Met de Yarrum naar het Noorden
Inhoud blog
 • Amsterdam - Nieuwpoort
 • Amsterdam
 • Leeuwarden - Sneek - Enkhuizen
 • Dokkum - Leeuwaarden
 • Lauwersoog - Dokkum
  Zoeken in blog

  11-07-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Amsterdam
  Woensdag 10 juli vertrekken we rond 8u uit Enkhuizen. We steken het Markermeer over en varen door de Oranjesluizen Amsterdam binnen. Rond 13u liggen we vast in de kleine Aeolus haven. Onderweg zien we voor het eerst sinds april in Blankenberge nog es een Belgisch jacht.
  Dichtbij de Aeolus haven ligt een pont waarmee het kanaal oversteken en aanmeren aan het centraal station. Amsterdam is uiteraard een hele mooie stad om in te verdwalen. Je kunt hier driemaal door dezelfde straat lopen zonder het door te hebben. Maar eigenlijk valt de stad tegen als je met kinderen op stap bent. Het is er heel druk, er zijn veel werken waardoor voetpaden ed onderbroken zijn. Daarenboven heeft men hier duidelijk de kaart van de fietsers getrokken waardoor men nergens de kinderen kan laten wandelen zonder het gevaar dat ze door een fietser omver gereden worden, en door de geparkeerde fietsen op de voetpaden moeten we ook vaak met de kar op straat rijden. Eerlijk gezegd hebben we er zo niks aan dus we beslissen om maar es het traject naar huis te bekijken...
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  11-07-2013, 10:22 geschreven door joa  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leeuwarden - Sneek - Enkhuizen
  Na Leeuwaarden varen we de staande mast route verder. Amsterdam staat nog op ons verlanglijstje, maar we varen er niet in 1 dag naartoe. We maken nog een eerste tussenstop in de passantenhaven van Sneek, en de volgende dag varen we door naar Enkhuizen. De wind is inmiddels goed komen opzetten, en het is minder warm. We hebben de kinderen een strand beloofd (in Enkhuizen), maar dat valt in die omstandigheden niet mee. Nog maar snel es door Enkhuizen wandelen; eigenlijk weer een leuke stad. Maar we moeten door. Nu we zo dicht bij huis zijn, zit de mot er een beetje in. Ook de kinderen beginnen steeds meer over thuis te praten...


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  11-07-2013, 09:56 geschreven door joa  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dokkum - Leeuwaarden
  De volgende halte wordt Leeuwaarden. De bruggen in Dokkum worden bediend vanaf 9u en we varen mee met de eerste karavaan, alles samen een tiental jachten. De bruggen worden hier bediend door dezelfde brugwachter die met zijn fiets van de ene naar de volgende brug rijdt. Dus als de laatste van de karavaan een brug gepasseerd is, is de eerste alweer aan het wachten aan de volgende brug. Dit zorgt ervoor dat het tussen twee bruggen soms heel druk wordt, en je moet uitkijken om nergens vast te lopen tijdens het laveren tussen alle boten. Na Dokkum loopt de staande mast routen tussen en door kleine prachtige dorpjes als Burdaard. Iets na 12u komen we in Leeuwaarden aan. Aangezien de brugwachters hier een middagpauze houden tussen 12u en 13u moeten we nog een uur wachten. We meren aan langs de kade. Ik hou de diepgang terug goed in de gaten, maar er is nog een ander probleem bijgekomen: de bomen die over de kaaimuur hangen. Ik heb het te laat door, met als gevolg een tak in de verstaging. Stipt om 13u gaan de bruggen terug open en kunnen we Leeuwaarden binnenvaren. We leggen aan in de Prinsentuin, het stadspark. Het is zondag en opnieuw een warme dag, dus er liggen veel mensen te zonnen. Ook es een andere omgeving dan een jachthaven...
  In de namiddag wandelen we door Leeuwaarden. De stad is een stuk groter dan Leeuwaarden, met een oud gedeelte, een winkelcentrum en een uitgebreid zakencentrum van torengebouwen. Tussendoor water en grachten. De heel stad ligt er precies wat verlaten bij. Daarna nemen Jeaune en Febe nog een duik in het (frisse) water.  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  11-07-2013, 09:53 geschreven door joa  
  08-07-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lauwersoog - Dokkum
  Na een dagje rust gaan we terug verder. Vandaag beginnen we aan de staande mast route richting Ijselmeer (Lemmer). Dit stuk route loopt dwars doorheen Friesland. Op stukken van dit traject wordt ook de elfstedentocht geschaatst in de winter. Ik heb het hele traject eens doorgelopen met Dick van de Avalon en hij heeft me verschillende plaatsen aangeraden. De eerste halte wordt Dokkum, 3 a 4 uur varen van Lauwersoog. 'Gewoon binnen de tonnetjes blijven' zeggen ze dan, maar op het laatste stuk Lauwersmeer zie ik plots een wel een dertigtal tonnen voor mij. En tegen de zon in is het zelfs moeilijk te zien welke kleur ze hebben. De dieptemeter loopt plots snel terug. Even snelheid terugnemen en heel rustig varen nu. We geraken er gelukkig zonder vastlopen door. Eenmaal door de Willem Lor├ęsluis loopt de route tussen nauwe oevers van uitgestrekte akkers en weilanden. Hoewel het hier nog steeds ondiep is, lopen we weinig risico zolang we maar het midden houden. We varen Dokkum binnen en ik zoek een ligplaats. Het is zonnig, warm en weekend dus het zal druk worden vandaag. We naderen rustig een ligplaats aan de linkeroever maar plots ligt de boot stil, zonder een bonk. We zitten vast in de modder. Ik sla hard achteruit en de boot maakt zich langzaam los. Nu zien we pas dat er een bord staat aan de rechteroever dat zeilboten daar moeten aanmeren... Ik merk dat de schroef niet meer reageert als anders, dus na het aanmeren ga ik voor alle zekerheid het water in om dat te checken. Je ziet hier echt wel niks onder water, en eenmaal je onder de boot duikt wordt het al snel heel donker en zie ik geen 10cm ver. Op de tast zoek ik naar de schroef, zonder te snel te duiken want ander bots ik er misschien nog met mijn hoofd op. Na veel pogingen vind ik de schroef, en leg er vlug een touw rond zodat ik me bij de volgende duiken ineens naar de schroef kan trekken. Ik voel niks verkeerds aan de schroef, gelukkig. Het water uit, en laat ons nu maar es Dokkum gaan bekijken.
  Dokkum is een heel mooi dorpje omringd door water, met veel brugjes en grachtjes, enkele leuke winkelstraten en pleintjes.
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  08-07-2013, 09:41 geschreven door joa  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Norderney - Lauwersoog

  Om 7 u ' s morgens maken we ons weeral klaar voor de lange dagtocht. Op het moment dat we ons losmaken komt ons eerste zeilersteam naast ons liggen om te vertellen dat hij deze morgen al zijn wetsuit heeft mogen aantrekken om een visnet uit zijn schroef te halen. Brrrrrr, nu ja iedereen zijn eigen manier om direct fris en monter te zijn... haha 2 maal pech voor  dat  zeilerskoppel...Hopelijk nu meer geluk.Nu zijn we echt klaar voor vertrek. Alles verloopt vlot  , er is wel af en toe motregen en dan weer warm...De kinderen zijn heel flink , we kunnen niet klagen.
  Om 18 u lopen we de robbengatsluis in Lauwersoog binnen met 6 boten , we kunnen er net allemaal in. we vinden een leuk plaatsje en we drinken er ne goeien op. Het zijn twee lange dagen geweest, en er is hier een mooi speelplein dus we blijven hier zeker nog een dag!  
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  08-07-2013, 08:51 geschreven door joa  
  Archief per week
 • 15/07-21/07 2013
 • 08/07-14/07 2013
 • 01/07-07/07 2013
 • 24/06-30/06 2013
 • 17/06-23/06 2013
 • 10/06-16/06 2013
 • 03/06-09/06 2013
 • 27/05-02/06 2013
 • 20/05-26/05 2013
 • 13/05-19/05 2013
 • 06/05-12/05 2013
 • 22/04-28/04 2013
 • 07/01-13/01 2013
  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

  Blog als favoriet !

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!