Maandag 19 septemberxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Gisterenavond vertrokken uit het zuiden bij ons eerste gastgezin. We moesten ongeveer 2 uurtjes rijden tot Bourganes waar we zouden wachten op onze nieuwe gastvrouw, Halla (Hatla uitgesproken). Zij bracht ons nog 130km verder naar het noorden zodat we nu een super mooi uitzicht op de zee hebben.
Ons nieuw gastgezin heeft een biologisch schapenbedrijf met 650 ooien en bijbehorende lammeren. Op dit moment zijn er dat dus ongeveer 1200. Deze morgen startte onze gastvrouw met een rondleiding op haar bedrijf. (zie fotos). De stallen zijn weldoordacht en zeer handig ingericht om schapen te sorteren, verplaatsen,
Na deze rondleiding kregen we te horen dat donderdag en woensdag 250 en 200 lammeren geslacht zullen worden. We hadden dus veel werk voor de boeg. Eerst sorteerden we de ramlammeren er uit. Zij wegen het zwaarste en kunnen dus nu best geslacht worden omdat de prijzen nu het beste zijn. Later kunnen dan nog eens een lading ooilammeren geslacht worden aan een lagere prijs. Toch moesten we nog ongeveer 200 ooilammeren uitselecteren omdat er te weinig rammen waren.
Na deze toch wel zware klus mochten de ooilammeren, die niet geslacht worden, terug naar de ooien en daarna op het prachtige uitgestrekte land.
Wist je dat:
- Dit schapenbedrijf 1965ha grond heeft en nog niet genoeg voer voor hun schapen?
- Ze bepaalde bloemen tussen het gras planten die N, P en K geven aan het gras?
- Ze via een computersysteem alle gegevens van de schapen bijhouden?
- Alle schapen hier een naam hebben?
- We een soort platte kaas (kwark) hebben leren eten genaamd Skyr?
- Ze ongeveer een zesde van hun ooien kunstmatig insemineren?
- Ze soms schapen op het schapeneiland zetten omdat er een speciaal kruid groeit dat het vlees een andere en betere smaak geeft?
- Ze weideafrastering hier gebruiken om schapen uit bepaalde velden te houden?
- De schapen dus gewoon bij de buren mogen grazen?
- Een ooi gemiddeld 7 jaar blijft op het bedrijf?
- Ze ook hier werken met het SEUROP systeem om de schapen te classificeren?





|