De meesjes komen opnieuw massaal aangevlogen naar onze tuin. Ik heb een paar mezenbollen opgehangen maar die blijven onaangeroerd, de voedersilo met nootjes daarentegen wordt druk bezocht.
Vlaanderen heeft gestemd! De vogel van het jaar 2024 is niemand minder dan de huismus.
Blijkbaar is het aantal huismussen sterk gedaald, maar dat merk ik evenwel niet in onze tuin.
Misschien komt dit omdat we veel groenblijvende struiken in de tuin hebben waarin ze kunnen schuilen en een nest bouwen en de aanwezigheid van onze vijver waar ze regelmatig hun dorst kunnen lessen.
Vandaag 5 november en zojuist volgende foto's nog gemaakt in de tuin.
Ja, je ziet het goed, de dahlia's bloemen dus nog steeds. We hebben dan ook nog geen vorst gekend.
Een teken aan de wand dus dat de opwarming van de aarde zich voortzet.
Akkoord deze rode variant hierboven ziet er niet zo mooi meer uit, maar
de bloemen brengen nog altijd kleur in de tuin
Ik kies er de laatste jaren voor mijn dahlia's in de grond te laten overwinteren i.p.v. ze te rooien en op te bergen tegen de vorst.
Het is een keuze die je maakt en indien ze alsnog afsterven in de grond, kun je in het tuincentrum er gemakkelijk een aantal nieuwe op de kop tikken tegen een aanvaardbare prijs.
Ik begin met minder goed nieuws: liefst 2 grote stamrozelaars en 1 kleine stamrozelaar gaven er de brui aan na afloop van de winter. Je ziet direct of er nieuwe blaadjes ontstaan, maar als je in het begin van de lente vaststelt dat dit niet of nauwelijks het geval is, moet je conclusies trekken.
Maar niet getreurd, hierna de mooiste 10 rozenfoto's van het afgelopen jaar uit onze tuin.
November wordt de rozenplantmand van het jaar genoemd.
Kweek je zelf rozen of wil je er nieuwe aankopen en in de grond steken dan is november de maand bij uitstek om dit te doen.
Je vindt in veel tuincentra nu reeds rozen met blote wortel. Deze zijn niet zo duur als containerplanten en laten zich gemakkelijk planten.
Ik kweek ook zelf rozen door stekken te nemen tijdens de winter snoei.
Ik neem stekken van ongeveer 30 à 40 cm.
Met een goeie snoeischaar knip je schuin boven een oog af en onderaan een oog bij het andere uiteinde van de stek.
Die stekken steek ik dan schuin in de aarde (zie foto hierna: vrijgekomen plek in de groenten tuin) en je mag er donder op zeggen dat je meer dan de helft overhoudt tot waardige planten die je achteraf kunt uitplanten waar je maar wil of die je kan uitdelen aan familie of vrienden.
Let op! Nooit rozen planten op een bed waar eerder rozen stonden ofwel moet je de oude grond afgraven en deze vervangen door nieuwe grond.
Waterlelies zijn de perfecte aanvulling voor je vijver. Ze zorgen voor de nodige schaduw en zijn daarenboven ook nog mooi om zien.
We hebben de 4 kleuren in onze vijver (wit, roos, geel en rood) en jaar na jaar groeit de omvang van deze prachtige planten. Ze gebruiken o.a. de uitwerpselen van de vissen als voeding om weelderiger te worden.
Wat was er nu in feite eerst: de buxusmot of de buxusrups? Dit is een vraag identiek als: "wat was er eerst de kip of het ei?"
In elk geval met onze buxus-collectie zien we beide liever niet. De vraatzucht van de rupsen is namelijk ongekend en meedogenloos voor onze buxusbollen -en hagen.
Als je de vogels ziet neerstrijken op je buxus moet je er als de kippen bij zijn, want meestal is dit een teken aan de wand dat de buxuslarven hun buikje vol aan het eten zijn.
Ik heb dit kalenderjaar al zeker 8 keer gesproeid en blijkt dat de producten die ik aanwend deze beestjes niet meer kunnen afremmen.
Een rups op wandel op het tuinpad
Een rups in actie.
Een buxusmot en enkele rupsen gevangen in een plastiek doos.
Een rups iets meer in detail tijdens haar werkzaamheden.
Ik ben Erik Dhaeyer, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Nonkel Erik.
Ik ben een man en woon in Galmaarden (België) en mijn beroep is gepensioneerd preventieadviseur.
Ik ben geboren op 26/09/1957 en ben nu dus 67 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: tuinieren, reizen, wandelen, fotografie, lekker uit eten gaan, ....