De brouwzaal (het roerwerk van de beslagkuip wordt letterlijk met de hand aangedreven)
De vroegere brouwinstallatie (mee verhuisd uit Namen), wordt nu enkel nog gebruikt om proefbrouwsel in te brouwen. Ook bierfirma B.G.V. brouwt hier hun bieren in (Forestinne)
De brouwzaal van boven gezien (links de beslagkuip, rechts de warmwaterketel)
Het roerwerk in de beslagkuip
De helderbiertank (die niet gebruikt wordt)
De platenkoeler
De gistingtanks (die in een warme kamer staan)
De afvullijn
De oude afvullijn van de limonadefabriek die er vroeger heerste.
20-06-2010 om 12:41
geschreven door Jan
19-06-2010
Brunehaut
Bezocht op: 25/04/2010
Gegevens: Brasserie de Brunehaut Rue des Panneries 17 7623 Rongy-Brunehaut Tel: 069/34.64.11 Fax: 069/34.64.12 e-mail: info@brunehaut.com webstek: www.brunehaut.com
Bieren: St Martin Blond, St Martin Dark, St Martin Triple, St Martin Cuvée de Noël, Brunehaut Bio Blanche, Brunehaut Bio Blond, Brunehaut Bio Amber, Abbaye de St Amand, Mont St Aubert, Kopstoot
"ontijzeraar" om het teveel aan ijzer uit het grondwater te halen
Bieren: Gueuze Lambic, Oude Lambic, Oude Kriek, Faro Lambic, Lambicus Blanche, Kriek Retro, Kriek Lambic, Warme Kriek, Framboise Lambic, Pêche Lambic, Strawberry Lambic, Bourgogne des Flandres Brune, Bourgogne des Flandres Blonde
De warmwaterketel
Het roerwerk in de beslagkuip
De lekbak
De kookketel
De brouwzaal (links achteraan de warmwaterketel, rechts vooraan de beslagkuip en rechts achteraan door het deurtje (hier zeer moeilijk te zien) de kookketel.
Extra info: De Verhuisbrouwerij staat volgens de Zythos-lijsten ingedeeld bij de bierfirma's omdat ze het bier dat ze op de markt brengen, laten brouwen bij De Proefbrouwerij, 't Hofbrouwerijke en Brouwerij De Graal. De bieren die ze steeds op verplaatsing maken, komen niet op de markt terecht, maar wordt verdeeld onder de brouwers. Op bovenstaand adres hoef je dus geen brouwerij te verwachten, de brouwerij staat op uitnodiging her en der in het Vlaamse land.
De brouwinstallatie (zoals u uiterst links op de achtergrond kan zien, werd er vandaag geëxperimenteerd met een nieuwe brouwketel)
De schrootmolen De maischketel
De filterkuip De kookketel
De koeler (twee stuks voor alle duidelijkheid)
De brouwerij
De "brouwzaal" (waar normaal gezien de brouwinstallatie in staat)
Bieren: Struise Witte, Struise Rosse, Kloeke Blonde, Den grooten tocht, Pannepot, Pannepeut, Aardmonnik, Pipedream, Sint Amatus, Black Damnation, Elliot, Tsjeeses, Black Albert
De brouwzaal
De brouwzaal
Gistingtanks
De koeler
Gistingtankts (op het pallet twee heel kleine gistingtankjes voor experimentjes)
De afvullijn
De etiketeermachine
05-04-2010 om 11:07
geschreven door Jan
27-11-2009
Rochefort
Bezocht op: 26/11/2009
Gegevens: Brasserie de l'abbaye Notre Dame de Saint-Rémy Rue de l'abbaye 8 5580 Rochefort Tel: 084/22.01.47 Fax: 084/22.06.86 Webstek: www.trappistes-rochefort.com
Bieren: Rochefort 6, Rochefort 8, Rochefort 10
De brouwzaal
De beslagkuip (deze hendel wordt nog echt gebruikt)
Detail van de beslagkuip
Detail van de kookketel De brouwzaal in bovenaanzicht
Filter en eerste centrifuge ("grove centrifuge")
Kogelvormige cilinder om eventuele ijzerdeeltjes er uit te slingeren
Tweede centrifuge ("fijne centrifuge")
CIP (cleaning in place)
De gistingkanks De lagertanks
Apparaat om gist- en suikermengeling te maken voor botteling
De afvullijn
De kerk met op de voorgrond in de vloer, het labyrint dat het leven symboliseerd
Extra info: Deze brouwerij is uiteraard niet actief. De reden waarom ze op deze blog staat is louter om een beeld te schetsen van hoe het er vroeger aan toe ging. Paenhuys is ook geen naam van een brouwerij, maar betekent eigenlijk pannenhuis en was vroeger de plaats waar iedereen zijn bier kon komen brouwen (of laten brouwen). De brouwerij die in Bokrijk terug opgebouwd is, is een 18e eeuwse brouwerij uit Diepenbeek. De brouwinstallatie zelf is afkomstig van brouwerij Tomsin uit Hoegaarden. Onderstaande foto's zijn gemaakt tijdens de dag van het eetbare landschap. Er werd die dag gebrouwd om aan te tonen hoe het er vroeger aan toe ging. De enorme dampen verhinderden om met flits te trekken, vandaar dat er op enkele foto's bewogen beelden staan.
De complete brouwzaal met kookketel, wachtkuip, beslagkuip en koelschip
Kookketel (die ook gebruikt wordt als warmwaterketel)
De bovenzijde van de kookketel. Op deze foto wordt hij nog gebruikt als warmwaterketel.
De beslagkuip. De kuip zelf wordt niet verwarmd, maar om het beslag te verwarmen wordt warm water toegevoegd.
Voordat er aan de filtratie kan begonnen worden, wordt eerst doormiddel van stuikmanden het vocht van het draf gescheiden, het vocht (kunnen we hier eigenlijk al van wort spreken?) wordt naar de wachtkuip overgeheveld.
De kookketel en de wachtkuip
Onder het draf wordt een laag haverpellen gelegd om de filtratie te bevorderen
Het warm water wordt manueel overgeheveld naar de filterkuip
Er worden spaden op de draf gelegd om een gelijkmatige filtratie te bekomen
Het wort wordt emmer per emmer naar de kookketel gebracht
De kookketel
Het koelschip
Links de wachtkuip, rechts de beslag/filterkuip, tussenbeide aan het plafond, de stuikmanden.
Bieren: Leroy Bock, Leroy Bruin, Leroy Christmas, Paulus, Sas Pils, Sasbrau, Special Katje, Yperman
De brouwzaal
De brouwzaal
De lekbak
Gistingtanks
Ingebouwde lagertanks
Lagertank
Filter
Gistingtanks
Flessenafvullijn met op de voorgrond de flessenspoelmachine
De afvullijn langs de andere kant bekeken met op de voorgrond de pasteurisatiemachine (niet meer in gebruik), rechts daarvan de capsuleermachine en rechts daarvan de flessenvulmachine.
Extra opmerking: Brouwerij Van Eecke en Brouwerij Leroy zijn van dezelfde eigenaar. Hierdoor worden de bieren van brouwerij Van Eecke afgevuld bij brouwerij Leroy. Buiten het brouwen van bovenstaande bieren gebeurt in principe enkel de hoofdgisting bij brouwerij Van Eecke, de lagering en de botteling gebeuren bij brouwerij Leroy.
De schrootmolen De brouwzaal
De brouwzaal
De filter met "mobiele lekbak" Detail van de filter
Gistingtanks De centrifuge
Lagertanks
De flessenspoelmachine (wordt niet meer gebruikt, flessen worden gespoeld bij brouwerij Leroy)
Afvullijn (wordt niet meer gebruikt, alles wordt afgevuld bij brouwerij Leroy)