- China is één grote bouwwerf: ze werken er letterlijk dag en nacht, 7/7 - Een familie met 3 kinderen is blijkbaar heel uitzonderlijk. Zeker als het 3 jongens zijn en hun haarkleur bleek is. Ze willen er allemaal mee op de foto. - In de industriële en/of toeristische zone is alles kraaknet. Zelfs elk blaadje dat van de bomen naar beneden dwarrelt, wordt ogenblikkelijk verwijderd. Er is dan ook bijzonder veel volk op de been om alle perkjes en voetpaden op te kuisen. Even buiten die zones, begint het wel meer op een vuilnisbelt te lijken. - Overal is security aanwezig, maar men heeft mij nog nooit om mijn identiteitspapieren gevraagd - Kinderen die geen pamper meer dragen, hebben broekjes aan met een spleet ter hoogte van de spleet. Zo kunnen ze in speedtempo hun boodschap(je) doen.
Goed gevonden door die chinezen... - De verkeerslichten staan aan de overkant van het kruispunt. Hierbij wordt ook ineens aangegeven hoeveel seconden je nog moet wachten of hoelang je nog tijd hebt om over te steken. - De meeste restaurants voorzien kleine kamertjes waarin je met een groepje kan gaan eten.
Mee alle chinezen en ook mee de deze
Zonder de Belgen, maar wel met ons 3 telgen! Timon, Lowiek en Matske in Suzhou
10-10-2008
10 okt: chinese kwaliteit
Eerder deze week hadden we een strijkplank gekocht in de Auchan. De duurste die er was. Hoewel de ayi ook wel graag wil strijken, wil ik er toch wel liever zelf aan beginnen. Van zodra ik het ding had uitgepakt viel mij al de onwaarschijnlijke labiliteit ervan op. Ik mag er nog maar aankomen of ik word al zeeziek. Paul besluit dat euvel 's avonds eens vlug op te lossen, maar van zodra hij het ding nog maar heeft opengedaan, springt er al een lasnaad kapot. Hij besluit er voor de rest maar van te blijven en komt met het lumineus idee een talloor onder één van haar poten te steken. Echt stabiel staat ze niet, maar het is al een tikkeltje beter. Het strijkijzer dat Paul eerder al gekocht had is van Philips. Het heeft bij het eerste gebruik ook al een klein mankementje. Het plast het water sneller uit dan ik het er kan ingieten... In België zouden we het waarschijnlijk terug naar de winkel brengen. In China zijn we iets minder mondig, en bovendien zouden we onmogelijk de kastiketten kunnen terugvinden waarop die zaken in het chinees worden vermeld. Ik wacht wel met strijken tot onze verhuis er aan komt!
Om 9 uur stipt staat de ayi aan de deur. Ze begint direct te werken en is bijzonder vriendelijk tegen de kinderen. Ze leert ze goeiedag zeggen in het Chinees (ni hao), maar herhaalt dat zodanig vaak dat ze me wel een beetje aan een poes doet denken.
Binnen het domein waarop de appartementsblokken staan, zijn verschillende speeltuintjes. Timon en Lowiek kunnen er spelen met andere kinderen (chinese en expats). Het weer is trouwens prachtig: zonnig en 25 °c.
Samen om boodschappen naar Auchan is op zijn zachtst gezegd een belevenis en niet op zijn minst voor de Chinezen zelf. Een gezin met drie kinderen, dan nog drie jongens, dat moeten ze allemaal gezien, gefotografeerd of betast hebben. Vooral onze Mats wordt gekeurd. Zouden Chinese baby's dan zoveel groter geboren worden? Ook wij waren verrast door zoveel "aardigheidjes" die in de rekken liggen of hangen: varkens- en kiekepoten, beestentongen en andere onderdelen van levende wezens, enz... Al wat ooit warm heeft gehad blijkt hier voor consumptie vatbaar. Terwijl Paul aan het viskraam staat, gaan Timon en ik eens naar de levende kikkers en schildpadden kijken.Springt daar toch wel een vis uit het aquarium pardoes voor onze voeten zeker! Noch Timon noch ik voelen ons geroepen om het beestje te pakken. Volgens Timon is het trouwens een haai. Hij kijkt dan ook vol verwondering toe hoe een kreupel vrouwtje het gespartel beëindigt en de vis met een fikse plets weer in het water gooit.
Om 18:00 uur zou een ayi (huishoudhulp) zich komen voorstellen samen met Jason van Maxelli Real Estate die tolk zou spelen en het verder zou afhandelen. De ayi stond er al om 17:30, Jason uiteraard nog niet. Zijn sprak geen woord Engels, wij geen woord Chinees. Paul haalde dan ook een beetje zenuwachtig zijn cursusblaren van Berlitz boven, waar enkele woordjes Chinees op stonden, maar geen enkel daarvan kon blijkbaar in dit gesprek worden gebruikt. We belden Jason of die ons zo snel mogelijk kon komen assisteren, want verder dan wat gegiechel van beide kanten kwamen we niet. Hij zou 20 minuten later bij ons arriveren. We probeerden de ayi duidelijk te maken dat Jason (zou ze toch moeten kennen) die we net aan de telefoon hadden (wijzen naar een telefoon is volgens mij ook redelijk straightforward) om 17:50 uur (tonen op mijn horloge en opgeschreven op een blad papier) zou komen (molenwiekend met de armen en wijzend naar de deur). Dat wijzen naar de deur was waarschijnlijk fout, want prompt stelde ze zich recht en maakte aanstalten om te vertrekken. Paul kon ze nog net tegenhouden en terug naar de zetel verwijzen. Na een 10-tal minuten kwam Jason er dan toch aan. De ayi zou op woensdag en op zaterdag komen. Morgen is het woensdag: ik ben eens benieuwd hoe dat zal aflopen. Aiiiieeee!
's Avonds blijkt er op het meer een vuurwerk-waterballet-spektakel te zijn. We krijgen dit trouwens verschillende keren per week te zien.
De rit naar Suzhou blijkt nog eens 2 uur te duren en omdat je na de landing denkt er eindelijk te zijn, is die rit er wel te veel aan. Het appartement valt beter mee dan wat we via de skype sessies met papa hadden kunnen vermoeden. Bij het uitpakken zien we dat de fles roos vicée onderweg gebroken is, en dat in de valies waar mijn schoenen en de chocoladekadootjes zitten. Als dat geen reden is om de verzameling schoenen uit te breiden. Ik ben zeker dat mijn "shopping sister" mij hierbij groot gelijk geeft. Jammer dat onze zending van begin september nog steeds niet aangekomen is. Daarin zaten de kinderbedjes, kinderstoelen, autostoelen en vooral speelgoed voor de kinderen.