Hoewel men het aan de schone tram niet zou zeggen, het was toch echt de laatste zomer voor lijn 63.
We zien een S-motorwagen onderweg van Charleroi naar Fontaine-l'Evêque, op de route door Forchies-la-Marche. De oude mannen. gerieflijk gezeten op het bankje langs de weg, onderbreken even hun gesprek om een blik te werpen op de langsschommelende tram.
Aan de halte Krakeelpolderweg in Delft (naast halte voor de bussen van streekververvoerder Connexxion, ook voor tramlijn 1 van de HTM naar Den Haag) trof ik 10 dagen geleden deze gloednieuwe Parkeer & Reis voorziening aan. Oftewel een luxe, (hoewel onbewaakte) fietsenstalling.
Vandaag bleek dat er al (in bescheiden mate) gebruik van wordt gemaakt.
In de afgelopen maanden is hard gewerkt aan het Haagse Buitenhof. Het plein is nu autovrij gemaakt en voorzien van nieuwe bestrating. Hoewel er ooit plannen waren om de boog in de tramsporen, rond de voormalige kiosk van Berlage, weg te halen en de tramroute recht te trekken, is de situatie hetzelfde gebleven.
Na afronding van het werk, maakt het opgeknapte plein een zeer ruime indruk.
Deze tram vat niet alleen op door zijn groene reclamejasje voor ENECO, die ons daarmee 'groene stroom' wil aanprijzen, maar ook door het feit dat het de enige 'hoge' 3000 is die niet is voorzien van een LED display voor het lijnnummer en bestemming. Eenmaal gezeten in de tram valt nog een derde punt op: de geleding tussen de C- en B-bak maakt verschrikkelijk piepende geluiden.
Hoewel de tram op tijd was in Scheveningen, wordt het langzamerhand duidelijk dat we niet op tijd in Delft zullen aankomen. Dat heeft te maken met het feit dat de tram vanaf het Spui steeds drukker en drukker wordt, met alle vertragingen bij het uit- en instappen van dien en verder de vandaag ingegane omleiding van lijn 1 via de Laakkade/Laakweg en de Rijswijkseweg. Dit laatste is het gevolg van de werkzaamheden aan het tramspoor in Den Haag, die inmiddels ook lijn 15 al weken lam hebben gelegd. Aangekomen in Delft (na een kort oponthoud bij de geopende Reineveldbrug) blijkt dat men aan het breken is tussen de tramsporen bij de Nieuwe Plantage. De halte is daarom in beide richtingen iets verplaatst in de richting van Delft Station en er is zo'n metalen noodperron aangelegd.
Eenmaal aangekomen bij het Delftse station blijkt de vertraging nog mee te vallen, de tram is vijf minuten te laat. Dat betekent wel dat een hele groep mensen aan de halte staat te wachten op in te stappen.
Het is inmiddels 18.20 uur als ik de tram terugneem, en dat betekent dus een nauwelijks halfvolle tram. Dankzij de lengte van lijn 1 (de langste tramlijn van het HTM netwerk), kan men tot ruim na zevenen genieten van een 10 minuten frequentie terug naar Den Haag. De terugweg met de 3061 gaat veel sneller. De tram moet op de Scheveningse weg nog een noodremming uitvoeren. Door de gladde rails betekent dat het ingrijpen door de anti-slip en een hoop zandstrooien. Als de tram weer gaat rijden, ruiken we de lucht van de trommelremmen.
Na deze recente foto's uit de Sinjorenstad, een foto van een PCC in wat ik wel het allermooiste jasje van deze trams heb gevonden: de kleuren van de stad Antwerpen zelf.
Een lijn 11 kort na het vertrek van het beginpunt Ekstelaar, op de Boekenberg Lei (Deurne), 2 juni 1989
Van tramvriend S. Kuipers ontving ik een fraaie serie foto's van de Antwerpse tram, gemaakt op vrijdag 29 augustus.
De eerste foto's zijn gemaakt op de Kipdorpbrug, alwaar na de afbraak van de (tijdelijke) verkeersbrug over dit kruispunt, en de aanpassing van de tramsporen, het aanzicht danig veranderd is.
Verder een mooie foto van de 7001, die weer in zijn oude livrei rondrijdt over het tramnet (locatie: E. Banningstraat).
Tot slot het eindpunt Bolivarplaats, waar inmiddels ook lijn 8 naar toe verlengd is.
Hij noteerde deze dag de volgende trams in dienst:
Enig zoeken bracht dit plaatje; dezelfde locatie (hoeveel foto's zullen er niet zijn gemaakt op dit punt).
We waren zojuist met de SJ 9170 op lijn 92 uit Thuin aangekomen, en er volgde een ontmoeting met de S 9151 op lijn 90. Hoewel de bestemmingsfilm van de 90 anders doet vermoeden, reden de S-motorwagens op dat moment slechts op het traject Charleroi - Anderlues.
Uit het plakboek van Wattman (deel 4): Anderlues Jonction
Nog een plaatje uit het 'Zwarte Land' in de jaren '80. Mijn favoriete reisbestemming in die tijd.
We zijn in juni 1982 aangekomen bij Anderlues Jonction. De bui is zojuist overgetrokken en de weg begint al weer langzaam op te drogen.
In de linkerboog wacht de S(semi-metro) motorwagen op lijn 89, om aansluiting te geven op de lijn 90 die zojuist uit Binche is aangekomen. In deze tijd reden de gelede trams van het type BN (serie 6100) slechts tussen La Louvière en Anderlues. Een aardig detail is nog het bord met het lijnnummer dat achter de ruit van de S motorwagen is geplaatst.
Echte tramromantiek, en al weer een kwart eeuw geleden. Wat lijkt de tijd soms toch snel te gaan...
Uit het plakboek van Wattman: SNCV type S op lijn 30
Een aardig plaatje uit het midden van de jaren '80: een motorwagen van het type S (om precies te zijn de 9068) te Morlanwelz, op weg tussen Anderlues en La Louviere. De vrije baan achter de tuinen, de masten en het seinlicht. Het is de typische sfeer van de 'Boerentram'...
In een periode dat in Nederland overal chipkaart lezers verschijnen in het openbaar vervoer een opvallend bericht in de Gazet van Antwerpen van 31 augustus:
"Vanaf donderdag 6 september kunnen tram-en busreizigers van vervoersmaatschappij De Lijn in Antwerpen en Gent hun rit betalen met hun gsm. De proefprojecten, in samenwerking met Proximus, rond het sms-systeem in de twee steden zijn een primeur voor West-Europa.
Eerder werd al bekend gemaakt dat de evaluatie van het proefproject is voorzien voor het voorjaar 2008. Als die positief uitdraait, zal het in de loop van 2008 in heel Vlaanderen mogelijk worden om een bus- of tramrit te betalen met een smsje via je gsm.
Na het versturen van een sms naar een bepaald nummer krijg je een sms terug. Dat ontvangen berichtje geldt dan als elektronisch vervoersbewijs. Via de gsm-operator wordt het ticketje afgerekend."
Via dit systeem van "mobile ticketing" moet de verkoop van vervoersbewijzen door de chauffeurs en bestuurders verminderen met als resultaat minder vertragingen.
Deze week werd meegereden met de 3020, 3032, 3039, 3044 3043, 3056, 3061, 3068 en 3114 (allen op lijn 1).
De volgende bijzonderheden zijn te melden: De 3003 rijdt rond met een verwrongen stroomafnemer (voor); De 3020 mist zijn lijnfilm achter (er wordt nu lijn gloeilamp vertoond); De 3114 heeft een opvallend motorgeluid bij het optrekken.
Op deze halte bij de Stuyvesantstraat lijkt er zelfs geen ruimte voor het haltebord. In werkelijkheid is het bord in de lengterichting geplaatst en daardoor onzichtbaar in de rijrichting.
Niet alleen de trams 2 stopt hier, maar ook de bussen van lijn 23. Ook zijn, zolang Randstadrail de dienst op het traject naar Zoetermeer nog niet kan hervatten, door de wachtende passagier ook de ultramoderne Regio Citadissen te bewonderen. Kijken mag, instappen niet...