Het grote verschil echter met gisteren is dat er vandaag overal, maar dan ook óveral, stukken vlees, bloed, organen, maaginhoud en uitwerpselen lagen. Er vlogen ook lichaamsdelen en stukken vlees door de lucht. Om nog maar te zwijgen over de geur. Op een gegeven moment moest ik echt even bekomen. Het was één groot slachtveld...

Ook vandaag werden er varkens geofferd. Dit waren geschenken van villagers. Ze slachten het dier zelf en geven de helft aan de familie. De familie zelf hadden voor de villagers 3 buffels voorzien. Elke villager krijgt namelijk een stuk vlees (of meerdere naargelang de sociale status) mee naar huis.
Net zoals gisteren werden de varkens op een andere plaats geslacht. Dit doen ze omdat ze onmiddellijk na de fatale messteek het dier in vuur en vlam zetten, wat veel hitte en stinkende rook veroorzaakt.

Een deel van het geschonken varkensvlees werd ter plaatse klaargemaakt in bamboe. Dit noemt men "papillon". Ook gisteren gebeurde dit op deze manier, maar buiten het zicht.

Iedereen zit verdeeld in deze tentjes rondom het centrum, toe te kijken hoe de buffels worden versneden en luisterend hoe de varkens worden geslacht. Die kreten gaan door merg en been...

Wanneer iedereen zijn stuk vlees had ontvangen, werd de overschot door middel van een veiling verkocht. Dit werd gisteren niet gedaan. De opbrengst van de veiling gaat naar de kerk van het dorp.

En ja, hier kon je als toerist bieden. De 2 Spanjaarden deden voor de leut mee met hun gids. Er is niemand boven hun prijs gegaan waardoor ze dit stuk varkensvlees in ontvangst kregen :-) Alle aanwezigen vonden dit geweldig! We kregen veel respect.
Die mannen konden uiteraard niet veel doen met het vlees, dus de gids kreeg het mee naar huis.

Onze aanwezigheid werd zo op prijs gesteld dat we een bamboebeker met palmwijn kregen. Een witte drank met 4% alcohol en een straffe nasmaak. De fermentatie gebeurd in de palmboom zelf. Hier werd veel van gedronken op deze ceremonie! En onze bamboe bleven ze maar bijvullen. In combinatie met de warmte steeg dit snel naar het koppeke :-)

Nadat alles uitgedeeld of verkocht was, was het tijd voor de lunch. We kregen niet alleen varkensvlees in papillon maar ook varkensvlees bereid in de stoofpot, rijst, eieren én groenten! Zeldzaam in mijn ogen aangezien ze hier vooral rijst, vlees en eieren eten, amper groenten. In België eet ik veel groenten en misschien 1 à 2 eieren per week. Hier 1 à 2 per dag!! Het zit gewoon overal onder gedraaid...

Even ter verduidelijking, het eten gebeurd op ceremonies met de rechterhand. En je eet van een papier, zo hebben de vrouwen minder afwas

We hadden al gedaan met eten toen ik besefte dat ik hier een foto van wou hebben :-)