Carrefour, Panos en
de smurfen. Jawel, de link is duidelijk. Of beter, dat zou het toch moeten zijn,
na het lezen van deze column.
Geniet nog even van
dit 'luchtige thema', want volgende keer gaan we de wetenschappelijke tour op.
So be prepared! ;-)
De smaak van keuze
Yoghurt, zo stond
op mijn boodschappenlijstje. Een drietal eenvoudige potjes. Met fruitsmaak. Bij
voorkeur abrikoos of perzik, maar ook met aardbei zou ik genoegen nemen. Een
snel geklaarde klus, meende ik. Maar dat was buiten mijn maagdelijk verleden
als Carrefourklant gerekend. In de gang met zuivelproducten lacht een massa
yoghurt me toe. Verpakt per 4, per 8, per 12, per 10 + 2 gratis, per 24. In
dozen, in potjes, natuurlijk gesuikerd, met fruitsmaak, vol, mager, met
stukjes, zonder stukjes, met bifidus, zonder bifidus, HELP! Een aanbod waarbij
iedere Antwerpse huisvrouw een ander soort yoghurt kan kiezen, en toch niet één
soort die kan concurreren met de yoghurt die ik in gedachten had. Ontmoedigd zet
ik een paar stappen opzij en vul mijn mandje dan maar met speculoosmousse.
Maar niet getreurd,
beste Carrefourliefhebber, dit is geen persoonlijke aanval op je favoriete
supermarkt, want ook andere supermarkten of bakkerijen brengen maar al te graag
je hoofd op hol en je smaakpapillen in de war. Zo liep ik laatst met een
knorrende maag op de Antwerpse Meir. Tot mijn oog viel op een vitrine vol
koffiekoeken. Heeft u een koffiekoek met fruit, mevrouw? Bijvoorbeeld met
kriekjes of aardbei? vroeg ik aan de verkoopster. Neen juffrouw, dat verkopen
wij niet. Misschien met appeltjes dan?, probeerde ik verder. Nee nee, wij
verkopen niets met fruit. Daarvoor moet je bij Panos zijn. Hmm Ok, doe dan
maar gewoon een boterkoek. Maar ook daarop kwam afwijzing. Sorry juffrouw,
maar wij zijn Panos niet hé.
Wacht, wacht,
spookte het door mijn hoofd. Mea culpa dat ik Délifrance en Panos over de
zelfde kam scheer. Maar is het dan zomaar toegestaan om als bakkerij de meest
eenvoudige der koffiekoeken niet in het assortiment op te nemen, onder het
zielige voorwendsel niet Panos te zijn? In dat geval hoop ik dat NMBS nooit
Délifrancemedewerkers in dienst neemt, want dan word ik voor het nemen van een
trein in het treinstation van Gent vast vriendelijk doorverwezen naar 100
kilometer verderop, want ze zijn Antwerpen-Centraal niet hé. Nu goed, om mijn
smaakpapillen nog enigszins tevreden te stellen, wijs ik dan maar een achtkoek
aan. Om de eenvoudige reden dat de banketbakkersroom me nog doet denken aan het
fruit dat er normaal op ligt, en het deeg gelijkenissen vertoont met dat van
een boterkoek. Maar mijn smaakpapillen zijn niet zo makkelijk voor de gek te
houden en dromen weg naar de hemel der hemelen: Panos. Tenminste, als ik de dame
van Délifrance mag geloven.
Een paar dagen later
neem ik de proef op de som. voorzichtig en met enige argwaan treed ik binnen in
het koffiekoekenparadijs. Een uiterst uitgebreide menukaart kijkt me uitdagend
aan, maar ik blijf op mijn hoede. Sinds mijn Carrefourbezoek weet ik immers dat
een ruime keuze geen garantie is voor het vinden van jouw persoonlijke
lieveling. Maar Panos stelt me niet teleur en biedt in zijn rijke assortiment
ook de Panizza prosciutto aan. Een warm broodje van de gril met rauwe ham,
mozzarella, tomaat en pesto. Ha, dat wordt het! Een panizza prosciutto
alsjeblief! zeg ik, reeds likkebaardend. Ah, nee, sorry. Die zijn op,
mevrouw!. Stilte. Ik kan mijn ontgoocheling moeilijk verbergen, maar ik geef hen
nog een tweede kans en lees luidop: panizza chicken canjun dan. Euhm, ja
Die zijn ook op, stamelt de verkoopster, maar we hebben wel nog deze!. Ze
wijst naar de enige overgebleven soort. Ok, dan kies ik die, hoor ik mezelf
sarcastisch zeggen. Met een panizza crusty boulette wandel ik de deur uit. De
pesto die ik in gedachten had is vervangen door bickysaus met ketchup, de
prosciutto of rauwe ham door een kalkoengehaktbal. Niet helemaal waar mijn
smaakpapillen zich op verheugd hadden.
Met een warm
voorjaarszonnetje op mijn gezicht, besluit ik later die dag een ijsje te halen.
Het zou mijn zomergevoel compleet maken én de smaak van bickeysaus en
kalkoengehaktbal definitief verbannen. Om een tweede Carrefour- of
Délifrance-ervaring te vermijden, bedenk ik niet op voorhand welke smaak ik
wil. Zoals bij Panos laat ik me verrassen door het aanbod op de kaart. Smurf,
lees ik. Wat vreemd! Had ik de aflevering waarin Gargamel de kleine blauwe
wezentjes toch te pakken krijgt en er ijs van maakt gemist? Nieuwsgierig en net
iets té enthousiast vraag ik: Wat is smurf?. Door de vorige ervaringen bereid
ik me al voor op een Helaas die hebben we niet meer of daarvoor moet je bij
gelateria Giovanni zijn. Maar het antwoord van de verkoper tart elke
verbeelding: Niet lekker juffrouw, gevolgd door een mompelende Dat moet je
dus niet nemen. Ik verbaas me over zijn onverwacht creatief en eerlijk
antwoord en stel me tevreden met een bolletje speculoosijs.
De smaak van smurfen
blijft tot op heden dus een mysterie voor mij. De smaak van keuze echter heb
ik inmiddels ontcijferd: zeemzoet in het begin, maar met een zure nasmaak.