Geef je e-mail adres op
voor in de maillist te komen.
14-11-2010
Fluwelen zeemuis :
Aphrodita aculeata; De fluwelen zeemuis ( tot 20cm lang en 3,5cm breed ) hier zien we de onderkant van de fluwelen zeemuis. De kop en de schubben zijn geheel verborgen door een dichte, viltige massa fijne chaetae, aan de voorkant bevinden zich twee hoornachtige palpen, aan weerszijde steken groepjes stijve borstels en vingerachtige cirri uit de vacht, het lichaam is omrand met zijdeachtige, iriserende chaetae. De vacht is donkergroen, de flanken iriserend van blauw via groen tot gelig brons, zool bruinig geel, leeft in ondiep water, spoeld zel- den op het strand aan.
Ambergrijs van de potvis : Ambergrijs, een vettige substantie afkomstig van samengeklonterde, verteerde inktvis, afkomstig uit de maag van de potvis. Amber is een zeer kostbaar produkt uit de maag van de potvis, het drijft in klompen van 0,5-10kg in zee en spoelt soms aan op het strand. Het bestaat uit onregelmatige wasachtig broze stukken, licht geelgrijs tot bruinzwart, smakeloos maar met een aangename muskusgeur, ambergrijs werdt reeds in de oudheid gebruikt om zijn aangename muskusgeur. Ambergrijs is een zachte substantie die men gemakelijk kan fijn kneden, am- bergrijs wordt nog steeds gebruikt in de parfumindustrie als fixatief voor reukstoffen. Er zijn drie soorten potvissen : de grootste, die gewoon 'pot- vis' wordt genoemd, en twee veel kleinere soorten, de dwergpotvis en kleinste potvis. De potvis is de grootste tandwalvis, die in lengte en gewich- t vergelijkbaar is met de middelgrote baleinwalvissen. De potvis komt nog altijd wijdverspreid voor, hoewel er al driehonderd jaar intensief op ge- jaagd wordt. Als de potvissen worden gestoord, kunnen ze hun maaginhoud uitspugen (ambergrijs). Dit is een afleidingsmanoeuvre of afschrikwe- kkend middel tegen roofdieren, zodat de kleine walvis kan ontsnappen. (zie ook barnsteen).
De reuzenhaai is een van de grootste haaien ter wereld, het dier voedt zich uitsluitend met planton het voedsel bestaat vooral uit schaaldiertjes van de families Euphasiidae en Gammaridae en uit weekdiertjes. Hij leeft solitair, maar voor de voedseltrek sluit hij zich wel bij soortgenoten aan, dan worden er groepen van 50-250 exemplaren gevormd. In Noorwegen werd er in de vorige eeuw jacht op de reuzenhaai gemaakt om de olie in zijn lever (levertraan). Deze reuzenhaai werdt in de keltische zee gevangen, deze haai is ruim zes meter lang en weegt zo'n 2000 kilo. De reuzenhaai is een beschermde diersoort, en mag niet meer worden gevangen. Deze reuzenhaai werd per ongelukgevangen in het verleden in het jaar 2007.
Crangon ; De gewone of grijze garnaal, het garnaalsseizoen de beste periode om op garnaal te vissen zijn de maanden september en oktober dan vangt men de grootste garnaal, men gaat het best twee uur voor laag water tot laagwater garnaalkruieren, met een beetje geluk vangt men mooie grijze garnaal. De grijze garnaal kan tot 3jaar oud worden en een lengte van 9cm lang, getijdengebied en ondiep sublitoraal, op fijn, mod- derig zand en grindbodems.
Hier zien we verschillende huidstekels van raja clavata de stekelrog, van boven lings en rechts zien we twee recente huidstekels waar van de huidstekels van de stekelrog (raja-clavata) nog aanwezige is, de zwarte huidstekels zijn fossiele huidstekels, waar van de huidstekel bijna al- tijd ontbreekt ( de ronde schijfjes zonder de stekel ) meestal worden fossiele huidstekels niet erkend. De rugzijde van de stekelrog is bezet met een groot aantal huidknobbeltjes en flinke stekels, langs de mediaanlijn en op de lange staart, die duidelijk gescheiden is van de rest van het lichaam. De stekels zitten op ronde knopjes of schijfjes en zijn vooral bij de geslachtsrijpe mannetjes sterk ontwikkeld. Stekelroggen kun- nen nogal van kleur verschillen, meestal zijn ze kaneelbruin tot lichtgrijs op de rug, en roomwit op de buik, vaak vertoeft de stekelrog vlak bo- ven een zanderige of leemachtige bodem, op een diepte van 10-60 meter gemiddeld en 400 meter maximaal. Vruchtbaarheid 5-20 eitjes.
Keeltanden van de boerenkarper, als strandvondst zeer schaars tot zeldzaam . De wilde karper heeft een krachtig, cylindervormig lijf met een lange rugvin en een korte anale vin. Rond de bek zitten vier vlezige baarddraden, de flanken zijn goudgeel tot bruin, de rug is donker en de buik is geelwit, de gepaarde vinnen en de staartvin zijn roodachtig, en de rugvin is grijsblauw. De wilde karper groeit duidelijk minder snel dan de gekweekte vorm, want hij is afhankelijk van de temperatuur van het water die de duur van de groeiperiode bepaalt, in de omstandighe- den, die in Midden-Europa heersen, bereikt de vis in zijn vierde levensjaar een lengte van 35cm en een gewicht van 1kg en is hij op zijn vijftie- nde 60cm lang en 4kg zwaar. Op hun vierde of vijfde zijn de vissen geslachtsrijp, ze paaien tussen eind mei en juni, vlakbij de oever in water van minstens 15gr.C ( de ideale temperatuur is 18gr.C Bij 15gr.C komen de eitjes na 5 dagen uit en bij 20gr.C na 3 dagen. De larven zijn on- geveer 3mm lang. Karpers leven in scholen en brengen de winter door op plekjes waar het water diep is, in die tijd vasten ze.(Riviervissen).
De badkaren werden vroeger bij eb tot tegen het water en bij vloed terug tot bij de dijk getrokken door een ezel of paard. De badende mannen moesten een gesloten broek en hemdrok dragen, de vrouwen een kleed of hemd. Het gebruik van de badwagen werd op èèn uur gesteld en men betaalde hiervoor 0,50 frank per persoon.
Zwarte zeeëend tot 48cm groot broedt in 't noordelijkste deel van Europa en Azie en overwintert in Noord- Europa als winter gast en doortrekker is hij langs onze kust heel gewoon, problemen voor zeevogels zijn vervuiling door olie en plastic. Jaarlijks sterven er ruim een miljoen dieren omdat ze stukken plastic beschouwen als voedsel ( vervuiling door de mens).
Neptunea antiqua ; De noordhoren ( Wulken) de familie Buccinidae is een grote en gevarieerde familie die bestaat uit enkele honderden species. Wulken komen zowel in koude poolzeeën als in warme tropische zeeën voor, alle species zijn carnivoren die van tweekleppigen en zee-egels leven, veel van de koudwaterspecies leven in diepe wateren, de noordhoren komt in het noordelijk deel Atlanttische Oceaan de Oostzee en Noordzee voor, de noordhoren is zeldzaam als strandvondst tot 20cm groot.
Sepia-schelpen; gewone zeekat ( Sepia orbiqnyana Fe'russac) Sepia-schelpen; gedoornde zeekat ( Sepia elegans D'Orbigny ) Inktvissen zijn ook weekdieren, hun schelp ligt echter in het lichaam, na het overlijden van de dieren blijven de schelpen in het water drijven en spoelen ze soms massaal op de stranden aan, de vrij brede witte schelp van de gewone zeekat kennen we ook onder de naam zeeschuim, dit zeeschuim een brosse kalkplaat wordt vaak in vogelkooitjes op gehangen als kalkbron voor de kanaries.
Zeeballen of zeedraad. De dichte, vezelige structuur en afgeplatte,eivormige omtrek maken de determinatie vrijwel onmogelijk. Het zijn de resitente cellulosevezels van het Neptunusgras, Posidonia oceanica, die door de stromingen op de zeebodem tot een dichte bal in elkaar zijn gedraaid.
Barnsteen is een verharde hars, het is meestal afkomstig van naaldbomen, maar ook de hars van enkele bedektzadigen kan tot barnsteen verharden, in feite is barnsteen geen mineraal maar gefossiliseerde hars. In de vorige eeuw werd van gesmolten barnsteen lak en vernis van hoge kwaliteit gemaakt het meeste barnsteen is minder dan 70 miljoen jaar oud, maar er zijn soorten bekend die ouder zijn dan 100 miljoen jaar oud. ( bedektzadigen zaadplanten) Barnsteen spoelt wel eens aan, na zware storm, maar blijft zeer schaars als strandvondst. (zie ook ambergrijs)
Het vissersmonument van Zeebrugge. Het vissers kruis van Zeebrugge, onder op de gedenkplaten staan de namen van de vissers die op zee het leven verloren.
♣ Bent u op zoek naar schelpen, kom dan op 20 juli naar Heist-aan-zee de jaarlijkse rommelmarkt aan het stationplein, u vind er uitgestorven schelpen soorten pre- historische viswervels, eikapsels en nog zo veel meer, iedereen is welkom.(20 juli 2014)
Bent u op zoek naar schelpen kom dan op zondag 9 juni naar Oosthoek kermis te Heist-aan zee (moefe) IJstijd fossielen, Eocene en Pleistocene schelpen, zaagjes (cateautjes), Amber van de potvis enz...., iedereen is welkom.(9-juni 2013) Een rijke verzameling aan Flora en Fauna.
Schelpen uit de prehistorie ; (Fossiele schelpen) Klasse scaphopoda. De familie van de dentaliidae of olifantstandjes is een kleine klasse van 200 tot 400 soorten, dit zijn de primitiefste weekdieren. Ze hebben een lange, nauwe, buisvormige schelp die aan weerszijden open is, het nauwste uiteinde steekt meestal boven het zand uit waarin de meeste soorten leven. Ze hebben geen kop, ogen of kieuwen, maar wel een grote voet en een radula.