Geef je e-mail adres op
voor in de maillist te komen.
10-04-2010
Gastropoda :
Eeuwen oude slakken, de slakken zijn begroed met de ruwe zeerasp (Hydractinia echinata) Oude Gastropoda slakken, ze worden geregeld gevonden meestal na storm, ze zijn afkomstig uit oude sediment lagen, er zit meestal een korst of een operhuid aan vast, ze leefde in warme periode's (let op de brede mondopening)
Epitonium clathrus : Tot 3,5cm groot. Misschien wel ons mooiste schelpje, dwars over de buisvormige winding lopen opvallende, platte dwarsribben in elkaar verlengde, trapvormig licht schelpje, ondergrond meestal licht gekleurd, is altijd een geliefkoosd strand- souveniertje maar werd nooit levend gevonden. Komt voor aan de Engelse- en Franse kust.
Littorina littorea : Alikruik met prachtige kleurpatronen. Alikruik, weekdier behorende tot de kieuwslakken, geslacht Littorina met vier soorten. Alikruiken leven op wieren en stenen, elke soort bewoont een bepaald gebied van de getijzone. De gewone alikruik is èèn van de best gekende schelpen van de kust. Alleen de laatste omgang sterk gezwollen, spiraalbandjes sieren de schelp. (Eetbaar) De gewone alikruik (L. littorea), wordt in zeeland als kreukel verkocht voor de consuptie.
Littorina saxatilis : Tot 2,5cm groot. Heeft een ruw oppervlak; fijne spiraalgroefjes worden gekruist door fijne groeilijntjes, nogal gezwollen omgangen, kleur meestal rood-bruin, algemeen voorkomend in het getijdengebied. (Eetbaar)
Striarca lactea lactea : Melkwitte arkschelp tot 15mm groot. Heeft 30 tot 38 tandjes in slot, de grootste aan de randen, de kleinste in het midden, elke tand is fijn geribbeld. Soms te vinden tussen fijn schelpen gruis.Voorkomen holoceen, het holoceen is een geologisch tijdperk van 10.000 jaar geleden tot nu.
Nucella Lapillus : Tot 4cm groot.(Prachtige gekleurde exemplaren) Dit stevige schelpje leeft op rotsen en eet mosselen en andere mollusken, de schelp is ovaal en heeft een lage, nauwe top en een vergrote laatste winding met ronde spiraalribbels, de kleur en de strepen kunnen heel ver- schillend zijn. Alle afgebeelde schelpen zijn gevonden langs de Belgische kust.
Donax vittatus : Zaagje Van 3,5cm tot 4cm groot.( Vindplaats Zeebrugge) Dit zaagje is het grootste exemplaar, van de Belgische kust, met zijn groote van 4,6cm groot. Een van onze mooiste tweekleppige schelpen te herkennen, de schelprand voelt aan als een fijn zaagje, vandaar de naam zaagje. Kinderen noemen dit schelpje cateautje.
Spisula solida : Van 5,5cm tot 6cm groot.(Vindplaats Blankenberge) De stevige strandschelp is zeer zeldzaam als doublet. Stevige strandschelp: geel witte stevige schelp, ovaal en symmetrisch van vorm,vaak met gegroefd oppervlak, losse kleppen gemakkelijk te vinden, doubletten zijn zeer zeldzaam.
Spisula (Spisula) subtruncata : Halfgeknotte strandschelpen als doubletten te vinden in de vloedlijn. Ovale strandschelp, licht schelpje met een glad oppervlak, breder dan hoog, vaak losse oude kleppen, oude kleppen,blouwbruin van kleur,geel algemeen op alle noordzee stranden. Tot 3cm groot. (Driehoekig schelpje met een vrij spitse achterzijde)
Mactra (Mactra) stultorum : Tot 6cm groot. Waneer vindt men doubletten ? Doubletten vindt men meestal na storm, maar ook na een vorst periode langs de laagwaterlijn of vloedlijn. Grote strandschelp : lichte, vaak glanzende schelp met bruinachtige strepen van de top naar de onderrand.
Anomia Ephippium : Tot 5cm groot Vindplaats Duinbergen. Dit is een kleine en ongewone groep schelpen met een onregelmatige vorm. De meeste species hebben een kleinere, doorschijnende onderste Klep met een gat waardoor de byssus en de voet steekt. De schelpen leven in koloniën, vastgehecht aan andere schelpen, rotsen, hout en andere door de mens gemaakte voorwerpen. Het scharnier heeft geen tanden, de schelpen komen voor over de hele wereld, voornamelijk in ondiep water. Er zijn zes geslachten, waarvan de Anomia waarschijnlijk het bekendst is.
Diodora Graeca : Vindplaats 1 Heist- aan- Zee 1 Zeebrugge Schelp in de vorm van een Chinees hoedje, in de top een gaatje (sleutelgat) ; uitstralende ribjes. Spoelt wel eens een keertje aan op onze kust Maar blijft zeer schaars tot zeldzaam.