Extra info: Deze brouwerij is uiteraard niet actief. De reden waarom ze op deze blog staat is louter om een beeld te schetsen van hoe het er vroeger aan toe ging. Paenhuys is ook geen naam van een brouwerij, maar betekent eigenlijk pannenhuis en was vroeger de plaats waar iedereen zijn bier kon komen brouwen (of laten brouwen). De brouwerij die in Bokrijk terug opgebouwd is, is een 18e eeuwse brouwerij uit Diepenbeek. De brouwinstallatie zelf is afkomstig van brouwerij Tomsin uit Hoegaarden. Onderstaande foto's zijn gemaakt tijdens de dag van het eetbare landschap. Er werd die dag gebrouwd om aan te tonen hoe het er vroeger aan toe ging. De enorme dampen verhinderden om met flits te trekken, vandaar dat er op enkele foto's bewogen beelden staan.
De complete brouwzaal met kookketel, wachtkuip, beslagkuip en koelschip
Kookketel (die ook gebruikt wordt als warmwaterketel)
De bovenzijde van de kookketel. Op deze foto wordt hij nog gebruikt als warmwaterketel.
De beslagkuip. De kuip zelf wordt niet verwarmd, maar om het beslag te verwarmen wordt warm water toegevoegd.
Voordat er aan de filtratie kan begonnen worden, wordt eerst doormiddel van stuikmanden het vocht van het draf gescheiden, het vocht (kunnen we hier eigenlijk al van wort spreken?) wordt naar de wachtkuip overgeheveld.
De kookketel en de wachtkuip
Onder het draf wordt een laag haverpellen gelegd om de filtratie te bevorderen
Het warm water wordt manueel overgeheveld naar de filterkuip
Er worden spaden op de draf gelegd om een gelijkmatige filtratie te bekomen
Het wort wordt emmer per emmer naar de kookketel gebracht
De kookketel
Het koelschip
Links de wachtkuip, rechts de beslag/filterkuip, tussenbeide aan het plafond, de stuikmanden.
Bieren: Leroy Bock, Leroy Bruin, Leroy Christmas, Paulus, Sas Pils, Sasbrau, Special Katje, Yperman
De brouwzaal
De brouwzaal
De lekbak
Gistingtanks
Ingebouwde lagertanks
Lagertank
Filter
Gistingtanks
Flessenafvullijn met op de voorgrond de flessenspoelmachine
De afvullijn langs de andere kant bekeken met op de voorgrond de pasteurisatiemachine (niet meer in gebruik), rechts daarvan de capsuleermachine en rechts daarvan de flessenvulmachine.
Extra opmerking: Brouwerij Van Eecke en Brouwerij Leroy zijn van dezelfde eigenaar. Hierdoor worden de bieren van brouwerij Van Eecke afgevuld bij brouwerij Leroy. Buiten het brouwen van bovenstaande bieren gebeurt in principe enkel de hoofdgisting bij brouwerij Van Eecke, de lagering en de botteling gebeuren bij brouwerij Leroy.
De schrootmolen De brouwzaal
De brouwzaal
De filter met "mobiele lekbak" Detail van de filter
Gistingtanks De centrifuge
Lagertanks
De flessenspoelmachine (wordt niet meer gebruikt, flessen worden gespoeld bij brouwerij Leroy)
Afvullijn (wordt niet meer gebruikt, alles wordt afgevuld bij brouwerij Leroy)
Bieren: Lambiek, Kriek, Geuze, Faro, Pecheresse, Framboise, Cassis, Apple, Cuvée René Grand Cru
De brouwzaal
De kookketel
Detail van de kookketel
Detail van de beslagkuip
Een heleboel kraantjes
De onderkant van de brouwzaal
Het koelschip
De gijltanks
Houten lagertanks (foeders)
Stalen lagertanks Inoxe lagertanks
De afvullijn
22-06-2009 om 21:45
geschreven door Jan
09-04-2009
Jandrain-Jandrenouille
Bezocht op: 28/03/09
Gegevens: Brasserie de Jandrain-Jandrenouille Rue de la Féculerie 32 1350 Jandrain-Jandrenouille tel: 0475/71.45.35 e-mail: alexandre.dumont@skynet.be webstek: www.IVSaison.be
Extra info: De brouwerij is momenteel niet meer in gebruik. De lambik wordt gebrouwen bij Boon naar een eigen recept van Oud Beersel. De geuze en kriek wordt wel nog ter plaatste gestoken en gerijpt.
De schrootmolen met bovenaan de achimedesschroef om het graan aan te voeren.
De brouwzaal
Bovenaanzicht van de kookketel
De koudwaterkuip dus
Het koelschip
De (heel) oude afvullijn
Het tonnenmagazijn waar de oude geuze en kriek ligt te rijpen.