezelliger.
Antwerp Asia Suikerrui 16
2000 Antwerpen
Tel: 03/231.87.16
www.antwerpasia.be
Onze tweede keukenMil's place is een gezellig restaurant uitgebaat door een jonge kok met een passie voor eten. En dat proef je! We hebben ons vaste stek gereserveerd, tafeltje voor 2 beneden aan de open keuken. La mama brengt ons de kaart en we bestellen meteen een aperitief; witte porto en droge sherry hierbij worden lekkere olijven geserveerd. Onze keuze is snel gemaakt : Gegrilde runderlapjes met spaghetti aglio olio e peperoncino
en een rucola salade (18) en Varkenshaasje met Italiaanse aardappeltjes
en warme groenten (18). Hierbij drinken we een frisse pinot grigio. De kaart is niet te uitgebreid maar het bord boven ons vermeld nog een aantal suggesties meestal met een italiaanse tint. Terwijl wij genieten van onze aperitief en de geuren vanuit de open keuken loopt 'Mil' af en toe naar buiten met een pizza of pasta voor home delivery of café delivery. Het aroma van look en het sissend geluid van gegrild vlees doet ons vermoeden dat onze gerechten eraan komen. Varkenshaasje perfect gekruid, correct gegaarde groenten (wortel boontjes, witloof) en een sausje met champignons om duimen en vingers af te likken. Maar de signature dish van 'Mil' zijn gegarandeerd de gegrilde runderslapjes beetje spicy maar the right touch, samen met de beetgare pasta en rucola een fantastisch gerecht! 'Mil' biedt steeds verse producten aan en dat proef je!
De hoeveelheid is meer dan voldoende en ik moet mijn overbuur zelfs een
handje helpen om zijn bord leeg te maken. Het eenvoudige kader en de familiale sfeer is aangenaam. Wij verlaten met een vol buikje het restaurant en zijn blij met het democratische prijskaartje van 64. Dit is de place to eat voor de antwerpenaren uit de buurt, en een aanwinst in de buurt van het Mechelse plein. Best wel reserveren want het kan soms ook op gewone weekdagen druk zijn.
Een gezellige drukte heerst er in eetcafé Walrus als we er op een vrijdagavond binnenstappen.
We kiezen een tafeltje voor 2 aan het raam en bestellen een demi demi en cynar hierbij krijgen we een lekkere portie groene en zwarte olijven. We bekijken de menukaart en de krijtbordjes die overal verspreidt staan tegen de muur van het restaurant, leuke manier om suggesties voor te stellen. De lamscarré met zoete wortelpuree trekt mijn aandacht en mijn tafelgenoot heeft zin in vis en besteld de doradefilet met gebakken asperges. Vermits er zomer in de lucht hangt hebben we zin in een fris wit wijntje: IZIKO zuid Afrika, frisse smaakl, fijne geur. Genietend van onze aperitief merken we op dat dit restaurant zeer kindvriendelijk is, er is een kinderhoekje met blokken en kleurboeken ideaal terwijl de ouders genieten van het lekkere eten.
Ons eten wordt geserveerd de doradefilet is kraakvers en wordt geserveerd met puree en een fantastisch waterkerssausje aan mijn overkant wordt er lekker gesmuld:). De lamscarré vergezeld met beukenzwammetjes en een erwtencoulis is overheerlijk alleen mocht het lamsvlees iets meer rosé zijn. De combinatie is perfect, de zoete wortelpuree heerlijk.
We hebben genoten van het lekkere eten en het tafeltje aan het raam. We will be back!
Jan
van Beersstraat 2 2018 Antwerpen 03 238 39 93 http://www.eetcafewalrus.com/
Onder een helblauwe hemel stappen we het grote terras van de griekse taverne binnen. Even wanen we ons op vakantie op deze mooie zomerdag en ontsnappen aan de dagdagelijkse stress. Op de kaart staat een ruim aanbod van warme en koude voorgerechten, vis en vlees. We bestellen een sherry en ik een ouzo om alvast in de griekse sfeer te komen en hierbij mag een meze natuurlijk niet ontbreken. Mijn tafelgenoot gaat voor de Dolmades (wijndruifbladeren met rijst & citroensaus). Als hoofdgerecht kies ik Arni Giouvetsi (lamsvlees met griekse pasta) en sardines worden gekozen aan mijn overzijde. De mezze smaakt en we krijgen ruim voldoende brood om erbij te eten. De Dolmadakia's zijn heerlijk vooral de citroensaus die erbij geserveerd wordt is lekker fris. Op onze hoofdgerechten moeten we even wachten maar dat is de 'greek lifestyle' geduld en vooral genieten. De sardines zijn beetje teleurstellend, ze hebben weinig smaak en zijn niet dagvers. De griekse pasta is verrukkelijk wel zwaar na al die mezze. We genieten nog even onder de helblauwe hemel van ons glaasje wijn en dit rustige terras en gaan dan ontspannen richting huis. Dit is vooral een zalig plekje in de zomer.
In dit restaurant is het idee van mijn blog 'Apeneten' geboren dus tijd voor een bezoekje en een verslag. We hebben gereserveerd om half 8 aan het open raam dit is gezellig en fris tijdens de warme zomerdagen. We starten met Eda Mame (letterlijk vertaald 'bonen nog aan de tak' )zijn jong geoogste peulen van de sojabonenplant. Hierbij drinken we een frisse chileense wijn 'casablanca' (20). Japans eten betekent voor mij Sashimi! We bestellen sashimi van tonijn, paling (voor mijn tafelgenoot) en zalmeieren. De zalmeieren worden geserveerd op komkommer wat het geheel lekker fris maakt. En met de bijhorende sojasaus, wasabi en ingelegde gember likken we duimen en vingers af. Beef teriyaki verschijnt ook op tafel, eigenlijk iets te snel en hadden we onze sashimi als voorgerecht willen eten maar dat moet je hier heel duidelijk zeggen want anders krijg je alles tegelijk op je tafel wat soms ook zijn charmes heeft. Kraakverse groenten, iets te hard gebakken rundsvlees (volgende keer vragen of we een bakwijze mogen kiezen) overgoten met heerlijke teriyakisaus. Deze maaltijd is licht en gezond, ook met onze rekening kunnen we leven 58,75 voor 2 personen dit is japans op zijn best!
25c° zondagmiddag ideaal voor een luxebrunch op het welbekende zuiderterras. We voelen de hitte aankomen en vragen voor een tafeltje binnen daar is het wat koeler. En krijgen een gezellig tafeltje voor 2 vlak naast de schelde. Van onze vrienden hadden we een bongobon gekregen voor een luxe-ontbijt het zuiderterras leek ons daar ideaal voor. We geven onze bon af aan de vriendelijke ober en krijgen onmiddellijk een glaasje vers fruitsap voorgeschoteld en enkele minuten later volgt ons glaasje champagne dat smaakt heerlijk met zulke warme temperaturen. Een broodmandje met 2 croissants, choco, konfituur en 4 (bruine & witte) pistolets komt richting onze tafel en na even geduld wordt ons een fantastisch uitziend hapjesbord voorgeschoteld; zachtgekookt eitje, stukje scheldeland weikaas, eitaartje geparfumeerd met truffel, gravad lax met yoghurtdressing, dille en radijsjes, preparé met uitjes, toastjes met gerookte forel en mieriksworteldressing, camembert met rozijnen en noten, minicroque met mozzarella en italiaans ham, luchtig yoghurtje met aardbeien. Ik weet niet waaraan te beginnen en proef eerst vanalles wat behalve het yoghurtje dat ik als nagerechtje bewaar. De preparé proeft vers gemaakt, het eitaartje slaagt een beetje tegen het vlees dat erin zit smaakt vet en het taartje is vrij vast. De gravad lax is heerlijk en vooral heel fris met de dressing en radijsjes. Het is een geslaagde combinatie van verschillende hapjes; een brunch om van te genieten. Als laatste geniet ik van het yoghurtje met aardbeien mmmmm. De ober vraagt of we koffie of thee willen maar dat wimpelen we vriendelijk af wegens de hete temperaturen en onmiddellijk krijgen we een fris drankje aangeboden, een gini en een tonic en zo sluiten we onze brunch met zicht op de schelde af. Zo zou elke zondag mogen beginnen Onze vrienden mogen ons nogmaals een bongo bon voor luxe ontbijt cado geven! Op naar het zuiderterras!
Zuiderterras
Café-Restaurant & Feestzaal
Ernest Van Dijckkaai 37
2000 Antwerpen
Tel: +32 (0)3 234 12 75 info@zuiderterras.be