Druk op onderstaande knop om je bestand naar mij te verzenden.
Yron's blog
de belevenissen van een Drentse Patrijshond in Belgie
07-07-2013
2013-07-07
Zoals verwacht, had Yron afgelopen week wat tijd nodig om bij te komen van zijn eerste examens. "Zo mak als een lammetje" was wel van toepassing.
Het vrouwtje is afgelopen week wel nog een keer terug naar de dierenarts geweest, ergens in het veld had ons Drentje een teennagel ingescheurd, en omdat die er bijna helemaal af was, was ze toch wat bezorgd dat dat zou gaan ontsteken of zo. De dierenarts heeft de nagel er helemaal afgehaald, en gelukkig is er geen blijvende schade, dus die nagel zal wel weer terug aangroeien. En als voorbereiding op de vakantie, heeft hij gelijk een nieuwe rabies (hondsdolheid) injectie gekregen, omdat er nogal wat meldingen van vanuit midden Frankrijk daarover. Dus tegen dat we vertrekken richting de Dordogne is hij helemaal beschermd. Samen met een nieuwe tekenband kan hij er helemaal tegenaan.
lekker kroelen met het vrouwtje
Tijdens het inkopen van het vakantie voer bij de dierenwinkel, vond het vrouwtje ook een aantal stukken hertengewei. Daarover hadden we al wat over op internet gelezen, dat is maar tijdelijk verkrijgbaar (wordt gemaakt van de geweien die de herten-mannen in het voorjaar afwerpen, en dus op-is-op). Hertengewei is goed tegen tandsteen, en tov een gewoon bot splintert het niet. En ons woefje vond het heel lekker
eens om mijn gemak bekijken wat dat nu weer is
Tijdens de zondagse jacht training hebben we opnieuw flink geoefend met de zwemoefeningen. Met een apport uit het water komen, eerst gaan zitten, apport afgeven en dan pas schudden. Met een gewone apport ging dat redelijk, maar de eend ging weer tegen de vlakte.... Ons woefje wil dat beest echt niet vast houden. Vreemd, want met het verloren zoeken lagen er zowel konijnvellen als eenden in het bosje, en toen kwam hij wel met een eend terug. Het baasje heeft nu een waterapport gekocht met een fazantenvel eromheen, en dat vel kan hij vervangen, dus komende tijd kunnen we oefenen met gevogelte.. Ook hebben we geoefend met "over". Het baasje was naar de overkant gelopen (door de brandnetels en onder prikkeldraad door, ja een mens heeft wat over voor zijn hond), en het vrouwtje was bij Yron gebleven. En het overzwemmen ging uitstekend, en tot onze verbazing werd de eend die was weggelegd keurig mee genomen, en terug bij het vrouwtje gebracht. Waarbij hij eerst ging zitten, en pas toen het vrouwtje de eend had aangepakt werd zijn vacht uitgeschud! Alles goed, tien punten met een griffel en een zoen van de juf Toen het baasje terug was, werd er opnieuw een eend opgegooid, en vervolgens weigerde Yron naar de overkant te gaan... grrrr.... Toen de eend in het water gegooid werd, ging Yron hem zonder dralen wel halen... Dat wordt nog meer oefenen!
Uw wekelijkse blogschrijver weet eigenlijk niet hoelang je blijft tellen in weken met woefjes. Met mensenkinderen stop je daar op een moment mee, en ga je in maanden tellen, en dan in jaren, en dan... zijn ze ineens volwassen ; maar daar gaat deze blog niet over. In ieder geval, vanaf deze week gaat de blog verschijnen met een datum als titel. Voor het geval dat dat wat verwarring oplevert, en voor die lezers, die erg gehecht waren aan de melding van Yron's leeftijd: hij is 2 jaar en 1 week oud Maar, trouwe bloglezers, wanhoop niet, alleen de titel van de blog veranderd, we blijven proberen om iedere week iets te schrijven, dus blijven terugkomen is de boodschap (en af en toe een reactie invullen mag ook wel hoor...)
In het begin van de afgelopen week moest ons woefje eerst bijkomen van het drukke weekend (je verjaardag vieren op zaterdag, een intensieve training voor de jachthondenproef op zondag gaan immers niet in je koude kleren zitten), en vond hij het ook helemaal niet erg dat het jongste puppie vrijwel de hele week thuis was. Zeker omdat het baasje al maandag vertrokken was voor zijn werk en hem niet meenam (moet hij misschien toch een keer doen, zo'n een eigenwijsje mee de Eurostar trein in. Leuk !). Gelukkig kan je met je die jongste puppie ook lekker kroelen, zeker als het zonnetje op je favoriete bank staat: mmmm, aaaaa, een beetje verder naar boven kriebelen, da's wel lekker
Het is zomer, maar het voelt niet echt als zomer. Maar, als het zonnetje zo af en toe in de ramen schijnt, krijgt het vrouwtje wat last van schoonmaak kriebels, en dus moesten de ramen van de serre gezeemd worden. Behalve een jacht- en kroelhond, is Yron ook een echte helphond, hij staat altijd klaar om te helpen met huishoudelijke taken. Dus als het vrouwtje dan met spons, trekker en zeem aan de slag gaat, wil hij met alle liefde iets vast houden (dus was de spons binnen no-time achter in de tuin te vinden, en daarna de zeem uit de emmer verdwenen), of mee helpen met het heen en weer halen van de trekker:
Op donderdag avond laat (de baasjes gingen net naar bed) kreeg Yron ineens een dik linker oog. Hij scheen er geen last van te hebben, en vrijdag morgen was het wat minder, maar nog steeds dik, en dus zijn we voor alle zekerheid maar even naar de veearts gelopen. Die dacht dat het een of andere insectenbeet geweest moet zijn geweest, en heeft zijn oog getest en daar was niks mis mee. Wat druppeltjes voor ieder uur en dan moet het zo over zijn. En inderdaad, een dag later was de zwelling helemaal weg. De veearts heeft Yron ook even nagekeken, en opnieuw tegen het baasje gezegd dat hij wat last van tandsteen had. We hadden ons een tijdje geleden al voorgenomen, om zijn tanden te gaan poetsen, maar dat was er zo een beetje bij in geschoten. Dus nu iedere dag poetsen. Yron vind die tandpasta wel lekker, maar die borstel in zijn bek is maar niks. Gelukkig kan het baasje dan gelijk even oefenen met los-vast:
de oplettende lezer ziet de verdikking van zijn linkeroog (voor de kijkers rechts) nog een beetje
Op zondag hebben we voor het eerst meegedaan met een jachthondenproef. De bestuursleden van JAC Orion hadden de organisatie in Heurne (waar we ook de jachttraining doen) weer prima voor elkaar: waarvoor hartelijk dank!
Een aantal proeven werden afgenomen aan de Donk, en Yron begon met de gehoorzaamheidsproef: het baasje moest hem vooruit vrij het veld in sturen, en dan op teken van de keurmeester weer terug bij zich roepen. En dat ging prima, hij liep goed weg, en kwam keurig en direct terug naar het baasje toen die op zijn fluitje signaal gaf. Na een keurige zitvoor kreeg hij de maximale score: 20 op 20! Dat begon goed! het baasje geeft teken voor zitvoor, en de keurmeester keek goedkeurend toe
Echter, bij het apporteren uit diep water ging het behoorlijk mis. Yron was zo opgewonden (want dat water kent hij, daar gaat hij zo graag uit apporteren), dat hij direct toen het baasje de riem losdeed naar het water spurtte, terwijl de eend die hij moest apporteren nog niet eens de lucht uit geschoten was. Gelukkig wilden de keurmeesters dat door de vingers zien, en toen Yron weer terug aan de voet zat zijn ze opnieuw begonnen: eend opgooien, schot, eend valt in het water, nog 3 seconden wachten en dan de hond laten apporteren. Het begon goed, Yron was vol aandacht, volgde de eend mooi toen die in het water viel, en ging op kommando van het baasje mooi direct het water in (de gebruikelijke oeververkenningen bleven volledig achterwege). Direct naar de eend, die pakken en terug zwemmen... Maar toen: de hond moet de apport eerst af gaan geven aan de voorjager, en dan pas het water uit zijn vacht schudden. Kwestie van de jager niet helemaal nat te maken. En Yron kwam uit het water, kwakte de eend op de grond en ging lekker eerst zijn vacht uitschudden. En daar was de proef al mislukt. En uiteindelijk werd de eend wel bij het baasje gebracht, maar ook daar niet netjes aan het baasje aangeboden, maar ergens bij zijn voeten gegooid. Na drie pogingen, bleef Yron de eend voor de voeten van het baasje gooien, schijnbaar wilde hij dat beest niet omhoog houden. Proef mislukt, vier keer punten aftrek voor het niet aanbieden van de apport, en dus een nul op 20.... Gelukkig kunnen er geen negatieve scores gegeven worden.
Het basis brevet voor de jachthondenproef voorziet in 5 proeven (in totaal dus 5x20 punten, minimaal 70 op 100), maar als een van de proeven niet goed wordt afgelegd, wordt geen brevet afgegeven. En dus was het examen voor Yron na de tweede proef voorbij. Maar, niet te lang getreurd, we hebben de rest van de proeven uiteraard nog wel gedaan, meer als training dan maar!
De volgende proef was de apport op land, en het baasje had deze keer de riem wel direct rond Yron's nek, dus hij kon niet weg lopen. De eend werd weer opgegooid, een schot, de eend viel in het gras en na 3 seconden mocht Yron hem gaan halen. Hij had de eend direct gevonden (hij kan dus wel goed markeren), en bracht hem via een omweg via het vrouwtje (wat weer puntenaftrek opleverde) keurig naar het baasje. Daar kon het baasje de eend bijna opvangen, maar opnieuw ging Yron niet met zijn apport in zijn bek netjes voor het baasje zitten, maar werd de eend gedumpt bij zijn voeten. Opnieuw wat punten aftrek: deze proef leverde 14 punten op.
hier komt Yron met zijn eend terug gelopen
Na een lekkere barbeque als middagmaal voor de baasjes, terwijl Yron achteraan in de auto in zijn bench wat kon uitrusten, zijn we begonnen aan de laatste proeven. Af blijven liggen kan Yron heel goed, en dus kreeg hij ook daar de maximale score: 20 op 20.
vol aandacht aan de andere kant van het veld, kijken wat het baasje doet
De laatste proef was aangelijnd en los volgen, en ook dat kan Yron uitstekend. Yron volgt zonder riem zelfs beter als met riem, maar als dan het baasje zo dom is om de riem niet te laten liggen maar in zijn linkerhand te houden (en dus lijkt het dan of je je hond meelokt). Jammer dat door zo'n stomme fout hij niet de maximale score kreeg, maar een 16 op 20. Helaas zijn van deze proef geen foto's, het vrouwtje kan het de lezers die het echt willen weten wel uitleggen
Vervolgens hebben we ook nog een proef gedaan die niet bij het basis brevet hoorde, maar dat had het baasje niet helemaal door. En die proef (verloren zoeken, waarbij de eend ergens in een bosje weggelegd wordt, en de hond dan het bos ingestuurd wordt om te gaan zoeken) deed Yron ook meer dan uitstekend, en deze keer (3 keer is scheepsrecht zullen we maar zeggen), was het baasje wel op tijd om de eend aan te nemen voordat hij op de grond ging. Jammer dat deze proef niet op de score kaart was ingevuld, want een 19 op 20 had daar best wel mooi op gestaan.
En dus ziet het allereerste examen van Yron zo uit:
Ondanks dat we geen brevet kregen, is het baasje toch wel heel erg trots dat ons woefje de proeven eigenlijk wel goed heeft afgelegd. De komende weken flink oefenen om uit het water eerst de apport aan het baasje te gaan geven, en dan gaan we in Augustus opnieuw meedoen met de jachthondenproeven. Tijdens de uitreiking kreeg Yron nog een lekker zak voer, die zal de komende weken zeker smaken!
Tenslotte heeft het vrouwtje nog een mooi portret als aandenken van de dag gemaakt van voorjager en hond:
Na thuiskomst is Yron op zijn kussen gaan liggen, en er eigenlijk nauwelijks nog vanaf gekomen. Tijdens het avond rondje met Rik liep hij mee zo mak als een lammetje. Die zal komende nacht wel lekker slapen, na al die gebeurtenissen van vandaag.
Hiep hiep hoera hoera, ons Drentje is gisteren 2 jaar geworden. Dat werd gevierd met een extra lange wandeling (tussen de regenbuien door) en een paar lekkere honden-worstjes als traktatie! Helaas, het baasje was helemaal vergeten zijn foto toestel in de aanslag te houden, dus de worsten waren weg voordat hij de kans had om het ding te grijpen.
Twee jaar ons woefje in ons midden, we hebben sommige dagen vervloekt, maar ooh zo veel plezier en liefde van onze eigenwijze spring in het veld gehad. Geen dag willen we hem nog missen
Hieronder een aantal foto's om de afgelopen twee jaar weer te geven:
Volgende week zondag moet hij zijn eerste echte examen gaan afleggen: voor het jachthondenbasis brevet. Waarvan volgende blog verslag!
Introductie Deze blog gaat over Yron Nynke van de Bezelhonk, onze Drentsche Patrijshond. Met de blog willen we iedereen die geinteresseerd is op de hoogte houden van alle reilen en zeilen rondom Yron. We dateren de blog met regelmaat op, dus kom geregeld eens kijken!