Dag 5 : Woensdag 21 september : Tänään oli hyvä saalis !xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Zoals gisteren al gemeld was het vandaag tijd om tijdens de fish-processing wat extra informatie te krijgen over het visroken !
De regenboogforel die gisteren vakkundig gefileerd werd en die vannacht in de pekel gestaan heeft, mocht vandaag gerookt worden.
Allereerst stonden de resten van het fileren al in de rookoven waar ze nog een uurtje in mochten staan. Het roken van deze vis duurt een tweetal uurtjes. Jarkko, de jonge leerkracht die ons hierin begeleid had deze vis vanmorgen al heel vroeg in de oven geplaatst.
De overige visfilets werden op roosters gelegd om ze daarna af te spoelen en al de vuiligheid er af te halen. Na een kleine nazouting zijn ze klaar om in de oven geplaatst te worden. Deze forel zal verschillende stappen ondergaan in de volautomatische oven en pas na 16-17 uur opnieuw uit deze oven mogen gehaald worden. De temperatuur komt hierbij niet boven de xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />60°C uit.
Ondertussen zijn de eerste gerookte vissen reeds afgekoeld en kunnen de resterende graten en de staart verwijderd worden. Het fijne en in brokken overblijvende visvlees gaat in een soort pasta volgens de medestudenten. Wij zelf denken dat ze hiermee een zalmsalade bedoelen.
Na de middag was het hoog tijd om er samen met Jarrko en twee studenten (waarvan 1 volwassene) op uit te trekken om zelf te gaan vissen op het meer. De netten waren daar twee dagen voordien geplaatst met behulp van enkele ankers en vlaggenpaaltjes om ze gemakkelijk terug te vinden.
Vijf verschillende vissoorten hebben we kunnen opvissen : Snoekbaars, forel, kwabaal, baars en houting. Waaronder enkele forse exemplaren. Een dertigtal vissen werden bovengehaald. En dit is zeker geen vissersbedrog. Het was een mooie oogst ! De fotos getuigen hierover !
Bij het terugkeren zijn we ook een groot houttransport op het water gepasseerd. Twee boten vooraan en één boot achteraan werden gebruikt om een gigantische hoeveelheid hout over het water te transporteren.
Heel indrukwekkend om te zien.
Terug aangekomen op school werden we verrast met een proeverij van gerookte noorse zalm.
Het verschil tussen coldsmoking en hotsmoking konden we letterlijk proefondervindelijk beleven.
Vanavond staat er nog een ijshockeywedstrijd op het programma !
|