Inhoud blog
  • De terugtocht.
  • De laatste werkdag.
  • Moose in the forest.
  • De slijt komt er op...
  • Erasmus+ Finland
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Erasmus+
    PITO beyond the boundaries
    20-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.dinsdag 20 september

    Dag 4 : 20 september 2011 : Hyvää iltaa, mitä kello on ?

    xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> 

    Vanmorgen heeft de zon plaats gemaakt voor regen en lijkt het even alsof we terug in België zijn aanbeland! Een echt herfstgevoelen overwelmt ons (de bomen zijn zich hier al fel in herfstkleuren aan het tooien !). Maar niets is minder waar ! We staan hier op om 7u lokale tijd, bij ons is het nog maar 6u(!) in de morgen.  Opnieuw ontbijt in de refter samen met de studenten en dan aan het werk.

    Vandaag staat er voor de eerste keer “fish processing” op het programma.

    De school heeft een eigen afdeling waar de vis gekuist wordt, klaar gemaakt wordt voor verdere stappen zoals het roken of zouten, of voor onmiddellijke consumptie kan dienen.

    De kleine visjes (die er voor een leek zowat uitzien als sardientjes) en die eerst aan de beurt komen zijn zalmachtigen en luisteren naar de naam Coregonus albula.  Aan de hand van deze latijnse naam konden we de juiste informatie terugvinden op het internet en de Nederlandse benaming opzoeken van de vis die in het Engels Vendace genoemd wordt.

    Volgens Wikipedia is deze vissoort vroeger nog teruggevonden tot in Zuid-Nederland (Hollands Diep).

    Misschien wordt het hoog tijd om hem in onze contreien opnieuw te introduceren.

    De Nederlandse naam zou Kleine Marene zijn.

     

    Na de middag wordt de regenboogforel gefileerd.  Mooie stukken vis worden door ons beiden geprepareerd alsof we reeds volleerde visversnijders zijn.

    De filets gaan in bakken en worden met vers ijs gekoeld.

    Van de verloren gesneden stukken wordt een selectie gemaakt en de mooiste worden apart bewaard en zullen straks in een zoutoplossing gepekeld worden.

    Een 10%-oplossing wordt aangemaakt met warm water en in de koelcel opnieuw afgekoeld.  Later op de dag zullen de versneden vissen hier een 12-tal uren in gepekeld worden om ze dan morgen een rookproces van 16 uren te laten ondergaan.  De temperatuur van het roken wordt beperkt tot xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />60°C en dit is de reden waarom het ‘cold smoke’ genoemd wordt.

    Volgens de kenners is dit de beste en lekkerst manier van visroken.

    Wat ons op valt is dat iedereen vol lof over het vissen en vis eten spreekt.  Mensen eten hier blijkbaar bijna dagelijks vis !  Hun Vendace is zeer populair en wordt hier op alle manieren gegeten.  Ook snoekbaars en zalm staan hier regelmatig op het menu bij de lokale mensen.

     

    Na al deze handelingen moest de proper gemaakte vis ook nog uitgeleverd worden en ook daar mochten we een handje bij helpen.  De verschillende afdelingen van de school in Savonlinna hebben ieder hun eigen keuken en niet alleen bij ons in Varpala maar ook bij de afdeling “Social care” aan het ziekenhuis en de plaatselijke PIVA staan morgen de door ons gekuiste visjes op het menu.  Hoog tijd dus voor een kijkje achter de schermen in al deze keukens !  Ja Jacky, daar kan de keuken in de leraarskamer van het PITO nog lang niet tegen op !

     

    Tijdens de rondrit in de buurt wordt ook nog een bezoek gebracht aan een zogenaamde ‘fish-factory’.  Hier worden dezelfde kleine vissen machinaal en dus aan een veel hoger tempo dan wij dit zelf kunnen, gereinigd.

    De vrouw des huizes probeert het aan ons uit te leggen hoe het allemaal in zijn werk gaat, maar heeft voor alle zekerheid haar dochter mee ingeschakeld voor de nodige ondersteuning in het Engels.

    Beladen met een lekkere maaltijd gerookte vis keren we terug naar de school !

    Daar aangekomen werden we uitgenodigd door een andere leerkracht in een interessante natuurles.  In de opleiding tot “nature surveyor” werden vandaag allerlei soorten paddenstoelen gedetermineerd en getest op hun zeldzaamheid.

    Deze opleiding kadert in de ruimtelijke planning in Finland waarbij hier geïnventariseerd wordt welke dier, planten,… en dus ook paddenstoelsoorten allemaal aanwezig zijn in de buurt om er al of niet nieuwe projecten toe te laten.

     

    We worden hier telkens opnieuw verrast door tal van vriendelijke leerkrachten en leerlingen op de school.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (1)

    21-09-2011
    klaar voor de uitdaging?
    Dag Frank en Dirk,

    Zijn jullie klaar voor de uitdaging?
    Zodadelijk gaan we er hier tegenaan maar eerst reageren op jullie verhalen... ik had er voorlopig nog geen tijd voor gemaakt, shame on me.

    Toffe verhalen en foto's. Als jullie 'fish-processing' goed onder de knie hebben is dat een goed idee voor een teerfeestje.
    Is Frank alleen gaan lopen Dirk, of nam jij de foto in je looptenue? Verder hebben jullie blijkbaar ook al het kasteel bezocht. Misschien komen jullie later deze week nog wel in Karhu. Let wel op, het zit daar vol beren waarvan je een kater krijgt. Ook Lappeenkulta is de moeite waard voor een bezoek.
    Doe de groeten aan Pirjo, en als ge hem tegenkomt ook aan Kalle Kaartinen.
    Geniet er verder van want het is voorbij voor dat ge't weet.
    Tot ziens,
    Wim.

    21-09-2011 om 07:30 geschreven door Wim Voet




    Archief per week
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs