If you're in it for the long run, I can be your training partner.
12-08-2008
Joerie Vansteelant wereldkampioen LD duatlon
Zondag, 10 augustus 2008, hoogdag voor de duatlonsport! Na het wereldkampioenschap van 2004 was Geel een tweede keer het decor voor een wereldkampioenschap duatlon lange afstand. Joerie Vansteelant, broer van, was torenhoog favoriet na zijn overwinning van vorig jaar in Richmond (VS) Hij maakte die favorietenrol in eigen land ook volledig waar. In een tijd van 3uur 15min 05sec liep hij 18 km, fietste nadien 74km waarna nog eens 9km werd gelopen. Joerie maakte in Geel brandhout van de tegenstand; Bart Aernout, tweede Belg behaalde de zilveren plak op 4minuten achterstand, de Portugees Lino Barruncho finishte op meer dan 6 minuten van de wereldkampioen. Hierbij dient vermeld te worden dat er nog twee Belgen in de top-10 finishten; Kris Coddens (6de) en Koen Maris (8ste). Waar judo in de voorbije decennia de sporttak was waar de Belgen in uitblonken, zijn het nu de duursporten zoals duatlon en triatlon waarin de Belgische atleten wereldtop zijn. Hier mogen wij, Belgen, best trots op zijn!
Wat doet een loper op 08-08-'08? Om de symboliek van de 8 in ere te houden, 8 km lopen. Na een week zonder training als gevolg van blessures, kon ik niet weerstaan om in Retie te starten. Aan de start heel wat 'mooi volk'. De meesten kiezen (gelukkig) voor de langere afstanden, behalve ... Frans Smets. Revanche voor vorige week in Schoonbroek? De eerste kilometer ging snoeihard, doortocht in 3.36 Na twee kilometer klokten we 7.14, maar na 3,5km was m'n brandstof opgesoepeerd en moest ik de rol lossen. Veel afstand kon Frans niet nemen, maar het was wel voldoende om de tweede ronde vast te houden. Toch ben ik uiterst tevreden met m'n eindtijd van 29.55, een half minuutje na Frans.
Parcours: 3/4 verhard, 1/4 bospad Afstanden: 4km, 8km, 12km, 16km Inschrijvingsgeld: 5 euro (maar je krijgt er heel wat voor in de plaats ) Organisatie: ****
Na de jogging van vrijdagavond in Retie stond er zaterdagmiddag een estafette halvemarathon in het Giels-Bos geprogrammeerd. Twee wedstrijden binnen 24uren, is dat niet een beetje te veel van het goede? Achteraf gezien moet ik wel bekennen dat dit een beetje erover was, maar ja... Vorige zondag, bij de verkenningloop van de Kastelse marathon, kwam de estafetteloop ter sprake en eigenlijk had ik veel goesting om daar eens aan deel te nemen. Benny Van de Water vond zich toen onmiddellijk bereid om mee een ploegje te vormen. Hij ging nog zorgen voor een 'derde man' want de estafetteloop bestond uit drie lopers die ieder 7km moesten afmalen. Onze derde man was Luc Van Ende. Samen vormden we 'de drie musketiers'. Voor de wedstrijd bespraken we nog vlug in welke volgorde we gingen aantreden. Eerst liep Luc, daarna was ik aan de beurt en tot slot zou Benny als laatste loper de stok (die er niet was) overnemen. We kwamen op het domein nog Kastels volk tegen. De joggingclub van Kasterlee (JCK) had ook een afvaardiging met Guido Wils, Danny Meeus en Bart Van Nijlen. Dat kon wel eens een interessante 'wedstrijd in de wedstrijd' worden... De weersomstandigheden waren vrij goed. Er stond wel wat wind, maar het was droog en niet tè warm. Luc kwam als eerste loper binnen met een dikke twee minuten achterstand op Guido (JCK). Twee minuten goedmaken op 7km tegen iemand als Danny Meeus, zag ik eerlijk gezegd niet goed zitten, maar kom, ik vertrok toch vol goede moed. Al snel raapte ik de ene na de andere loper op, maar na een drietal kilometer voelde ik dat er geen poeier meer in de benen zat en den Danny was in de verste verte niet te bespeuren. De knie begon weer op te spelen, maar van stoppen was geen sprake, dat kon ik m'n teamgenoten niet aandoen. Ik kwam binnen in een tijd van 27.46. Op zich niet slecht, maar niet goed genoeg om de JCK-joggers te verontrusten want ik was slechts dertien seconden ingelopen op Danny. Dan moest Benny het maar waarmaken tegen Bart. Deze laatste had de avond voordien nog deelgenomen aan de 2u van Herentals dus moest het voor Benny wel mogelijk zijn om wat tijd terug te pakken. Benny finishte in een knappe 27.09 , helaas op een (luttele) minuut achterstand van JCK. Een mooie 11de plaats voor JCK en een verdienstelijke 13de plaats voor 'de drie musketiers' op een totaal van 73 trio's. Deze estafette halvemarathon is zeker voor herhaling vatbaar; een aantrekkelijke formule, een schitterend parcours en een puike organisatie van de afstandlopers van Vosselaar.
Parcours: gevarieerd (meestal bospaden) Afstanden: 7km (enkel), 21km (estafette) Inschrijvingsgeld: 15 euro (voorinschrijving voor de estafette) Organisatie:****
jogging van de drie gehuchten in Retie(Schoonbroek)
Vrijdagavond stond de jogging van Schoonbroek op het programma. Na een knappe vierde plaats die ik hier vorig jaar behaalde op de 10 km, wou ik het dit jaar nog eens overdoen. Traditiegetrouw heel wat (bekende) arac-atleten aan de start. Benny Govaerts koos voor de 15km, Frans Smets voor de 10km. Zou ik deze laatste nog eens het vuur aan de schenen kunnen leggen, zoals in dwars door Kasterlee? Er was een behoorlijke opkomst voor deze jogging, ondanks de concurrentie van de '2uur van Hertals'. Na de eerste kilometer was al duidelijk dat ik dit keer Frans moest laten lopen. Frans start altijd snel. Ik had me duidelijk vergalopeerd. Man, er werd snel gelopen voor een kleine regionale jogging! Ik liep erg onregelmatig, met voortdurend versnellingen die niet veel uithaalden (een gevolg van m'n laatste intervaltraining 5x1000m). Uiteindelijk kwam ik -als negende!- over de streep in 39.50. Geen slecht resultaat, maar de lichamelijke problemen van enkele weken geleden (knie en scheenbeen) steken weer de kop op... Ai.
Parcours: volledig verhard Afstanden: 5km, 10 km of 15 km Inschrijvingsgeld:5 euro (incl. tombolabiljet) organisatie:***(*)
Deze avond, 30 augustus, gehoord op het rtv-nieuws:
In Kasterlee hebben buurtbewoners van de Geelsebaan woensdagmorgen enkele vreemde grascirkels ontdekt op een pleintje in het centrum.
Het gaat om 6 cirkels die met elkaar verbonden zijn. Wat het voorstelt, is een mysterie. In de Verenigde Staten komen gras- of graancirkels wel vaker voor, maar in ons land zijn ze eerder een uitzondering. Het pleintje met de cirkels ligt vlakbij restaurant De Vliegende Schotel, een vreemd toeval.
Een mooie publiciteitstunt voor de wisselfeesten van komend weekend, Gie!
Lopen is al bij al een vrij goedkope sport. Buiten de aankoop van een paar degelijke loopschoenen, zijn er geen spectaculaire kosten aan verbonden. Voor deze aankoop ga je best naar een speciaalzaak (zie rechterkolom) waar je deskundig advies krijgt. Deze week kocht ik bij Erik (op zijn advies) de 'asics nimbus', een heel degelijke neutrale loopschoen. Ik kan niet wachten om ze in te lopen...
Deze morgen heb ik deelgenomen aan de verkenningsloop voor de marathon van Kasterlee. Hoewel het parcours geen verrassingen meer inhoudt, is het toch aangenaam om met anderen het traject nog eens te verkennen. Ondanks de drukkende warmte viel de duurloop goed mee. We waren gestart met een dertigtal lopers en liepen aan een gezapig tempo van 11km/u. Ik had de hartslagmeter aan (iets wat ik zelden doe). Het ding bleef keurig tussen de 125 en 145 slagen, op de laatste kilometer na. De heuveltjes werden goed verteerd en aan 'de wissel' in Kasterlee was er nog voldoende energie over voor een eindspurtje. Volgende week staan er enkele snelheidstrainingen op het programma om vrijdag de jogging van de drie gehuchten in Schoonbroek-Retie en zaterdag aan de estafette-halve marathon in het Giels-Bos deel te nemen.
Daar ik vorige donderdag last had van een ontsteking van het rechterscheenbeen, bleef de training beperkt tot een rustige herstelloop van 40min.op vrijdag. Het weekend stond in het teken van rust en verzorging. Ik wilde mezelf niet forceren op de Kastelse heuvelrug en koos voor de 10,3km, een beetje oneerbiedig "mini- dwars door kasterlee" genoemd. Aan de start in Ossengoor stonden enkele interessante atleten. Als ik geen last kreeg van m'n blessure, moest het wel lukken om in het spoor te blijven van Frans Smets, Ben Van de Water en Benny Goovaerts... Van bij de start lag het tempo vrij hoog, mede door toedoen van Jef Smits. Er ontstond al vlug een kopgroep van 4 lopers, gevolgd door een vijftal waar ook ik deel van mocht uitmaken. Ik liep in het gezelschap van bovenvermelde ARAC-atleten, al kostte het heel wat moeite om bij het verlaten van het domein Hoge Rielen Benny G. te volgen die aansluiting probeerde te krijgen bij Frans. In de Hoge Rielen stond er een strakke wind en ik was blij dat ik mijn treintje bij Frans Smets kon aanpikken. Bij het indraaien richting de Balderij vond ik m'n tweede adem. Benny G. had een voorsprong genomen van een tien meter, Frans moest stilaan de rol lossen, het moment om samen met een andere atleet door te trekken naar Benny, hetgeen ook lukte. Op zo'n 1,5km van de finish plaatste Benny een pittige versnelling waar we geen antwoord op hadden. De achterstand bleef beperkt tot enkele tientallen meters, maar ik kon hem niet meer bijbenen. Finish in 40min. (Officieel: 7de plaats in 39.04) Ik ben zeer tevreden over deze prestatie, temeer omdat ik geen pijn voelde.
Na de 5km van Beerse was het tijd voor wat rust. Begin juli begon ik terug met de opbouw van m'n trainingen. De vakantie is Oostenrijk stond in het teken van uithouding en weerstand. Enerzijds waren er de bergtochten naar één of andere hut (meer dan 1000 meter hoogteverschil). Anderzijds waren er de MTB-tochten doorheen het prachtige Defereggental in Oost-Tirol. Thuis aangekomen werd de conditie verder aangescherpt. Zowel de duurlopen als de intervaltrainingen verliepen goed, maar de linkerknie baarde me wel kopzorgen. Na een correctie van de schoenzool (met dank aan Erik) was de pijn verdwenen. Alles leek in orde te komen tegen Dwars door Kasterlee, maar een lichte ontsteking aan het rechterscheenbeen lijkt roet in het eten te gaan gooien. Hopelijk doen de ontstekingsremmers, het ijs en de gel hun werk zodat ik tegen maandag kan starten in één van m'n favoriete wedstrijden...
Donderdagavond te Beerse: een individuele loop van 5 kilometer tegen de tijd. 't Is een vrij uniek gebeuren in België. Om de minuut starten, alleen tegen de chrono... goed doseren is dus de boodschap. Je stelt jezelf ook heel wat vragen bij zo'n wedstrijd: Wie is er voor me vertrokken? Maak ik een kans om hem in te halen? Wie komt er vlak achter me? Zullen ze me kunnen inhalen? Ook vorig jaar stond ik aan de start in deze wedstrijd. Toen liep ik een -voor mijn doen- erg scherpe tijd van 17.55. Deze keer was ik met minder ambities naar Beerse vertrokken. De voorbereiding was verre van ideaal te noemen... Een pluspunt was wel dat ik dit jaar 'gesponsord' werd en mocht deelnemen als lid van het PKZ-runningteam. Merci Ludo en Lisette! Geen zenuwen aan de start om stipt 19.15. Rustig starten, de ademhaling goed onder controle houden. Na de eerste bocht zag ik reeds de loper die voor me gestart was. Na één kilometer liep ik hem voorbij, maar bij het keerpunt even verder zag ik dat de loper die achter mij gestart was, niet zo heel ver weg was. 'k Liet me echter niet opjagen. Er stond een vrij strakke wind. Ook na de derde kilometer was er een keerpunt en zag ik de lopers die net achter me gestart waren (o.a. Werner Delen en Bart Van de Water). Ik had niet de indruk dat ze veel dichter kwamen. Op zo'n 800 meter van het einde, bij het indraaien van de Bisschopslaan, zag ik nog een loper op iets meer dan 100 meter. Er zat geen snelheid meer in, een ideale 'prooi' zo vlak voor de finish... Ik moest echter alles uit de kast halen (veel extra zat er ook niet meer in) om hem vlak voor de eindmeet te passeren. M'n eindtijd was op het eerste zicht ontgoochelend (een volle minuut trager dan vorig jaar), maar eigenlijk mocht ik er best tevreden over zijn, gezien de slechte voorbereiding. Jakke, gefeliciteerd met de tweede editie van de domestic5k. Volgend jaar ben ik zeker terug van de partij!
Zaterdagavond, ideaal weer voor een jogging. 't Wordt trouwens tijd dat ik eens werk ga maken van m'n snelheid in functie van de domestic 5km binnen twee weken. Daarom koos ik voor de 8km-wedstrijd in Voortkapel. Na een snelle eerste kilometer (3.40) nam ik wat gas terug. Bedoeling was enerzijds een toptienplaats te bemachtigen, anderzijds onder de 4min/km te blijven. De eerste doelstelling bleek niet zo eenvoudig. Er waren tal van degelijke lopers en dus besloot ik m'n eigen tempo te gaan. Ik kon het tempo goed aanhouden en was dan ook tevreden over m'n eindtijd van 33.33 over de 8.6km, hoewel ik pas 12de werd . Doelstelling bereikt!
Oorspronkelijk stond de halve marathon van Nijlen op het programma, maar door onvoldoende training besloot ik een kortere afstand te lopen. In de Kempen was er enerzijds nog de 10 mijl in Oostmalle (Parel der Kempen) en anderzijds de jogging in Geel-Zammel. Ik koos voor laatstvermelde jogging daar deze later op de namiddag plaatsvond. Er heerste een gezellige drukte rond de voetbalkantine van Zammel, de startplaats van de jogging. Heel wat kinderen beleefden reuzeplezier aan de springkastelen die opgesteld stonden. De jogging zelf dan; er was keuze uit 3,6 of 12km. De atleten voor de 3km vertrokken eerst. Daarna was het de beurt aan de 6 en de 12km. Ik ging voor de langste afstand (achteraf gezien misschien niet de beste keuze met de drukkende warmte). Na iets meer dan één kilometer moest er zelfs een (calvarie)bergje bedwongen worden. Vooral in de tweede ronde bleek dit een kuitenbijtertje te zijn. Het moet gezegd zijn, het parcours was gevarieerd en het was erg mooi lopen tussen de Wimp en de Nete! Een echte aanrader, want ook de organisatie was schitterend! In de eerste ronde kon ik een mooi tempo aanhouden, maar na zes kilometer was de tank leeg. Na een tweetal kilometer was ik terug wat gerecupereerd en kon ik de laatste loodjes aan een goed tempo afleggen.
Parcours: afwisselend verharde ondergrond en zandpaadjes Afstanden: 3km, 6km en 12km Inschrijvingsgeld: 4euro (maar daar krijg je wel heel wat voor in de plaats!) Organisatie: ****
Zaterdagnamiddag stond de sinksenjogging op het programma. De warmte en een gepland communiefeest later die dag deden me kiezen voor de kortste afstand, 6km. Het beloofde een unieke start te worden, even nummers op de Turnhoutsebaan, oneven nummers op de Retiebaan, samen de markt op richting Technofit. Alleen strooide een communicatiestoornis roet in het eten. De motivatie smolt als sneeuw voor de zon, getuige ook de eindtijd van 24.37. We trekken er onze conclusies uit.
Het was alweer een tijdje geleden dat ik nog eens deelnam aan een wedstrijd. Aangezien er vandaag een 'thuisjogging' georganiseerd werd, kon ik best niet op het appel ontbreken... (hoewel er enkele tientallen kilometers verder een andere mooie jogging werd georganiseerd, de Abdijentocht) Aangezien ik de voorbije weken weinig getraind had en dus ook weinig snelheid in de benen had, koos ik voor de 16,5km. De eerste van drie ronden, werd een aftasten van de tegenstand. Danny Meeus zat goed, Luc Steenackers leek me een mindere dag te hebben, Werner Delen zat me op de hielen. Ik kon 4min/km aanhouden en was daar best tevreden mee. De tweede ronde liep ik samen met Werner. Het was toen al duidelijk dat het voor de 5de en 6de plaats zou zijn. Ook deze ronde legden we af aan 4min/km. Maar op kilometer 12 ging bij mij plots het licht uit, de tank was leeg. Werner moedigde me aan om aan te sluiten, maar andere halve kilometer verder was de veer gebroken en besloot ik in m'n eigen tempo de wedstrijd uit te lopen. Eindtijd: 1.10.45.
Op donderdagavond 19 juni as. organiseer ik in Beerse de 2° editie van de Domestic 5K.
De première vorig jaar was een meer dan geslaagd experiment. De wedstrijdformule is immers uniek: elke atleet loopt zijn/haar wedstrijd individueel zoals bij het tijdrijden. Om de minuut gaat een loper van start en pas op het einde van de avond is de winnaar gekend.
In 2007 kregen we een hoogstande wedstrijd met op het podium niks dan bekende namen. Bij de dames won Xenia Luxem voor Sylvie Mulle en Anja Smolders. Bij de mannen werd het een echte thriller met als winnaar Vital Gahungu, voor Hans Janssens en Tom Compernolle.
Voor deze editie is het prijzengeld opgetrokken tot 5.500 euro.
Maar naast de toppers waren er ook de vele recreatie lopers die het beste van zichzelf gaven.
Het spreekt voor zich dat iedereen welkom is, jong en oud, snel of iets minder snel.
Vandaag, 20 april, stond oorspronkelijk de 10 mijl van Antwerpen op het programma. Ik had me de voorbije weken niet echt op deze afstand toegelegd, en vond het bij nader inzien dan ook niet echt verstandig om me tussen de massa van meer dan 20000 joggers te begeven. Met alle respect voor diegene die al maanden naar deze wedstrijd toeleven, voor mezelf is er weinig 'fun4run' aan als ik niet kan starten tussen lopers die streven naar een tijd van net over het uur... Dan maar een rustige duurloop naar het Prinsenpark te Retie. Na de korte fietstocht van gisteren (50km) verliep de start wat stroef (stramme spieren). Na een vijftal kilometer liep het al wat lekkerder. In het Prinsenpark waagde ik me aan enkele korte tempoversnellingen om nadien rustig uit te lopen in 1u24. 'k nog geen moment spijt dat ik niet in Antwerpen zat...
Oh ja, Bart (van Nijlen), succes met je marathon! Je hebt er hard voor getraind, en ik ben er zeker van dat je een mooie tijd gaat neerzetten! Onder de 3uur? Go4it!
Er zijn zo van die dagen dat je precies zweeft over het parcours en anderzijds zijn er van die dagen dat je lood in je benen hebt. Wel zondag was het van dat laatste. Om kwart na twee wakker geschoten (die dekselse zomertijd!) en gezien dat het pijpenstelen aan het regenen was. De moed zonk al in de schoenen... Vlug m'n loopgerief aangetrokken, Ludo gebeld en me snel naar de plaats van afspraak gebracht. Nog tien minuten... vlug inschrijven en dan naar de start. Ik besluit de 12,7km te kiezen in plaats van de halve marathon (te weinig getraind voor lange afstanden). Opwarmen zit er niet meer bij. Oei, m'n loopjasje nog aan. Waar staat Ludo? Oef op tijd gezien en balast overboord gegooid. De eerste kilometers gaan nog vrij goed, maar na de eerste doortocht (4,1km) is de ademhaling niet meer wat het hoort te zijn. Ik moet de groep met Brent Vankrunkelsven laten lopen, terwijl ik hem vorige maandag in Olmen 3 ronden lang (12km) kon volgen... En het gaat van kwaad naar erger; de benen compleet verzuurd, besluit ik rustig verder te lopen. Op het einde komt Herman Lievens (organisator) me nog voorbij gespurt. Ach, wat doet het er nog toe, 'k had gewoon een mindere dag . Negende in 50min... nu ja, zo slecht is dat ook weer niet zeker?!
Parcours: verhard (beton, asfalt) Afstanden: 4,3km, 8,5km, 12,7km, 21,1km Inschrijvingsgeld: 5 euro ( inclusief tombolabiljet, prima accomodatie) Organisatie: ****
Na zondag een klein uurtje te hebben losgelopen, volgde daags nadien de paasjogging in Olmen. Een kwartiertje voor de start begon het plots hevig te sneeuwen. Net op tijd stopte Jezeke met het uitschudden van z'n beddeke. Op het programma stonden 5 ronden van 4 km. De eerste drie ronden verliepen geweldig. Ik kon gelijke tred houden met Brecht van Looise. Maar in ronde 4 begon het hevig te sneeuwen/hagelen en was het vet van de soep... Het tempo zakte drastisch, de ene na de andere stak me voorbij. Ook Bart (van Nijlen) had me in het begin van de laatste ronde te stekken en liet me vlotjes ter plaatse. (Proficiat Bart en succes met je marathon van Antwerpen!) Toch was ik best tevreden over m'n eindtijd van 1u19.
Parcours: verhard (asfalt, beton) Afstanden: 4km,8km,12km,16km en 20km Inschrijvingsgeld: 5 euro (maar je krijgt er wel heel wat voor in de plaats o.a. een fles trappist Westmalle van 75cl) Organisatie: ***(*)
Samen met m'n toekomstig schoonbroer, Koen, nam ik voor de eerste maal deel aan een duoduathlon. De voorbereidingen waren voor ons beiden verre van optimaal; het griepvirus had toegeslagen. Mijn vader deed ook mee, samen met Geert. M'n eerste loopproef verliep al bij al vrij vlot; een plaats binnen de top-20 in een tijd van +/- 15 min. Koen zag er na z'n eerste doortocht op de mountainbike niet echt fris uit, het ging hem niet af (de naweeën van 3 weken ziekte, lieten zijn sporen na). Ondertussen werd er door de lopers wat losgelopen. Stilstaan was uit den boze, wist Bart Van Nijlen. Goede raad mag je niet in de wind slaan! Met een gemiddelde van 24km/u kwam Koen totaal uitgeput aan. Daar m'n sportieve concurrenten reeds weg (of aangekomen)waren, had ik niets meer te winnen of te verliezen. De laatste 2km werden afgemaald in 7.25. Niet onaardig, vond ik zelf. De organisatie was prima! Volgend jaar zullen we er zeker terug bij zijn, en de "reuzen" zullen zich dan van hun beste kant laten zien of om een quote van wijlen Benny Vansteelant te citeren: Die hard ... Come back stronger! Sportieve groeten!
Je loopt niet graag alleen... Je kent een mooi loopparcours...
dan biedt de site www.irun.be een oplossing Via iRun kan je makkelijk je eigen loopkalender en looproutes samenstellen en delen met andere joggers. Eerst even (gratis) gratis registreren/activeren, en misschien vind je dan wel een leuke looppartner of loopparcours.