November wordt de rozenplantmand van het jaar genoemd.
Kweek je zelf rozen of wil je er nieuwe aankopen en in de grond steken dan is november de maand bij uitstek om dit te doen.
Je vindt in veel tuincentra nu reeds rozen met blote wortel. Deze zijn niet zo duur als containerplanten en laten zich gemakkelijk planten.
Ik kweek ook zelf rozen door stekken te nemen tijdens de winter snoei.
Ik neem stekken van ongeveer 30 à 40 cm.
Met een goeie snoeischaar knip je schuin boven een oog af en onderaan een oog bij het andere uiteinde van de stek.
Die stekken steek ik dan schuin in de aarde (zie foto hierna: vrijgekomen plek in de groenten tuin) en je mag er donder op zeggen dat je meer dan de helft overhoudt tot waardige planten die je achteraf kunt uitplanten waar je maar wil of die je kan uitdelen aan familie of vrienden.
Let op! Nooit rozen planten op een bed waar eerder rozen stonden ofwel moet je de oude grond afgraven en deze vervangen door nieuwe grond.
Waterlelies zijn de perfecte aanvulling voor je vijver. Ze zorgen voor de nodige schaduw en zijn daarenboven ook nog mooi om zien.
We hebben de 4 kleuren in onze vijver (wit, roos, geel en rood) en jaar na jaar groeit de omvang van deze prachtige planten. Ze gebruiken o.a. de uitwerpselen van de vissen als voeding om weelderiger te worden.
Wat was er nu in feite eerst: de buxusmot of de buxusrups? Dit is een vraag identiek als: "wat was er eerst de kip of het ei?"
In elk geval met onze buxus-collectie zien we beide liever niet. De vraatzucht van de rupsen is namelijk ongekend en meedogenloos voor onze buxusbollen -en hagen.
Als je de vogels ziet neerstrijken op je buxus moet je er als de kippen bij zijn, want meestal is dit een teken aan de wand dat de buxuslarven hun buikje vol aan het eten zijn.
Ik heb dit kalenderjaar al zeker 8 keer gesproeid en blijkt dat de producten die ik aanwend deze beestjes niet meer kunnen afremmen.
Een rups op wandel op het tuinpad
Een rups in actie.
Een buxusmot en enkele rupsen gevangen in een plastiek doos.
Een rups iets meer in detail tijdens haar werkzaamheden.
Onlangs deed ik het deksel open van een oude kolenbak in onze tuin en ontdekte ik een aantal ... die druk in de weer waren (zie foto's hierna).
Ik dacht evenwel verkeerdelijk dat dit bijen waren en dat je mij binnenkort op een artisanale markt met mijn eigen honing zou terugvinden.
Marc, een collega-bestuurslid van de bloedgevers afdeling Galmaarden en tevens imker, plaatste mij evenwel onmiddellijk met beide voeten op de grond: het zijn nl. wespen.
Soms als je natuurfoto's neemt ben je je niet bewust van de details die je ontdekt bij het vergroten van zulke foto's (zie voorbeeld hierna): een rode roos met groene luizen.
Je kan zelfs duidelijk de ogen van de luizen detecteren.
En nee ik heb nog nooit mijn rozen bespoten met insecticide. Ik laat de natuur zijn gang gaan en indien echt nodig spuit ik de meeste weg met een waterstraal.
Vorig jaar hadden wij een potje cadeau gekregen met verschillende planten en bloemen.
Omdat de meeste bloemen en planten waren afgestorven en enkel de klimop had overleefd, had ik de pot buiten laten staan tijdens de winter en tot mijn verwondering staken er in de lente een aantal nieuwe stengels boven de pot uit.
Ik ben dan beginnen water geven tijdens de iets drogere periodes en de plant bleef maar groeien en er vormden zich ballonvormige bloemknoppen aan de plant.
Begin deze week ging één van deze bloemknoppen open en ontplooide er zich een mooie bloem. Na een beetje opzoekingswerk kwam ik uit op de ballonplant.
Blijkbaar is deze dus matig winterhard, wordt tot 40 à 50 cm hoog en bloeit ze van juni tot september.
Al bij al ben ik blij met deze onverwachte nieuwe aanwinst
Bestaat ook in het wit heb ik onlangs opgemerkt in de tuin van vrienden.
Onlangs merkte ik een wespennest op aan het plafond in één van onze tuinhuizen.
In het begin was er niet al te veel activiteit dus hoopte ik door de deur en het venster dicht te houden de gemoederen zouden bedaren, maar niets was minder waar.
Ze bleven maar aanvliegen en verschaften zich toegang via een spleet onderaan het dak. Spleet die ontstaan was door het werken van het hout gedurende de warme dagen.
Na een paar dagen groeide ook de omvang van het nest en trok ik mijn stoute schoenen aan en verwijderde zelf het nest.
Ik gebruikte hiervoor een plastiek doos (zie foto's hierna) die ik over het nest plaatste en dan verplaatste ik vliegensvlug de doos waardoor het nest loskwam en sloot ik deze af met het doosdeksel.
Slechts een viertal wespen ontsnapte, maar gelukkig bleken ze niet agressief en met een paar gemikte meppen kon ik ze elimineren.
De doos liet ik gesloten gedurende een paar dagen tot ik opmerkte dat ze wellicht door zuurstoftekort één voor één stierven.
Hopelijk krijg ik na het posten van dit bericht geen last met GAIA
Ik ben Erik Dhaeyer, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Nonkel Erik.
Ik ben een man en woon in Galmaarden (België) en mijn beroep is gepensioneerd preventieadviseur.
Ik ben geboren op 26/09/1957 en ben nu dus 67 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: tuinieren, reizen, wandelen, fotografie, lekker uit eten gaan, ....