Geef je e-mail adres op
voor in de maillist te komen.
26-03-2024
De bonte mantel :
De bonte mantel (Chlamys varia) Door de vele zandsuppleties is de bonte mantel een algemene strandvondst geworden langs de Belgische oostkust, oranje, blauwe en bruine kleppen worden zeer regelmatig gevonden.
Elk jaar in het voorjaar spoelen de eitjes van de zeekat aan op het strand, inktvissen zetten dan hun eitjes af op allerlei voorwerpen in ondiep water en met Noord-Noordwesterwind spoelen ze aan op het strand.
De purperslak (Nucella lapillus) Hier zien we prachtige levende dieren, terug van weggeweest. De purperslak doet het opnieuw zeer goed en is terug algemeen aanwezig.
Aquipecten opercularis; wijde mantel, vindplaats Belgische Oostkust.
Hier zien we een groote klep van de wijde mantel, de klep is 8 cm breed.Klasse Bivalia (tweekleppigen).
Aquipecten opercularis ; De wijde mantel, tot 75 mm groot, de vindplaats is de Belgische Oostkust.
De wijde mantel leeft verder in zee,als strandvondsten zijn ze zeer talrijk aanwezig door zandsuppleties, hier zien we de wijde mantel met verschillende
Spisula elliptica ; De ovale strandschelp, vindplaats Belgische Oostkust.
Klasse Bivalvia Tweekleppigen. De ovale strandschelp (spisula elliptica) leeft verder in zee, de kleppen van de ovale strandschelpen zijn meestal
verkleurd, als strandvondsten zijn ze talrijk aanwezig door zandsuppleties. De afgebeelde schelpen zijn geen fossielen, ze zijn afkomstig uit het Holo-
♣ Bent u op zoek naar schelpen, kom dan op 20 juli naar Heist-aan-zee de jaarlijkse rommelmarkt aan het stationplein, u vind er uitgestorven schelpen soorten pre- historische viswervels, eikapsels en nog zo veel meer, iedereen is welkom.(20 juli 2014)
Bent u op zoek naar schelpen kom dan op zondag 9 juni naar Oosthoek kermis te Heist-aan zee (moefe) IJstijd fossielen, Eocene en Pleistocene schelpen, zaagjes (cateautjes), Amber van de potvis enz...., iedereen is welkom.(9-juni 2013) Een rijke verzameling aan Flora en Fauna.
Deze middelgrote familie bestaat uit ongeveer 200 species, waarvan de meeste in warme zeeën leven, het zijn zware, stevige schelpen met een lang, recht scharnier dat bestaat uit een rij van allemaal fijne, in elkaar grijpende tanden (taxodont). De schelpen hechten zich meestal vast aan rotsen, in rotsscheuren en rotsspleten door middel van een byssus van haren die als een soort anker dient. De meeste species leven in ondiep water, maar enkele hebben een zeer diepe habitat. Arca noae tot 7cm groot.