Speltincx Genealogie
Beste Speltincx Genealoog en anderen,
Welkom op de Blog van en voor de deelnemers aan de maandelijkse sessies Genealogie in het Lokaal Dienstencentrum Speltincx te Gentbrugge onder de leiding van de werkgroep met als coördinator Jo Goddemaer. De sessies gaan door op de 1ste en de 3de donderdag van de maand.
12-03-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Algemeene aenwyzing der acten van den burgerlyken stand, als van geborten, huwlyken en overlydens der steden en gemeenten van het voormalig departement der Schelde ... welke in de provintiale archiven van Oost-Vlaenderen te Gend bewaerd worden, en waer uy
Ik was aan het rondneuzen op internet om meer bronnen te vinden, en ik kwam daar een verwijzing tegen naar een oud boekje, dat berust in de Universiteit van Gent:

"Algemeene aenwyzing der acten van den burgerlyken stand, als van geborten, huwlyken en overlydens der steden en gemeenten van het voormalig departement der Schelde ... welke in de provintiale archiven van Oost-Vlaenderen te Gend bewaerd worden, en waer uyt men extracten kan bekomen".

Hierin vind je per gemeente een overzicht van de akten die samengebracht werden naar Gent bij het begin van het Frans bewind, en wordt er beschreven welke akten niet (meer) voorhanden zijn tot 1800. Toen al waren er heel wat boeken verdwenen of beschadigd...


De auteur is Vander Haeghen, en het werd gedrukt in 1802. 
Google heeft een gedeelte (de eerste 35 bladzijden) ingescand en beschikbaar gesteld in Google Books (je kan dat gedeelte afhalen als pdf door aan de rechterkant te klikken op het raderwieltje en te kiezen voor 'PDF downloaden').

Je kan het vinden op: 
https://books.google.be/books?id=x2g-AAAAcAAJ 

Ik ga binnenkort eens naar de Boekentoren om te bekijken of het raadpleegbaar is, want ik ben wel benieuwd naar de resterende bladzijden... (ik heb ondertussen al gevonden dat het zich in de Boekentoren in de Sint-Hubertusstraat bevindt, lokatie BIB.G.007605/-10/DOCUMAP)

Bericht van Geert

12-03-2019, 16:52 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

Tags:bijdrage
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwsbrief vh Rijksarchief
Bericht:
                    Wie ingetekend heeft op de Nieuwsbrief van het Rijksarchief vind daarin regelmatig interessante weetjes.

Deze keer staat er een overzichtje van de mogelijke bronnen om te raadplegen, voor wie op zoek is naar de periode voor 1600...

“Ik ben opgeklommen in mijn stamboom tot ca. 1600, en dus tot de oudste parochieregisters. Is het mogelijk om oudere gegevens te vinden, en zo ja: hoe?”

URL:

http://www.arch.be/index.php?l=nl&m=nieuws&r=alle-nieuwsberichten&a=2019-03-01-vraag-van-de-maand-genealogie&utm_source=phplist112&utm_medium=email&utm_content=HTML&utm_campaign=Nieuwsbrief+Rijksarchief+-+Maart+2019

Bericht van Geert

12-03-2019, 16:50 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

07-03-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Naamgeving vondelingen
Klik op de afbeelding om de link te volgen Op 7 mei 1834 werd in vondelingerolle te Gent een kind gevonden van ongeveer 6 weken oud. (folio 3369)
Op de achterkant van een bijgesloten leveringsbriefje van olie stond "Johannes Cherie geboren in het Vroedvrouwen huys bijloke op 19 maerte i834." (sic)
Dit kind werd op 9 mei ingeschreven als Carolus Ceriez (akte N° 557). Op 19 mei is het kind overleden (akte N° 530).
Op datum van 18 maart 1834 vinden we de geboorteakte N° 333 van Carolus Ceriez geboren in de provinciale Vroed Kundige School in de bijloke op 17 maart, zoon van Melania Ceriez (pater ignotum).
Ik kan tot op heden geen verder spoor meer vinden van Carolus Ceriez of Carolus Jaxx (Jaxx latere echtgenoot van Emiliana). Gaat het hier in beide geboorteakten over dezelfde persoon volgens jullie?
In bijlage de betreffende akten: 1) geboorteakte vondeling Carolus Ceriez. 2) vondeling folio 3369. 3) overlijdensakte vondeling Carolus. 4) geboorteakte Carolus Ceriez zoon van Melania (Emiliana).







Reactie:
een stomme vraag misschien "heb je al gegoogeld vondelingen in Gent" ? - Ik herinner mij dat Roland Verbeke via betalingen aan de pleegouders voor de opvang van de vondeling toch andere dingen heeft ontdekt ! 
Grts
Etienne

Bijlagen:
geb 1834 Ceriez Carolus-vondeling.jpg (431.5 KB)   
geb 1834 Ceriez Carolus.jpg (488.5 KB)   
ovl 1834 Ceriez Carolus-vondeling.jpg (353.8 KB)   
von 1834 Ceriez Carolus.jpg (111.7 KB)   

07-03-2019, 00:00 geschreven door Spelti  

Reageer (2)

06-03-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alphabetische naamlijst der gemeenten en derzelver onderhoorigheden uitmakende het koningrijk der Nederlanden
Omdat Etienne al een tijdje op zoek is naar een onbekende gemeente: in dit boekje staan alle gemeenten in de Nederlanden in 1826...

URL: https://books.google.be/books?vid=GENT900000113119&printsec=frontcover#v=onepage&q&f=false

je kan er in bladeren, en beperkt in zoeken (links op de pagina -> zoeken in dit boek). Verwacht niet teveel van de zoekfunctie, want je moet de gemeentenaam volledig invullen (vb. Drongen) om een resultaat te krijgen (het is een OCR-bestand dat gebruikt wordt voor de zoekfunctie, dus bij het minste vlekje is het woord niet meer te vinden). 

Wel interessant is het feit dat bij vele gemeenten het aantal 'zielen' vermeld staat.

Zo vind je o.a. voor Belsele volgende vermelding:
"Belcele, Gemeente. Distr: St. Nicolaas. Prov: Oost-Vlaanderen. Bevat met de Onderhoorigheden 2574 z."

bijdrage van Geert Verpoest

06-03-2019, 16:00 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

Tags:bijdrage
04-03-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Obituarium...
Een obituarium of jaargetijdenboek is een handschrift waarin een lijst werd bijgehouden van de doden die moesten herdacht worden door een religieuze gemeenschap, een kapittel van een collegiale kerk of een parochie.

Het is een gangbare praktijk om voor een overledene jaarlijks een gedachtenismis op te laten dragen door een kloostergemeenschap, een kapittel, in een parochie of een begijnhof. Een dergelijke dienst wordt een jaargetijde of memorie genoemd. Een jaargetijde werd in de middeleeuwen gesticht door de te herdenken persoon, nog tijdens zijn leven, bij diens testament of door zijn familieleden. Bij de opdracht tot het houden van een gebedsdienst werden alle details van de uitvoering gespecificeerd, bijvoorbeeld aan welk altaar in welke kapel de dienst moest plaatsvinden, wat er aan de priester, de koster en de klokkenluider moest betaald worden, of er eventueel aalmoezen werden uitgedeeld of maaltijden moesten worden gegeven, en wat dies meer zij. Zo'n jaargetijde werd betaald met een (aanzienlijke) som geld of de schenking van een goed. Alle administratieve bepalingen betreffende de jaargetijden werden vastgelegd in het obituarium van de betrokken kerk of het betrokken klooster.

Het obituarium is dus een register in de vorm van een Romeinse kalender waarin de administratieve gegevens over de jaargetijden die een parochie, een klooster of een kapittel op zich had genomen werden bijgehouden.

De termen necrologium, dodenlijst, obituarium en jaargetijdenboek worden door elkaar gebruikt. Het verschil met een necrologium is dat een obituarium de administratieve gegevens over de te verzorgen herdenkingen bevat, maar dat het alleen ter voorbereiding, niet in de liturgische dienst zelf gebruikt werd. (bron: Wikipedia)


Wie opzoekingen doet naar zijn familie in Gent, kan onder andere eens kijken in volgend obituarium:


Obituarium Sancti Johannis. Nécrologe de l'église Saint-Jean (Saint-Bavon) à Gand, du XIIIe au XVIe siècle, par N. DE PAUW , 1889; 403 p. (dont 24 p. de préface). 

URL: https://archive.org/details/obituariumsancti00pauwuoft/page/n7

bijdrage van Geert Verpoest

04-03-2019, 12:09 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De kalenderhervormingen
Wie meer wil weten over de Juliaanse, Gregoriaanse, Verbeterde Juliaanse en Republikeinse kalender:

"De Chronologie van de Middeleeuwen en de Moderne tijden in de Nederlanden", door E. I. STRUBBE en L. VOET, 1960; 555 p. (waarvan 3 p. inleiding en woord vooraf):
http://commissionroyalehistoire.be/pdf/L5ChronologieMiddeleeuwen_ModernTijdenNederlanden/pTitre_p200.pdf


Je moet zeker eens pagina 45 tot 50 (DE KALENDERHERVORMINGEN) doorkijken, om volledig te begrijpen waarom de verschillende kalenders zo afwijken...
De rest van het boek is eveneens interessant. Een tweede en derde deel vind je hier:
http://commissionroyalehistoire.be/pdf/L5ChronologieMiddeleeuwen_ModernTijdenNederlanden/p201_TabelV_Pausen_p430_Stadhouders.pdf
en
http://commissionroyalehistoire.be/pdf/L5ChronologieMiddeleeuwen_ModernTijdenNederlanden/p431_pLijstAfkortingen.pdf

bijdrage van Geert Verpoest

04-03-2019, 12:09 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Obiit in partus doloribus
voor wie er interesse in heeft:
Obiit in partus doloribus - Universiteit Gent

Dit is een "onderzoek naar de kraambedsterfte in Gent en omgeving in de 2e helft van de 18 eeuw. ", een scriptie tot het behalen van de graad van Master in de Geschiedenis van Melissa De Schuyteneer.


Er staan ook heel wat interessante gegevens in over bevolkingscijfers, mortaliteit, doodsoorzaken, ...

Titel: foutje in URL
Reactie:
Blijkbaar zit er een foutje in de URL --> het zou moeten zijn:https://lib.ugent.be/fulltxt/RUG01/001/361/119/RUG01-001361119_2010_0001_AC.pdf

Als dat niet lukt: probeer dan eens met deze link: https://lib.ugent.be/catalog/rug01:001361119, en klik op 'View Online'

bijdrage van Geert Verpoest

04-03-2019, 00:00 geschreven door Spelti  

Reageer (1)

20-02-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Webpage
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Leuk om te zien, je volledige stamboom op één blad.

https://learnforeverlearn.com/ancestors/?fbclid=IwAR29uWypcPMXSZCekk7gePniPbJVf4nzYrbR1rIYpjztKiWOo_opKCMpJmI


Bijlagen:
Explore Fam.jpg (261.3 KB)   
Exploring Family Trees.pdf (137 KB)   
https://learnforeverlearn.com/ancestors/?fbclid=IwAR29uWypcPMXSZCekk7gePniPbJVf4nzYrbR1rIYpjztKiWOo_opKCMpJmI   

20-02-2019, 22:42 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

Tags:Bericht
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dubbele Boeken
Naar aanleiding van het probleem om de geboorte-akte van Luck te vinden (probleem Eric), was ik verwonderd dat ik daar had overgekeken. Bij nader toezien blijken er 2 verschillende boeken te zijn voor hetzelfde jaar, elk met zijn eigen nummering.
Film # 004785202
IMG 5:     Start met akte N° 1 op 2 january 1835 (VLERICK)
IMG 208: Folio 200 Vo - akte N° 782 op 11 juny 1835 (LIGNY) & akte N° 783 op 12 juny 1835
IMG 215: Folio 201 Ro - akte N° 784 op 12 juny 1835 (SESTIG)
IMG 438: Folio 421      - akte N° 1643 op 31 december 1835 (VANDERELST)
vanaf IMG 440 t.e.m. 459 volgt dan een alfabetische tafel.
IMG 465: Folio 1 - akte N° 1 op 2 january 1835 (WAEDEMON)
IMG 676: Folio 200 Vo - akte N° 779 op 12 juny 1835 (DE MAERE)
Film # 004785203
IMG 5: Folio 201 Ro - akte N° 780 op 12 juny 1835 (VAN HOUCKE)
IMG 225: Folio 420 Vo & 421 Ro - akte N° 1638 (VERCAUTER)
vanaf IMG 227 t.e.m. 248 een alfabetische tafel.
Daardoor komt het dat de geboorte akte van LUCK niet voorkomt in het ene register maar wel in het andere. Dus voor de mensen die zoeken in Gent in die periode, zoek in beide volumes want ze zijn verschillend.
Weet iemand wat de reden hiervoor is?

Bijlagen:
https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:33S7-9PZQ-S7L8?cc=2138513&cat=346939   
https://www.familysearch.org/search/film/004785202?cc=2138513&cat=346939   

20-02-2019, 18:31 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

Tags:Bericht
18-02-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aalst en deelgemeenten
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Gevonden op Geneanet volgende stamboom: Repertorium Registers Burgerlijke Stand Stad Aalst
Dit repertorium (onder constructie) geeft een getrouwe weergave van de registers van de Burgerlijke Stand van de Stad Aalst (provincie Oost-Vlaanderen, België) en haar deelgemeenten.

Bijzonder interessant is het feit dat per persoon niet alleen de geboorte- en de overlijdensdatum is vermeld maar ook dat die reeds gekoppeld zijn met de familieleden.


Ze hebben ook een Facebook-pagina: www.facebook.com/stamboomaalst

En een website: http://stamboomaalst.simplesite.com

18-02-2019, 00:00 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

Tags:bekendmaking
11-02-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Science Connection
Bijdrage André L.

Bijlagen:
Science Connection nr 59_nl.pdf (3.9 MB)   
Science Connection.docx (112.9 KB)   

11-02-2019, 19:36 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

Tags:bijdrage
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ppt van 07/02/2019
Sessie van 07/02/2019

Bijlagen:
44PPP07022019 Speltinx genealogie.pdf (1.6 MB)   
Gent poorters.txt (634 KB)   

11-02-2019, 19:33 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

Tags:ppt
07-02-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GeneaStar
In deze PowerPoint een toelichting over Geneastar.

Bijlagen:
Geneastar.ppsx (621 KB)   

07-02-2019, 23:29 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

Tags:Instructie
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opladen Akten in Geneanet
De gebruikersgids in presentatie.

Bijlagen:
akten bewaren.ppsx (696.8 KB)   

07-02-2019, 23:28 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

05-02-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.RAB
Bericht van Jo:
Tijdens de vorige sessie (5 januari 2019) heeft André gesproken over "bijlagen bij huwelijkscontracten", te raadplegen in het RAB. Wil André dat nog eens laten zien, ik geraak daar niet.
Jo

In bijlage kan je de pagina's in FS zien waar je de census van St-Niklaas kan vinden, althans de index.

Bijlagen:
census 2.jpg (350 KB)   
Census.jpg (371 KB)   

05-02-2019, 00:00 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

04-02-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oude plaatsnamen
Bericht van Eric:
In bijlage denk ik, iets interessant gevonden te hebben wat betreft oude gemeentenamen.
Misschien zou het de mensen, voornamelijk de nieuwkomers, kunnen helpen om bepaalde gemeenten op te zoeken.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_vroegere_plaatsnamen_in_Belgi%C3%AB
Met vriendelijke groeten
Rapaille Eric

04-02-2019, 00:00 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

Tags:Bericht
19-01-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Handtekening of kruisje
Bericht van Veerle:
Toen ik aan het zoeken was naar een akte in Moortsele ten tijde van het Frans bewind, ontdekte ik dat akten vaak ondertekend waren door alle betrokkenen, waarvan sommige de hele breedte van het blad nodig hadden om hun naam te schrijven. In latere periodes zijn er meestal weinig handtekeningen. Ik heb er geen studie van gemaakt, of dat overal zo was, of het over dezelfde personen gaat, …
Wat wel opvalt dat het meer over kopiëren gaat, dan echt schrijven. Het doet soms een beetje denken aan de handtekening van Karel de Grote ;-)
Heeft iemand daar een uitleg voor?


19-01-2019, 00:24 geschreven door Spelti  

Reageer (2)

Tags:vraag
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Parochie Romero
Bericht van André L:
Wie informatie nodig heeft over kerkelijke documenten (Doop; Huwelijk; Overlijden) tot 1900, uit de Parochies: Beerlegem; Dikkele; Horebeke; Hundelgem; Mater; Munkzwalm; Nederename; Nederzwalm - Hermelgem; Paulatem; Roborst; Rozebeke; St. - Blasius - Boekel; St. - Denijs - Boekel; St. - Kornelis - Horebeke; Sint. - Maria - Horebeke; St. - Maria - Latem; Volkegem; Welden en Zwalm, kan terecht in het 

Romerohuis; Latemdreef, 55; 9630 Zwalm ( St. Maria - Latem )
Tel 055/316500
Open op Ma & Woe VM 9 - 11u en Di NM 13.30 - 16.30u.
Email: secretariaat.oscar.romero@gmail.com

Groeten Andre

19-01-2019, 00:00 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

Tags:Bericht
12-01-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.New Tech Reads Sealed Ancient Documents Without Opening Them
https://learningenglish.voanews.com/a/4210645.html

12-01-2019, 22:57 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

07-01-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ppt 03/01/2019
sessie 3 januari 2019

Bijlagen:
43PPP03012019FINAL.pdf (1.8 MB)   

07-01-2019, 01:00 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

E-mail mij

Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen of je bijdrage door te sturen


kalender

komende sessies in DC Speltincx

Mei 2024

2 mei - sessie Mei

16 mei - Begeleidend werken
(Meer informatie)

Juni 2024

6 juni - Sessie juni

20 juni - Begeleidend werken
(Meer informatie)

September 2024

5 september - Sessie September
doe mee week


Dropbox

Druk op onderstaande knop om je bestand naar mij te verzenden.


Archief per maand
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 08-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 05-2023
  • 04-2023
  • 03-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 04-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015

    Nuttige Links
  • Familiekunde Vlaanderen
  • Speltincx Gentbrugge
  • Erfgoed Melle
  • Genealogische bronnen
  • Familie Haeghens
  • Prosapia
  • Gentools
  • FamilySearch
  • Inhoud Blog

    Inhoud blog
  • Stadsarchief De Zwarte Doos in Gent krijgt nieuwe scanners voor kwetsbare boeken
  • Genealogie weekend Lovendegem
  • 2e Gentse Dag voor Stamboomonderzoek en Familiegeschiedenis
  • Ontsluiting Antwerpse schepenregisters Ancien Regime
  • OPGELOST!

    Blog als favoriet !

    Gastenboek
  • link blogsite
  • Goedemiddag blogvrienden u bent van harte welkom
  • PERPLEX

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Zoeken in blog




    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs