Ik ben Ria Coeckelberghs, en gebruik soms ook wel de schuilnaam RiCo.
Ik ben een vrouw en woon in Houthalen-Helchteren (België) en mijn beroep is Freelancejournalist.
Ik ben geboren op 05/11/1956 en ben nu dus 68 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Lezen, schrijven, fotograferen, decoreren, koken.
Sponsoring voor gehandicaptensport loopt mank, i.o.v. Syntra Hasselt
Sponsoring voor gehandicaptensport loopt mank
11/12/2010 GENK- De Orthomed Cup in Helchteren is een handbikewedstrijd die sindstwee jaar wordt gesponsord door Jos Baeten, zaakvoerder van Orthomed. Hij verkoopt orthopedisch materiaal, medische hulpmiddelen, bandages en rolstoelen. Volgend jaar is dehoofdsponsor van de mindervalide wielerwedstrijd weer van de partij. Het levert beiden een win-winsituatie op.
Streekproducten staan onder strenge controle, i.o.v. Syntra Hasselt
Streekproducten staan onder strenge controle
17/10/2010 HOUTHALEN- De consument is bereid om voor een streekproduct meer te betalen. Het logo is herkenbaar en verschaft hem de nodige informatie over een kwaliteitsvol artikel. Om het label 'streekproduct' te mogen dragen moet het product aan vijf criteria voldoen. Het artikel moet bereid zijn met grondstoffen uit de eigen streek, en in de streek van oorsprong. Het wordt op ambachtelijke wijze en traditioneel vervaardigd. De lokale bevolking aanvaardt het product als traditioneel en streekeigen. Om erkend te worden moet het product minimaal vijfentwintig jaar bestaan.
Lastenboek
Indien de producent een aanvraag indient moet hij een lastenboek invullen. Dat gaat naar de Beoordelingscommissie. Voor jenever, vleeswaren, honing en azijn zetelt Eric Van Schoonenberghe hierin. De stuurgroep Streekproducten heeft Peter Nulens van 'Lekker Limburgs' als provinciale partner. Tijdens de Stuurgroepvergadering valt de beslissing welk label toegekend wordt. Op Europees vlak zijn er drie labels. De Gegarandeerd Traditionele Specialiteit (GTS) behelst de unieke bereidingswijze zoals van de 'lambiekbieren'. Bij de Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) moet minimaal één van de productie-, verwerkings- of bereidingsstadia in het geografische gebied gebeuren. Dat is het geval bij het 'Brussels grondwitloof'. Tot slot is er nog de Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) waarbij de productie, verwerking en bereiding plaatsvindt binnen een bepaald geografisch gebied. De 'Hasseltse graanjenever' is hier een mooi voorbeeld van en is sinds 1997 als streekproduct erkend.
Hasseltse graanjenever
Dat er scherp wordt toegezien op het naleven van de criteria weet zaakvoerder Peter Beerten van Massy NV, Limburgs oudste distilleerderij. Een week voordat wij aan de productie beginnen moeten we het Ministerie van Economische Zaken en de douane verwittigen. Op een geheime locatie in Hasselt voegen we de bessen en de uitgestookte granen, de moutwijn dus, samen. Gedurende de hele procedure blijven de ambtenaren erbij. Daarna mag het goedje naar Houthalen worden vervoerd waar alleen nog water wordt toegevoegd. Op ons etiket zie je het Gravenhuis van Hasselt in spiegelbeeld. De grootvader van mijn vrouw is daar begonnen met zijn graanstokerij. Dat was in het jaar 1905. Het logo van ons bedrijf en uiteraard die van het streekprodukt maken het etiket af.