Vandaag was een heel interessante dag voor ons. We begonnen de dag met een actieve deelname aan de les kunst in Outokumpu. De leerkracht hield een kringgesprek in het Engels en dit was een leuke manier om de leerlingen een beetje te leren kennen.
Daarna hebben we een Engelse les over België gegeven bij Päivi, een oude bekende van een vorig Comenius-project. De leerlingen hadden ook enkele vragen voorbereid en na een algemene uitleg over België hebben we veel kunnen vertellen over Belgische gewoonten. Finse leerlingen zijn typisch stiller en verlegen, maar ze werkten actief mee. Ze zullen waarschijnlijk niet snel naar België komen om te studeren, want de 'strikte' regels zijn ze niet gewoon. Zoals eerder gezegd (zie 'Wist je dat') zijn de Finse leerlingen redelijk vrij. Als ze de les te laat binnenkomen, maakt dat niet uit. Als ze een taak niet maken, is dat hun verantwoordelijkheid.

Vervolgens hebben we geluncht met de directeur en de 'health care'-verantwoordelijke. We hebben ideeën en visies uitgewisseld. Het schoolsysteem in Finland ondergaat zijn zoveelste 'reform' op een aantal jaren tijd en dat is niet gemakkelijk. Bij deze verandering ligt de focus op on-the-job learning. De overheid wil dit doortrekken naar de algemene vakken: de bedoeling is dat de leerlingen bijvoorbeeld Engels en wiskunde krijgen op de werkplaats om de functionaliteit te benadrukken. Voorlopig blijft er echter nog veel onduidelijkheid naar volgend schooljaar waardoor het moeilijk is om concrete plannen te maken.
Merja, onze begeleidster, stond ons daarna op te wachten om naar haar klasje te gaan. Deze leerlingen studeren media en filmtechniek. We hebben opnieuw een Engelse les over België gegeven, waarbij de focus ook een beetje lag op media: wat wisten ze al van België, welk beeld geeft de Finse media,...
Na een uurtje zijn we terug naar Joensuu gereden met Eija. Zij is de health care-leerkracht die we de eerste dag geobserveerd hebben. We hebben samen met haar een evaluatie van on-the-job learning mogen volgen. Ze moest een student (Pia) evalueren die net een stage afgerond had op een revalidatiecentrum. Deze evaluatie wordt gequoteerd van 1 tot 3, waarbij 1 'satisfactory' is en 3 'excellent'. De student overlegt met de stagementor en de leerkracht welk punt ze krijgt. Ze geeft zichzelf een punt (zelfreflectie) op verschillende onderdelen, daarna geeft de stagementor een punt, waarna ook de leerkracht een punt geeft. Dit gebeurt telkens met veel overleg. Daarna krijgt de student een gemiddelde bij elk onderdeel, om uiteindelijk een gemiddelde te krijgen in het algemeen. Pia behaalde een 3, wat dus zeer goed is.
Laat je niet vangen: Pia zit naast de leerkracht (links).
|