Van het PITO kregen wij (Ilse Leemans en Susanne Vos) de kans om deel te nemen aan een EU-project. We zullen een week kennismaken met de schapenhouderij in IJsland. Zondag 1 mei
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Na om 8.00 uur vertrokken te zijn in België zijn we via Amsterdam en Oslo aangekomen op de luchthaven van Reykjavik om 17.00 plaatselijke tijd. Tel hier twee uurtjes bij en je hebt onze werkelijke reistijd. Olöf (onze gastvrouw) pikt ons hier op om een klein ritje te maken naar haar huis. Klein? Twee uurtjes wordt in België toch al gauw als lang beschouwd. Hier dus blijkbaar niet. Onderweg veranderde het landschap van rotsachtig zwart, naar wit, witter witst door de sneeuw en bergen. Komende van xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />25 °C in België vallen we nu even terug naar 2 à 3 °C. Met maar 300.000 inwoners in het hele land kwamen we er dus ook niet veel tegen onderweg. De meeste mensen, zon 110.000, wonen er in de hoofdstad. Onze eindbestemming werd een boerderij in de middle of nowhere aan een rivier, gletsjer en met rondom een fantastisch bergachtig uitzicht.
Kennis gemaakt met de hele familie bestaande uit Sven en Olof en hun vier kinderen: Binni (11j) Palli (5j) Arndis (7j) en hun kleine baby.(6 mnd). Aan alle jonge koppels een leuk weetje: hier hebben zowel de papa als de mama 6 maanden zwangerschapsverlof!!!
Sven en Olof hebben een boerderij met een 40-tal schapen en een 25-tal koeien. Zowel de schapen als de koeien dienen voor vleesproductie.
Sven werkt ook nog buitenshuis als bouwvakker, Olof heeft in de stad nog een kliniekje waar ze enkele uren per week mensen helpt met haar alternatieve geneeswijze.(het fijne weten en begrijpen we nog niet zo goed).
Olof bereide een mega grote pot met schapenvlees, zodat we na alle eerste indrukken en kennismakingen wat konden bekomen. Het bleek hun gecastreerde ram van een jaar oud te zijn die10 uren in een pekelbad had gelegen, 2 weken gerookt en nu enkele uren in de kookpot gekookt. Na nog een laatste rondje over het bedrijf, werd het echt de hoogste tijd voor ons bedje
.morgen weer een dag!
Maandag 2 mei 2011
Vandaag staat een dagje meehelpen op het bedrijf gepland.
We eten hier vaak: s morgens om 6 uur ontbijt 1, rond 9 uur ontbijt 2, lunch om 13.00 uur en s avonds de warme maaltijd.
Na het eerste ontbijt zijn we DE koe gaan melken met een melkpot. De koeien lijken nog het meeste op Jersey koeien, dus vreemd dat ze koeien met deze lichaamsbouw beschouwen als dubbeldoel koeien en op dit bedrijf zelfs als vleesvee. Nu is de keus ook wel beperkt: hier komen eigenlijk alleen dit koeien voor genaamd IJslanders.
Wel makkelijk, de inwoners van IJslanders, de koeien zijn IJslanders en zelfs het enige schapenras dat hier voorkomt heet
IJslander.
Eigenlijk kregen we meteen de verantwoording over het bedrijf: lammetjes eraf halen, voeren, melken
.succes ermee! Wat ons wel erg opviel was het werktempo; het werk zou normaal in een uurtje af kunnen zijn maar hier gaat alles een tandje trager en door de vele pauzes hebben ze dan weer wel veel family time.
Eind van de middag konden we een lift krijgen naar de dichtstbijzijnde stad Borgarnes (1800 inwoners) om het plaatselijke museum te bezoeken over de geschiedenis van IJsland. Toen we terug kwamen hebben we even wat tijd genomen om dit blog voor te bereiden en toen wachtte de enige koe natuurlijk weer tot we kwamen melken.
Verder hebben we een duidelijk internetprobleem: er schijnt hier draadloos internet te zijn maar de schoollaptop kan daar absoluut niks mee. Gelukkig mogen we de computer van Olof eventjes lenen om wat op het blog te plaatsen
.hopelijk morgen weer (vandaar dus de wat late berichtgeving
.hoewel we lopen hier zo wie zo 2 uur achter in tijd he!:-)
|