Vandaag was mijn laatste dag in Sydney. Ik was verwend want het was mooi weer en warm.
Eerst heb ik Parramatta bezocht. Na Sydney de tweede plaats waar de kolonisten zich hebben gevestigd.
Parramatta ligt aan de Parramatta rivier, een uitloper van Sydney Harbour.
Na het bezoek aan Parramatta heb ik de trein genomen aar Lidcombe en vandaar naar Sydney Olympic Park voor een bezoek aan de Olympische installaties van 2000.
Daarna met de trein naar Sydney Central en Circular Quay waar ik de bot nam naar Toronga Zoo. Ik heb de zoo net bezocht, maar naast de kust is en strook bijna ongerepte natuur, 'bush' die gedurende 200 jaar bijna niet veranderd is. Ideaal om te wandelen en met weer een ander zicht op de stad Sydney.
Dan weer met de boot naar Circular Quay en vandaar met de Rivercat naar Darling Harbour.
Wat rondgelopen in de haven en vandaar naar Peddy's Markets. Een reusachtige hall met allemaal kraampjes met souvenirs, Chinese artikelen, kledij, groenten en fruit en op de bovenverdiepingen allerlei winkelketens en een 'food court'.
Vandaar even door Chinatown gewandeld en dan te voet door de stad naar het station.
Hiermee is mijn bezoek aan Sydney beëindigd. Het spijt me om te moeten vertrekken want Sydney is een aantrekkelijke stad waar je kan blijven rondzwerven.
Morgen vertrekken we terug met de wagen naar Melbourne.
Met veel dank voor de gastvrijheid en de vriendelijke ontvangst van de Saleziaanse gemeenschap in Saint Marys.
Vandaag ben ik de eerste dag alleen naar Sydney getrokken. Met de trein tot Milson's point en dan weer te voet over de drukke Sydney Harbour Bridge. Daarna heb ik nog eens en wat beter dan maandag, de oudste wijk van Sydney verkend. Deze wijk staat bekend als de Rocks en is voor een deel bewaard gebleven. Het is de plaats waar de eerste kolonisten zich vestigden.
Vandaag is het een eerder hippe wijk met kunstgalerijtjes, theaters, hotels,
Daarna heb ik wat in het centrum gelopen en daarna nam ik de trein naar Bondi Junction en dan met de bus naar Bondi Beach. Het was redelijk mooi weer en de surfers waren aan de gang.
Van Bondi ben ik dan met de bus terug gekeerd naar Circular Quay via Paddington en de oostelijke wijken.
Van daar heb ik de boot genomen en ben ik nog eens naar Manly gegaan. De oceaan stond woest en de golven bonkten bijna op de dijk. Metershoge golven waarop de surfers met hun planken gleden tot op het strand. Mooi om te zien hoe ze die golven trotseerden.
Daarna met de trein naar Kings Cross om ook deze wijk te verkennen. Kings Cross is de eerder rosse buurt waar veel jongeren verblijven in de goedkopere hotelletjes en backpakkers. Een wijk van eettenten en cafés.
Vandaag weer op gang met de twee Indische Salezianen.
Het weer was regenachtig maar niet koud
We namen op Ciruclar Quay de boot naar Manly, maar door de regen hebben we niet veel kunnen wandelen. We hebben wat de winkels bekeken op de Corso en de windsurfers gade geslaan. Op de middag hebben we gegeten en dan zijn we teruggekeerd naar Saint Marys.
's Avonds nam broeder Stan ons mee naar Mulgoa een retraitecentrum van de Duitse zusters van Schoenstatt. Daar was een retraite aan de gang van Salezianen.
Het is een prachtig oord, rustig gelegen in de natuur Voor we binnen gingen hebben we eerst wilde kangoeroes gespot. Mooi om zien hoe de kangoeroes in het wild rustig zitten naar je te kijken en dan op het gemak weghuppelen.
Vandaag was een dag gewijd aan de Blue Mountains niet zo ver hier vandaan.
Eerst reden we naar Wentworth en bezochten we de Wentworth falls. Een indrukwekkende waterval, maar gezien de lag wolken en de mist konden we ze maar amper zien. Van de landschappen en de canyons zagen we niets. Zelfde probleem aan de 'Three Sisters'. Zelfs van vlakbij zagen we niets. We zijn dan afgezakt naar the Scenic Skyway waar twee kabelbanen en een funiculaire de Jamison vallei oversteken of afdalen.
Gelukkig was er aan de andere kant beter zicht, zodat we toch een beeld kregen van de fantastische 'scenery' van de Blue Mountains.
Samen met twee Indische Salezianen bezocht ik vandaag Sydney.
Het is ene hele trip met de trein tot in de stad.
We reden tot net voorbij Sydney Harbour Bridge en kwamen dan te voet over de brug. terug naar de zuidzijde.
We wandelden wat rond in de Rocks, de oudste wijk van Sydney, waar de eerste kolonisten zich gevestigd hebben en vandaar gingen we naar Circular Quay en het Sydney.Opera House
We namen in Circular Quay de ferry naar Darling Harbour en zo voeren we onder Sydney Harbour Bridge door.
In Darling Harbour bezochten we 'Sydney Wildlife World' en het 'Sydney Aquarium'. Twee attracties naast elkaar, waar je kan kennis maken met de land- en de zeedieren van Australië.
Zeer boeiend!
Daarna gingen we de stad in naar de Sydeny Tower en bracht de lift ons tot op het vierde deck vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de stad en omstreken.
Vandaar gingen we te voet door Hyde Park naar de kathedraal en dan terug naar Circular Quay.
Daar namen we de boot naar Parramatta en vandaar met de trein terug naar Saint Marys.
Vandaag, Pinksteren, ben ik met broeder Michael, vroeg in de morgen vertrokken naar Sydney.
Het was nog donker en mistig op de weg, maar stilaan begon het licht te komen en genoten we van de mooie kleuren van de zonsopgang over het platteland.
We reden door steeds wisselende landschappen.
Een eerste stop was in Euroa, een rustig provinciestadje midden op het platteland.
Toen we ongeveer een derde van de afstand afgelegd hadden, kwamen we aan de grens tussen Victoria en New South Wales.
Het grootste deel van de ongeveer negen honderd kilometer hadden we goede baan en weinig verkeer. Ik heb zelf ongeveer 250 km. achter het stuur gezeten. In het begin is het aanpassen aan het links rijden, maar aangezien de baan steeds rechtdoor liep en er weinig verkeer was, ging dat vrij vlot.
We reden heel de tijd door onbewoonds gebied en we zagen enkel grote weiden met koeien, paarden en schapen. Af en toe reden we door een afgelegen provinciestadje.
Na ongeveer tien uur rijden kwamen we in het donker aan in Saint-Mays, een voorstad van Sydney, ongeveer zestigkm. ten westen van Sydney.
's Avonds nam pater Aleki van Tunga ons mee uit eten naar een Chinese buffetrestaurant en reed hij ons wat rond in de buurt.
Vandaag was het brother Davids day off. Hij nam me mee naar zijn zus die werkt in een animal santcuary voorbij Geelong. Jirrhalanga (het aboriginal woord voor opvangplaats voor één kangoeroe) is een plaats waar Australische dieren opgevangen en verzorgd worden. We hebben er kleine kangoeroes en koala's geknuffeld en gestreeld en in hun eigen habitat van dichtbij gezien. Er waren ook kakatoos, kookaburras, dingos, wombats, slangen, possums, ... Zoals je op de bijgevoegde foto's kan zien, was er ook een kangoeoe die een jong droeg in de buidel. Daarna reden we naar Queenscliff aan de zee. Een stadje dat aandoet als een far-west stad, mooi gelegen aan de oceaan. Geniet maar mee!
Vandaag laat ik u meegenieten van een bezoek aan de negenentachtigste verdieping (Skydeck) van de Eureka tower in Melbourne. Volgens de reclame het hoogste uitzcihtpunt op het zuidekijk halfrond. In elk geval adembenemend. De kwaliteit van de foto's is niet zo goed omdat ze gtrokken zijn achter glas. Daarna bracht ik een bezoek aan de Royal Botanical gardens. Een mooi bezoek gezien het prachtige weer.
Vandaag heeft het voor het eerst geregend, maar was het ook minder fris. Bij momenten was het zelfs warm en zonnig. Ideaal dus voor een eerste, korte verkenning van het standscentrum. Hierbij enekele foto's. Vandaag is het feest van Mary, help of the Christians, een belangrijk feest voor de Australische katholieke Kerk en en voor de salezianen. Het is hun beider patroonfeest.
Vandaag, zondag was een eerder rustige dag. Vanmorgen maakte ik een lange wandeling door de Sydney Road tot aan het centrum en dan te voet naar de Melbourne Zoo. Zie enkele foto's.
Vandaag was weer een mooie dag die zoals gisteren fris begon, maar in de loop van de dag kawm de zon erdoor en bereikten we 20 graden. Op de bijhorende foto's zie je mijn kamer en wat beelden van de parochekerk Saint Margareths Mary, van de studentenhostel, het sportterrein, ... Vandaag reed ik met broeder Michel mee naar Sunbury, een veertigtal kilometer noordwest van Melbourne. Het is de eerste plaats waar de Salesianen woonden in Australië. Een oude mansion, mooi gelegen en met een groot terrein erbij. Nu is het een school. Vandaag was daar een grote bijeenkomst van jongeren van heel Australië. Ik ontmoette er heel wat Saleziaanse paters en zusters van alle kleuren en nationaliteiten. Daarna hebben we nog wat geholpen voor de don bosco op(ortunity) shop (tweedehandswinkel).
Na het ontbijt nam brother Michael me mee naar de bank om wat Australische dollars te uit de muur (ATM) te halen. Daarna bezochten we de tweede-handsklerenwinkel vn Don Bosco even verderop en gingen we de stad in, een zestal kilometer van hier. In Melbourne bezochten we Saint-Francis, de oudste kerk van Victoria. Dagelijks zijn er meerdere missen en altijd zitten er hel wat mensen te bidden. Daarna wandelden we wat rond in het centrum, zodat ik me wat beter kan oriënteren als ik straks op eigen kracht de stad wil verkennen. 's Middags kwamen we samen met de prietsers van het dekenaat voor een maaltijd. We namen het aperitief buiten in de zon en daarna kregen we heerlijke, echte 'Italian food'. Het was leuk kennis maken met de deken en de priesters van de buurt, wat meteen een aantal uitnodigingen opleverde. Zoals u kan zien op de foto, is het een gezellige groep. Nadien had ik wat tijd om te mailen en mails te lezen en wat te werken aan mijn blog.
Toen we hier aankwamen in Brunswick voelde ik pas de vermoeidheid van de reis en ik kroop in bed tot aan het middagmaal. Aan tafel maakte ik kennis met de andere paters hier in huis. Father Peter leidde me rond en toonde me zijn honden die hij africht en de kooi met enkele prachtige en kleurrijke, inlandse Australische vogels. Daarna namen we koffie in het Youth center en al gauw kwamen de eerste vrijwillige medewerkers en jongeren toe. Het Youth center is dgelijks geopend voor jongeren uit de wijk die hier komen voor ontspanning en ontmoeting. Twee paters zijn met deze taak belast. Het centrum bevat een multifunctioneel sportterreintje, enkele biljarttafels, tafeltennistafels, babyfoot en enkele gymtoestellen. Daarnaast is er ook een hostel voor ongeveer 40 studenten. Ze logeren en eten hier. De wijk rond Sydney Road is kosmpolitisch: Grieks, Libanees, Turks, Indisch, ... Maar het samenleven van mensen van verchillende rassen, volkeren, religies en culturele achtergrond vormt hier geen probleem. 's Avonds was er 'community mass' en maaltijd. Daarna nam brother Michael me mee op bezoek bij de vroegere hulpbisschop van Melbourne, Hilton Deacon, die hier enkele straten verder woont.
De eerste vlucht van Brussel naar London Heathrow verliep zonder problemen. Een mooie landing boven Londen met zicht op de Thames. Daarna waren het tien lange uen wachten op de aansluitnng naar Melbourne in een niet zo drukke en hete terminal. Rond 20.45 uur begon de 'boarding' van de B747 van Qantas met bestemming Melbourne, via Singapore. Het was reeds donker bij het opstijgen en al vlug hingen we boven Nederland, Duitsland, Polen, Oekraïne, Wit-Rusland, ... We kregen een lekkere maaltijd geserveerd en een zakje snacks voor tijdens de lange nacht. Al vlug moesten de raamafdekkingen neer, want de zon zou nu snel opkomen en wij dienden te rusten. Het was al goed dag en we waren al bijna voorbij India als het perosneel begon aan de voorbereiding voor het serveren van het ontbjt. Nadien konden de raampjes weer open en konden we eindelijk wat genieten van het daglicht en het zicht op Thailand en Maleisië. Eens vorbij Kuala Lumpur was het niet lang meer voor de daling naar Singapore werd ingezet. Daar bleven we twee uur. Ondertussen werd het vliegtuig gekuist en werd de bemanning gewisseld. Toen we weer opstegen in SIngapore werd het alweer donker en we zouden in de lucht geen licht meer zien. We vlogen nu boven Indonesië, de Indische Oceaan en we dwarsten Australië volledig tot aan de zuidzijde en zo over Adelaide naar Melbourne. Na de landing verliepen de immigratie- en douaneformaliteiten zonder probleem. geen 'border control' toestanden zoals op de televisie. In de aankomsthall stond pater John me al op te wachten om me naar Brunswick te brengen waar ik de komende drie maanden zal verblijven.