Inhoud blog
 • Wattman verhuist
 • Nijmegen: 1985
 • Pendeldienst met museumtrams voor Vlaggetjesdag
 • Nijmegen, 19 jaar later
 • Werkzaamheden spoortunnel Delft
  Zoeken in blog

  Archief per maand
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 01-2010
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 04-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 01-2008
 • 12-2007
 • 11-2007
 • 09-2007
 • 08-2007
 • 06-2007
 • 04-2007
 • 02-2007
 • 01-2007
 • 12-2006
 • 11-2006
 • 10-2006
 • 08-2006
 • 07-2006
 • 06-2006
 • 04-2006
 • 03-2006
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  aantwaarrepe
  www.bloggen.be/aantwaa
  Wattman

  30-10-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nederland, Den Haag: Randstadrail komt (deel V)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Tram, (straks) metro, en toch nog trein?
  Zoals bekend rijden tussen de Laan van NOI en Leidschenveen de HTM trams (op de lijnen RR3 en RR4) gecombineerd met de RET metrostellen. Het resultaat is haltes met dubbele perrons (hoge en lage instap) en dubbele aankondigingsdisplays. Op het station Laan van NOI is er echter nog iets dat suggereert dat men nog treinen zou kunnen verwachten op dit traject. De bekende CTA bakken (http://nl.wikipedia.org/wiki/Centraal_bediende_treinaanwijzer) van de NS zijn nog aanwezig op de sporen 1 en 2(!). Uit het feit dat de klokken stil zijn gezet op 12.00 uur kan men echter opmaken dat de kans dat een NS trein hier stopt om passagiers op te nemen toch wel uitgesloten moet worden. Of hebben we te maken met een mogelijke stilstand voor spooktreinen?

  Hoe het ook zij, de ombouw van deze perrons van NS-trein naar Randstadrail is nog niet geheel voltooid. Hier van getuige ook nog diverse loshangende kabels en losstaande zuiltjes die deels aan het oog zijn onttrokken door plastic. We vermoeden dat zich daaronder de lezers voor de chipkaarten ophouden. Maar of die CTA's nog ooit worden verwijderd.... ?

  30-10-2006 om 16:44 geschreven door wattman  


  29-10-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nederland, Den Haag: Randstadrail komt (deel IV)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen "Hij is lekker stil, hé". Het jongetje heeft samen met zijn vader plaatsgenomen op het bankje rechts achter de bestuurderscabine (tussen twee haakjes: in RR-taal op www.randstadrail.nl is dat een "cockpit", helaas heeft men de bestuurder niet geproveerd tot "piloot", zoals zijn collega's van Indian Railways"). Gelukkig heeft onze bestuurder het gordijntje niet gesloten zodat er genoten kan worden van een vrij zicht op de baan én de handelingen in de cabine. Onze jonge railfan kijkt intussen met grote aandacht door het raampje. "Kijk, hij bestuurt de tram met zijn hand, niet met zijn voeten". Inderdaad, ruim 55 jaar na de introductie van de pedaalbediening met de PCC-cars, iets dat ongewijzigd is overgenomen in de GTL's van de series 3000 en 3100, is in de serie 4000 het edele handwerk weer terugkeerd. Hoewel, er is een groot verschil. Het is geen machtige rijkruk waarmee het voertuig in bedwang wordt gehouden, maar meer een joystick.

  Ondertussen zijn we de Haagse tramtunnel bijna uit. Samen met een tiental andere passagiers is de Wattman op weg in een tram van lijn RR4 (of is het R4, zoals op het vertrektijdenstaatje op de halte Brouwersgracht was vermeld?), richting Zoetermeer. Geruisloos is de tram zeker. Het interieur oogt ook ruim en comforabel. Het instappen is zeer eenvoudig dank zij de lage instap. Over de vloer is de Wattman minder te spreken. Het oppervlak blijkt nogal glad. De vraag is hoe dit zich gaat houden als in de winter passagiers met besneeuwde schoenen de tram gaan bevolken.

  We lopen het Centraal Station binnen. Op het perron staat een grote groep passagiers te wachten. Het is duidelijk dat het allemaal mensen zijn die graag op de eerste dag dat de nieuwe trams hun deuren voor passagiers geopend hebben er een proefritje mee willen maken. Overigens liep het die eerste zondagochtend nog niet echt storm. De Wattman had er al rekening mee gehouden dat hij zich in een overbevolkte tram had moeten invechten. Maar dit bleek niet het geval. De trams boden nog een zeer ruime keuze aan zitjes. Nu twee uur later, komt er al wat meer volk kijken. Maar de openingsdrukte die men normaal aantreft? Nee daar is (nog) geen sprake van.

  We zijn gestopt langs het perron. Buiten klopt een HTM'er, portofoon in de hand, op de deur van de cabine. Dit doet vermoeden dat er iets aan de hand is. Intussen lopen een paar mensen met strippenkaarten in de hand door de tram, op zoek naar de stempelautomaat. Nee, die is er niet. Wel is de tram reeds voorzien van lezers voor de chipkaart, maar de stempelautomaat - die zal men op het perron moeten zoeken.

  Bestuurder en "chef" voeren intussen een ernstig gesprek. Het gezicht van onze bestuurder betrekt iets, en dan ... "Dames en heren, wie naar Zoetermeer wil moet overstappen op bus 5. Wegens een stremming gaan we niet verder dan de Houtsingel".
  Waar de Houtsingel zich precies bevindt, is even een vraag. Het schema van Randstadrail haltes in de tram kent deze niet. Maar onze jonge railfan brengt de oplossing. Het is de halte "Leidschenveen", zo legt hij zijn vader uit. Ondertussen oppert hij dat er wel een tram uit het spoor zal liggen. Het is te hopen dat het niet zo is...

  Kennelijk zijn er veel Zoetermeerders in de tram, want het voertuig loopt weer half leeg. De cabinedeur wordt weer gesloten en weer gaan weer op reis. Met 40 kilometer per uur rijden we het tramviaduct op, op weg naar het eigenlijke nieuwe traject. De afslag wordt genomen met een snelheidsbeperking van 25 kilometer en dan ... sukkelen we door met 35 door de netkous naar de volgende halte. Aan de borden langs de baan te zien is deze vrij lage snelheid een tijdelijke kwestie. Er is nog hoop. Maar zo'n gangetje doet toch afbreuk aan het snelle imago dat uit de trams zelf spreekt.
  Achter ons is inmiddels het gesprek ook gekomen op de snelheid. "Die sprinter reed toch sneller tussen Zoetermeer en Den Haag", merkt iemand op. Wellicht is de Wattman na zijn bezoek aan München ook verslaafd geraakt aan snelheid, want ook dit valt een beetje tegen, en we denken met heimwee terug aan de tijd dat met een inrukkende tram van lijn 1 tussen Delft en Rijswijk langs de Delftweg een snelheid van over de 80 km/uur werd gehaald!!!! Zal Randstadrail, mocht lijn 1 ooit omgebouwd gaan worden dit kunnen evenaren?

  Op het station "Beatrix Kwartier" (vraag een willekeurige Hagenaar waar dit is, en men kijkt u met onbegrip aan) is inmiddels de openingsparty in volle gang. Men heft het glas op het succes van Randstadrail. Maar wij moeten verder...

  29-10-2006 om 17:58 geschreven door wattman  


  28-10-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nederland, Den Haag: Randstadrail komt (deel III)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen "Sorry, buiten dienst". Met behoorlijk veel moeite is deze tekst te ontcijferen in de bestemmingsaanduider (wie een beter woord heeft mag het laten weten) van deze tram. De Wattman dacht eerst nog dat zijn bril beslagen was, dan wel dat het juist dit voertuig was dat voorzien was van een buitengewoon beroerd leesbare bestemming, maar helaas... Alle nieuwe trams (of moeten we enthousiast spreken over futuristische Randstadrail voertuigen) hebben een dergelijke nauwelijks leesbaar display. Voorlopig geen probleem. Vooralsnog rijdt er maar een lijn (RR4 naar de Monstersestraat). Maar we mogen toch hopen dat een en ander voor de indienststelling van RR3 (per december, zo laat men ons weten op de webpagina www.htm.net) aangepast is.
  Ter compensatie: de trams zijn wel voorzien van heldere lichten. Men zou haast over schijnwerpers kunnen spreken.

  Hoe het ook zij, op deze laatste dag van het proefbedrijf "zoemen" de nieuwe trams regelamtig voorbij. Helaas (nog) wel met onregelmatige tussenposen.

  De Wattman die zich intussen behoorlijk heeft verbaasd over het sardineblikjesvervoer door de tramtunnel (die lijn 3 missen we nog elke dag) heeft zich vandaag snel naar www.htm.net begeven om de frequentie van de nieuwe lijn RR4 te bekijken. De frequentie van elke 5 minuten overdag (zelfs op zaterdag en zondag) ziet er zeer luxe uit. Zeer prettig voor die Zoetermeerders die tot nu toe volhard hebben in het vervangend busvervoer en zich nog niet tot hun private vervoermiddel gewend hebben.
  Voor de Hagenaar echter de vraag of er echt behoefte is aan zoveel trams naar de Monstersestraat. Maar goed, ook dat eindpunt is maar tijdelijk!

  28-10-2006 om 00:00 geschreven door wattman  


  27-10-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nederland, Den Haag: Randstadrail komt (deel II)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Het werd nog spannend. Het persbericht dat verscheen liet nogal wat twijfel over: 

  Storingen bemoeilijken proef RandstadRail (Den Haag, 24 oktober 2006, www.randstadrail.nl)
  Uit de laatste testresultaten van het proefrijden voor RandstadRail blijkt dat de RandstadRail 3 (Den Haag MCH Westeinde – Zoetermeer Centrum West) en de Erasmuslijn (Den Haag Centraal – Rotterdam Hofplein) nog niet op zondag 29 oktober in gebruik kunnen worden genomen. Op RandstadRail 4 (Monstersestraat – Zoetermeer Oosterheem) vinden de komende dagen nog proefritten plaats. Op basis van deze ritten en de gestelde veiligheidseisen wordt vrijdag 27 oktober beslist of RandstadRail 4 op 29 oktober kan starten.

  Hoe het precies met de storingen zat, was niet duidelijk. De Wattman had zelf intussen slechts een tweetal onaangenaame noodremmingen "ondergaan" nabij het wissel bij de aansluiting tussen de lijnen 2 en 6 en Randstadrail nabij het tramstation Ternoot. De seinen bleven op rood staan, en ARI ingrepen waren het gevolg.
  Op vrijdag de 27e kwam dan tenslotte toch nog groen (of liever zouden we moeten zeggen: "geel") licht. RR4 zal zondag eindelijk dan gaan rijden.
  Op de foto de haltepaal op de halte Brouwersgracht, waarbij linksonder een zuiltje is te zien dat kennelijk bedoeld is voor een stempelautomaat. Of het stempelen buiten nu een slim idee is, moeten we nog bezien. Intussen kunnen we ook verwachten dat de mechanische methode van "ontwaarden" van het vervoersbewijs zijn langste tijd gehad heef. De chipkaart is toch in aantocht.

  27-10-2006 om 00:00 geschreven door wattman  


  17-10-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verrassing in München
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Afgelopen week was de Wattman om professionele redenen in het Zuid Duitse München. Een speurtocht langs de beschikbare bonnen op internet maakte het niet duidelijk of van de befaamde "Kurzgelenkwagen" van het type P3/p3 (bouwjaar 1966-1968) nog exemplaren in de normale dienst reden. De aanwezige berichten deden echter vermoeden dat van deze "klassieke" trams niets meer over was dan de trams ten behoeve van bijzondere ritten.
   
  Inderdaad werd op de eerste dag van het verblijf een losse P3 motorwagen aangetroffen op een dergelijke bijzondere dienst in de keerlus Sendlinger Tor, maar daar hield het dan wel bij op. Voor de rest waren er alleen de meer recentere langevloer trams aan te treffen.

  Tot donderdagochtend... Op weg naar het stadscentrum in lijn 21 schoof bij het Hauptbahnhof gekomen plotsling een P3/p3 tramstel op lijn 19 naar Passing uit de zijstraat. Een snelle overstap maakte het nog mogelijk om in de bijwagen van het P3/p3 tramstel een plaatsje te zoeken. Tijdens de rit naar Passing werd het duidelijk dat de oude wagens nog prima meekunnen met het tempo van het lange vloermaterieel. Wel is er enige vertraging onderweg aangezien de instap toch niet zo eenvoudig is voor ouderen en mensen met kinderwagens.

  Op de terugweg van Passing werd plaatsgenomen in de motorwagen. Het heerlijke geluid van de motoren tijdens de snelle tocht terug naar het centrum van München maakte de rit op lijn 19 tot een waar genoegen.

  De verrassing was compleet toen bleek dat er niet slechts een stel actief was op lijn 19, maar ook een tweede. In de loop van de dag verscheen ook een stel op lijn 27 voor de lens. Tevens was 's middags nog een losse P3 op pad als partytram.

  Toch ziet het er naar uit dat de tram op hun laatste wielen rijden. Volgens een locale "wattman" zouden spoedig nieuwe trams worden afgeleverd, waarmee (nog dit jaar?) een einde zou komen aan deze typische gelede wagens.

  Meer informatie, en twee geluidsfragmenten, is te vinden op het volgende adres: http://www.tram.org/fmtm/museum/P3.16.html

  17-10-2006 om 21:36 geschreven door wattman  


  15-10-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nederland, Den Haag: Randstadrail komt (deel I)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  "Vanaf zondag 8 oktober start HTM met het proefbedrijf van RandstadRail. Dat betekent dat HTM met een groot aantal RandstadRail-voertuigen op het RandstadRail-traject gaat proefrijden. Dit traject loopt van De Uithof via de tunnel Grote Marktstraat naar het Centraal Station en Zoetermeer.
  Omdat er dan teveel trams door de tunnel rijden, rijdt tram 3 tijdelijk om via de Gravenstraat naar het voorlopige eindpunt Centraal Station." (mededeling op www.htm.net)

  Was zo'n 15 jaar geleden het kruispunt Spui/Grote Marktstraat/Kalvermarkt de grote bottleneck in het Haagse tramtunnel, een vraagstuk waar de tramtunnel door de Grote Marktstraat de oplossing voor zou gaan bieden, nu blijkt deze ondergrondse tramroute zelf een bottleneck te zijn. Tramlijn 3, reeds ingekort aan de Loosduinse kant wegens de ombouw naar Randstadrail, werd daar het "slachtoffer" van.
  Aangezien het proefbedrijf voor Randstadrail op 8 oktober (eindelijk!) van start ging waren de trams van deze lijn niet meer gewenst op deze as van het tramnet. Gevolg: lijn 3 werd uit de tunnel verbannen en moet voor zijn laatste maanden zijn weg bovengrond naar de Rijnstraat (Centraal Station - laag) zoeken.
  Na zijn terugkomst uit München trof de Wattman daarom een lijn 3 aan op de bovengrondse sporen op de Prinsegracht (ter weerskanten van de tramtunnel toerit), even voordat de tram zijn oude route zou hervatten. Dit verklaarde overigens ook de overvolle trams van de lijnen 2 en 6. Een frequentie van 15 minuten door de tramtunnel is op een dergelijke zondag (waar zoals men wellicht zal weten het kooplustig publiek zich in grote getale naar de binnenstad verplaatst) niet bepaald een garantie voor comfort. De versterking van lijn 3 op deze verbinding wordt ernstig gemist.
  In de loop van de volgende week werden trouwens ook trams onder het lijnnummer 3K aangetroffen. Een juiste aanduiding voor deze "geamputeerde" lijn, zo lijkt het de Wattman.

  15-10-2006 om 00:00 geschreven door wattman  


  28-08-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nederland, Den Haag (HTM) Laatste dag tramlijn 3 naar Loosduinen (vervolg)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Een fotoverslagje van afgelopen zondag staat inmiddels op het internet. Neem een kijkje op de Wattman webstek, en meer bepaald http://www.wattman.net/actueel/htmlijn3.htm

  Hier op de Wattman-blog een plaatje van die zondag waaruit moge blijken dat de inkorting van tramlijn 3 niet slechts met RandstadRail te maken heeft. Men gaat ondermeer ook het riool in de Aalte Noorderwierstraat vervangen.
  Dit lijkt geen overbodige luxe, als men dit fototje ziet. Dit was het resultaat van een buitje dat zo'n kwartiertje duurde. Een van de vele regenbuien die we deze augustus maand over ons heen kregen. Als men zich afvraagt, hoe zit het met de moesson in India, is mijn antwoord simpel: gelijk als Europa in augustus.

  Laten we hopen dat september ons beter weer gaat brengen...

  28-08-2006 om 22:24 geschreven door wattman  


  27-08-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nederland, Den Haag (HTM), Laatste dag tramlijn 3 naar Loosduinen
  Klik op de afbeelding om de link te volgen De nieuwe jaardienstregeling in Den Haag gaat morgen, maandag 28 augustus, in. 

  In HTM mededeling nr. 191 valt hierover onder meer het volgende te lezen:

  "Tram 3 rijdt vanaf De Savornin Lohmanplein naar Station Laan van Nieuw Oost-Indië. Op het gedeelte tussen De Savornin Lohmanplein en Arnold Spoelplein (Loosduinen) worden bussen ingezet (...) Zodra RandstadRail door de tramtunnel gaat rijden, zal tram 3 niet meer door de tramtunnel rijden. Het traject van tram 3 wordt dan De Savornin Lohmanplein - Centraal Station."

  De reden is dat, in verband met de komst van RandstadRail (die een verbinding Loosduinen - Zoetermeer zal gaan verzorgen) ondermeer de Aaltje Noorderwierstraat zal worden gereconstrueerd. Zo worden de tramsporen vervangen, het riool en voetpaden vernieuwd en een nieuw fietspad worden aangelegd. Ook moeten nog enkele haltes (zoals die bij de Muurbloemweg) worden verbouwd.

  Dat betekent dus dat tramlijn 3 vandaag voor het laatst het traject "Bohemen" (de naam van het voormalige eindpunt op het Savorning Lohamanplein) naar "Loosduinen" berijdt. In de folders wordt aangegeven dat de inkorting tot het Savornin Lohanplein tot en met 9 december a.s. zal duren. Of we de tramvoertuigen nog ooit terug zullen zien op dit stuk wordt uit de officiële berichtgeving rond RandstadRail (
  www.randstadrail.nl) zelf niet duidelijk. Een brief aan de omwonenden van de gemeente Den Haag vermeldt echter dat vanaf 10 december de RandstadRail voertuigen het traject zullen overnemen.

  Overigens, hoe het precies zit met de "tram 3" die in het citaat hierboven wordt genoemd, moeten we nog even afwachten.

  Reden genoeg voor de Wattman om de regenbuien (een verschijnsel dat inmiddels normaal lijkt te gaan worden in de augustusmaand) te trotseren en een blik te werpen de vertrouwde rode GTL's op het traject naar Loosduinen. Hierbij een plaatje aan het Arnold Spoelplein. Een kleine fotorapportage zal binnenkort verschijnen op het internet.

   

  27-08-2006 om 13:13 geschreven door wattman  


  12-08-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nederland, Den Haag (HTM) ontsporing 3072 Centraal Station
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Nog een plaatje, maar nu meer dichtbij: de kraan wordt in gereedheid gebracht.

  12-08-2006 om 21:06 geschreven door wattman  


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nederland, Den Haag (HTM) ontsporing 3072 Centraal Station
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Zaterdag 12 augustus ontstond een nogal ongelukkige situatie door een ontsporing op de oost-west as van het Haagse tramnet. Rond kwart over twaalf liep de 3072 van lijn 6 bij het uitrijden van het tramstation Centraal Station uit de rails. Hierdoor was tramverkeer door de tramtunnel en over het tramviaduct onmogelijk geworden. De lijnen 2, 3 en 6 maakten een lus door de binnenstad om uit te komen in de Rijnstaat ("Centraal Station laag"). Passagiers met verdere bestemmingen moesten naar het busplaform om een plaatsje in de tehulp geschoten pendelbussen te zoeken.
  Deze situatie duurde nog tot in de avond. De tram stond namelijk pas om vijf over zeven weer in de rails. Niet dat de werkzaamheden zo lang duurde, maar de ongelukkige tram werd na een inspectie door de hulpdiensten noodgedwongen achtergelaten in afwachting tot het moment dat de kraan van de Haagse brandweer in akte kon komen. Dat gebeurde uiteindelijk nadat om kwart over zes de spanning op de bovenleiding in de Rijnstraat (dus onder het tramviaduct) uitgeschakeld kon worden. Dit laatste betekende dat de lijnen 9, 15/16, 17 én de omgeleide trams van 2, 3 en 6 een alternatieve route moesten kiezen.
  Gelukkig ging het hersporen zelf vlot, zodat even na 7 uur de 3072 weer terug in het juiste spoor stond. Zo'n kwartier later was de brandweerkraan weer onderweg naar de brandweerkazerne en kon daarna de Rijnstraat weer vrij gegeven worden.
  Herstel van het tramverkeer over het tramviaduct heeft de Wattman maar niet afgewacht... Toen hij terugliep om de bus terug naar huis te pakken, stond de 3072 er nog, met een grote groep in oranje veiligheidsvestjes gestoken personen die deskundige blikken op de tramrails wierpen.

  Hierbij een foto van het gebeuren uit een iets minder gebruikelijk perspectief. Wellicht, als er tijd is, morgen meer plaatjes op het net.

  12-08-2006 om 21:00 geschreven door wattman  


  08-08-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Antwerpen: einde van de noodbrug nabij
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Iedereen kent hem. Hij werd in maart 1972 aangelegd: de noodbrug in de Leien nabij de Rooseveltplaats, ook wel bekend als de "IJzeren Brug".
  Het was de bedoeling hem af te breken na het afronden van werken voor de premetro op deze plek. 
  Het duurde nog 34 jaar. Vorige week werd de brug dan eindelijk afgeloten voor het autoverkeer, en in de nacht van 11 op 12 augustus wordt de brug afgebroken. 
  In verband met de afbraak zal het tramverkeer van vrijdagavond tot zaterdagochtend zijn gestremd. De lijnen  10, 11, 12 en 24, die dit punt passeren, zullen gedurende die periode worden ingekort tot de lus op het Astridplein.

  08-08-2006 om 20:44 geschreven door wattman  


  06-08-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgische Seaking te Katwijk
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit blog begint langzamerhand een half tram - half luchtvaart blog te worden. Hoe het ook zij, weer eens een Belgisch plaatje. Gisteren was in Katwijk een van de befaamde Seakings van 40 sqn Heli van de basis Koksijde te gast in het Nederlandse Katwijk. Dit ter gelegenheid van de jaarlijkse reddingsdemonstraties die in deze kustplaats gehouden worden.
  De helicopter is sinds 2001 voorzien van een speciaal jasje in verband met het feit dat de Seakings toen 25 jaar in dienst waren van de Belgische luchtmacht. Overigens hebben de toestellen hun langste tijd gehad, o.a. wegens het langzamerhand ontbreken van de benodigde wisselstukken. Zij zullen binnen afzienbare tijd vervangen worden door nieuwe reddingshelicopters van het type HN90.
  Voor meer info verwijs ik de lezer naar de site http://www.seaking-koksijde.be/

  06-08-2006 om 10:11 geschreven door wattman  


  21-07-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Den Haag (Nederland): "MIND THE GAP"
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Gisteren aangetroffen op het tijdelijke perron op het Centraal Station: de Haagse versie van de bekende waarschuwing in de Londense metro: "Mind the gap!" Niet met woorden (en een omgeroepen waarschuwing), maar middens een plaatje wordt de reiziger gewaarschuwd voor het gevaar tussen perron en tram te stappen.

  Overigens zijn er meer haltes waar zo'n waarschuwing gepast zou zijn. In afwachting op de inzet van de nieuwe trams (de serie 4000) is de ruimte tussen halteperron en tram soms akelig breed geworden. Het meest gevaarlijke lijkt intussen de halte Oostinje (2, 3 en 6), waar het vooral voor ouderen moeizaam is om nog in de tram te geraken. Het meest vreemde is trouwens dat de halte daar aangepast lijkt te zijn voor de nieuwe lange vloetrams, maar dat deze volgens de huidige plannen niet komen te rijden. Of heeft men een voorschot genomen voor de (verre) toekomst?

  21-07-2006 om 08:38 geschreven door wattman  


  21-06-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marine Vliegkamp Valkenburg: het einde
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Motregen, overgaande in een mals buitje, een frisse wind, donkere lucht en een Brequet Atlantic (de 61+11) van Marinefliegergeschwader 3 en een Orion (98+01) op het "main platform" van Valkenburg, dat was het dan...
  Van het "beloofde" (lees: gehoopte) afscheid waarbij de Orion geescorteerd werd door de Atlantic was geen sprake. Beide vliegtuigen vertrokken solo, met ruim een uur tussenpoos. Daarmee was het Duitse opleidingssquadron vertrokken. 
  De Wattman had het vertrek van niet meer afgewacht en intussen reeds vertrokken in de hoop de meeste regen voor te zijn. Op de terugweg van de zogenaamde C-poort, de zijingang tot het vliegkamp waarvan ook bijgaande foto is gemaakt, kwam hij nog een Duitse spotter tegen die zich te voet naar het velg bewoog. Het is te hopen dat de goede man een goed regenscherm bij zich had, want zo'n 5 minuten later begon de motregen over te gaan in wat steviger buitje. 
  Het weer was miserabel, het afscheid was miserabel, zo schreef iemand op het internet. Een betere omschrijving zou ik niet kunnen bedenken. Voorlopig het laatste luchtvaartplaatje op dit Blog. Afscheid van 10 jaar spotten op Valkenburg... 

  21-06-2006 om 00:00 geschreven door wattman  


  20-06-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laatste vluchten Marine Vliegkamp Valkenburg (Nederland) II
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Morgen, 21 juni, is het zo ver. De planning is dat de 98+01, de laatste overgebleven Orion op Valkenburg rond 10.00 uur zal vertrekken. Als het weer niet te slecht is (er wordt weer eens regen voorspeld) zal de Wattman aanwezig zijn om getuige te zijn van deze historische gebeurtenis.
  Hierbij nogmaals een plaatje van dit toestel op afgelopen vrijdag, maar nu meer in detail. Helaas zijn de Duitse vlaggen op de romp niet van een zodanig formaat dat de herkomst onmiddellijk opvalt. Ook de tekst "Marine" had een stuk groter gekund. Wie scherpe ogen heeft kan wellicht nog het ankertje achter de cockpit ontwaren. Wat dat betreft was het Nederlandse Rood-Wit-Blauw een stuk opvallender.

  20-06-2006 om 00:00 geschreven door wattman  


  19-06-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laatste vluchten Marine Vliegkamp Valkenburg (Nederland)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Bij uitzondering een vliegtuigplaatje. Een Orion van de Duitse marine (de 98+01 voor de liefhebbers) die opstijgt vanaf Valkenburg.

  Inderdaad: een andere hobby van de Wattman in de afgelopen jaren; het spotten van militaire vliegtuigen, vooral op en rond het Vliegkamp Valkenburg, in het verleden basis van de Orion vliegtuigen van de Koninklijke Marine.

  Was vorig jaar reeds een einde gekomen aan de Nederlandse partrouilles, nu is het einde echt nabij. Na de verkoop van de Orion toestellen aan de Duitse marine werd Valkenburg nog gebruikt voor de opleiding van de Duitse bemanningen.

  Afgelopen vrijdag werden de allerlaatste oefenvluchtjes gemaakt. De Wattman was erbij en was getuige hoe rond 11.00 uur 's ochtends de 98+01 zijn laatste "touch and go" maakte en een paar minuten later weer op de landingsbaan stond, om vervolgens terug te taxien naar de "flightline", waarna de motoren werden afgezet.

  Deze week zullen de laatste twee toestellen naar Duitsland worden overgebracht. Aanstaande woensdag is het echt gedaan en kan de poort op slot. Hoewel... het veld blijft voorlopig (men spreekt tot 2012) nog luchtvaartterrein, en de locale vliegclub met zijn zweefvliegtuigen zal er nog gebruik van kunnen maken.
  Desondanks, met het opstijgen van de laatste Orion zal een tijdperk worden afgesloten.

  Zie voor meer info:
  http://home.casema.nl/falcons/ (website van de plaatselijke spottersclub)
  http://home.wxs.nl/~erboblex/ehvb.htm (overzicht van de bezoekers tot en met mei 2005)
  http://home.wxs.nl/~p3orion/index.html (werkelijk alles over de P3 Orion!!!!)

  19-06-2006 om 21:09 geschreven door wattman  


  11-06-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wattman is terug
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Regelmatige bezoekers van de Wattman blog zullen zich wellicht afgevraagd hebben waar de Wattman gebleven is.

  Drukte op het werk en een tussentijds uitstapje naar het buitenland maakten het helaas onmogelijk om dit Blog bij te werken.
  Na een bezoek aan Londen in de afgelopen dagen is de Wattman echter terug op het web. Hierbij alvast een plaatje van een Londense rode dubbeldekker, nee geen Routemaster, hoewel die in beperkte mate nog in de normale dienst zijn aan te treffen.

  De foto is gemaakt in Southall. De tram die ooit door Main street reed is reeds lang verdwenen en we moeten het doen met de bussen van Stagecoach en Blue Triangle. De laatste uitbater is wellicht bij de lezers bekend van de collectie traditionele bussen, RT´s en RM´s die soms bij bijzondere gelegenheden op de lijnen van het Londense busnet zijn aan te treffen. Maar ook de meer dagelijkse bussen van Blue Triangle zijn het fotograferen waard vanwege de blauwe driehoeken op de voorzijde en zijkanten die verwijzen naar de naam van dit bedrijf.

  11-06-2006 om 21:54 geschreven door wattman  


  27-04-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Antwerpen, Bolivarplaats: proefrit 7112 gisteren
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Dankzij Erik de Cleene, die afgelopen woensdag aanwezig was op de Bolivarplaats, kan op dit Blog een plaatje getoond worden van de 7112 op zijn proefrit. Op te merken valt dat de tram reeds de nieuwe lijnfilm toont: "Sportpaleis - Bolivarplaats". Eric, bedankt voor het toezenden van deze fraaie foto.
  Tevens maak ik van de gelegenheid gebruik om het berichtje hieronder te corrigeren. Lijn 12 zal doorrijden naar de Bolivarplaats met in gang van zaterdag 29 april (en niet vrijdag).

  27-04-2006 om 21:56 geschreven door wattman  


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Antwerpen: afscheid van de keerlus Zuidstation
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Ter gelegenheid van het afscheid van lijn 12 aan de keerlus aan het Zuidstation, een plaatje van PCC 7045 in zijn reklamekleedje, op het punt de lus op te draaien.
  Het is overigens de bedoeling dat ook de huidige keerlus in zijn geheel verdwijnt, en wordt vervangen door een nieuwe iets verder op gelegen.

  27-04-2006 om 21:43 geschreven door wattman  


  26-04-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Antwerpen: lijn 12 per vrijdag 29 april naar de Bolivarplaats
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Vanaf aanstaande vrijdag zal de bestemmingsfilm Sportpaleis - Zuidstation (als het goed is) verleden tijd zijn. In elk geval zullen de trams van lijn 12 vanaf die datum gaan doorrijden naar de nieuwe eindpuntlus op de Bolivarplaats. Hiermee komt een einde aan het tijdelijke eindpunt Zuidstation zoals dat vanaf maart dit jaar, na de opening van lijn 5 en de nieuwe lijnvoering voor 12 en 24, voor deze tramlijn gold.
  Vandaag werden de nieuwe sporen op de Bolivarplaats ingereden door PCC 7112.
  Er ligt overigens in de Emiel Banningstraat reeds een kort stukje (nieuw) spoor, voor de toekomstige verlenging van lijn 8 van de Lambermontplaats naar de Bolivarplaats. Wanneer we de inhuldiging van deze verlenging (in feite kan men spreken over de de terugkeer van de tram op dit traject dat door lijn 3 werd verlaten in de jaren '60) kunnen verwachten is echter nog niet duidelijk.
  Bron: http://groups.yahoo.com/group/stadsenstreekvervoerbelgie/


  26-04-2006 om 22:30 geschreven door wattman  
  Foto  Mijn favorieten
 • Wattman thuisblad
 • De Lijn
 • v.z.w. VeBOV
 • Reclame trams in Antwerpen
 • De Digitale Reiziger
 • Wandelingen met Mars
 • Haags Tramnieuws
 • Blog van een Brusselse Wattman (en Francais)
 • Tramsporen: een eerbetoon aan de traditionele tram (oa de Buurttram)
 • Blog over de Brusselse tram

  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!