Inhoud blog
  • Paznauner Thaja
  • Tiefentalalm
  • Gartner Alm
  • Hexenseehütte & Pezidkopf
  • Weißkugelhütte
    Laatste commentaren
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Stevens wandelblog

    07-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weißkugelhütte

    Laatst afgelegd op 26-07-2015

    De eerste tocht op Italiaanse bodem op deze blog is de route vanuit Melag (in het Italiaans Melago) naar de Weißkugelhütte (in het Italiaans Rifugio Pio XI alla Pala Bianca).  Wij hebben ervoor geopteerd om via de Melager Alm te gaan, op de heenweg langs de rechtstreekse weg van de alm naar de hut en op de terugweg via de route van het gletsjerleerpad.

    Het vertrekpunt is de grote (gratis) parking in Melag (met bushalte), waar de straat doorheen het dal van de Langtaufers eindigt.  We lopen vanaf de parking verder dalinwaarts.  Nog tussen de huizen van Melag stopt het asfalt en lopen we verder op een karrenweg.  Aan de splitsing nabij de kapel houden we rechts aan (op de linkerkant hangen er houten wegwijzertjes).  De weg slingert zich doorheen de velden, in eerste instantie vooral licht aflopend, dalinwaarts.  Na een tiental minuten, net na een weideafsluiting, hebben we de keuze: rechtdoor dezelfde karrenweg blijven volgen, of rechtsaf een bruggetje over en aan de andere kant van het dal naar de alm verderwandelen.  Voor de heenweg hebben we voor de tweede optie gekozen: het bruggetje over en dan links de karrenweg volgen naar de alm.  De weg tot aan de alm is breed en zonder weinig hoogteverschil, en is ook met een voor het terrein geschikte kinderwagen goed te doen (enkel de laatste meters zijn wat steiler).  Na een half uurtje stappen vanuit Melag is de alm (eet- en drinkgelegenheid) bereikt.

    Van hieruit is het nog een kleine twee uur langs de rechtstreekse weg naar de Weißkugelhütte.  Hiervoor gaan we eerst nog een klein stukje verder dalinwaarts over de karrenweg achter de alm, maar al gauw wijst een schildering op een grote steen ons op een paadje naar links. Dit paadje draait meteen weer naar rechts en wat verderop opnieuw naar links om over een bruggetje terug de andere kant van het dal te bereiken.  Daarna gaan we weer naar rechts (als we aan de eerste splitsing rechtdoor waren gegaan, waren we hier van links gekomen). Wat verderop, bij een wegwijzer vlak na het oversteken van een bergriviertje, draait de weg naar links en begint het echte klimwerk.  Het paadje loopt vanaf hier duidelijk op, zonder echt steil te worden, en is altijd goed te begaan.  In een aantal haarspeldbochten gaan we over de flank naar boven, steeds in de buurt van de materiaallift naar de hut.  Na een tijdje wordt de weg wat minder steil en gaat hij meer in rechte lijn (d.w.z. zonder haarspeldbochten) over de flank verder dalinwaarts lopen.  We komen aan een bordje voorbij dat ons zegt dat we nog zo’n 25 minuten te gaan hebben tot aan de hut.  Dit is wel erg optimistisch, in elk geval voor de doorsnee ‘Flachlandtiroler’ (de indicatie ’20 minuten’ op de houten wegwijzer aan een splitsing verderop is daarentegen wel tamelijk realistisch).  Naar het einde toe wordt de weg weer wat steiler, maar nog altijd zonder grote moeilijkheden bereiken we de hut (eet- en drinkgelegenheid).

    Voor de terugweg langs het gletsjerleerpad volgen we achter de weg een paadje langs het kapelletje, waar een paar handgeschreven witte wegwijzers ons onder meer de weg naar de gletsjer tonen.  In eerste instantie daalt dit paadje licht af en al na een paar meters passeren we ook de eerste infoborden van het leerpad.  Na een tijdje begint de weg weer licht op te lopen, tot we rechts door een inham in een morene gaan.  Wat verderop moesten we echter vaststellen dat de weg weg was.  Door een aardverschuiving na een hevig onweer was een stuk van de bergflank weggespoeld.  Opvallend was wel dat er nergens (noch aan de hut, noch aan de alm – de twee eindpunten van het leerpad) ergens een waarschuwing hierover te vinden was.  Al wat er nog was, was een steile helling in vooral losse steenslag waarover we naar beneden moesten, niet meteen voor iedereen weggelegd (zeker niet met kleinere kinderen) wegens niet zo gemakkelijk en ook niet ongevaarlijk.  Met een spuitbus roze verf had men wel een paar markeringen aangebracht om de juiste richting te kunnen vinden, maar die waren overduidelijk vooral gericht op wie de route naar boven aflegt, want van bovenaf was het soms nagenoeg onmogelijk om de volgende markering te zien.  Na een goed uur hadden we slechts een goeie honderd hoogtemeters afgelegd – we daalden met andere woorden trager dan dat we klommen, om maar te zeggen hoe moeizaam het ging.  In totaal hebben we ruim drie uur nodig gehad om weer aan de alm te komen, wat meer is dan wat men opgeeft voor de klim langs het leerpad.

    Gelukkig was de weg niet helemaal tot aan de alm onbegaanbaar.  Na een tijdje kwamen we terug op een spoor van de eigenlijke weg uit, nabij een (‘normale’, rood-witte) markering.  Uiteraard moesten we hier voor de verdere afdaling rechts houden, ook al was hier de weg ook niet altijd duidelijk meer te herkennen.  Ook hier had de aardverschuiving immers haar sporen achtergelaten en kon er niet meer altijd van een echte weg sprake zijn, maar in elk geval moesten we niet meer steil door losse steenslag naar beneden en konden we ons opnieuw oriënteren aan de gewone markeringen (al was het zonder echte weg soms ook wel een beetje uitkijken om de juiste richting voor de volgende te vinden).  Pas vanaf een houten brug waarna de weg weer licht opliep naar de bovenkant van een morenerug konden we opnieuw van een goed pad spreken.  Het stuk op de morenerug is misschien ook niks voor mensen met panische hoogtevrees, maar dat heeft er meer mee te maken dat we er over een rug lopen en niet zozeer met de aardverschuiving.  Eens bovenop de rug begint de weg duidelijk te dalen, maar hier is hij dus wel weer goed te begaan.  Later wordt de weg weer wat vlakker (en ook wat drassiger) en zo komen we zonder grote verdere moeilijkheden weer aan de alm.

    We hebben ervoor geopteerd om vanaf de alm aan de overkant van de rivier terug te wandelen naar Melag (dus niet de kant van de heenweg).  Hiervoor hebben we niet het bruggetje net dalinwaarts van de alm genomen (waar we op de heenweg de pijl naar de hut gevolgd zijn), maar wel de bredere brug iets onder de alm.  Eens de brug over lopen er eigenlijk drie wegen naar links richting Melag, die alle drie behoorlijk vlak en goed begaanbaar zijn en iets verderop ook weer samenkomen.  Omwille van steenslaggevaar is het wel aan te raden niet de bovenste van de drie te nemen (ook al staat deze waarschuwing er alleen langs de andere kant).  Zo komen we terug aan de splitsing waar we op de heenweg het riviertje zijn overgestoken, en vanaf hier gaat het weer lichtjes bergop terug naar Melag, dat we in een klein half uur vanaf de alm weer bereiken.

     

    Letztbegehung durch den Verfasser am 26.7.2015

    Die erste italienische Tour auf diesem Blog ist die Route von Melag (auf Italienisch Melago) zur Weißkugelhütte (auf Italienisch Rifugio Pio XI alla Pala Bianca). Wir haben für eine Kombination der Routen über die Melager Alm optiert – im Anstieg den direkten Weg von der Alm zur Hütte, im Abstieg die Route des Gletscherlehrpfades.

    Der Ausgangspunkt ist der große (kostenlose) Parkplatz in Melag (auch Bushaltestelle), wo die Straße durch das Langtauferer Tal endet. Ab dem Parkplatz geht’s weiter taleinwärts. Noch zwischen den Häusern von Melag endet der Asphaltweg und wir gehen auf einem Fahrweg weiter. An der Weggabelung bei der Kapelle halten wir uns rechts (auf der linken Seite hängen hölzerne Wegweiser). Der Weg schlängelt sich durchs Gefilde, zunächst leicht abfallend, taleinwärts. Nach etwa zehn Minuten, direkt hinter einem Weidezaun, haben wir die Wahl: geradeaus weiter demselben Fahrweg entlang oder rechts abbiegen, eine Brücke überqueren und auf der anderen Talseite zur Alm weiterwandern. Für den Hinweg haben wir uns für die zweite Option entschieden: über die Brücke und dann links dem Fahrweg entlang bis zur Alm. Der Weg bis zur Alm ist breit und weist keinen großen Höhenunterschied auf, und ist sogar mit einem für das Gelände geeigneten Kinderwagen machbar (nur die letzten Meter sind etwas steiler). Nach etwa einer halben Stunde ist die Alm (Einkehrmöglichkeit) erreicht.

    Ab hier braucht man noch knapp zwei Stunden für den direkten Anstieg zur Weißkugelhütte. Dafür geht’s zunächst noch ein kleines Stückchen weiter taleinwärts, dem Fahrweg hinter der Alm entlang, aber schon bald zeigt uns eine Markierung auf einem großen Felsen einen links abbiegenden Pfad. Dieser Pfad wendet sich gleich wieder nach rechts und etwas weiter wieder nach links, um dann über eine Brücke wieder zur anderen Talseite zu führen (wenn wir an der ersten Weggabelung geradeaus gegangen wären, wären wir hier von links gekommen). Etwas weiter, bei einem Wegweiser direkt nach einem kleinen Bach, wendet sich der Weg wieder nach links und fängt der eigentliche Anstieg an. Der Pfad führt ab hier deutlich bergan, allerdings ohne je wirklich steil zu werden, und ist immer gut zu begehen. In einigen Kehren gehen wir den Hang hinauf, immer in der Nähe der Materialseilbahn zur Hütte. Nach einer Weile wird der Weg weniger steil und führt gradliniger (d.h. ohne Kehren) über den Hang talein. Wir passieren auch einem Schild, das uns sagt, dass noch etwa 25 Minuten Gehzeit bis zur Hütte bliebe, was allerdings für die meisten ‚Flachlandtiroler‘ sehr optimistisch sein dürfte (die Anzeige ‚20 Minuten‘ auf einem Holzwegweiser an einer Weggabelung etwas weiter ist dagegen ziemlich realistisch). Zum Ende hin wird der Weg wieder etwas steiler, aber ohne große Schwierigkeiten erreichen wir die Hütte (Einkehrmöglichkeit).

    Für den Rückweg über das Gletscherlehrpfad folgen wir hinter der Hütte einem Pfad entlang der kleinen Kapelle, wo ein paar handgeschriebene weiße Wegweiser uns u.a. den Weg zum Gletscher zeigen. Zunächst fällt dieser Weg leicht ab und schon nach wenigen Metern kommen wir auch an der ersten Tafel des Lehrpfades vorbei. Später fängt der Weg wieder leicht anzusteigen an, bis wir rechts durch eine Schneise eine Moräne durchqueren. Etwas weiter stellten wir jedoch fest, dass der Weg weg war. Durch einen Erdrutsch nach einem heftigen Gewitter war ein Stück des Hanges abgespült. Auffälligerweise war nirgends (weder an der Hütte noch an der Alm – den beiden Endpunkten des Lehrpfades) eine Warnung diesbezüglich zu finden. Es gab nur noch einen steilen Hang in vor allem losen Geröll, über den wir absteigen mussten, nicht gleich jedermanns Sache (gewiss nicht mit kleineren Kindern), weil nicht so einfach und auch nicht ungefährlich. Mit rosa Farbe hatte man zwar zur Orientierung einige Markierungen gesetzt, aber diese waren offenkundig insbesondere für diejenigen gedacht, die die Route im Anstieg zurücklegen, denn von oben war es manchmal nahezu unmöglich, die nächste Markierung zu sehen. Nach gut einer Stunde waren wir lediglich gut 100 Höhenmeter abgestiegen – wir stiegen also langsamer ab, als wir angestiegen waren, was zeigt, wie mühsam es ging. Insgesamt haben wir bis zur Alm gut drei Stunden gebraucht, was mehr ist als die angezeigte Gehzeit für den Anstieg über das Lehrpfad.

    Zum Glück war der Weg nicht ganz bis zur Alm unbegehbar. Nach einer Weile erreichten wir wieder eine Spur des eigentlichen Weges, nahe einer (‚normalen‘, rot-weißen) Markierung. Hier hatten wir uns für den weiteren Abstieg rechts zu halten, auch wenn der Weg auch hier nicht immer deutlich einzusehen war. Tatsächlich wurde auch dieser Wegabschnitt durch den Erdrutsch in Mitleidenschaft gezogen und konnte nicht immer als richtigen Weg bezeichnet werden, aber auf jeden Fall ging es nicht mehr weiter über steiles Geröll abwärts und wir konnten uns wieder an die üblichen Markierungen orientieren (auch wenn man ohne richtigen Weg gelegentlich einen guten Riecher brauchte, um die gute Richtung für die nächste Markierung zu finden). Erst ab einer Holzbrücke, nach der der Weg wieder im leichten Anstieg auf einen Moränerücken führte, konnte wieder von einem guten Pfad die Rede sein. Der Wegabschnitt auf dem Moränerücken ist übrigens auch nichts für Leute mit panischem Höhenangst, was allerdings eher darauf zurückzuführen ist, dass wir uns auf einem Rücken befinden, und nicht dem Erdrutsch geschuldet ist. Auf dem Moränerücken fängt der Weg wieder deutlich abzufallen an und ist wieder gut zu begehen. Später wird der Weg wieder etwas flacher (und auch etwas sumpfiger) und so erreichen wir ohne weitere größere Schwierigkeiten wieder die Alm.

    Wir haben uns dafür entschieden, ab der Alm am gegenüberliegenden Ufer nach Melag zurückzuwandern. Dafür haben wir nicht die Brücke taleinwärts der Alm genommen (wo wir beim Anstieg dem Pfeil zur Hütte gefolgt sind), sondern die etwas breitere Brücke kurz unterhalb der Alm. Ab hier führen eigentlich drei Wege nach links in Richtung Melag, die allesamt ziemlich flach und gut zu begehen sind und etwas weiter wieder zusammenkommen. Wegen Steinschlaggefahr empfiehlt es sich allerdings, nicht den obersten der drei Wege zu nehmen (auch wenn die Warnung dafür nur in der Gegenrichtung angezeigt wird). So erreichen wir wieder die Weggabelung, an der wir beim Anstieg den Bach überquert haben, und ab hier geht es im leichten Anstieg zurück nach Melag, das wir von der Alm aus in einer kleinen halben Stunde wieder erreichen.





    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Categorieën
  • Allgäuer Alpen (0)
  • Ammergebirge (0)
  • andere / Sonstiges (7)
  • Bayerische Voralpen (3)
  • Karwendelgebirge (0)
  • Lechquellengebirge (1)
  • Lechtaler Alpen (3)
  • Mieminger Kette (1)
  • Ötztaler Alpen (4)
  • Silvretta- & Samnaungruppe (2)
  • Stubaier Alpen (4)
  • Verwallgruppe (1)
  • Wettersteingebirge (0)

  • Archief per week
  • 29/08-04/09 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 01/09-07/09 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 29/04-05/05 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 13/08-19/08 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 21/11-27/11 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 25/10-31/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs