Het Hert(CAPREOLUS capreolus) Gedrukt op papier21*29,7cm
Het certifikaat is getekend door de schilder van het doek: Andre' Buzin. REE.
De REE(Capreolus capreolus)is een klein algemeen soort hert dat voornamelijk voorkomt in EUROPA. In azie leeft de verwante SIBERISCHE REE(Capreolus pigargus)
Beschrijving:De ree heeft een zandgele tot roodbruine zomervacht.'swinters is deze meer grijjsbruin tot zwart van kleur. Volwassen dieren hebben geen vlekken.Duidelijk zichtbaar is de witte tot gelige rompvlek.Bij mannetjes is deze vlek 'szomers vrij onduidelijk.De neus is zwart,en de kin is wit.De staart is vrij klein,2tot vier cm lang en enkel zichtbaar tijdens het ontlasten.'s Winters steekt bij het vrouwtje een bosje witte haren tussen de achterpoten,dat op een staart lijkt.Het volwassen mannetje(reebok) heeft een eenvoudig gewei,bestaande uit maximaal drie punten. Het gewei is max 25 cm lang.'sWinters groeit het gewei,en de basthuid wordt afgeschuurd. Tussen oktober en januari wordt het gewei afgeworpen.Een enkele keer komen ook vrouwtjes,reegeit met een gewei voor.De ree heeft een kop-romplengte van 95 tot140cm,een lichaamsgewicht van 16 tot 35 kg en een schofthoogte tussen de zestig en negentig cm.Mannetjes zijn over het algemeen groter dan vrouwtjes.Mannetjes hebben gemiddeld een schofthoogte 64 tot 67 cm,vrouwtjes van 63 tot 67 cm.
GEDRAG. De ree is een knabbelaar,hij eet bramen,bessen,twijgen , scheuten,knoppen en loten van struike en bomenzoals rozenstruiken en coniferen,kruiden,grassen,bladeren,noten,paddestoelen en landbouwgewassen als tulpen,granen en kroppen.'sZomers hij zich ook met jonge blaadjes,en in herfst ook met eikels,terwijl knoppen en twijgen 's winters meer worden gegeten.Hij is vrij selectief en eet enkel de meest voedzame delen van een plant. Tussen eten en herkauwen zit meestal zo'n een (in de zomer) tot twee uur in de winter
De ree is voornamelijk in de schemering actief. Van september tot april is hij voornamelijk's nachts actief. Van mei tot augustus is hij ook meer overdag actief, en in gebieden waar hij niet wordt verstoord laat hij zich ook meer overdag zien.
Bijde geslachten hebben het grootste deel van het jaar een territorium. Meestal overlapt het territorium van een mannetje met dat van een of meerdere vrouwtjes.De Territoriavan mannetjes overlappen niet met elkaar,en de grenzen van een territorium worden over het algemeen bepaald door de grenzen met aangrenzende territoria van andere mannetjes.Territoria van vrouwtjes overlappen over het algemeen ook niet met elkaar,maar soms overlapt het territorium van een ander vrouwtje geheel of gedeeltelijk met dat van haar dochters. Reeen leven over het algemeen solidair.Soms leven reeen in kleine groepjes van een vrouwtje,haar kalveren en soms een bok. Eenjarigereeen leven meestal ook in groepjes.Eenjarige geiten leven meestal in groepjes van twee,eenjarige bokken in groepjes van twee tot vier,soms met oudere bokken zonder een eigen territorium. 'Winters zijn reeen minder territoriaal,mogelijk omdat de dieren energie moeten besparen door de voetseschaarste,of omdat door voedselschaarste dieren vaker hun eigen territorium moeten verlaten om voedsel te vinden.Ze kunnen zich dan zelfs samenvoegen in kudden van tot wel dertig dieren,met een duidelijke hierarchie tussen de bokken.Het ree wordt maximaal twintig jaar oud,maar de meeste dieren dieren worden in het wild slechts zeven of acht jaar. Vrouwtjes worden iets ouder dan mannetjes.
Voortplanting
Als enige evenhoevige kent de ree een verlengde draagtijd.De bronstijd valt in juli en augustus.Maar pas eind december,na een verlengde draagtijd van 150 dagen,komt het embryo tot ontwikkeling.Hierna duurt het nog zo'n 144 dagen voordat het kalf wordt geboren,eind mei,begin juni.Geiten die niet in de zomer drachtig waren raken in oktober een tweede keer bronstig. Deze dieren zullen geen verlengde draagtijd ondervinden,en hun kalveren worden rond dezelfde tijd geworpen als bij die van dieren die in de zomer drachtig raakten.
1 . Kenmerken: De lengte van een volwassen exemplaar bedraagt 70 tot 92 cm, de vleugelspanwijdte is 200 tot 250 cm en het gewicht 3,1 tot 7,5 kg. Eeen zeearend kan tot 20 jaar worden.Vanwege de grote spanwijdte wordt de zeearend ook wel de vliegende deur genoomd. Buiten zijn enorme spanwijdte vallen zijn grote gele snavel,de diep gevingerde vleugels en zijn witte staart op. Jonge exemplaren hebben die witte staart overigens niet.Hij is verwant aan de Amerikaanse zeearend (Haliaeetus leucocephalus) 2. Voedsel: Het voedsel bestaat uit vogels zoals meerkoeten,eenden,vis,aas en voedsel dat ze roven van andere roofvogels. 3. Vijanden : Hun grootste vijand is de mens, via stropers en vergiftiging. 4. Vootplanting: Het zijn sociaal levende dieren zonder territorium. Ze kunnen rustig naast elk...aar broeden. Ook leggen ze eieren in hoge nesten in bomen bij moersagebieden of op een stijle rotswand langs kustgebieden. 5. Verspreiding: Van oorsprong kwam de zeearend in geheel Europa voor,maar vooral in MIDDEN-en ZUID-EUROPA is de soort verdwenen. Wel nemen de laatste jaren de aantallen weer toe. Maar de zeearend komt ook voor in een band over Rusland naar Azie,waar hij van de Anadybocht tot het noordoosten van China leeft. Belgie Na een afwezigheid van meerdere eeuwen werd het eerste broedsucces in 2006 in de Oostvaardersplassen geconstateerd. Het zeearendpaar heeft zich blijvend in de Oostvaarderplassen gevestigd; ook in 2007 en 2008 werd er gebroed.Aangezien vrouwelijke jongen meestal in het gebied waar ze zijn opgegroeid blijven,is de verwachting dat het aantal broedparen zich snel kan gaan uitbreiden.Voedsel is er in de Oostvaarderplassen volop. Als wintergast, maar tegenwoordig ook in de zomer,wordt hij soms waargenomen in de Biesbosch,het Lauwersmeergebied en de Gelderse Poort.