Na een zoveelste slechte aardappeloogst, in de volksmond "de plaag" genoemd, kwamen wij medio 2001 op het idee om de oppervlakte die vrijkwam in onze groentetuin te benutten voor een siervijver.
De moestuin verhuisde naar een vrijgekomen lapje grond (+/- 90 ca) waar vroeger kippen en eenden hun onderkomen vonden.
Het merendeel van deze dieren werd aan familie cadeau gedaan, maar een klein deel belandde alsnog in de diepvriezer en achteraf in de pan. Voor het slachten van de kippen heb ik evenwel beroep gedaan op mijn schoonvader. Zelf kon ik het niet over mijn hart krijgen om deze tweevoeters een kopje kleiner te maken.
Voorbereiding
Een vijver opstarten is een heel karwei en dus hadden wij ons grondig voorbereid.
Verschillende boeken werden uitgepluisd, internetsites geconsulteerd en natuurlijk werd ook het veldwerk niet over het hoofd gezien.
Belangrijkste naslagwerken:
De siervijver (biologisch evenwicht sleutel tot gezond en helder water) - Luc Deprez
Het vijverboek - Ada Hofman
Vijvers - Ada Hofman
Rotstuinen en vijvers (Timelife)
Tuinvijvers - Peter Stadelmann
We bezochten verschillende tuinen (o.a. tijdens de "open tuin" dagen) en vijvercentra zowel in Oost- als West-Vlaanderen, in Vlaams-Brabant, in Limburg tot in de provincie Antwerpen. We hebben dus meerdere vrije dagen opgeofferd om ideeën op te doen om onze droomvijver te verwezenlijken.
Om er een paar op te noemen:
Ollevier & Co - Ham
Tuin van Dina Deferme - Stokrooie (Hasselt)
Holvoet - Hulste (Harelbeke)
Garden Wizard - Erpe Mere
Domein van Huizingen
Aanvang van de werken
Vooreerst dienden de sparren (+/- 15 jaar oud), die de scheiding vormden tussen de groentetuin en de siertuin, te worden verwijderd. Een lastig karwei, gelet op het feit dat alle wortels dienden uitgegraven. Dit werk alleen al nam een paar dagen in beslag, want ze hadden al een mooie hoogte bereikt en als ik me goed herinner ging het over een 25-tal stuks die dienden omgezaagd, gekleind en weggevoerd.
Een vergunning met de nodige bewijsstukken (plannetjes, foto's e.d.) werd bij de bevoegde dienst bij het gemeentebestuur ingediend en een paar weken daarna, na ontvangst ervan en na het respecteren van de wachttijd kon dan uiteindelijk worden gestart met de werken.
Realisatie
Vooreerst werd de gehele oppervlakte onkruid -en steenvrij gemaakt.
Hierna plaatsten wij het bruggetje dat we hadden aangekocht en begon het uitpalen van de vijver.
Door het feit dat de vijver in trappen werd gegraven viel het eigenlijke graafwerk al bij al nog mee (+/- 2,5 dagen werk).
Een eerste trap werd gegraven op 20 cm diepte, de tweede op 50 à 70 cm, de derde op 100 à 120 cm.
Bedoeling hiervan was om op elk plateau waterplanten te zetten. In tuincentra vind je nl. bij elke waterplant ook informatie over de plantdiepte.
De opgegraven aarde werd op een hoop gegoten met de bedoeling achteraf een beekloop/waterval te creëren.
De diepte van de vijver in achtvorm met brugje was enerzijds 120 cm en 110 cm. Dit is voldoende diep om vissen toe te laten te overwinteren in het diepe gedeelte, ook al is het een strenge winter en is de vijver dichtgevroren.
Daarna werd gestart met het slaan van de azobe-paaltjes en hierop werd de ecolat-afboording aangebracht zodat er waterpas kon worden gewerkt. Dit is uiterst belangrijk zodat de vijver niet op één plaats overloopt !
Na dit alles werd het gronddoek aangebracht.
Onder deze gronddoek mag er ook ander materiaal zoals krantenpapier, jute zakken, karton e.d. worden aangebracht. Dit extra materiaal zorgt ervoor dat kleine steentjes die werden over het hoofd gezien bij de graafwerkzaamheden niet door de folie priemen en er gaten ontstaan in de folie.
Hierna werd al vlug de EPDM-rubberfolie geplaatst. Om de folie te plaatsen dienden wij evenwel beroep te doen op familie, vrienden en buren want deze woog +/- 500 kg.
Belangrijk is om de folie goed te ontplooien en deze in alle hoeken correct te plaatsen want eenmaal je begint met de vijver met water te vullen (best is leidingwater) kan je de plooien niet meer glad krijgen.
Vooraleer we evenwel starten met het vullen van de vijver werd er substraat op de bodem aangebracht. Dit substraat zorgt er voor dat micro-organismen zich kunnen ontwikkelen en slib beter gaat verteren.
Terzelfdertijd werden er ook een potje "Bacterial "toegevoegd. In dit potje zitten gedroogde micro-organismen die eenmaal in contact met water zich beginnen te ontwikkelen. Na een paar dagen zie je al kleine minuscule diertjes die zich in het vijverwater bewegen: duikerwantsen, watertorren, waterspinnen, libellen, enz.
Uiteindelijk bleef de teller staan op 18 kubieke meter water!!
Opstart vijver
Groot was onze verbazing toen na enkele dagen er al grotere waterbewoners werden opgemerkt namelijk 3 salamanders. Wellicht kwamen deze uit een vijvertje in de buurt en vonden zij onze vijver een ideaal vakantieoord. Toen wij medio 2002 evenwel de eerste vissen in onze vijver dropten, kozen de salamanders het hazenpad.
Kostenplaatje (in 2002)
Brug type "Houtland" (afmetingen: 290 cm op 90 cm): 27.590 BEF
Afwerking achteraf en tot op heden (beplanting, afboording met kasseistenen, enz.): prijs niet gekend ook al omdat dit een continu proces is, dat steeds vatbaar is tot verbetering.
Ondertussen heb ik ook een tweede vijverfilter met UV-lamp geïnstalleerd omdat mijn broer onlangs stopte met zijn vijver.
Ik ben Erik Dhaeyer, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Nonkel Erik.
Ik ben een man en woon in Galmaarden (België) en mijn beroep is gepensioneerd preventieadviseur.
Ik ben geboren op 26/09/1957 en ben nu dus 67 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: tuinieren, reizen, wandelen, fotografie, lekker uit eten gaan, ....