"LILOT SECRET"
is gelegen in zuidwest Frankrijk, regio Aquitaine in departement Lot et Garonne, sinds november 2011 hebben we het sombere Belgie geruild voor deze warme zonnige streek, we wensen jullie veel leesgenot met onze blog, Dirk & Ciska
16-06-2013
rambler
Deze foto hadden jullie nog tegoed.... een van onze laatste rozenboog, ze bloeit als laatste maar daarom niet minder mooi
We hebben een adoptie poesje !!! Dirk's zus Katrien vroeg of we hun poes een nieuwe thuis konden geven, en ja hoor, hij voelde zich van den eerste moment thuis... Obi wan is zijn naam, en tis echt een speciallekel, ze wast eerst haar pootjes voor ze drinkt... en de hond is ook al haar maatje, we hebben er echt plezier aan.
Ondanks het slechte voorjaar hebben we toch een lekkere acaciahoning kunnen oogsten, wat toch wel héél leuk is voor een "belgische" imker, de soorten blijven in Belgie meestal beperkt tot voorjaars- en zomerhoning, terwijl iedereen hier in Frankrijk als ze de kans krijgen nog enkele keren tussenin slingeren, om dan de specifieke honingsoorten te verkrijgen, wat wel extra werk meebrengt, maar dat hebben we er wel voor over. Vorig jaar hadden we 5 verschillende soorten, voorjaarshoning, acacia (de enige die van natuur altijd vloeibaar is), mille fleurs (van alle zomerse veldbloemen), tournesol (zonnebloem) en najaarshoning die ook best wel lekker was naar mijn mening, en ja ik heb al wat ervaring met een potje honing te eten....mmm Hierbij dan een foto van ons "vloeibaar goud" zoals mijn imker zus Carine dan zegt...
Het is al enkele dagen dat ik benieuwd was hoe het met de patatjes zou zijn... we hebben ze vroeger geplant dan vorig jaar zodoende ze toch bijna moesten klaar zijn... en vandaag is het me gelukt om Dirk te overtuigen om er eens een struik uit te doen..... met schoon resultaat, en niet alleen schoon, ook héél smakelijk. We hebben amandine's en bernadetjes gezet. En vermits het héél schoon weer is dacht ik van ze eens op z'n zuiders klaar te maken met de schil en in vieren gesneden in een ovenschaal met look en rozemarijn en olijfolie en 20 à 25 min in de oven op 200°, met een salade en andere rauwkost, lekker avondmaal...
Vorig jaar waren de kersen nu rijp, dit jaar echter door het minder mooie voorjaar zijn ze wat later, en we denken ook dat er minder zullen zijn, het heeft enkele keren vreselijk gewaaid, en er zijn er dan veel afgewaaid. Maar geen nood, we zullen terug kersen kunnen plukken en het zal niet lang meer duren...
Het is de maand hé voor de rozen, en toen ik vandaag eens de toer van de tuin deed om de verschillende rozen te tellen kwam ik op twintig, twintig verschillende soorten, van sommige staan er wel meerdere samen om het een mooi effect te geven. We hebben ook een rozenboog,9 bogen na mekaar waar langs de ene kant afwisselend witte en fuchsia rozen en aan de andere kant rose en paarse ramblers en negende en laatste boog heeft een lichtroze rambler roos.
Dagelijks genieten we van onze lekkere buit !!! 's morgens vroeg pluk ik ze, zelfs voor het ontbijt want anders riskeren we dat de vogels ons voor zijn... en dat zou toch zonde zijn... De kleintjes gaan in de smoothie, de grote als dessertje of met ijs, en de rest, want we kunnen ze niet goed eten, verdwijnen in de diepvries om later te verbruiken.
Deze foto is genomen van op Place du tertre in Meilhan , zo zie je maar dat de Garonne en het kanaal op sommige plaatsen héél dicht samen liggen. Mooi zicht hé trouwens van op deze hoogte...