Van het belgische stadsleven naar het thaise plattelandsleven
24-04-2010
2010 - WERKEN WONING HERVATTEN ( deel 10 )
Drie slaapkamers en de living werden voorzien van airco. Deze welke geplaatst werden in de living waren vrij kostelijk ( systeem zoals men terug kan vinden zoals in hotels ) .
Het was ook onze vriend Apan , die de oprit heeft aangelegd , een kleine 30 meter op 4 meter breedte. het geheel werd geplaveid met leien ( duur van de werken iets meer dan een dikke week , hierbij werd dan wel een tractor gebruikt en werd de beton gestort door een firma.
" APAN " die ons volledige huis carleerde , legde eveneens het voetpad aan rondom de woning . Hierbij werden de septische putten en de waterbuizen weggewerkt.
Het duurde nog anderhalve maand alvorens de woning volledig instapklaar was. Op een bepaald ogenblik telde mijn echtgenote meer dan 40 werklieden ( schilders- elektriekers- de ploeg die de alumium profielen kwam plaatsen , de carleurs ; de ploeg die de dakgoten kwam aanbrengen, allé ze wist niet waar ze haar kop eerst te steken. Ik kan diegene die plannen hebben om te bouwen in Thailand maar één gouden raad meegeven. Bouw maar wees aanwezig en vind je iets niet in orde zeg het hun dan onmiddellijk , maar vertrouw zeker op niemand . Je moet echt bij de bouw zelf aanwezig zijn ( zowel de ruwbouw als de afwerking - ik zou zelfs durven zeggen vooral bij de afwerking ), ik ben 2 maanden non stop aanwezig geweest en mijn vrouw de 3 de maand non stop. Toen ze thuis is gekomen heeft ze me gezegd . " ee geluk dat ik een derde maand daar was gebleven om alles op te volgens , anders hadden we er iets gevonden , ik moest elke dag zaken laten aanpassen tot zelfs af en toe eens dreigen . Maar het resultaat mag er volgens mij wel zijn. Volgend jaar volgt het zwembad / terras Pagode en barbecue en een stuk van de tuin . En natuurlijk zullen we volgend jaar beginnen met de inzegening van het huis door bouddha en het bijhorende feest, daarna volgt de aankoop van een deel van de inboedel. Het is immers nog 4 jaar voor we naar ginder zullen emigreren .
De ploeg van de ververs aan he werk ( deze waren volop bezig bij mijn vertrek ). Ps. deze ploeg houdt zich niet alleen bezig met het verven , maar ook het schuren van het hout , het behandelen en het vernissen ( plafonds en houten deuren ) - schilderen verder de muren , plafonds enz... . De mannen werken goed ,zelfs zeer goed , alleen je moet hun werk constant controleren , dit was dan weer het werk van mijn vrouw die 100 maal moeilijker is dan ik zelf. Goed dat ik ondertussen al weg was , want het heeft er een paar keer tegen gezeten ( thai vs thai ) ze controleerde blijkbaar iets te veel , maar ze heeft gelijk want het resultaat mag er zijn.
De buitenkant van de woning werd rondom aan de bovenkant afgewerkt met een soort gyproc plaat (maar dan wel vrij stevig . Verder werden in alle kamers (behalve de living ) gyproc plafonds gestoken . In alle kamers werd er isolatie aangebracht . Er werd mooi werk geleverd.
Onze houtbewerker in volle actie ( plafonds van living - terras en garage werden volledig in hout gezet. In de living wordt de airco in het plafond geplaatst ) Ps. isolatie werd in de living aangebracht , niet voor de koude maar wel voor de warmte !!!!!! Ok de betonnen zuilen worden van hout voorzien ( hier was hij aan bezig op het ogenblik van mijn vertrek ) Ps. Van de zuilen is men ondertussen (2012 ) al verschillende keren foto's komen nemen om dit na te maken .
3 februari 2010, het was weer zo ver , we vertrokken naar Thailand ( ik voor 2 maand en mijn echtgenote voor 3 maanden) De bedoeling was de ruwbouw van vorig jaar om te toveren naar een bewoonbare woning. Op 6 februari gingen de afplakkers aan de slag ( een ploeg van 8 man ) . Bijna een volle maand heeft het geduurd om de woning volledig af te cementeren . (7 dagen op 7 ) . Het was vrij warm ( temperaturen tussen de 33 en de 40 graden ) dus alles droogde vrij vlug op. Tijdens deze periode werden ook de verschillede leidingen voor de elektriciteit getrokken . (alle kamers zullen worden voorzien van Tv aansluiting , internet en airco ). Na het plakwerk kwamen de mannen die de gyproc plafonds voor hun rekening namen en de ploeg die de houten plafonds gingen aanbrengen. Er werd gewerkt 7 dagen op 7 van s' morgens 8h00 tot 12.00 uur en om 12.30 uur stonden ze daar opnieuw tot 17.00 à 18.00 uur. Ook de carreleur was reeds met zijn ploeg aan de slag gegaan . Wij zelf hadden tijdens de afplakperiode zeker niet stil gezeten . Tijdens deze periode werd echter alles aangekocht: (wandtegels voor de keuken en de badkamers - materiaal voor de badkamers - vloertegels - binnen en buiten keuken - personen werden aangesteld voor het maken van de aluminium ramen en schuifdeuren - glas werd gekozen - persoon werd aangesteld voor het maken van de houten deuren ( 11 stuks) - verlichting - verfkleuren enz.. ). We hadden onze handen echt wel vol, van echte vakantie was er weinig sprake Ik moet echter wel zeggen dat alles vrijwel naar wens verlopen is . Je moet wel echter na de plakwerken vrijwel dagelijks aanwezig zijn om hier en daar aanpassingen te laten doen. Op 26 maart vetrok ik dan terug naar België (tegen mijn goesting ) en het vrouwke bleef achter om verder alles op te volgen . Enkele dagen voor mijn vertrek ging ook de ploeg ververs aan de slag. Hierbij enkele foto's die ik heb gemaakt tijdens mijn aanwezigheid . Alles vordert vrijwel goed, de badkamers (2) en de buiten wc waren voor 85% af. De keuken was in wording . Alle plaatsen waren reeds gevloerd en men was bezig met het vloeren van de laatste kamer(opslagplaats) Verdere foto's zullen volgen begin mei wanneer mijn echtgenote terug is .
Na alle dagen rijst te hebben gegeten , vond ik dat het tijd werd om als echte belg een fritje te verslinden . Je kan natuurlijk naar een Mc Donalds of dergelijke eettent gaan maar dit kan je moeilijk fritten noemen. In het grootwarenhuis " Big C " had ik in de afdeling ingevroren produkten , een gans assortiment fritten gevonden . Natuurlijk een pak meegenomen. Maar hoe gaan we ze klaarmaken , in de keuken van het ouderlijk huis is een friteuse onbekend. Geen nood , grote pan , veel olie en de fritten erin. Ik moet zeggen als afwisseling op de rijst heeft het mij heerlijk gesmaakt . Op de 1 ste foto , zie je hoe in het ouderlijk huis van mijn echtgenote kleefrijst wordt gemaakt .
Phrae is een provincie in het Noorden van Thailand met veel natuurschoon en culturele bezienswaardigheden, een charmante levensstijl en lekker eten.
De Yom rivier stroomt er dwars doorheen en Phrae kent vele groene bergstreken. De afstand tot Bangkok is ongeveer 550 kilometer. Het heeft een lange geschiedenis en heeft in het verleden ook andere namen gehad, zoals Nakhon Pol en Wiang Kosai.
Vandaag de dag heeft Phrae nog steeds veel bossen, ideaal voor wandel- en trektochten of een kajaktour op de Kaeng Luang rivier . Er zijn diverse nationale parken, zoals Mae Yom en Wiang Kosai, met bergstamdorpjes en teakplantages, waar houthak nu wettelijk is verboden.
Hierbij een overzicht van de temperaturen waaraan je je mag verwachten in Phrae
Vorig jaar , heel wat gelezen op het internet over de problemen waarmee je te maken kan krijgen wanneer je wil gaan bouwen in Thailand ; (voorschotten die verdwijnen , de aannemer en werklieden die niet meer komen opdagen , materiaal dat verdwijnt ,je betaalt het dubbele van de prijs of zelfs meer enz enz .. . Dus dit jaar met " de nodige voorzorgen, alhoewel je nooit helemaal zeker kan zijn , naar ginder vertrokken om ons bouwproject te starten. In juli 2008 had mijn echtgenote bij een architect een plan laten maken naar voorbeeld van wat ik ruw had uitgetekend . Deze architect had een vriend die aannemer was en waarmee hij samenwerkte. Nadat ik het plan uitgetekend door de architect had zien , vond ik dat er toch nog enkele aanpassingen dienden te gebeuren . Op 4 feb 2009 zijn we dan opnieuw in Phrae aangekomen. Onmiddellijk bij aankomst namen we contact met de architect om het plan aan te passen. We hadden hem ook gevraagd zijn vriend mee te brengen om eens met hem te praten.. S'anderdaags werd het plan aangepast (alles in het thais , mijn vrouw stond in voor de vertaling ) en op 7.02.09 diende de architect het plan in voor het bekomen van de bouwvergunning. Op 8.02.09 ondertekende we het contract met de aannemer ( enkel voor de ruwbouw) en werd er van start gegaan . Diezelfde dag nog werd er electriciteit aangevraagd ( met behulp van de aannemer ) - wanneer je aan de juiste deur weet aan te kloppen , gaat het heel wat sneller . Met de aanemer kwamen we overeen dat al het bouwmateriaal door ons zelf zou worden aangekocht ( hij diende enkel te zeggen wat hij nodig had ) . Hij leverde het personeel en het materiaal nodig om de werken te kunnen uitvoeren ( graafmachine - cementmolen , zaagmachine ...) . Het eerste contract bestond uit 3 delen : - 1° graafwerken en maken van de peilers en roosters (35 stuks ) - 2° plaatsen van de funderingen en het betoneren en als 3 de deel het plaatsen van het ggeraamte voor het dak, leggen van de pannen en de afwerking. . Een 2 de contract was voor het metselwerk + het metsen van glasblokken en sierstenen , het gieten van de voorchape , het plaatsen van de septische putten en de pvc buizen die volgend jaar zullen worden aangesloten. Ik moet eerlijk zeggen dat ik nooit te klagen heb gehad . Elke dag waren ze stipt aanwezig om 08H30 . Ze werkten tot 12.00 uur . Van 12 tot 13 eten en siesta en vervolgens van 13 tot 17 uur werd er verder gewerkt. De aannemer was elke dag aanwezig met zo'n 20 werklieden. De broer van mijn vrouw wist te vertellen dat de graafwerken normaal door de plaatselijke werklieden met de hand werden uitgevoerd en dat voor zo'n groot aantal peilers ze minstens voor een maand werk zouden hebben gehad . Elke put was een vierkant van 1 op 1 meter met een diepte van 1.40 meter . Ik kan U verzekeren dat de grond bikkelhard was, soms geraakte de graafmachine er zelfs niet doorheen en moest de grond gedurende uren nat gemaakt worden . Gelukkiglijk hadden we onze waterput en moesten we niet zien op een liter water . Op het ogenblik we met onze bouw startte , was de aannemer eveneens bezig met de bouw van 4 andere woningen . Hij had ons de 2 de dag meegenomen om ons alles te laten zien , ook waar we onze stenen konden kopen , waar we degelijk materiaal konden vinden enz. Het was een heel sympatieke man die altijd met alles akkoord ging, zijn vrouw was een moeilijker geval. Aangezien hij wist dat we maar anderhalve maand in Phrae zouden blijven , had hij overal werkmensen weggetrokken om bij ons te komen werken . Hij wilde dat het grootste werk gedaan zou zijn geweest de periode dat we daar waren , voor de verdere afwerking van de ruwbouw was onze aanwezigheid niet noodzakelijk . Op 26 maart kregen we een telefoontje van de zus van mijn vrouw ( zij en haar man hielden alles verder in het oog toen wij terug naar België waren ) , bleek dat de werken zeer goed gevorderd waren. Ze hadden nog een aantal foto's getrokken en hadden die opgestuurd . Het is nu wachten op deze foto's. Volgend jaar gaan we terug voor de afwerking ( water- electriciteit - afplakken, deuren , ramen, verven , betegelen ..., maar hiervoor is het nog een jaartje wachten en vooral sparen.
In 2008 werd door mijn echtgenote contact genomen met een architect , die een plan maakte op basis van mijn voorstel ( plan door mij getekend ). Ze betaalde hiervoor 3000 bath . Thuisgekomen vond ik dat er toch nog een paar wijzigingen dienden te gebeuren. Dit werd gedaan in feb 2009 daags na onze aankomst . Het was ook die architect die de bouwaanvraag regelde. Voor dit laatste en de aanpassing van het plan betaalde we 1000 bath. Onderaan de link kan je het volledige bouwdossier raadplegen.
Zoals reeds gemeld , hadden we vorig jaar een waterput laten steken. De broer van mijn echtgenote , "Wang " gebruikt het putwater om onze planten water te geven . Een hele karwei. Hij had gevraagd of het niet mogelijk was om een pomp op de put te installeren , dit om het hem gemakkelijker te maken . Soms bij hele droge periodes dienden de jonge planten tot tweemaal toe begoten te worden. Dus een pomp werd geinstaleerd en we namen direct een goeie ( dubbele aanzuiging ) . Een geluk dat we een pomp hadden geinstaleerd want met de bouw zijn er enkele tien duizenden liters naar boven gepompt. De eerste 3 dagen was het water klaarhelder en drinkbaar . Maar toen kregen we een probleem, het water dat werd opgepompt werd bruin en steeg blijkbaar niet meer .Ik had mijn echtgenote gevraagd eens te bellen naar de mannen die de put hadden gestoken . Maar volgens de broer was dit normaal . De put was het niet gewoon dat op korte tijd zo'n grote hoeveelheden water naar boven werd gepompt. We moesten maar gewoon voortdoen , binnen een paar dagen zou de put zich wel hebben aangepast. En inderdaad 2 dagen later steeg het water opnieuw en hadden we opnieuw klaar helder water . Sindsdien geen enkel probleem meer gehad. Dagelijks werd het water door iedereen gedronken en dagelijks werden honderden - duizenden liters naar boven getrokken noodzakelijk voor de bouw.Volgend jaar sluiten we de waterput op het huis aan , maar plaatsen dan wel een filter. Ook voor de tuin en het zwembad zal onze waterput worden gebruikt . Volgens diegene die de put hebben gestoken, zitten we op een bron en zullen we nooit zonder water vallen. Sinds 2010 hebben we ook leidingwater , moest de put ooit droog komen te staan dan is een omschakeling vlug gedaan.
Om alles vlotter te laten verlopen vooral nu we volgend jaar met de bouw zullen starten en er van alles moet worden aangekocht , was de aanschaf van een wagen noodzakelijk . Zo'n pick-up is vrij handig op het platteland. Het is wel een oud model maar in afwachting tot we daar gaan wonen zal die wagen zeker van pas komen.
Sinds 2007 heeft er zich een nieuwe monnik ( Adjan) gevestigd in de bergen op enkele
kilometers van het platteland ( Ban Maneewan ) . Dit jaar in februari brachten
we hem een bezoekje ; dit was een hele klim en er moet nog veel worden
verwezenlijkt.
- Heb respect voor de
koning. - Heb respect voor de monniken. - Heb respect voor uw oudere. -
Heb respect voor degene die hoger op de sociale/hiërarchische ladder staat dan
jezelf.
Als je je niet aan deze regels kan/wil houden lijdt jij
gezichtsverlies niet zij.
2. Respecteer de Thaise cultuur en
logica.
- Vrouwen hebben wereldwijd een andere logica dan mannen,
besef dat de Thai nog een gans andere logica hebben. - Denk niet te snel dat
je hen (helemaal) begrijpt, het kan jaren duren eer je iemand (helemaal)
doorhebt.
3. Gezichtsverlies is een van de ergste dingen die een Thai kan
overkomen.
- Vermijd dus om een Thai gezichtsverlies te laten lijden maar
zoek steeds naar compromissen, geef uitwegen, .....in (niet zeldzame)
extreme gevallen kan gezichtsverlies tot gewelddadige gevolgen leiden.
4.
Houd (de uiting van) uw gevoelens onder controle.
- Bij gebeurtenissen
waarbij wij in Europa vrijuit onze gevoelens (boosheid, teleurstelling,
verdriet, en in veel mindere mate vreugde) kunnen tonen leidt dit in Thailand
tot gezichtsverlies. - Vooral het openlijk uiten van boosheid zal meestal tot
onverwachte gevolgen leiden.
5. Thailand is een plaats om geld te
spenderen, niet om geld te verdienen.
6. Breng nooit geld naar Thailand
dat je niet kan missen.
7. Koop nooit een huis - grond - auto - of wat
dan ook op iemand anders naam tenzij het een gift is aan die persoon.
8.
Loyaliteit is niet te koop, nergens en zeker niet in Thailand.
9. De
meeste problemen beginnen bij het idee dat de regels voor jou niet gelden, zie
de dingen zoals ze zijn , negeer ze niet.
10. De gevaarlijkste leugenaar
is degene die liegt tegen zichzelf.