"Gezonde voeding is pure magie" Groenten barsten van vitaminen en mineralen. Het zijn de kampioen van de voeding.
Vitamine C is mijn superfavoriet! Hoe meer ik mij documenteer over voeding en gezondheid, hoe meer ik in totale bewondering sta voor deze topvitamine. Voor mij is hij de koning der koningen. Maar je moet hem soigneren! Hij is in water oplosbaar; je kan hem niet opslaan, dus je moet hem dagelijks aanbieden aan je lichaam. Ben jij iemand die nooit groenten en fruit eet, ontdek dan hier welke klussen voor jou helemaal niet meer of ondermaats worden uitgevoerd ... met alle gevolgen van dien!
Sst, de C-koning is aan het werk! 'The King' is dagelijks in de weer om je te beschermen tegen vrije radicalen. Hij activeert je afweercellen, zodat je minder verkoudheden en infecties krijgt. Hij zorgt ervoor dat je stevig bindweefsel hebt in huid, spieren en botten, zodat je lichaam na een inspanning beter recupereert, en je een natuurlijke bescherming hebt tegen kwetsuren. Hij zorgt tevens voor stevig tandvlees en sterke bloedvaten. Geef toe: elke dag een tandenborstel vol bloed is toch niet leuk?!
Vitamine C helpt ook bij de afbraak van cholesterol. Het bevordert de vetverbranding door aanmaak van het vet verbrandende stofje Carnitine. Het heeft een goede invloed op neurotransmitters, wat ervoor zorgt dat je beter slaapt en je je psychisch stabiel voelt. Het is allergisch" voor stress en ruimt die dan maar ineens op. Het zorgt ervoor dat jij goed ijzer opneemt en je wonden goed genezen. Ten slotte wordt het telkens genoemd als een van de beste afremmers van kankercellen.
Niet wachten, doen! Waar wacht je nog op? Eet als de bliksem elke dag een royale portie van de volgende vitamine C-boosters: broccoli, tomaten, bloemkool, aardappelen, groene bladgroenten, groene paprika's, venkel, spruitjes of kool. Deze middelen bevatten dubbel zoveel vitamine C als de klassieke citrusvruchten. Van de vruchten zijn kiwi, rozenbottel, aardbei en aalbessen de beste. Je verkoudheid en grieperigheid zullen snel van de baan zijn.
De huidige generatie vaders is vaak aanwezig in de bevallingskamer. Dat is niet altijd zo geweest. Voor de jaren zeventig was bevallen uitsluitend een vrouwenzaak. Die tijden lijken definitief voorbij. Vrouwen verwachten steeds vaker van mannen dat ze meer te doen dan hun handje vasthouden en sussende woordjes te bazelen. De navelstreng doorknippen bijvoorbeeld, of het kindje opvangen. Maar is elke toekomstige papa daar klaar voor?
Ruimere taken
Journalist Simon Davis, zelf papa, meent van niet. "Handen vasthouden, helpen de weeën opvangen, bijna flauwvallen: dat is geen probleem. Maar waarom moeten we persé naar het hoofdje gaan gluren?"
"Gaan handelingen als de 'baby opvangen', 'de navelstreng doorknippen', 'hulp bieden bij de keizersnede', 'de kleine wassen', 'de placenta bewaren'" niet een beetje te ver, vraagt Davis. "Het is niet omdat we naar een lekker restaurant afzakken, dat we meteen het complete menu willen."
Zitten en kijken Niet dat mannen er niet bij willen zijn, graag zelfs. Tenminste, als de bevallende vrouw dat ook wil. "Voel jij je beter met je moeder of een vriendin, zeg dat dan. Wij begrijpen het wel. Voor mannen is een bevalling is heel vreemd. We hebben er nooit over gepraat, nooit over nagedacht. Wij zitten erbij en kijken ernaar."
Davis waarschuwt ook voor bevallingen met complicaties. "Elke man is naïef over geboortes. Ze hebben geen idee wat er moet gebeuren. Vraag hen dus zeker niet om uitleg te geven of in te grijpen op een moment dat er iets niet gaat zoals gepland."
Piekeren Elke man piekert, zeker bij een ingrijpende gebeurtenis als een geboorte. Vragen als 'Zal ik een goede papa worden?' of 'Nu ik alles van mijn vrouw gezien heb, zal ik straks nog evenveel van haar houden?' , borrelen ongetwijfeld in hun gedachten op. Davis geeft een laatste raadgeving: "Kijk niet naar beneden en weiger vriendelijk als de gynaecoloog vraagt om te piepen." (lvl/edp)
Wiegendood is een onverklaarbaar verschijnsel dat vaak gezonde baby's treft, daarom is het voor jonge ouders vaak een reden tot stress en angst. Het fenomeen blijft voor artsen een groot mysterie, toch konden onderzoeken al wat voorzorgsmaatregelen blootleggen die het risico op wiegendood verminderen.
Wie? Wiegendood is wanneer een kind van jonger dan een jaar plots sterft, het is in die leeftijdscategorie trouwens de belangrijkste doodsoorzaak. Baby's tussen 2 en 4 maanden lopen het grootste risico. Toch willen we ouders geen angst aanjagen, de raadgevingen zijn in de eerste plaats goede gewoonten die je best aanneemt, het dient niet als onheilsbod, meldt e-gezondheid.be.
Slaaphouding Hier is heel lang discussie over geweest, maar nu zijn alle experts het eens: je legt je kind best op zijn rug voor het slapengaan. Deze houding zorgt ervoor dat het kind makkelijker kan ademen, op die manier kan het beter reageren op een eventueel probleem tijdens de slaap. Hierdoor wordt het risico op wiegendood beperkt. Gebruik geen kussens om je kind in de juiste positie te houden, want het risico blijft bestaan dat je baby toch op zijn buik terechtkomt.
Bedje Je kiest best voor een harde matras. Verwijder daarnaast alle overbodige dingen uit het bed als hoofdkussens, knuffels, lakentjes, dekbedden of dekens. Deze kunnen ervoor zorgen dat je kind niet meer goed kan ademen. Het is beter een overpyjama of slaapzak aan te trekken, die goed aangepast is aan het seizoen en de grootte van het kind. Let er altijd op dat het gezichtje vrij blijft. Het is namelijk het hoofdje van de baby dat helpt zijn lichaamstemperatuur te regelen. Als je je baby soms bij je in bed neemt, zorg er dan voor dat je niet in slaap valt. Het bed van de ouders kan namelijk een risico zijn omdat het een minder harde matras heeft en er hoofdkussens en dekens in liggen.
Kamertemperatuur Het is belangrijk dat je de kamer van de baby goed verlucht. De eerste twee maanden mag de kamertemperatuur niet warmer dan 20 graden zijn, 18 graden is de aanbevolen temperatuur. Zorg ervoor dat het bedje niet in de buurt van een verwarmingselement staat of een raam waar de zon op schijnt. Dit geldt natuurlijk ook wanneer je in de auto zit.
Tabak Als je als toekomstige moeder rookt, kan dit tot zuurstofgebrek leiden in de baarmoeder. Wat dan weer een vroeggeboorte, een laag geboortegewicht en dus een verhoogd risico op wiegendood kan veroorzaken. Ook belangrijke personen in de omgeving als de vader of grootouders roken beter niet. Vergeet ook niet regelmatig de kamer te verluchten.
Ventileren Een recent Amerikaans onderzoek toonde aan dat het plaatsen van een ventilator in de slaapkamer van de baby het risico op wiegendood met 72 procent kan verminderen. Het openlaten van een venster beperkte het risico met 36 procent. (ep)
Met de hulp van ghostwriter James Lever heeft Cheeta, de aap van Tarzan, op 76-jarige leeftijd zijn memoires geschreven. Als een echte hollywoodster leeft Cheeta een teruggetrokken bestaan in Palm Springs. Met zijn 76 lentes staat Cheeta in de recordboeken als de langst levende niet-menselijke primaat. Hij houdt zich bezig met tv-kijken, abstract schilderen en door boeken bladeren.
Liefdesverhaal Schrijven lukt nog niet zo goed, maar daar zorgt James Lever dus voor. Lever deed drie maanden over 'Me Cheeta', nadat hij heel wat naslagwerken had geraadpleegd. "Het boek is een liefdesverhaal tussen Cheeta en Johnny Weissmuller", zegt James Lever. "We hopen dat Cheeta de publicatie van zijn eigen autobiografie zal overleven."
Karakter Dan Westfall, de opzichter van Cheeta in Palm Springs, schetst het karakter van de aap van Tarzan. "Cheeta is een gelukkige aap. Ik leef al zeventien jaar bij hem, nadat ik hem geërfd heb van mijn nonkel. Die gaf hem training voor de hollywood-films. Cheeta heeft in elk geval een beter karakter als in het boek beschreven wordt." (hlnsydney/kh)
De Belgische Soeur Emmanuelle, bijgenaamd 'de voddenraapter van Kaïro', is zondagnacht op 99-jarige leeftijd overleden in een rusthuis in het dorp Callian in het Franse departement Var. Ze was zeer populair in Frankrijk, waar ze vaak beschouwd werd als de vrouwelijke tegenhanger van de populaire Franse priester Abb Pierre. Op 16 november zou ze 100 geworden zijn.
Soeur Emmanuelle overleed in haar slaap, zei Trao Nguyen, voorzitter van de Asmae-Association Soeur Emmanuelle. Ze zou niet ziek geweest zijn, alleen maar "moe". In 1980, als tachtiger, stond ze nog aan de wieg van de organisatie, die duizenden kinderen helpt in landen als Egypte, Soedan en India. "Ze zal begraven worden in de grootste intimiteit, zoals ze zelf wou. In Parijs zal er binnenkort een herdenkingsmis plaatsvinden". Scholen, kleuterscholen en ziekenhuizen Soeur Emmanuelle werd geboren in Brussel in 1908 als Madeleine Cinquin, maar was vooral bekend in Frankrijk, waar ze herhaaldelijk verkozen werd tot een van de de populairste persoonlijkheden. Sinds 1993 verbleef ze in Frankrijk, nadat ze werd teruggeroepen door haar oversten van de religieuze congregatie van Onze-Lieve-Vrouw van het Franse Sion (Var). Voordien verbleef ze meer dan twintig jaar lang in een sloppenwijk in Kaïro, waar ze leefde tussen de voddenrapers. Ze bouwde er scholen, kleuterscholen en ziekenhuizen.
Na haar terugkomst in Frankrijk trok ze zich onder meer het lot aan van sans-papiers en daklozen. Vaak werd ze vergeleken met de Franse populaire priester Abb Pierre. Geregeld kwam ze ook op televisie, waarbij ze geld probeerde in te zamelen voor haar goede doelen.
"Haar engagement overschreed de grenzen, zoals bij moeder Teresa", zei pater Federico Lombardi, woordvoerder van het Vaticaan, in een reactie op haar overlijden. "Haar getuigenis toonde aan hoe de christelijke liefdadigheid erin slaagt om verschillen te overbruggen tussen nationaliteit, ras en religie". Grootofficier in de Kroonorde Soeur Emmanuelle trad in 1931 toe tot haar religieuze orde. Een jaar later vertrok ze naar het Middellandse Zeegebied, waar ze ging les geven. Ze werkte in Turkije en Tunesië. In 1965 ontdekte ze Egypte. Toen ze als leerkracht op rust werd gesteld in 1971 besliste ze om zich te installeren in een sloppenwijk. In 2005 kreeg Soeur Emmanuelle van Belgisch minister van Ontwikkelingssamenwerking Armand De Decker nog de titel van Grootofficier in de Kroonorde voor haar strijd tegen armoede.
Soeur Emmanuelle publiceerde verschillende boeken, waarvan de laatste verscheen in augustus: 'J'ai cent ans et je voudrais vous dire'. In het boek trekt ze lessen uit de jongste eeuw. (belga/mvdb)
Duikinstructeurs op de Nederlandse Antillen krijgen binnenkort voor het eerst een training in 'verantwoord duiken.
De vele bezoekers en de klimaatsverandering vormen een bedreiging voor het koraal. Duikinstructeurs nemen dagelijks tientallen toeristen mee onder water. De training moet ertoe leiden dat ook de toeristen betrokken kunnen worden bij het behoud van het koraal.
Dit jaar is het The International Year of the Reef. Zes eilanden, vijf marineparken en meer dan veertig duikscholen gaan met het duurzame project aan de slag, zo schrijft De Telegraaf. Als de training op de Nederlandse Antillen succes heeft kunnen ook andere duikbestemmingen de cursus invoeren. (bdr)
Weekoverzicht van 13/10 tot en met 19/10 overzichtelijk alle artikels geschreven door: Yvette uit Kuurne en nog veel meer. Maak zelf de keuze welke schakelaar je aanklikt.
Vriendschap geeft ogen aan de afstand, en een stem aan de stilte.
Om mensen wat dichter bij elkaar te brengen, heeft een groep Vlamingen een 'knuffeldag' uitgeroepen. Ze roepen iedereen op om vrijdag 24 oktober eens de baas, collega's of de schoonmaakster stevig te omhelzen.
Omdat we allemaal mensen zijn. En omdat we er allemaal af en toe eentje kunnen gebruiken", stelt de website http://www.vlaanderenknuffelt.be/ op die vrijdag de knuffeldag voor.
Voed je met energieboosters, maak een onderscheid tussen verschillende soorten voeding.
Er is voeding voor celvernieuwing, voor energie, voor meer weerstand, om je lever te helpen en om je darmtransit te stimuleren.
1. Voeding waar je jonger van wordt. Goed nieuws! We kunnen allemaal constant onze cellen vernieuwen, dat is aangeboren. Nieuwe cellen groeien voortdurend, dag en nacht, en ver-vangen de oude cellen. Je maakt dus letterlijk elke dag een nieuw lichaam aan. Als dat geen hoopvolle boodschap is! Het spreekt vanzelf dat als je je lichaam van goede grondstoffen voorziet en je leeft volgens principes die je lichaam van nature graag heeft, de celvernieuwing beter en sneller is en bijgevolg ook je energie, vitaliteit en gezondheid verbetert.
Antiveroudering. Vrije radicalen zijn afvalstoffen die vrijkomen bij de stofwisseling. Niet alleen je lichaam, ook je hersenen zijn gevoelig voor aantasting door vrije radicalen. Een verward geheugen, concentratie- en leerproblemen, gedrags- en bewegingsstoornissen zijn niet altijd zo onschuldig als je denkt. Ze hebben vaak veel meer met onevenwichtige voeding te maken dan met leeftijd.
De natuur houdt niet van die 'terroristen' die je lichaam doen verroesten, en daarom zijn er natuurlijke antiroestmiddellen die de werking van de vrije radicalen tenietdoen, vooral verse groente en fruit. De werking van die antiroestmiddelen (anti-oxidanten) heb je al met je eigen ogen gezien. Ijzer roest, boter wordt ranzig, papier vergeelt, rubber wordt stug, textiel verbleekt en een appel verkleurt bruin als je hem opensnijdt. Al deze processen, waarbij zuurstof een belangrijke rol speelt, worden aangeduid met de verzamelnaam oxidatie.
Ook in ons lichaam vindt oxidatie plaats. Een zekere mate van oxidatie is nuttig en noodzakelijk (o.a. voor de energieproductie, de vernietiging van ziekteverwekkers en de eliminatie van giftige stoffen). Daarnaast vindt echter ook veel schadelijke oxidatie plaats, bijvoorbeeld door slechte voeding, milieuvervuiling, stress, straling en sommige medicijnen. De afvalstoffen die hierdoor gevormd worden, zijn de vrije radicalen. Je kan hier echter wel iets tegen doen. Smeer je bv. na het doorsnijden de appel in met citroensap, dan blijft het vruchtvlees intact.
Het citroensap, dat veel vitamine C en bioflavonoïden of - meer swingend gezegd antiroesthelden bevat, beschermt de appel tegen het oxidatie-proces. Is het niet prachtig dat de natuur middelen heeft om zichzelf te beschermen? Dus verjong jezelf en eet à volonté deze antioxidanten.
Maak zelf je supermix van antioxidanten Vitamine C: in o.a verse groenten en fruit, zoals paprika, broccoli, bloemkool, groene bladgroente, spruitjes, kiwi en citrusvruchten.
Vitamine E: in o.a plantaardige oliën, tarwekiemen, avocado, broccoli, groene bladgroente, volkorenproducten, eieren, spinazie, amandelen en zaden.
Bétacaroteen: in o.a wortelen, abrikozen, kool, andijvie en pompoen. Zink: in o.a pompoenpitten,zonnebloempitten, sojabonen, tarwekiemen, broccoli, oesters, volkorenproducten, vlees en zaden.
Selenium: in o.a volkorenbrood en vooral in tarwekiemen en zemelen, tonijn, uien, tomaten, broccoli, knoflook, zilvervliesrijst en champignons.
Scoutsleiders mogen condooms uitdelen aan tienjarigen
Je kan niet vroeg beginnen met seksuele opvoeding tegenwoordig. Neem nu de wereldwijde jeugdbeweging de scouts. Hun motto is niet voor niks 'Be prepared' ('Wees voorbereid') en de scoutsleiders in Groot-Brittannië nemen dat heel letterlijk. Ze mogen nu al vanaf de leeftijd van tien jaar condooms uitdelen aan hun jonge leden. Heel wat ouders reageren furieus.
Noodgeval Vroeger waren de ouders die hun welpjes uitwuifden voor een scoutskamp vooral bevreesd dat hun oogappel een schrik zou pakken tijdens een spookachtig nachtspel. Nu zullen heel wat ouders verbaasd opkijken als hun tienjarige scout condooms voor een noodgeval krijgt toegestopt van zijn of haar leiders.
Vroeger De bedenkers van het plan zeggen dat ze de jonge scouts vooral bewust willen maken van de problemen als ze te vroeg 'de grote stap wileln zetten'. Tegenstanders beweren dat deze maatregel jongeren juist zal aanzetten om vroeger aan seks te beginnen dan ze in hun hoofd hadden.
Kampvuurliederen Nick Seaton van de 'Campagne voor Echte Opvoeding' zegt. "Dit zal heel wat ouders de stuipen op het lijf jagen. Dit heeft nu echt niks meer te maken met scouting. Ze zouden zich beter bij het traditionele imago van liedjes zingen bij het kampvuur houden dan zich bezig te houden met seksueel overdraagbare ziektes en noodcontraceptie.
Onderverdeeld De scouts tellen 400.000 jongens en 60.000 meisjes onder hun leden in Groot-Brittannië. Het hele plan van seksuele opvoeding is onderverdeeld in leeftijdscategorieën. Van 10,5 jaar tot 14 (ongeveer wat bij ons de jongverkenners/jonggidsen zijn) mogen de jongens en meisjes praten over waar ze contraceptiva en zwangerschapstests kunnen halen en waar ze een kliniek voor seksuele gezondheid kunnen vinden. De jongens en meisjes van 14 en meer kunnen op een rondleiding in zullen klinieken gestuurd worden en meer te weten komen over seksueel overdraagbare ziektes als gonorroe, syfilis en chlamydia.
Beperkingen Toch zijn er beperkingen aan het uitdelen van condooms aan minderjarigen. Een leider zou alleen contraceptiva aan een jongere scout mogen geven als die een grote kans maakt om te gaan vrijen. Bovendien benadrukken de makers van het plan dat seks niet gepast is bij scoutsactiviteiten, maar dat ze altijd over de veiligheid en de gezondheid van de scouts (ook op seksueel vlak) willen waken. (hlnsydney/kh)
Laboranten controleren de kwaliteit van het melkpoeder.
De Chinese overheid is deels verantwoordelijk voor het melamineschandaal. Dat geeft premier Wen Jibao toe in een interview met het Amerikaanse tijdschrift Science. Het is hoogst ongebruikelijk dat de regering in China de schuld op zich neemt als er iets misgaat in het land.
In China zijn de afgelopen tijd tienduizenden jonge kinderen in het ziekenhuis terechtgekomen doordat ze melk hadden gedronken die melamine bevatte, een stof die nierstenen en nierfalen kan veroorzaken. Vier baby's zijn overleden.
Te weinig toezicht "Hoewel de problemen zich hebben voorgedaan bij het bedrijf (het zuivelbedrijf Sanlu, red.), draagt de overheid ook verantwoordelijkheid", zegt Wen in het interview, dat gisteren op de website van Science verscheen.
Een Chineestalige versie van het interview verscheen in de krant van de communistische partij, het Volksdagblad. De overheid schoot volgens de premier met name tekort op het gebied van 'toezicht en management'. Hij zei ook dat de regering lessen zal trekken uit het schandaal. Wen sprak reeds op 20 september met Science. (novum/sam)
In het stenen tijdperk raakte de mens ook al 'stoned'
Dat de mens al vele duizenden jaren lang drugs gebruikt, werd al lang vermoed. Maar nu zijn er bewijzen voor die stelling, aldus de Sunday Telegraph. Want vorsers hebben ontdekt dat reeds in het stenen tijdperk geestverruimende substanties werden gebruikt door onze voorvoorvaderen.
Caribisch eiland Tot die conclusie kwamen Quetta Kaye, van het Londense University College, en Scot Fitzgerald, een archeoloog die is verbonden aan de universiteit van North Carolina op grond van wat zij aantroffen op het Caribische eilandje Carriacou.
Schalen en pijpen Daar vonden ze namelijk keramieke schalen, samen met pijpen die gebruikt werden voor het inhaleren van drugs in poedervorm of als damp. Die voorwerpen, die afkomstig zijn uit Zuid-Amerika en vandaar 600 kilometer verder op de eilanden terechtkwamen, dateren uit de periode tussen 100 en 400 voor Christus.
Trance Hoewel het gebruik van dergelijke hulpmiddelen voor het inhaleren van drugs niet nieuw is, maakt de ouderdom ervan nu duidelijk hoe lang de mens al zijn toevlucht neemt tot geestesverruimende en andere nu verboden middelen die vermoedelijk werden gebruikt om mensen tijdens religieuze ceremonies in trance te doen geraken.
Cohoba Om welke middelen het precies ging is minder zeker, maar volgens de vorsers bestonden drugs als marihuana in die tijd nog niet in het Caribisch gebied en zou het eerder gaan om cohoba, dat gemaakt wordt van de bonen van mimosa. (belga/lb)
Brengt het aroma van een geurige kop koffie je ook meteen in de stemming?
Juiste mélange Een kopje koffie is pas echt lekker wanneer koffies van verschillende origines oordeelkundig worden gemengd. Elk koffieland, bijna elke plantage levert een eigen smaakvariëteit op. De ene koffie proef je onmiddellijk vooraan in de mond.
De andere heeft zo'n zware, volle smaak dat hij wat lichter moet gemaakt worden. Weer een ander zorgt voor een compleet aroma, ...
Daar let de koffiebrander allemaal op. Hij proeft en mengt en proeft weer. Zo stelt hij met 4 tot soms 8 koffiesoorten mélanges samen die beantwoorden aan de smaak van zijn cliënteel. Bovendien is koffie een product van moeder natuur. Dus kan elke oogst verschillend zijn. Net als bij wijn. Daarom past de koffiebrander desnoods zijn mélanges aan, zodat wij een constante smaak én kwaliteit in onze kop krijgen.
Hoe branden? Koffiebranden is eigenlijk karameliseren: de natuurlijke suikers en vetten die elke koffieboon bevat, worden 'gebakken'. De mooie bruine kleur die koffie hierdoor krijgt, is niet alleen bedoeld om het oog te strelen, maar ook het gehemelte. Want de brandgraad bepaalt de smaak van 'de koffie: hoe donkerder de koffie gebrand is, hoe harder hij smaakt.
Een goudbruine, licht gebrande koffie is zachter van smaak en beter verteerbaar. Zo brandt de koffiebrander voor elke smaak wat wils. In Nederland en Duitsland bijvoorbeeld brandt hij de koffie zacht, in Frankrijk 'n ietsje harder en in Italië pittig donker. België ligt net op de scheidingslijn tussen de noordelijke en de Latijnse smaak. Zo komt het dat koffie in Brussel en Wallonië donkerder kleurt, terwijl hij in Vlaanderen lichter gebrand wordt.
Hoe malen? De koffie malen net voor het zetten is natuurlijk het beste voor een vol smaakrendement. En de maalgrofte pas je aan de manier van koffiezetten aan. Dat varieert. Hoe fijner de koffie gemalen is, des te trager loopt het hete water door de koffie. Loopt hij te traag door, dan gaan bittere smaken overwegen. Loopt hij te snel door, dan krijgen de aroma's niet de tijd om opgenomen te worden.
In het algemeen kan je stellen: gemalen koffie ziet er uit als poeder, maar wanneer je het tussen de vingers wrijft, moet je nog piepkleine korreltjes voelen. Maal de koffie dus nooit tot bloem. Gelukkig vind je ook voorgemalen koffie in de handel. Daar zorgde de koffiebrander weer voor. En die weet natuurlijk maar al te goed hoe nauwkeurig het maalwerk moet gebeuren. Hij beschikt over zeer precies afgestelde molens. Daarin wordt de koffie onmiddellijk na het branden perfect gelijkmatig gemalen.
Hoe verpakken? In bonen of gemalen, een degelijke verpakking om de koffie te verhandelen is van vitaal belang. Lucht, met zijn zuurstof en waterdamp, snoept vreselijk vlug aroma - dus smaak - weg. Daarom wordt ontzettend veel aandacht besteed aan goede verpakking. Naast vacuümpakjes vind je ook luchtdicht verpakte koffie: een ventieltje laat de natuurlijke C02 van de gemalen koffie uit het pak, zonder de zuurstof van buiten er in te laten.
Hierdoor kan de koffie meteen na het malen verpakt worden, zodat het aroma van de koffie volop bewaard blijft. Op de verpakking staat vaak 1 jaar houdbaarheid vermeld. Niet vacuüm- of luchtdicht verpakte koffie van bij de kleine brander haal je natuurlijk dagvers in huis en verbruik je probleemloos binnen de 3 maanden voor bonen, binnen de maand indien gemalen.
Waarheen vandaag? mocht je nog op zoek zijn naar een dagje uit, dan kan je buren bij de kunstenaars van West- vlaanderen.
Dit weekend stellen in totaal 958 kunstenaars in heel de provincie West-Vlaanderen hun atelierdeuren open. Amateurs of professionelen, vanuit heel diverse disciplines (grafiek, schilderkunst, beeldhouwkunst, fotografie, videokunst, kunstambachten, installatie, multimedia enz.) kunnen deelnemen aan het project.
Deze site maakt het nog gemakkelijker om je eigen parcours uit te stippelen, volledig op maat van je verlangens en interesse.
Instrumenten met karakter! "Muziek uit oude rommel, uit afgedankte rommel. Je neemt een oude doos, een schaar en een pot lijm en knutselt een drumstel in elkaar ...
In het kinderlied van Cees West klinkt het allemaal heel eenvoudig, maar dat is het niet. Wat klinkt als een spel en een leuke activiteit is voor Luc De Cock alledaagse kost. Hij maakt van 'oude rommel' nieuwe muziekinstrumenten! Luc noemt zichzelf geen kunstenaar of instrumentenbouwer maar een arbeider want muziekinstrumenten maken is hard en zwaar werk. Luc werkt vooral in zijn atelier 'Ital is vital' is een uitdrukking uit de reggaewereld en betekent biologisch, eerlijk. Luc wil dan ook zo eerlijk en biologisch mogelijk leven en trekt deze levensvisie ook door in zijn werk.
Het begon allemaal in de jaren tachtig, toen hij begin de twintig was. Hij was het werk in de fabriek beu en ergerde zich steeds meer aan de men-taliteit die er heerste. Hij vertrok op reis met zijn vrouwen dochter en kwam zo terecht in Spanje, Portugal en uiteindelijk Ibiza. In Ibiza ontmoette hij allerlei interessante mensen, waaronder een Peruaan die hem zilver leerde smeden. Luc ontwierp verschillende juwelen die hij probeerde te verkopen. Maar door de concurrentie van handelaars die goedkope sieraden uit Azië verhandelden kon hij van de opbrengst niet overleven.
In die tijd speelde Luc graag op allerlei trommels en bongo's en uiteindelijk heeft hij toen in Ibiza zelf een trommel in elkaar geknutseld. Iedereen die de klank van zijn instrument hoorde was onmiddellijk verkocht: het instrument klonk hemels! Door al die lovende woorden werd hij aange-moedigd om er nog een te maken en deze trommel werd onmiddellijk verkocht! Die instrumenten waren uiteraard niet te vergelijken met degene die Luc nu maakt in zijn atelier.
De trommels van toen werden gemaakt uit cactussen. Hij groef die cactussen uit en maakte van de wortels djembés. Hij had zo'n djembé wel eens gezien bij een Afrikaan die in Ibiza verzeild was geraakt en was in de wolken van dat prachtige instrument. In Europa vond je in die tijd nog geen djembés.
Luc maakt instrumenten van natuurmaterialen die hij overal vindt, maar gaat ook aan de slag met afvalmaterialen en koopt afgedankte materialen op. Volgens hem kan je dat allemaal tot 'ecopercussie' rekenen. De term ecopercussie valt ook niet zomaar te omschrijven. De natuurlijke materialen die hij voor zijn instrumenten gebruikt, zijn in feite natuurlijke afvalmaterialen. Zo zijn er bijvoorbeeld de kalebassen waarvan hij kalimba's (duimpiano's) maakt. Wanneer deze van de bomen vallen, rotten ze gewoon weg, er wordt helemaal niks mee gedaan! Door er in-strumenten van te maken, geeft hij dit waardevol materiaal een tweede leven.
Uit een oude biljartbal slijpt Luc mooie kralen, met afgedankt polyesterfiber bespant hij zijn trommels en oud hout gebruikt hij om zijn kalimba's af te werken. Vanzelfsprekend moet hij ook wel eens minder 'nobel' materiaal gebruiken. De toetsen van zijn kalimba's bijvoorbeeld worden ge-maakt van een speciaal metaal dat hij laat maken. Want enkel met dat materiaal verkrijgt hij de zuivere klank die hij wil bereiken. Luc combineert zo veel mogelijk gerecycleerd materiaal met enkele nieuwe materialen om op die manier de ultieme klank te bekomen!
In de zoektocht naar de perfecte klank wil Luc twee doelen bereiken. Enerzijds wil hij met zijn instrumenten djembéfanaten verbazen en aantonen dat zijn instrumenten ook mooi klinken zonder dat er bomen moeten worden gekapt. Anderzijds wil hij door het gebruik van andere materialen unieke klanken bekomen.
Hij is er van overtuigd dat de materialen die deze unieke klanken voortbrengen gewoon op zijn pad komen. Hij komt ze tegen omdat hij de weg volgt die zijn onderbewustzijn hem opgeeft. Zijn onder-bewustzijn vertelt hem dat hij iets moet doen aan de wegwerpmaatschappij waar¬in wij vandaag leven.
Benodigdheden: 375 g Koopmans Biologische tarwebloem, 1 zakje Backin (Dr. Oetker), 4 eieren, 4 el olie, 4 el sinaasappelsap , geraspte schil van 1 sinaasappel, 50 g suiker
honingsiroop: 300 g suiker, 3 dl water, sap van 1 citroen, 1 dl honing, frituurolie
Bereiding
Klop de eieren los met de olie, het sinaasappelsap, de sinaasappelrasp en de suiker. Zeef de bloem met de bakpoeder en schep dit in gedeelten door het beslag. Zo ontstaat een zacht maar vormbaar deeg. Dek het deeg af en laat het een half uur rusten.
Kook voor de siroop suiker met water en citroensap en laat dit iets inkoken. Roer de honing erdoor en houd de siroop warm.
Verhit de frituurolie tot 190°C of tot er een witte damp afkomt. Vorm met bebloemde handen van het deeg 10 platte ballen en druk er op een met bloem bestoven werkvlak met de steel van een houten lepel een ruim gat in.
Frituur de beignets met 2 tegelijk 2 minuten aan elke kant. Laat ze uitlekken in een met keukenpapier bekleed vergiet. Prik de beignets rondom in met een prikker en dompel ze in de warme siroop. Serveer ze warm.