De datum werd gekozen door de Verenigde Naties (World Bee Day).
Hiermee wil zij de bewustwording vergroten van het belang van de bijdrage van bijen aan duurzame ontwikkelingen en de bedreigingen waarmee zij worden geconfronteerd zoals o.a. de Aziatische hoornaar.
De quote hierna, die ik op het internet vond, vond ik persoonlijk zo mooi en toepasselijk dat ik deze met jullie wil delen.
We staan namelijk niet meer stil bij de mooie dingen die ons omringen, waaronder de natuur en zijn altijd maar druk bezig om onszelf voorbij te hollen.
De naam spreekt voor zich, voorjaarsbloeiers zijn bloemen die er in het vroege voorjaar bij zijn.
Wens je dus op het einde van de winter of begin lente al genieten van kleur in de tuin voorzie dan zeker een aantal van deze planten of bloemen in je borders of in een aantal bloempotten.
In de winter zijn er de bloemen van de Helleborus (zie ander artikel op deze blog) als eerste bij, maar vanaf de eerste zonnestralen steken een aantal andere bloemen de neus aan het venster.
Om er een paar op te noemen: narcissen, krokussen, sleutelbloemen, sneeuwklokjes, blauwe druifjes, tulpen, enz.
Zij die me kennen weten dat één van mijn hobby's fotografie is, maar mijn foto's kunnen niet tippen aan de foto's die natuurfotografen maken.
Er zijn daar verschillende redenen voor, waaronder één mijn onkunde en twee de apparatuur waarmee ik fotografeer.
Maar ik ga niet klagen en kan enkel maar bewondering opbrengen voor de vele natuurfotografen met engelengeduld die er quasi hun beroep van maken om supermooie foto's te maken en deze te delen met de rest van de wereld.
Eén van deze verenigingen bij ons in de streek zijn de natuurfotografen Pajottenland.
Hierna link naar hun site, waar je een aantal juweeltjes kunt ontdekken. Klik hier
Helleborus of kerstroos is nog zo'n een gemakkelijke vaste plant die elk jaar tijdens de winter zorgt voor bloemen in je tuin.
Een goedkope plant is het niet, maar jaarlijks groeit de plant bij en je kan hem overal zetten: in volle zon, in halfschaduw of in de schaduw.
Snoeien hoeft niet, maar indien je dit wil, doe je dit na de voorjaarsbloei. Let wel op want het sap van de plant is giftig en kan huidirritatie veroorzaken. Dus best handschoenen dragen.
Bloeitijd: van december tot maart
Hoogte: 50 cm
Om kans op uitdroging te voorkomen is het ook beter de plant in de volle grond te zetten.
Via de vzw De Mark, een natuurvereniging bij ons in de buurt, kwam ik in contact met een ex-inwoner van ons mooie dorp Galmaarden, nl. Johan Ooghe.
Johan doet aan natuurfotografie en is verhuisd naar Jemeppe (Rochefort) in Wallonië, waar het volgens hem, rustiger en mooier wonen is vooral als je graag in de natuur vertoeft.
Zoals in een vorig artikel meegegeven is de putter de vogel van het jaar 2023 volgens Natuurpunt. Hierna een prachtige actiefoto van de distelvink (putter) die Johan mij doorstuurde.
Voor meer foto's, verwijs ik jullie graag naar zijn website: klik hier
Ik ben Erik Dhaeyer, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Nonkel Erik.
Ik ben een man en woon in Galmaarden (België) en mijn beroep is gepensioneerd preventieadviseur.
Ik ben geboren op 26/09/1957 en ben nu dus 67 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: tuinieren, reizen, wandelen, fotografie, lekker uit eten gaan, ....