Na een pijnlijke stilte van verschillende jaren treedt de post op het voorplan met enkele gedurfde kreaties namellijk voor de port Nationaal 1=0,61eurocent 2 =1,22 eeneuroen tweeetwinntig eurocent 3=1,83 eeneuroendrieentachtigeurocent 5=Drieeuroenvijfeurocent 7=4,27 Viereuroenzevenentwintigeurocent..... Europa 1=0;93 Drieennegentigeurocent 6=5,85 Vijfeuroenvijfentachtigeurocent 10= 9,30 negeneuroendertigeurocent 20=18,60 Achtieneuroenzestigeurocent Wereld 1,10 Eeneuroentieneurocent 3=3,30 Drieeuroendertigeurocent 6=6,60 14=15,40 28=30,80 Dertigeuroentachtigeurocent. Zo prijkt de oranje Annemoonvis op de eerste twee Frankeervignetten Op het dede vignet heeft men gekozen voor twee gele Koraalvlinder Ter informatie het zijn testdrukken van de Bpost die ook offiecieel zijn.Momenteel zijn deze frankeervignetten enkel te verkrijgen aan spiksplinternieuwe automaten,die bevinden zich op vier verschillende plaatsen. 1.Het postkantoorvan DE BROUCKERE""Twee selfpostautomaten" 2.Antwerpen Centraal Station 3.Brugge in het Postkantoor op de markt. 4.Luik,Het Perron. De FRankeervignetten zijn alleen daar te bekomen door ze zelf uit die automaten te halen en pas op ge kunt niet cash of met proton betalen. Men kan wel betalen zowel met BCMCals met kredietkaarten en Maestro.Hier betreft het een testfase van de nieuwe automaten Eerder in het artikel had ik het over vijvtien frankeervignetten wel dat waren drie verschillende serie's. Nu er is nog een serie een kleine serie van vier vignetten 1.Nationaal de rose anemoonvis met het cijfer 1 2. de rose anemoonvis met het cijfer 2 3. Europa de gele koraalvlinder met het cijfer1 4.Rest van de wereld de gele koraalvlinder met de weleldbol met het cijfer1 Er zijn geen Frankeervignetten te koop of ter bestelling bij STAMPS en FILATELY In de volgende Philanews zal er wel het een en het ander opgehelderd worden.
De Belgische Biotoop Behoud Zegel is uitgegeven in 20000 genummerde exemplaren,en ook weergegeven onder de vorm van een luxieuse kunstdruk:30x35cm,zwaar zuurvrij papier,beperkte uitgave van 400 stuks,individueel genummerd en gesigneerd door de bekende dierschilder Andre Buzin die alle vogel zegels van de Belgische Post ontworpen heeft.
Op 22.4. 2010 werd er ter gelegenheid van het 20Jarig bestaan van onze studiegroep een speciale kaart uitgegeven. Voor deze gelegenheid werd gbruik gemaakt van de postzegel type vogels"Kemphaan" enhet nieuwe logo van onze studiegroep.
De Visarend De staart is bruin en heeft donkere dwarsstrepen.De visarend is een grote roofvogel met relatief lange smalle vleugels De onderzijde van de vleugels is helemaal wit met donkere pennen en donkere polsvlek.De bovenkant is donker bruin. De vleugels zijn een beetje gebogen van boven en onder.De span van de visarend is145cm tot maar liefst 170 cm. Plaats en voedsel. De Visarend leeft het liefst bij beboste meren,rivieren of de Zeekusten. Het aantal visarende in West -Europa is sterk afgenomen.Dit komt mede door de mens en de watervervuiling.In vlaanderen is de visarend een zeldzame doortrekker,die alleen in het voor-en najaar te zien is De visarend leeft voornamelijk van vis.Hierdoor wordt de vogel meestal vliegend boven open water gezien. De visarend jaagt soms biddend(bijna stil hangend in de lucht op een plaats)of hij vliegt met trage vleugelslag over het water. Als de arend een prooi heeft gezien,volgt er een blitsduik,waarbij hij de vis met naar voor gerichte klauwen uit het water licht. Soms verdwijnt de vogel helemaal onder water. Voortplanting: Het nest van de Visarend bowt hij in een grote alleenstaande boom of in de nabijheid van water in een bosrijke omgeving. Door de specifieke bouw en zo hoog in een boom is het nest al van verre te herkennen.Ook keert hij jaren na elkaar terug naar het zelfde nest.Eind april of begin mei begint de broedperiode en kan de hele zomer duren.Per keer kan de visarend 3 tot 7 eieren leggen.De eieren komen 1 tot 7 dagen na elkaar uit.Als er te weinig voedsel is,heeftde jongste het vaak heel moeilijk.
De Pijlstaart. Beschrijving: De pijlstaart is een uitgesproken trekvogel die 's Winters ver naar het zuiden trekt,tot aan de evenaar.Buiten het broeseizoen komt de pijlstaart vaak voor in grote gemengde groepen met andere eenden.De mannetjes zijn in het broedseizoen duidelijk te herkennen.Hij heeft een bleekgrijs lichaam een witte borst,een streep aan de zijkant van de nek en een donkerbruine kop.De achterkant is geel en zwart en het uitroepteken is een lange puntige staart waarnaar de eend ook vernoemd is.De vrouwtjes zijn lichtbruin met een wittere keel en een kortere staart,maar ze kunnen eenvoudig worden herkend aan hun vorm,lange nek.Buiten het broedseizoen lijkthet mannetje meer op het vrouwtje. De soort is vrij groot voor een eend,maar het is een lichte eend,mannetjes varieren van 50 tot 55 cm. Status in Nederland en Vlaanderen: De pijlstaart is in Nederland en Vlaanderen het hele jaar te zien.Als broedvogel is hij echter uiterst schaars en bovendien is het een lastig te iventariseren eend.Veel vaker is de pijlstaart waar te nemen buiten de broedtijd en dan vooral in het waddengebied en het deltagebied in Zuid-Holland en Zeeland.Er zijn wel grote verschillen jaar na jaar. Men schat het aantal broedparen op cc 25.De soort is in 2004 als bedreigd op de rode lijst,vanwege het geringe aantal broedvogels.De soort staat als zeldzaam op de Vlaamse lijst.
Enkele van de vele genodigden op de receptie van WildlevenschilderA.Buzin;die plaats had in de Filateliezaal"DE BRUG" Nekkerpoelstraat 366 2800 Mechelen onder het Peterschap van de Heer H.Dulier.De tentoonstelling was alle dagen open van 25 september T.e.m 3 oktober 2010 van 1400 tot 18 uur.