Dag 28 Chapelle des Buis - Vuillafans 29 km (totaal 783 km)
Om 6u ontbijten want de mis is om 6u30. Als ik terug ben zijn de anderen al vertrokken. Ik maak nog enkele foto's van deze prachtige omgeving.
Op weg door de bossen langs een smal pad tot op de weg. Dan langs de weg verder tussen de bossen. Langs kleine gehuchten, meestal maar 2 of 3 huizen. Ik kom een Zwitser tegen. Hij is op weg naar Brussel met zijn rugzak en een schilderij. Hij zegt dat hij de wereld gaat verbeteren. Ik stap verder. Na 20 km ben ik in Ornans. Giacomo en Pierre (Fransman waar ik mee op stap ben) zitten me op een terras op te wachten. We eten voor onze middag want het is al 13u30. Ornans is mooi. We stappen verder langs een zand- en grindweg langs de Loue. Prachtig wandelen. Om 16u zijn we in Vuillafans.
Het weer heeft zich gans de dag goed gehouden (15°C - 18°C). Er komen nu wel wind en wolken op.
Dag 27 Gy - Chapelle des Buis 43 km (totaal 754 km)
Om 5u op want het wordt een lange tocht.
Mistig maar warm. Langs bospaden door en over de "bergen" van Gy. Prachtig om te wandelen. Klimmen, dalen en een beetje modder. In Étuz komen we opnieuw op een weg. Dan nog eens door een bos en we zijn in Geneuille, 23 km ver. Eerst een koffie en dan verder. 3 uur later komen we aan het begin van Besançon.
Een vriendelijke man neemt ons met zijn auto mee naar het centrum. We bezoeken de stad. Om een stempel naar de kathedraal. Nog enkele mooie gebouwen bezoeken en dan boodschappen doen voor het avondeten. Ik klim dan 2 km naar het klooster van de Fransiscanen in Chapelle des Buis. Om 18u zijn we er. We zijn juist op tijd voor het gebed. Onze slaapkamer is een afgescheiden deel van een schuur. We kunnen hier niet koken, maar we worden uitgenodigd op een feest van een Kosovaars en Albanees gezin. Het was lekker. Alles ok.
Dag 26 Dampierre-sur-Salon - Gy 27 km (totaal 711 km)
Het is mistig en koud als ik om 6u30 de deur dichttrek. Door het dorp en een drukke weg. Een lampje rond mijn rechterarm om gezien te worden. Na 4 km kan dit af want ik ben op een rustige weg en de zon komt erdoor. Het blijft wel fris. Verder tussen de bossen. De Saône over en van dorpje naar dorpje. Hier is het koolzaad al uitgebloeid. In La Chapelle-Saint-Quillain staat een man iets te spoelen aan de lavoir. Hij heeft enkele vissen gevangen. Hij spoelt ze en laat ze nadien in de lavoir staan en gaat eten. Het is middag. Ook een appel eten op de bank voor de kerk. Het wordt warm. Jas uit en verder. Een boer op zijn tractor stopt en komt wat babbelen. Hij zegt: "het voorjaar was te nat en te koud, maar vanaf morgen gaat het beter zijn". Ik hoop het en ga verder. Ik begin de warmte van het asfalt te voelen. Om 13u30 ben ik er.
Dag 25 Champlitte - Dampierre-sur-Salon 17 km (totaal 684 km)
Om 6u30 samen vertrokken. De poncho aan want het regent lichtjes. Langs de grote baan. De auto's razen ons voorbij. Het begint te stortregenen. Door het opspattende water van de vrachtwagens van kop tot teen nat. Dit is veel te gevaarlijk. Een kleinere weg in en langs de kleine wegen verder. Het klaart op, de zon komt er door en het wordt warm. De dorpjes volgen elkaar snel op. Meestal staat de helft van de huizen leeg. De poncho droogt snel en kan uit. Maar nog geen 500m verder moet die al terug aan. Een verschrikkelijke bui. Eindelijk zijn we in Dampierre-sur-Salon. Het is nog maar 11u30.
De dienst voor toerisme is zeer behulpzaam en boeken voor ons al een onderkomen voor morgen. Vandaag slapen we hier in een centrum voor de jeugd. Ik heb een bed in de infirmerie. De 2 anderen hebben een slaapkamer. Eerst douchen en boodschappen doen om vanavond en morgen te eten.
Om 5u op want het wordt een lange dag. Half stokbrood ontbijt en de rest klaarmaken voor onderweg.
Om 5u30 breekt de dag aan, dus op weg. Eerst tot Langres. Al een klim van 1 km om wakker te worden. Daarna 7 km langs een drukke weg. In Chalindrey drink ik een koffie. Vervolgens 13 km door de bossen. Er zijn slechts enkele wolken. Gezellig wandelweer en alleen het geluid van de vogels. Het is middag als we al 24 km ver zijn. We zijn in Grenant. Eten aan een riviertje. Verder door het dorp en nog 15 km (volgens het boek) langs een kalme weg. Soms door de bossen, maar meestal tussen enorme partijen koolzaad of graan. Na 42 km bereiken we Champlitte.
We hebben gereserveerd bij een wijnboer. Maar er niet te veel van voorstellen. Er is een Amerikaans koppel dat hier in een klein huisje verblijft en ik slaap in hun keuken. De douche is in het magazijn aan de overkant van de straat.
Dag 23 Saint-Loup-sur-Aujon - Langres 24 km (totaal 625 km)
De zusters hebben alles klaargezet voor het ontbijt en nog een pakket klaargemaakt voor onderweg.
Er is mist en het is fris. We gaan langs een asfaltweg tussen de bossen en weiden met schapen en koeien. We korten soms een eind in via landwegen. Nog een steile klim en afdaling tussen verlaten huizen en we zijn aan het stuwmeer van Saint-Cierges. Tijd voor koffie. Daarna opnieuw een steile klim. Op de top zie ik in de verte de kathedraal van Langres. Langres is een versterkte stad op een heuvel. We wandelen tot aan onze slaapplaats.
Onze slaapplaats is aan de voet van de heuvel in een gîte behorend bij het klooster van Sainte-Anne. We moeten zelf zorgen voor het eten. In de namiddag bezoeken we de stad. Een versterkte oude stad. Niet mooi. Aan de kathedraal halen we onze stempel.
Dag 22 Châteauvillain - Saint-Loup-sur-Aujon 25 km (totaal 601 km)
Pas om 7u45 vertrokken. Het is overtrokken en fris. We trekken dwars door een hertenpark van 272ha. De dieren staan op enkele meters van ons te grazen. Verder door een bos tot we na 10 km terug in een dorp uitkomen. Het begint licht te regenen. Poncho aan. Nog wat stijgen en dalen en we zijn in de vallei van de Aujon. In een dorpje binnen bij de bakker om een boterkoek en een kartonnen beker met koffie. Iets zoeken om te zitten en te eten. Het is nog 10 km. Toevallig komen we voorbij de ambachtelijke brouwerij van Vauclair. De jonge brouwer is 15 jaar geleden begonnen. We mogen hier eten en zijn bieren proeven. Het is intussen droog en we wandelen tot Saint-Loup-sur-Aujon.
We verblijven hier in het klooster van de zusters van Tyburn, Benedictinessen. Om 17u vespers en daarna een douche.
Dag 21 Bar-sur-Aube - Châteauvillain 34 km (totaal 576 km)
Vannacht heeft het gevroren. Goed ontbijt in het hotel.
Deze morgen is de zon er. Een eindje asfalt, dan een landweg in en 500m verder terug want een bord "verboden doorgang". Dus terug en langs de weg naar Baroville. Een mooi kerkje hier. Eventjes erbinnen, het is Pinksteren. In dit dorp maakt men ook champagne "Via Francigena". Een vrouw toont ons het etiket op een lege fles. Verder door de bossen naar Clairvaux. Hier is een oude abdij en een grote, oude gevangenis. Je moet minstens 20 jaar gekregen hebben om erin opgesloten te worden. Nog een heuvel over en langs een rustige asfaltweg van het ene naar het andere dorpje. Niet te lang eten want de zon verdwijnt soms. Dan daalt de temperatuur tot 7°C. Er komt ook wind op. Om 17u30 zonder regen in Châteauvillain aangekomen. 13u onderweg met 16 kg bagage. met eten voor vanavond en morgen.
Dag 20 Brienne-le-Château - Bar-sur-Aube 28 km (totaal 542 km)
Het is opnieuw grijs, maar geen regen. Om 7u op stap. Gedaan met de zandwegen. We gaan langs kleine asfaltwegen tussen de bossen en kleine akkers in de vallei van de Aube. Het ene kleine dorpje na het andere. Een vrouw steekt de straat over om de kerk te openen voor de voorbijtrekkende pelgrims. Ze nodigt ons uit om bij haar koffie te drinken. Rond de middag zijn we in Dolancourt. Veel lawaai. Hier ligt pretpark Nigloland. Nog een aantal klimmetjes en we zien opnieuw wijngaarden. Deze dorpen behoren ook tot de champagnestreek. Nog het mooie Proverville door en we zijn in Bar-sur-Aube.
Het is enkel mogelijk om in een hotel te overnachten. Ze zijn aan het renoveren, maar ik heb een bed. Dus niet klagen. We zijn al over de helft van het deel tot de Italiaanse grens. Alles is met mij dik in orde. Alhoewel dik, ik zit aan het laatste gaatje van mijn broeksriem.
Dag 19 Corbeil - Brienne-le-Château 28 km (totaal 514 km)
Om 6u30 al op weg. Het is overtrokken en mistig. We gaan opnieuw langs de Romeinse heirweg. In de velden zien we regelmatig reeën en konijnen. De eerste boerderij komen we pas na 10 km tegen. Daarna nog een dorpje van 15 huizen en een kerk. De aanwijzingen zijn hier duidelijk, maar een eind verder is het gokken. En... verkeerd. Als ik in het dorpje naar de naam vraag en op de kaart kijk hebben we de verkeerde afslag genomen. Geen probleem: rechtdoor. 1 km verder staan we voor de omheining van een vliegveld. Dan maar terug en langs de drukke hoofdweg. Om 13u30 komen we in Brienne-le-Château aan.
Er is hier een prachtig kasteel. In dit stadje staat een standbeeld van Napoleon. Hij ging hier naar de militaire school. We krijgen de sleutel en verblijven vannacht in een jachthuis aan de rand van het bos.
Het was prima bij het gastgezin. Deze morgen wat vroeger op om voor hen koffie te zetten. Dan nog even wachten op de "rijdende" bakker die elke morgen zijn ronde maakt langsheen de kleine dorpjes. Om 7u ontbijten we samen.
Het is overtrokken, droog en 14°C. Ideaal. De gemeente (de straat) door en opnieuw over de Romeinse heirweg, tussen de velden en langs het bos. Ver voor ons op de weg staat een jonge ree ons aan te kijken. Zand en keien gaan over in asfalt. Buiten nog enkele reeën, konijnen en vogels zijn we nog 5 mensen tegengekomen. We zijn in Corbeil.
Het oude schoolgebouwtje is nu voor pelgrims. Er staan 2 veldbedden, een koffiezet en microgolfoven. Er is geen verwarming of warm water. Een echt onderkomen voor pelgrims.
Dag 17 Châlons-en-Champagne - Coole 28 km (totaal 467 km)
De Nederlander is vroeger vertrokken. Hij wil verder gaan. Wij gaan eerst rustig ontbijten.
De zon is al van de partij als we de stad uitstappen. Enkele kilometers jaagpad en dan een asfaltweg. Geen druiven meer. Vooral graan, bos en asperges. Kleine dorpjes en regelmatig bergop. In Mairy-sur-Marne is er een café. Dus tijd voor koffie. Nog een eind asfalt en even stoppen om te kijken hoe de "Poolse" arbeiders asperges steken. Dan links af langs een oude Romeinse heirweg. Die loopt kilometers rechtdoor tussen de gewassen, enkel verstoord door een groot windmolenpark. Plots springt een jonge ree van tussen het koolzaad en vlucht weg. De lucht wordt zwart, maar geen regen. Het is wel drukkend warm. Opnieuw langs de modernere weg. Opletten voor de vele vrachtwagens die de gemaaide luzerne aan het afvoeren zijn. We zijn in Coole. Niet nat geregend. Wel druipend van het zweet.
Gisteren zijn nog een Nederlander, Jan, en een Braziliaan, Giacomo (zie bijlage), aangekomen. Vannacht veel regen.
Ik ga samen met de Braziliaan op weg. Het is deze morgen droog, maar overtrokken. Vandaag zijn het alleen asfaltwegen. Het begint licht te regenen. Na 10 minuten een echte stortbui. Snel de poncho aan. Mijn compaan heeft alleen een paraplu en wandelt op sportschoenen. Natuurlijk kletsnat, maar na een tijd staat ook bij mij het water in mijn schoenen. Het klaart uit en alles droogt. Of toch niet want daar is de volgende stortbui, nu met hagel. Opnieuw kletsnat aan benen en voeten. Eindelijk een bushokje met een bank. Wat rusten en wat eten. Na een droge periode begint het toch opnieuw te regenen. Het is nog 6 km. Het blijft regenen. Er toch maar door. Het wordt opnieuw een stortbui en er is niets meer om te schuilen. Doorweekt stappen we binnen in het "ontvangstbureau voor pelgrims". Hier krijgen we onze stempel. We zijn in Châlons-en-Champagne.
Nu nog onze slaapplaats en "droogplaats" opzoeken. Het is een "auberge de jeunesse". Nu de stad bezoeken want de zon komt erdoor.
Nog een koffie uit de automaat en het ontbijt is voorbij. Het is 6u45.
Nog weinig beweging in de straten. Al vlug ben ik opnieuw op het jaagpad langs het kanaal. Een schipper ligt voor de sluis te wachten en roept: "bonne route". De zon komt er niet door, maar het is niet koud. Na 10 km kanaal een draai in/naar Verzenay en Verzy. Door de wijngaarden, niet meer vlak en er komt wind op. Snel een sjaal aan en verder klimmen. Men is al druk bezig tussen de wijnstokken. Ik zie vooral sproeimachines. De lucht begint donkerder te worden, dus doorstappen maar. Nog een heuvel over en ik ben in Trépail.
Aankloppen en binnen in de gîte bij Mevr. Degeldere. Haar grootouders waren van Herstal en Tongeren en zijn naar hier gekomen na WO I. Het is 13u, middageten en dan de dagelijkse routine.
Dag 14 Saint-Thierry - Reims 10 km (totaal 386 km)
Proficiat aan alle moeders!
Na de lauden (8u) is het tijd om te ontbijten.
Om 9u ben ik op weg. Druk in het dorp. Er is rommelmarkt. Hier is het feest ter herinnering aan het einde van WO II. Donkere wolken, maar die verdwijnen vlug en de zon is er. 5 km langs een landweg, recht naar Reims. Daarna 5 km langs een geasfalteerd jaagpad naast het kanaal en de haven naar de kathedraal.
Om 11u zit ik al op een terras met een koffie. Deze namiddag was het wasdag.
Dag 13 Corbeny - Saint-Thierry 24,5 km (totaal 376 km)
De zon is er en toch enkele witte wolkjes, maar warm. De eerste 6 km asfalt en dan de brug over en langs het jaagpad, of wat er moet voor doorgaan. Het is zeker dit jaar niet gemaaid. Er staat een bord "sauf service", maar er is een spoor van een voertuig. Dus er toch maar door. De netels staan 50 cm hoog en dit 3 km ver. Toch nog eens bellen voor mijn slaapplaats. Ok, maar ik moet er voor 17u zijn. Nu langs landwegen. Niemand te bespeuren. Van het ene naar het andere dorpje. Een man vraagt mij binnen om iets te drinken. Niet te lang praten want ik moet er voor 17u zijn. Om 12u stop voor het middageten. Het stokbrood (bien cuit) van gisteren is al wat taai. Maar niet treuzelen. In Thil ben ik in het eerste dorp van de champagnestreek. De ene producent na de andere. Nog een klim en ik ben er.
Ik bel aan. De poort gaat open en valt achter mij dicht. Ik ben in de abdij van Saint-Thierry bij de zusters benedictinessen.
Heel goed geslapen en stevig ontbijt (veel confituur).
De zon is er, blauwe lucht en 10°C. Een eind langs de D967. Er is weinig verkeer. Het is nog maar 8u. Ik ga langs een smalle asfaltweg tussen de tarwe, bos en aspergevelden. Als ik na Chérêt boven op de heuvel ben en ik draai mij om dan zie ik in de verte Laob. Na Bièvres is de gids niet duidelijk en de aanduidingen zijn er niet. Dan maar de kaart openleggen. Naar het zuiden. 11u, dus de zon voor mij houden. Juist. Door het bos en dan rechts. Na nog eens 2 km stop ik om de weg te vragen. Ze roepen me binnen en beginnen hun levensverhaal te vertellen. Na 45 min vertrek ik weer en bedank Gustave en Amelie voor het water met ijs en de appels. Nog 5 km door het bos en ik ben in Corbeny.
In Corbeny ontmoet ik mensen uit Tielt. Inschrijven, de was doen en de was van gisteren laten drogen. Maar eerst een plaatselijk biertje want morgen wacht mij het kloosterleven. Alles ok.
De hele nacht lag ik te luisteren naar voorbij denderende goederentreinen. Dan maar op om 5u en ontbijten.
De marktkramers zijn alles aan het klaarzetten als ik om 6u passeer. Ik wandel op asfaltwegen. Er zijn al vroege "vogels" die me een goede tocht toewensen. Ik ga over de "route nationale" en richting het bos van St. Gobain. Het begint hier opnieuw heuvelachtig te worden. Ik beslis om mijn gids niet te volgen en naar de grote weg te gaan (D1044). Er is niet zoveel verkeer (door de hoogdag OLH Hemelvaart) en er is een breed graspad. Om 12u heb ik 28 km. Ik voel dat het tijd is om te eten en te rusten. Als ik in de verte de kathedraal van Laon zie is het nog 10 km en een klim.
In Laon wat rondwandelen en wat rusten. Dan om de stempels en naar beneden, naar mijn slaapplaats. Ik ben 12u onderweg geweest maar heb het gehaald. En nu rusten.
Geen stramme spieren. Veel confituur op de toast en veel suiker in de koffie om de energie terug op peil te brengen.
Op stap. Een blauwe hemel en de zon, ideaal. Langs landwegen en smalle asfaltwegen. Na 2u wandelen ben ik in Seraucourt. De superette is al open. Dus binnen om appels, stokbrood, salami en cola voor deze middag. In Clastres passeer ik het motorcross- en autocircuit. Nog een eind over een landweg naast de spoorweg en ik kom aan het kanaal van St. Quentin. Op een picknickplaats is het tijd voor het middageten. Een boot is aan het versassen. Nu 8 km langs het kanaal in de zon. Dan een zijweg in en ik ben in Tergnier.
In het gemeentehuis krijg ik mijn stempel. Een vriendelijke mevrouw zoekt voor mij een slaapplaats terwijl ik mag wachten en koffiedrinken in haar bureau. Het lukt. Ik mag slapen in de leegstaande pastorie.
De zon is er al als ik om 6u40 vertrek. Langs kleine dorpjes, hier en daar een "oorlogskerkhof" en tussen de velden met tarwe en koolzaad, verlaat ik Pas-de-Calais en kom ik in het dept. van de Somme. In Rancour stop ik aan het "Souvenir de France", een kerk vol met de restanten van 8500 Franse soldaten, gesneuveld tijdens de Slag aan de Somme. Iets om stil van te worden, maar ik moet verder. Om 13u ben ik in Péronne. Langs het kasteel waar nu het museum van WO 1 is gevestigd en zo naar het centrum. Er is hier blijkbaar een kleine brouwerij, brasserie De Clerck. Een stempel halen in het gemeentehuis en een belegd broodje eten op een bank op het plein. De zon schijnt en het is nog te vroeg om te stoppen. Ik stap verder tot in Trefcon, bij de fam. Wynands. Vandaag waren het 44 km, maar ik voel me goed.