Bouwen, overleggen, samenwerken, heffen, dragen, afspreken, ... Zeg niet zomaar een sneeuwman maken is een fluitje van een cent!
19-12-2010
Veilig internet
Wij hebben ons diploma veilig internetten. World wide web: here we come!
16-12-2010
De aarde en de zon
of hoe de wereld ronddraait:
De aarde draait om de zon, net als de 8 andere planeten van ons zonnestelsel. De zon verwarmt en verlicht de aarde, en is onmisbaar voor het leven hier. De zonnestralen kunnen nooit de hele aarde tegelijk verlichten. Als de ene helft verlicht wordt, ligt de andere helft in de schaduw.
Maar de gréns tussen waar het dag is en waar nacht verschuift de hele tijd. En dat komt omdat de aarde draait. Op iedere plek is het daardoor een periode dag - en een periode nacht.
Nou is het zo dat de aarde een beetje scheef staat ten opzichte van de zon. Daardoor ligt in december het noordelijk halfrond van de zon afgekeerd. In het meest noordelijke gebied is de zon dan helemaal niet te zien. Zelfs midden op de dag is het hier zo goed als donker. We noemen dat de 'poolnacht'.
Terwijl het op de noordpool donker is in december, krijgt Antarctica - de Zuidpool - juist wél volop licht. De zon is hier in december altíjd te zien, dag én nacht. Dít is wat ze zien op de Zuidpool, midden in de nacht. De zon staat nét boven de horizon, maar gaat niet onder. We noemen dat de 'middernachtzon' of 'pooldag'.
Europa krijgt de meeste zon in juni. Dan schijnt de zon op het nóordelijk halfrond en hebben we lange dagen en korte nachten. In december zien we de zon veel minder in Europa. We hebben dan kórte dagen en lange nachten. De zon staat dán namelijk op het zuídelijk halfrond gericht.
Fotosynthese
Voor fotosynthese heeft een plant drie dingen nodig: water, koolstofdioxide, dat is een gas in de lucht, en licht. Water en koolstofdioxide komen niet zomaar in een plant. Daarvoor heeft ie een paar hulpmiddelen: de wortels, de stengels en de bladeren. Met de wortels haalt een plant water uit de grond. Van de wortels gaat het water naar de stengel en van de stengel naar de bladeren. Nu is er nog koolstofdioxide nodig. Met de huidmondjes haalt een plant koolstofdioxide uit de lucht. In de bladeren maakt de plant van water en koolstofdioxide een soort suiker, maar daar is energie voor nodig. Die energie krijgt de plant van het licht. Dit proces wordt 'fotosynthese' genoemd en er wordt ook zuurstof bij gemaakt. Een deel van die zuurstof gebruikt de plant om van te leven, de extra zuurstof gaat via huidmondjes de lucht in.
15-12-2010
Proefronde...
...Lekker en gezond
De natuurronde van Matthew
kranten in de klas
... wij weten er alles van!
Sneeuwpret
Glijden maar!
10-12-2010
Tandoori omelet van Emilie
Wat was dat smullen!
6 eieren 2 koffielepels tandoori kruiden 2 mespunten cayenne peper wat druppels tabasco Alles mengen en bakken maar!
Heb je me nodig?
Dan kan je mij via deze weg bereiken. Dit adres wordt zo'n één keer per week geopend.