Uitnodiging...
Edde dëst?
Zeede geire moestasje ?
Uude geire Brussels klappe ?
Zedde zot van gooie Brusselsen blues ?
Dèn moede op 17 février bei Marcel op d'Aa Met zaain !

DONDERDAG 17/2: ROBERT DELATHOUWER OFFREIT E VAT BLANCHE LAMBICUS BEI MARCEL
Robert Delathouwer, dat es ni allien onze rédacteur en chef bien-aimé (we moote verzichteg zaain as men ee eet schraaive, en van maaveigen es nog nuut neeman ni duud gegoên), mo dat es uuk de Moestasj van Brussel 2010. En vui dat de neuve Moestasj van 't Joêr gekouze wëdt eit em gedèsideit van da nog is te veere comme il faut : mè ne plezanten oêved zonder tralala en zonder chichis bei Marcel op d'Aa Met (place du Jeu de Balle numero 20). Robert geft vè d'okkozje vanaf zeivenenalf ('s oêves hein, 's oêves...) e vat Blanche Lambicus. dat es eet neut van de braaveraa Timmermans : witbeej op basis van lambik. Komt da preuve ! Druugeleivers of limonaadezoeipers mooten uilen brol wel zëlf betoêle... En blaaift nog ewat ange, want ei eit uuk de Braave Joenges gênviteid. As ge ze op Saint-Valentin gerateid èt es et de moment van a leef mei te bringe.
Als afgevaardigd bestuurslid 'externe relaties' van de Europese Snorrenclub Antwerpen, ben ik - als ambassadeur - op die uitnodiging ingegaan en trok met de motor richting Brussel-Zuid. Daar werd ik als enige niet-Brusselse Moestasje hartelijk ontvangen en kreeg een ereplaatsje toegewezen naast de bestuursleden van de Orde van de Brusselse Moestasje, pal naast het blues-ensemble dat voor de gelegenheid Chez Marcel de avond zou opluisteren.
Een fotoreportage...

Marcel, cafeuitbater van de gelijknamige volkse kroeg aan het Vossenplein/Place Jeux de Balle, middenin de Brusselse Marollenwijk.


Het bestuur van de Brusselse Moestasje Orde was reeds aanwezig toen ik er omstreeks 19.30 aankwam.

De bestellingen werden opgenomen en Robert tracteerde met een vat Blanche de Lambic (of waren het er twee...?)


Naar goede traditie werd daar een bordje belegde broodjes bij geserveerd. LEKKER !

TIMMERMANS LAMBICUS BLANCHE
Een uniek blond bier, gebrouwen volgens de tradities van de landbouwers in het Pajottenland, die de Lambic verrijkten met tarwe. De smaak is lichtjes zuurachtig en afgewisseld met een verrassend zoet tintje.
En er werd getoast op de eindregering van Robert als 'Snor van Brussel 2010'. Noteer maar alvast in jullie agenda : Op zondag 8 mei wordt Chez Marcel de nieuwe 'Snor van Brussel 2011' voorgesteld !

Ondertussen was het gastorkestje reeds gelanceerd.





Het eerste liedje werd opgedragen aan cafebaas Marcel !




Jammergenoeg was het voor mij 's anderendaags weer vroeg op en kon ik niet te lang blijven plakken. Tegen 22.30u reed ik terug mijn garage in Izegem binnen.
MEER FOTO'S VAN HET EVENT OF MEER WETEN OVER DEZE SNORRENCLUB ? http://brusselse-moestasje.wikeo.be/

Noot... 't Es vè Buls... ... slaat op een Brusselse legende die gaat over de vroegere burgemeester Charles François Gommaire (Karel) Buls (Brussel, 13 oktober 1837 - Elsene, 13 juli 1914), ook een Belgische politicus, maar het meest bekend als burgemeester van Brussel. MET SNOR !

En geducht, want naar horen zeggen was een van zijn hobby's de volkse cafeetjes afstuimen en er te verteren 'op de pot' en nooit zijn schulden af te betalen. Vandaar de uitspraak als er iemand zijn gelag niet kon betalen : 't Es ter iene vè Buls ! (met dank aan Robert voor de toelichtng...)

Buls was goudsmid, schooldirecteur en liberaal politicus. Hij was gemeenteraadslid van Brussel (1877-1899), schepen (1879-1881) en burgemeester (1881-1899). Verder was hij volksvertegenwoordiger (1882-1896) voor de Liberale Partij. Hij bouwde in Brussel een Vlaams onderwijsnet van overheidsscholen uit en het Hoofdstedelijk Atheneum Karel Buls in Laken werd naar hem genoemd.

Buls was als vrijmetselaar lid van de Grootoosten van België.
17-02-2011 om 00:00
geschreven door Guy
|