Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek. Heb je een vraagje ? Mail het me rechtstreeks en ik zorg in de kortste tijd voor antwoord.
vandendriessche.guy@telenet.be
De avonturen van 'De Izegemse Snor' Dit is een 'blog' van, over en voor alle 'moustachen' in Vlaanderen, Nederland en verre omstreken.
De laatste nieuwtjes staan steeds vanboven. Voor vroegere berichten moet je terugscrollen of het archief induiken. Er is ook een zoekprogramma ter uwer beschikking.
Je kunt er mijn persoonlijke, maar ook evenementen en avonturen van andere 'snorren', al dan niet in clubverband, meebeleven en nalezen.
SNORREND !
12-06-2007
A-SNOR : 12 juni
En we zijn weer vertrokken voor een nieuwe dag 'vlotten' op de Schelde waarbij onze A-snor een parcours moet afvaren van een goeie 16 kilometer. Vanuit Maulde gaat het via Bléharies naar Brunehaut.
Brunehaut : Pontde Hollain
En hier vinden we in deelgemeente Hollain de grootste menhir van ons land, genaamd 'brunehault'. Deze bevindt zich langs de Heirbaan van Baboy naar Doornik. Om hem te vinden volg je vanuit het dorp de Rue de Six Chemins. Het is een 4,40m hoge trapeziumvormige steen uit Landens zandsteen met een schuine bovenzijde.
Hij is 3 meter breed en een halve meter dik. De steen staat perfect noord-zuid-georiënteerd en de hoek wijst naar de poolster. Landense zandsteen komt in de streek niet voor en de steen moet dus van over een verre afstand hierheen gebracht zijn geweest. Er zijn verschillende vreemde verhalen rond deze megaliet.
Legende 1: Bij de bouw van de kathedraal van Doornik wilde ook Onze-Lieve-Vrouw haar steentje bijdragen. Zij droeg de steen in haar schort naar Doornik om daar dienst te doen als eerste steen. Onderweg kreeg ze te horen dat er al een andere steen was gebruikt. Zij besloot dan ook de steen te laten liggen waar hij lag en gebruikte hem als stootblok om zich af te zetten toen ze weer naar de hemel opsteeg. Vandaar dat er aan de zijkant een voetafdruk staat. Maar om die te zien moet je over héél veel fantasie beschikken.
Legende 2: Brunhilde was een Frankische koningin die regeerde over Austrasië van 567 tot 613 AD. Zoals dat in die tijd onder koningen en koninginnen gebruikelijk was kreeg ze hommeles. Clotherius II wilde haar land inpikken. Hij liet haar gevangen nemen, de kleren van het lijf scheuren en op de rug van een kameel binden. Drie dagen werd het dier met zijn trieste last door het legerkamp gejaagd waarbij Brunhilde door iedereen beschimpt en geslagen werd. Brunhilde bleek echter nogal taai te zijn en was na drie dagen van lijden nog niet dood. Daarop werd ze met haar haren, één hand en één voet aan een wilde hengst gebonden. Deze galoppeerde met haar door de velden tot ook hij uitgeput neerviel, met de inmiddels overleden Brunhilde nog steeds aan zich gebonden. Op de plaats waar zij werden gevonden werd ter herinnering aan deze gruwelen een grote steen geplaatst : de Pierre Brunehaut ofte Brunhildesteen.
Legende 3: De steen is niet achtergelaten door Onze-Lieve-Vrouw, hij is ook geen gedenksteen, maar hij werd op vraag van Brunhilde door de duivel geplaatst om dienst te dioen als grenssteen tussen Austrasië en het Land van Doornik.
Legende 4: Wie de steen bezoekt moet er voor opletten deze niet omver te duwen, want dan zou de wereld vergaan.
Condé : opletten geblazen. Hier is er de samenkomst van de Schelde met het kanaal Pommeroeul-Condé en ook nog het Canal de Mons.
Een eerste vermelding van Vieux-Condé vinden we terug in 1215 onder de naam Vetus Condatum. Onder de Franse Revolutie en tot in 1810 heette het Vieux Nord Libre en ontwikkelde zich uit de koolmijnindustrie.
Hergnies :
Hier was onze vlotter in de Scarpe-rivier gesukkeld. Moeilijke doorgang vanwege de lage waterstand.
We hebben hem eruitgehaald en terug op het goede 'spoor' gezet...
De naam 'hergnies' zou afkomstig zijn van een Keltische term die 'rustplaats voor krijgers' zou betekenen. Dit dorp nestelt zich in de natuurlijke omgeving van La Scarpe en de Scheldevallei. Hergnies is bezaaid met kapelletjes, groot en klein. Ook de bolvormige klokkentoren van de StAmanduskerk is een bezienswaardigheid op zich. ...
Dan drijven we verder over Bruille-Saint-Amand, Chateau- l'Abbaye,
Flines-les-Mortagnes, Mortagnes-du-Nord (waar hier de Scarpe in de Schelde vloeit) en eindigen we de dag in Maulde. Het dorp ligt in een regionnaal natuurreservaat, vlak naast Saint-Amands-des-Eaux, een pitoresk dorpje in de bossen van Flines, omringd door begroeide terrils. Hier vloeit de maulde-rivier in de Schelde.
Deze waterval van Jarrauds maakt deel uit van de Maulde. We zitten reeds vlak bij de Belgische grens.
Een bezienswaardigheid : het Fort van Maulde.
Althans de resten ervan... Maar het is afgewerkt geworden in 1885 waarbij meer dan 2 miljoen bakstenen nodig waren. In 1899 werd het echter door een obusinslag gedeeltelijk vernield, beetje heropgebouwd deed het in 1914 nog dienst om een garnizoen in onder te brengen en werd het in 1918 zelfs nog gebruikt om Rijselse gevangenen in op te sluiten.
Saint-Saulve : vrijdag 8 juni... we zijn weer vertrokken.
Saint-Saulve is een gemeente in het Franse Noorderdepartement (regio Nord-Pas-de-Calais) en telt 11.033 inwoners (1999). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Valenciennes.
In de verte die gele kranen... ben dan even van dichtbij gaan kijken...
Indrukwekkend die kaaikranen die zomaar eventjes 120 ton heffen...
De sasmeester te Bruay-sur-Escaut zorgde ervoor dat onze vlotter vlotjes door zijn sluis geraakte. Dank u sasmeester !
Onnaing Op 26 april 1955 stortte hier een vliegtuigje neer op een huis : piloot en vier inwonenden waren op slag dood... De 'Vickers Varsity T.1' werd door een mechanicien in training zonder toestemming bevlogen.
Dan gaat het verder via Escautpont en Thiers naar Fresnes-sur-Escaut.
Een stad met een rijk verleden : het is namelijk hier dat men in 1720 voor het eerst steenkool heeft ontdekt. Men viert hier zelfs nog carnaval in augustus ! Ondertussen bevinden we ons al in de vallei van de Scarpe.
Condé-sur-Escaut : hier lijkt de Schelde wel op een zee...
Hier even de vlotter eruit gehaald want hij was op de dool in een van de grachten rondom de ruinerestanten van het vroegere hermitage fort.
Het bezien en bezoeken waard : het Hermitage-paleis.
Vanaf Denain gaat het stroomafwaarts via Wavrechain, Prouvy en Thiant. In Maing was het even de moeite om de stad te bezoeken : bezienswaardigheden waren de parochiekerk Saint Gery waarvan zelfs een deel van het meubilair geclasseerd is. De vestingen van 1212 (restanten van de 'Val van Fontenelle'), gebouwd op de grondvesten van een voormalig Cistercienzerklooster. Le Castel des Prés, waar ieder jaar in augustus Middeleeuwse feesten plaatsvinden.
Eens voorbij de sluis van Trith-Saint-Leger was het opletten geblazen : even de vlotter voor Valenciennes eruit om te vermijden dat hij in het 'Etang du Vignoble' terecht kwam. Het ziet er op momenten zwart van de zeilers en planksurfers !
Valenciennes : een universiteitsstad met twee campussen en meer dan 1200 studenten. Als historische en culturele stad is Valenciennes een van de belangrijkste commerciële polen van deze agglomeratie. Overblijfselen van 15de eeuwse stadswallen met zijn Dodenne Toren.
Een uitkijktoren die de inval via de Rhonelle-rivier moest in de kiem smoren. En in het Museum voor Schone Kunsten kun je werken bewonderen van Rubens, Jordaens en Van Dyck.
Specialiteit ter plaatse is de 'Langue Fumée'.
En voor de 'sneukelaars' zijn er de 'Sottises de Valenciennes'.
Eindbestemming voor vandaag : Saint-Saulve.
Jammer dat ze op dat moment niet thuis was : Miss France 2007 ! Jaja, ze woont hier ergens in Saint-Saulve.
Op 9 december 2006 werd deze 18-jarige schone (ook al Miss Picardie) voor de ogen van meer dan 4 miljoen tv-kijkers, verkozen tot Miss France 2007. Mag ik u voorstellen : Rachel Legrain-Trapani ! Heeft natuurlijk niks met het project te maken, maar dacht bij mezelf dat 'snorren' dit wel zouden versmaden...!
Een boogscheut van Thun-Saint-Martin ligt Iwuy en daar moest ik onze vlotter een handje helpen of hij werd de 'Erclin' ingezogen en dan hield het avontuur al op want in d ie wirwar van beekjes en grachten zou hij reddeloos verloren drijven...
Estrun Hier is er de samenkomst met het kanaal van Sensée. Het was nog onder Napoleon I in maart van 1806, dat een Keizerlijk decreet de uitvoering beval om een kanaal te graven die de Schelde met de Scarpe zou verbinden...
Neuvile-sur-Escaut
En tegen valavond vinden we onze vlotter terug in Denain.
Marcoing In dit dorp alleen al moet onze vlotter maar eventjes drie sluizen door : Talma in het noorden, Bracheux in het oosten en een in het centrum van Marcoing zelf.
Noyelles-sur-Escaut
Ook hier een sluis...
Ik voeg er hier terloops een kaartje aan toe om u een idee te geven waar we ons momenteel met onze vlotter situeren... en je zult merken dat de Schelde zich hier door een oorloggebied kronkelde en daarbij een grote rol heeft gespeeld in het al dan niet slagen van de verschillende aanvallen en verdedigingen gedurende de Eerste Wereldoorlog hier in deze streek...
Cambrai ... of Kamerijk, zoals het heette toen het nog bij Vlaanderen hoorde. Een leuke stad om in rond te wandelen.
Bezienswaardigheden zijn hier het fameuze Rubens-schilderij 'De Graflegging' in de Saint Géry-kerk en het Musée de Cambrai, waar je vanaf de prehistorie door de tijd wandelt.
Vergeet je doosje 'bêtises de Cambrai' niet : bonbons die hun naam 'stommiteit' te danken hebben aan een vergissing van het bakkershulpje. En er wordt nu nog steeds geruzied tussen twee producenten over wie nu de echte 'Tome de Cambrai' ( een bijzonder smaakvolle artisanale kaas die nog op de hoeve wordt gemaakt) mag afleveren !
In november van 1998 werd hier deze tank uit de Eerste Wereldoorlog blootgelegd. De officiële ceremonie van deze opgraving vond echter plaats in Flesquières op vrijdag 20 november '98, de 81ste verjaardag van de Slag rond Cambrai.
... het gaat om dit type tank van de serie Mark V...
En vanaf hier krijgt de stroom de naam van Escaut...
Thun l'Evèque En nietver daarvandaan, in Thun-Saint-Martin, moest ik onze vlotter even losmaken uit de greep van een bol ijzerdraad in het water...
U ziet allicht op de foto dat onze A-snor al deftig is toegetakeld en we zitten nog geen 40 kilometer ver ! Maar hopen dat hij er morgen nog zal bijzijn...
De Aartselaarse Snorren vierden hun vijfentwintigjarig bestaan. Met een officiële ontvangst in het gemeentehuis was de zilveren jubileumviering ingezet. Er was dan ook een tentoonstelling daaromtrent in het lokaal van de heemkring vrij te bezichtigen.
De kalender aan de muur van café D-Day gaf 1982 aan toen de zaakvoerder Francois Stuyts met enkele tooghangers op het idee kwam een eigen snorrenclub op te richten. "In Antwerpen en op nogal wat andere plaatsen bestond een dergelijke vereniging reeds. Waarom niet bij ons, dachten we."
Korte tijd later waren de Aartselaarse Krolsnorreneen feit. Willy Claes, toen ook de trotse bezitter van een krullende knevel, werd de eerste voorzitter. Volgens de stichter was het de bedoeling om een carnavalvereniging op poten te zetten en een stoet in te richten. De voorzitter was meteen ook de eerste prins.
Nu, een kwarteeuw later, trekt die stoet nog elk jaar door de straten. Verder organiseren ze dansavonden onder de naam Nacht van de Snor en de Verkiezing van De Snor van het jaar. De naam 'Krolsnorren' werd, door de wijzigende modetrend, vervangen door het kortere 'Snorren'.
De vereniging telt 22 leden, praktisch hetzelfde aantal als bij de stichting. Sommige leden zijn gestorven terwijl anderen lid werden. "Je kan alleen maar lid worden als elk lid van onze vereniging hiermee akkoord gaat" zegt bestuurslid Robert Van Laer streng.
Om het jubileum extra in de verf te zetten, waren oude affiches, fotos, erelinten, tegeltjes, krantenartikels en filmbeelden van de diverse organisaties van de Aartselaarse Snorren vrij te bezichtigen. De toegang tot het lokaal van de heemkring tussen Carillolei en Leon Gilliotlaan was gratis.
A-snor : dag 1 Gouy : de vlotter werd in de bron van de Schelde geworpen en kreeg enkele meters verder nog een extra duwtje om in de stroming te geraken.
Van heer 95 kilometer lang traject op Frans grondgebied, zijn de eerste 30 km niet bevaarbaar. Hier is de Schelde nog een dartel beekje en niets wijst op een latere machtige stroom...
Soortgelijke acties hebben in het verleden ook al eens plaatsgehad. Zo transporteerden in 1995, ter gelegenheid van hun 20-jarig bestaan, een team van 40 kano-vaarders van de StAmandse Kano Club Pingo een potje bronwater over een afstand van 335 km naar de Alpen... ze vaarden daar 3 dagen over...
En de vzw Schelderijk Mercatoria vierde in 2005 zijn 50-jarig bestaan en liet deze vereniging er toen ook een Mercatoria-anker te water.
En ze is vertrokken voor een wonderlijk avontuur !
Catelet Op onze volgweg vinden we hier restanten van een Tempeliers-commanderij. Catelet is ook bekend om zijn geitekaas...
Let wel : hier spreekt men nog niet over de 'Escaut' of Schelde, maar heet dat water hier nog Canal de Saint Quentin.
En enkele kilometers verder kwam ik ter hoogte van Vendhuile nog een eigenaardigheid tegen, de Toueur of de 'kettingboot'
Om de vijf jaar ongeveer gaat het canal du Nord dicht voor groot onderhoud en moet alle vaart langs het oudere, min of meer parallel lopende Canal de St Quentin. Op dit kanaal ligt één van de laatste sites waar men de "touage" nog kan bewonderen. In April 2003 was het voor het laatst te bewonderen. Waarschijnlijk wordt de installatie nog eens in gebruik gesteld in 2008. De reden waarom iedereen langs het canal de St Quentin moest varen is hier te zien.
Tussen sluis 3 en 6 is zowat alle water uit het canal du Nord verdwenen om nodige baggerwerken te kunnen uitvoeren.
De tunnel in Vendhuile...
Masnières
Hier staat evenals in Harelbeke een Newfoundland Memorial met de bekende bronzen beeltenis van de cariboe (ook wel eens Canadees rendier genoemd..) op de rotsblokken. Een Engels oorlogsmonument opgetrokken in 1923 ter ere van de Engelse, Schotse en Ierse soldaten die hier sneuvelden tijdens de fameuse tankslag van 20 september 1917. Er bestaan er zo vier op de wereld : in Beaumont-Hamel (Fr), in Grandcourt (Fr), in Monchy-le-Preux (FR) en in Kortrijk-Harelbeke (B). Steeds vinden we er de bronskoperen plakette terug met dezelfde tekst :
"In each of Newfoundlands' five battlefields parks the massive bronze caribou stands in a natural sitting, surmounting a rocky crag from with he surveys the surrounding country, gazing in the direction in witch the Newfoundlanders faced the foe' (The Fighting Newfoundlander by Colonel G.W.L. Nicholson, C.D.)
Pas op ! Correctie ! Een aandachtige (en behulpzame) lezer merkte op dat het hier alleen gaat om de Europese beeltenissen, maar dat er nog een vijfde opgericht staat in het StJohn's Park in Newfoudland zelf. Rik Scherpenberg bezorgde mij bovendien ook de volledige fotoserie met de plaatsbeschrijving en de bijhorende postzegelreeks met de vermelding waar de slag werd geleverd, die ik hier met veel plezier aan toevoeg. Dank u Rik !
Twintig jaar geleden verbroederde de Snorrenclub Antwerpen met de Duitse collega's van de '1ste Höfener Bart- und Schnorresclub'. Om die verjaardag extra in de kijker te plaatsen, riepen de Antwerpse snorren de Duitser Otmar Glauner uit tot 'Snor van het Jaar 2007'. Op diverse harige kampioenschappen viel deze laureaat al in de prijzen in de categorie 'Hongaarse snor'.
Op 2 juni werd de 'Snor van het Jaar' officieel aangesteld.
Om 14.00 vertrok de stoet naar het centrum van 't Stad, dan volgde de officiële aanstelling op de kiosk van de Groenplaats met daarna een ontvangst op het stadhuis. Vanaf 17.00 een spetterend feest in de Adriaan Brouwerstraat.
A-snor Schelde-project Gouy--Antwerpen : A-day en making-off
A-day : zaterdag 2 juni 2007. Eindelijk was het zover : de A-snor van de Europese Snorrenclub Antwerpen zou te water gelaten worden in de bronnen van de Schelde in Gouy-Le Catelet / Frankrijk. Met een veertigtal snorren, echtgenotes, liefjes en sympatisanten werd er die morgen om 08.00 uur verzameld aan de Kattendijkdok (bij de Londenstraat) om er met een autocar van DW Cars naar de gemeente Gouy te vertrekken, waar de bron van de Schelde gesitueerd is.
Waarom organiseert Antwerpen's meest actieve vereniging zo'n uitstap naar de gemeente Gouy in Frankrijk waar 'ons aller Scheldt' ontspringt ?
Het draait allemaal rond het A+ diploma dat door Schepen Ludo Van Campenhout in 2004 uitgereikt werd aan de Europese Snorrenclub Antwerpen (ESA). Om dat certificaat te bekomen moet je namelijk bewijzen bij te dragen aan de uitstraling van de Stad Antwerpen (ESA werd nr 115 in de reeks, in feite de vijftiende organisatie die deze eer te beurt viel want ze zijn begonnen bij 100).
Het spreekt dan ook vanzelf dat deze vereniging wat fier is op die manier te kunnen bijdragen tot een meerwaarde van de folklore van Antwerpen. Tenslotte is al dat 'snorren-gedoe' een heel ludieke en originele bedoening. Enkel de plagiaat-rechtzaak van de ene snorrenclub aan het adres van de andere snorrenclub omwille van het woordje 'snorrenclub' werpt een beetje een zwarte voile over deze leuke instellingen. Laten we niet vergeten dat er nog verschillende 'moustache'-clubs bestaan die dan ook van naam gaan kunnen veranderen...
Maar eens je dat A-diploma hebt ontvangen, moet je blijven werken om het imago van 'tStad hoog te houden. En dat probeert de ESA dan ook op allerlei manieren (lees maar eens dat blog goed na...).
Zoals deze symbolische actie in Frankrijk.
Twee bezoeken aan de streek van de Schelde en de Somme : Gouy, StQuentin en Péronne. Wat mochten de deelnemers verwachten van deze dag ? De busreis verloopt via de E17 richting Rijsel/Lille met een tussenstop in Deerlijk waar een Westvlaamse delegatie snorren opgepikt werden, er was een kleine, maar smakelijke verrassing aan boord ( een Kiekeboe-praline van chocolatier Burie), iedere deelnemer kreeg een nieuw polo-shirt (een kadootje van sponsor BUGA-Italauto) aangemeten en met een lijvige documentatiemap ter hand werd de reis richting Frankrijk verder gezet. Opvallend waren de enorme graanvelden aldaar...
Even een plaspauze langs de A1-autoroute ter hoogte van Phalempin, een gelegenheid voor de rokers om een pafke te doen...
Even voor Valenciennes verlaat de bus echter de autosnelweg en slaat de GPS op hol.Op een sukkeldrafje met af en toe eens een ommekeer gaat het dan toch nog vlotjes over Cambrai richting StQuentin, nog even een ommetje en we kwamen heelhuids aan te Gouy-Le Catelet.
De ontvangst was er warm en we werden er vergast op een lekker glaasje champagne en een zoete lekkernij.
Na de speeches en de overdracht van enkele geschenken ging het richting 'Scheldebron' alwaar een grote vlotter in de vorm van een rode A met grote zwarte snor in de bron zal worden geworpen met de bedoeling dat die 355 km verder en 22 dagen later terug opgevist zou worden op Linkeroever.
Voorzitter Willy Dupon had ter deser gelegenheid ook een frigobox met een drankje voorzien om te toasten op deze geslaagde operatie.
En het is drinkbaar zegt kunstenaar en snorren-sympatisant Marc Claerhout !
De burgemeester van Gouy kreeg de eer het ESA-symbool in het water te mogen werpen.
Revivat Scaldis. Schelde, kristalheldere bron. Gezegend in uw bestemming. Opborrelend uit heilige grond, Bevloeit en verrijkt jij edel België. En kussend vele en beroemde steden, treedt gij met grootse tred in het rijk der waternimfen.
De plakette op de sokkel van het beeldje van een kind dat worstelt met een vis, was door vandalen eraf gehaald, maar de volgende tekst stond erop...
"Bruikleen van de Stad Antwerpen aan de Frans-Belgische Vereniging van de Scheldebron. 2-6-1985 "
Het gemeentebestuur van Gouy beloofde aanvankelijk de bron te onderhouden, maar sinds ESPA sedert 1986 voor de helft mede-eigenaar is geworden, komen daar nogal wat instanties iets in de pap brokkelen : - Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) - de Permanente Commissie - de Deltaraad - het Gemeenschappelijk Nautisch Beheer - Organisatie Grenzeloze Schelde - het Bestuurlijk Overleg Westerschelde - het Scheldefonds - de Internationale Scheldecommissie (voorheen ICBS) - het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap (Departement Leefmilieu en Infrastructuur / LIN) - Rijn-Schelde-Delta - Schelde Landschapspark - Taakgroep Westerschelde - Technische Schelde Commissie - Vlaamse Milieu Maatschappij
Er werden gretig foto's genomen en snor Guy uit Izegem zorgde bijna voor de stunt van de dag en het lukte hem op het nippertje om niet languit in de Scheldebron te vallen !
Ach, wat modder aan de broek en een paar natte sokken...
En daar gaat ze... voor een groot avontuur !
Om het allemaal nog spannender te maken, werd er dan ook nog een kleiner A-tje in het stromend water iets verderop geworpen met een boodschap in twee talen in een plastiek-flesje. Wie het kleinood ooit mocht opvissen onderweg, kan een telefoonnummer bellen en maakt kans op een mooie prijs. De bedoeling is om het dan opnieuw in de Schelde te werpen om zijn reis verder te zetten.
Na deze operatie ging het richting 'Relais des Sources de l'Escaut' waar we de middaglunch geserveerd kregen : op het menu een koud buffet samengesteld van sneetjes varkensgebraad en hanenbilletjes, een rijstsalade en gebakken aardappelschijfjes, alles door te spoelen met een lekkere rode wijn, met als dessert natuurlijk een kaasplankje met vers stokbrood en heel lekkere boerderijboter.
En de afvaardiging van Radio Minerva die meereisde zorgde zelfs voor een rechtstreekse verbinding en onze voorzitter realiseerde een life-uitzending per gsm.
Na dat 'buffet froid' reden we richting Péronne waar er gelegenheid was tot het bezoeken van l'Historial, het plaatselijke museum over 'La Grande Guerre' met alles over de Eerste Wereldoorlog met bijzondere aandacht voor het grote offensief van 1916, beter bekend als de Slag van de Somme.
Het was wondermooi weer en velen wandelden dan ook nog eens het stadscentrum in op zoek naar een souveniertje.
Voor we vertrokken werd er nog een terrasje meegepikt om nog eens te genieten van een lekkere koffie of een plaatselijk biertje.
Op de terugtocht nog even de Westvlamingen van de bus wippen te Deerlijk en moe maar gelukkig het laatste eindje naar Antwerpen afleggen.
En die ESA zit niet stil...
Er worden al onmiddellijk plannen gemaakt voor het grote feest op 24 juni aan Linkeroever waar die A-snor daar wel toevallig die dag zal aanmeren en onder grote belangstelling terug zal opgevist worden !
Het traject dat de vlotter zal afleggen wordt dan ook dag na dag opgevolgd door bestuurslid Externe Relaties Guy uit Izegem die daar dagelijks verslag van zal uitbrengen hier op dit blog. Een fotoreportage zal het hele avontuur ondersteunen en de mooiste kiekjes zullen tentoongesteld worden op 24 juni in de feesttent van Radio Minerva op Linkeroever.
Guy moet er namelijk ook voor zorgen dat de A-snor niet blijft haperen onderweg, of afdwaald in een zijrivier, of in de schroeven van een aak terechtkomt, of niet 'gekelderd' wordt door kwajongens die hem vanaf overbruggingen zouden durven bekogelen,...
E Stukske Gescheedenis van dâAentwaerepse Snoreklub
E Stukske Gescheedenis van dAentwaerepse Snoreklub
DAentwaerepse Snoreklub is gesticht gewere n oep de 5de n oktauber 1978 in De Snor, en eitkroeg oep de Brouwersvleet numerau 32 in Aentwaerepe. De stichter van de klub is de stameneisboas Willy Dupon. De mane dee j oep da gedacht kwoame wauwe wa lèève n in de braawerai breinge. Aungdertuse n éme dAentwaerepese snoredroagers al ne goo gevulde palmarés . Al twi kieëre n éme zet zoevaer gebrocht da s zin de 'Guinness Book of Records' ston. Da wil d al wa s zége n ei ! Den ieëste kieër mé t wèèreldrekord Ruisdaawe én dernoa mé t langste broadspit van ieël de wèèreld. Al verschilende kieëre zén zoep den téleveeze gewést. In aungs aige landsje, mor oek in Engeland, in Fraengkrek, in Oland én in Detsland. t Sprékt vanzélef da t er oek internasjenoal verbroederd weer mé klubs oit Eingeland, Fraengkrek, Itoaleje, Zweide n én Detsland én nateurlek oek oit Oland. In aungs aige landsje n éme ze vreengde in de snoreklubs van Zieëbruge, Schoeëte en Ortselér. Joarleks éme zaktivitaite dee j al tradeese gewere zén. Zoe was 'De Nacht van dAentwaerepse Snore' én 'De Snor vant Joar'. Ver dee léste féstivitait wert er nen BV of nen boitelandsen bekénde persoeën gevroagd of da t em en dageske zau kune vraimoake oem duir de klub in de bloemekes gezét te were. Der oeër d altaid nen oeptocht duir t Stad én en ontvangst oep t Stadois bai. Seidert jeunee 1987 éme de snore n oek un aige laend : Donafangkeleke Républeek Snoroavija". Da scheerailandsje in de Moas kwam in t nifs oemda ni j alieën dOlanders mor oek Zjozei Happart oansproak mokte n oep da stukske van aungs voaderlands teritaurejum. Mé j en kompleit armoada éme toongs dAentwaerepse Snore n en invoase vuirberaid én da lapeke graungd in bezit genaume. Eeder joar oepterneeft wert da fait érdacht mé j en beidevoart der notoo.
Duir oemstandegeide n éme z e poar joar geleije mute veroize no kafei De Konincklijke Snor in d Adriaan Brouwerstrot numerau 33. Alieën t lokoal is toongs veraenderd ver de rést is ales gebleive gelak et was. Tot oep t momeingt da t de vuirziter van toong Willy Dupon beslaut trug no de Brouwersvleet te goan. In en algemieëne vergoadereeng weer er beslist da t klublokaal ba de Ronnie zau blaive. Mor de" Willy "kon der ni mé t akaurd gon. A bolde n et af én wau w oek gi lid nimer zén. t Is wél spaiteg da t em oep dee maneer ze lèèveswaerek in de steik ei ch geloate.De klub ei d uiraige kune n érpake én is nog noeët zoe w akteef gewést.
Zoals al 29 jaar de traditie het wil, vond deze zaterdag de verkiezing van 'Snor van het Jaar' plaats. Dat gebeurd met een stoet, een fanfare en een reus die door de antwerpse binnenstad trekt. Op de kiosk van de Groenplaats werd de gelukkige (dit jaar werd de Duitse Otmar Glauner van de Höfner Bart Club de laureaat) eerst getest op de echtigheid van zijn snor (er word aan getrokken...).Hij krijg een das en een hoed van de snorrenclub en een diploma. Achteraf vertrek heel dat volkje naar het stadhuis waar hij door de schepen wordt ontvangen. Na een kado van de Stad, wordt hij getrakteerd op een Bolleke. Het volksfeesteest begint dan pas te barsten bij het terugkeer aan de lokaal van "De Koninklijke Snor".
Schelde-project A-snor Gouy-A'pen (the making of...)
Het maken van de A-snor was een kolfje naar mijn hand. Met enkele blokken piepschuim, een paar plankjes en twee potjes verf was de klus gauw geklaard.
De A is uitgesneden..het schilderen kan beginnen...
Het is nog niet gelijk welk rood je daarvoor gebruikt.
De officiële kleur van het A-label is 'Pantone red032', ook genoemd warm rood. Dit rood dient zowel gebruikt te worden op geprinte documenten als voor merchandising, accessoires en dergelijke. Consequent gebruik is nodig teneinde herkenbaarheid en continuïteit te waarborgen. Wit is de kleur voor de basisachtergrond van het A-label.
De kleur staat bekend onder volgende symbolen: PMS Red032 Quadri: C 0 M 100 Y 100 K 0 RGB: R 255 G 0 B 0 RAL: 3018
Dan het uitsnijden van de 'snor'.
Een 'waterdichte' zwarte lakverf wordt erop aangebracht.
Even de maat nemen... Neen...zo groot zou ik de mijne nu ook niet willen !
De snor wordt met een stevige selicone-lijm op de rode A gekleefd. Ik heb er speciaal een 'reserve' in voorzien... je weet maar nooit wat er 'onderweg' mee kan gebeuren...
Goed aandrukken...
... en klaar is kees... euh Guy.
En hier is het wel officieel, zeker ?
Er wordt ook een blauw zwaailicht op gemonteerd om in de hoop als 'prioritair' overal vrij doorgang te krijgen
Op zaterdag 2 juni plant de Europese Snorrenclub Antwerpen een uitstap per autocar naar de bronnen van de Schelde in het Franse Gouy. Daar zal dan symbolische onze 'snorren-A' te water worden gelaten (symbolisch, want die bron staat daar zo goed als droog... het is pas 15 km verder dat er een klein beekje ontstaat...).
(de bronnen van de Schelde in GOUY)
De reisroute zal zorgvuldig worden opgevolgd, want het traject is niet zonder gevaar ! Links en rechts zijn er zijriviertjes en meandertjes waarin onze A zou kunnen afdwalen, dan zijn er de kruisingen met stromen en kanalen waarin de A meegesleurd kan worden, het risico dat hij in de schroeven draait van de schepen en boten is ook niet onwaarschijnlijk (daarom is de A van een felrode kleur voorzien en uitgerust met een blauw zwaailicht, zodat het dag en nacht 'prioritair' doorgang krijgt...), er moet ook vermeden worden dat grappenmakers het 'kelderen' door het vanaf overbruggingen of vanaf de oevers te bekogelen,...enz.
Op zondag 24 juni wordt die Snorren-A dan (na een reisje van 350 km) terug verwacht in de Scheldemonding te Antwerpen en feestelijk opgevist tijdens een grote 'Schelde-happening' aan de pier van het StAnna-strand. Met een Flandria-boot (met een capaciteit van 70 man...dus geen kleintje) wordt die A dan opgevist en onder de tonen van de Stadsfanfare naar de feesttent gebracht : daar neemt Radio Minerva (met 34.000 leden de grootste vrij zender van Vlaanderen) het over met de muziek. In de tent (200m2), schilderijen van Tony van Tichel en een overzichtstentoonstelling van foto's van de A-reisroute. Sponsor BUGA zorgt voor de bevlagging en stelt er zijn laatste nieuwste Alfa Romeo' voor.
Klubben bildades i Malmö den 10 oktober 1984 av medlemmar i det svenska nästet av den engelska mustaschklubben The Handlebar Club. En av orsakerna till bildandet av den svenska klubben var att vi önskade bli en nationell klubb och att vi själva ville kunna hålla direkt kontakt med utländska klubbar. Stadgar utformades vid bildandet av klubben och de reviderades 1996 och 2005. Klubben är registrerad för att skydda namnet. Klubbens mål är att främja mustaschbärandet och att framhålla gentlemannaandan. Mustaschen skall vara av uppåtsträvande typ och minst 12 centimeter mellan spetsarna. Skägg får ej bäras. Medlemsavgiften är fr.o.m. 2005 30 kronor i månaden och skall erläggas halvårsvis i förskott. Klubbmöte äger rum den andra måndagen i varje månad om ej annat beslutas. Årsmöte skall hållas innan oktober månads utgång.................................
Jaja, de Zweedse Snorrenclub heeft een nieuwe site en gelukkig kun je ze een beetje volgen via de verschillende talen.
www.mustascher.se is gemaakt door het Engelse Handlebar Club-lid Dan Sederowsky. Klik op het Nederlandse vlaggetje (een Belgisch hoefde niet gezien wij blijkbaar toch dezelfde taal spreken als onze noorderburen) en ... veel leesgenot.
Neoprene Ice Cap For the ultimate in cold water protection. This thin neoprene under cap covers all but eyes and lips. Mask seals to the hood surface instead of your face, providing a softer and better seal. Ideal for those with mustaches/beards. While normally worn under a regular hood, it seems to work well for some when worn over the regular hood. Essential for winter diving. Size: X-Large-24" to 25" around forehead.
Ik ben Guy Vandendriessche, en gebruik soms ook wel de schuilnaam moustache.
Ik ben een man en woon in Izegem (België) en mijn beroep is Museum-medewerker.
Ik ben geboren op 04/06/1955 en ben nu dus 69 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: ESA snorrenclub, belleman Stad Izegem, motorrijden,....
Andere hobby's :
www.bloggen.be/belleman
www.bloggen.be/motorrijder
www.bloggen.be/budoka
www.bloggen.be/stadsreuzen