Van Dale ontslaat 15 werknemers. Resultaat van de spellingoorlog?
Vandaag werd bekend (zie De Morgen, 12/1/2006) dat Van Dale Lexicografie 15 werknemers ontslaat. Er werken er nu nog 36.
De omzet van Van Dale is stabiel, maar er zit geen groei meer in. De verkoop van de papieren woordenboeken aan particulieren daalt. Alleen bedrijven en scholen zijn nog klanten.
De pc en Internet zouden de verkoop benadelen. Volgens Van Dale is dat geen goede zaak. "Woordenboeken als Van Dale hebben in twisten over spelling eenscheidsrechterfunctie. Op Internet bestaat die functie niet," stelt Van Dale.
Daar zijn we het mee eens, maar we denken ook dat Van Dale een fout maakt door zo veel in te zetten op spelling. De Van Dale gebruik je niet om spelling te controleren, maar woordenschat. Alleen voor spellingcontrole is de Van Dale veel te duur, en het gebruik van een spellingcontroleprogramma is bovendien veel gemakkelijker.
De spellingoorlog van de laatste jaren is er misschien wel in geslaagd om het gezag van de Van Dale te ondergraven. Door de voortdurende veranderingen verliest het boek zijn eeuwigheidswaarde. Het is geen boek meer dat je koopt "voor de rest van je leven". Het idee om na tien jaar weer zo'n duur nieuw exemplaar te moeten kopen, zal veel particulieren afschrikken. De Van Dale is geen waardevol monument meer, het is een wegwerpproduct geworden. Daardoor verloor het zijn prestige, en daar heeft niemand geld voor over.
Dat de verkoop bij bedrijven en scholen goed overeind blijft, kan ook door die spellingoorlog worden verklaard: in die sectoren heeft men immers nood aan kwaliteit en zekerheid. De particulier heeft dat niet.
Het is dus best mogelijk dat Van Dale Lexicografie het eerste grote slachtoffer is van de voortdurende spellingwijzigingen.
Reacties op bericht (2)
23-02-2006
Re: Van Dale ontslaat 15 werknemers. Resultaat van de spellingoorlog?
VD heeft niet cavalier seul willen spelen in 1995. Het probleem was toen dat alle woordenboeken zo snel mogelijk met een nieuwe uitgave wilden komen. Ze vreesden klanten te verliezen aan de concurrentie, als die concurrentie sneller met een omgespelde versie op de markt kwam. Daardoor is men boeken beginnen uitgeven nog voor het Groene Boekje en de woordenlijst erin bekend waren. De samenstellers hadden alleen maar de leidraad voor de nieuwe spelling, en ze hebben die leidraad op verschillende manieren geïnterpreteerd. Het probleem was dus eigenlijk dat de leidraad slecht was geformuleerd.
23-02-2006, 16:12
Geschreven door Peter
13-01-2006
Re: Van Dale ontslaat 15 werknemers. Resultaat van de spellingoorlog?
Van Dale heeft zijn eigen graf gegraven: toen de spelling-1994 werd ingevoerd, achtte VD het nodig om "cavalier seul" te spelen en de regelgeving m.b.t. de tussenletter -n- in samenstellingen anders te interpreteren en zelfs anders te formuleren dan het Groene Boekje. Dit heeft heel wat verwarring gezaaid, het heeft ertoe geleid dat de hele "pannenkoekenregel" als ondoorzichtig en moeilijk werd ervaren. Vermoedelijk heeft VD op dat moment de macht van het getal willen doordrukken. Deze flater van VD uit 1994 wordt nu door Ludo Permentier aangegrepen als argument om zijn troetelkind (de terecht betwiste spellinghervorming-2005) naar voren te schuiven als DE eenheidsspelling. De flater van sommigen uit het verleden is vandaag de eenheidsflater geworden... Meer en meer gebruikers van de "gezaghebbende lexica" haken gewoonweg af.