Dag 63 Altopascio - San Miniato Basso 23 km (totaal 1.687 km)
Gisteren om 18u was er een mis. Het kerkje zat bijna vol. Na de mis gaf de plaatselijke harmonie een kort optreden voor de kerk. Op het plein was er gans de nacht lawaai.
Vertrek om 5u30. De laatste mensen gingen toen naar huis. Nog warm en de zon kwam om 6u al op. Opnieuw enkele uren zweten. Gelukkig loopt een deel van de weg langs een pad door het bos. Zelfs een stuk met de originele bestrating van de Via Francigena. Ik ben al blij, met deze scherpe stenen, dat dit maar enkele kilometers is. In Fucecchio gaan we een oude abdijkerk binnen. Gisteren was hier waarschijnlijk een huwelijk (er ligt veel rijst). Nog 6 km langs een zandpad. We stappen San Miniato Basso binnen en er staat voor een huis op het voetpad een tafel "voor pelgrims". Er zijn: koekjes, gedroogd fruit, water,... . Ik neem een beker koud water en een stuk chocolade (dat is al meer dan 2 maanden geleden). Schrijf dan nog iets in het dagboek en roep de bewoners toe: "grazie mille". Een mooi initiatief.
Onze slaapplaats is in het gebouw van de Misericordia. Ik doe mijn schoenen en kousen uit en verbrand bijna mijn voeten aan de hete stenen. Een kalme namiddag.
Bijlagen: Toscane: cipressen, druiven, gratis voor pelgrims
De muziek van Puccini was mooi. Om 21u30 liep het nog vol van de toeristen in Lucca. Het was te warm om te slapen (om 22u nog 32°C).
Om 5u30 al op stap langs de buitenwijken en door het industriegebied. Het is 23°C. Onderweg een pauze voor het ontbijt. Daarna door het veld en een industriegebied met veel leegstaande gebouwen tot in onze stopplaats.
2 maanden geleden ben ik vertrokken. Nu komt Rome snel dichterbij.
Te warm om te slapen, zelfs met vensters en deuren open.
Iets na 5u vertrekken we. Langs de straat, nu en dan een voetpad. Dan het bos in en klimmen. Er is al een bar open. Ontbijt om 6u30: koffiekoek en koffie voor 1,60. Nog een pittige klim en een spectaculaire afdaling langs een rotspad. Opletten om niet uit te glijden. Nog 6 km langs de rivier. Geen schaduw en bloedheet. We komen aan in Lucca.
Lucca is een oude, mooie stad. De toeristen zoeken de terrasjes op. Wij zoeken eerst ons verblijf: Misericordia. Een soort OCMW. Er is een bed, een keuken, wc en douche. Dus ok. Na de middag naar de Kathedraal van St Martino en daarna nog enkele mooie kerken bezocht. Niet allemaal want er zijn er 23. Lucca is de plaats waar Giacomo Puccini (componist) is geboren. Vanavond naar een miniconcert met zijn muziek geweest.
Bijlagen: "gelati" (roomijs), standbeeld Puccini en zijn geboortehuis, zicht op Lucca, binnenzicht Kathedraal St Martino in Lucca
Dag 60 Marina di Massa - Camaiore 25 km (totaal 1.623 km)
Het koelde vannacht maar weinig af.
We vertrekken om 5u30 en het is 20°C. Op weg over de brede boulevard langs het strand, de palmbomen, de marmeren beelden en veel strandpaviljoenen. De zon komt erdoor. Onmiddellijk naar de overkant van de weg om de schaduw op te zoeken. We draaien weg van de zee naar het centrum van Pietrasanta. Links in de verte nog de bergen. We komen in het centrum aan de kathedraal. Op het plein staan mooie marmeren beelden. Ook in de kerk is alles in marmer. De spreekstoel is een meesterwerk afgewerkt tot in de kleinste details. Na de koffie en croissant gaan we verder. Eerst vlak en dan steil klimmen tussen de cipressen. Geen schaduw. Het is al 30°C op de aanduiding van de "farmacia". Stijgen en dalen en we komen in Camaiore.
Ons verblijf is in het parochiaal centrum.
Bijlagen: marmeren beeld in Pietrasanta, marmeren preekstoel in kathedraal Pietrasanta
Dag 59 Sarzana - Marina di Massa 25 km (totaal 1.598 km)
Gisteren de kathedraal bezocht. Ze hebben er (ook) een relikwie van het H. Bloed, maar ze staat niet uitgestald.
Deze morgen om 6u ontbijt: beschuit met confituur en thee.
Op stap bergop naar het fort en langs de weg verder. Veel omweg om eigenlijk niets bijzonder te zien. De kilometers gaan voorbij. Men is bezig met het blootleggen van Romeinse overblijfselen. We stoppen even. De zon brandt fel. In de verte zien we Carrara. Het stof stijgt op uit de marmergroeven. In Avenza drinken we een cola. Het is 11u en al 32°C. We wandelen door het industriegebied met veel marmerbedrijven en door de vakantieparken dicht bij de zee. Dan komen we in Marina di Massa.
We verblijven in Ostello Turimar. Dit was ooit een vakantiedomein met 1.400 bedden. Nu is het een verlaten oord. Nog voor 10% gebruikt. Dicht bij zee en strand. Het is hier 38°C. Geen airco op de kamer.
We moeten wat uitzoeken waar we gaan slapen (aan een redelijke prijs). We besluiten daarom om naar Sarzana te gaan. We gaan de weg nemen want gisteren is ons verteld dat door de vele regen het gras nog niet gemaaid is. We willen vermijden om helemaal nat te zijn. We ontbijten in een bar (croissant en koffie voor 1,80).
Het is al 7u30 als we vertrekken. Heldere hemel. Over de rivier die bijna droog staat. Men is er een hoge muur naast aan het zetten om het water tegen te houden (In oktober 2011 is het dorp overstroomd). Dan langs de weg. Geen voet- of fietspad. Goed tegen de kant want de Italianen rijden snel en hebben weinig respect voor voetgangers. Tegen de middag zijn we in Sarzana.
Het is intussen 32°C. In deze stad hebben de voorouders van Napoleon gewoond. De grote marmeren beelden op de pleinen tonen dat Carrara niet ver meer is.
Om 5u ontbijt. We zijn alles aan het opruimen als Gordon binnenkomt. Gordon is een Amerikaan en woont in Ierland. Hij gaat nu eerst een stuk van de route lopen. Komt dan terug met de trein. Neemt dan zijn rugzak en rijdt opnieuw met de trein tot waar hij gelopen heeft. Rare kerel.
Wij vertrekken met onze rugzak. Al snel gaat het bergop door een bos. Over platte, natte keien naar beneden. Glad en gevaarlijk. We passeren een tuin en plots horen we een geluid. Een man komt aangelopen. Hij heeft een systeem geplaatst dat hem waarschuwt als er mensen voorbijkomen. Francesco maakt en verkoopt mini kersttaferelen gemaakt uit kurk. Ze passen in een noten- of mosselschelp. We mogen in zijn tuin om ze van dichtbij te bekijken. Van mevrouw krijgen we een espresso. Na 30 min stappen we verder. De zon staat hoog en het is bloedheet. Na ons broodje, het is dan al 13u, gaan we langs de straat verder. De brug is echter onderbroken. Iets verder kunnen we langs een noodbrug. Nog 12 km. Het is heet. Om 15u zijn we in Aulla.
De pastoor ontvangt ons en we krijgen een slaapplaats. In de kamer staan 4x2 bedden. Hopelijk snurken ze vannacht niet te veel.